Κυριακή 7 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Ευδοκιμούν" όλες οι μορφές απασχόλησης

Με κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στις τουριστικές σχολές απαιτούν την ικανοποίηση αιτημάτων τους

Η υποβάθμιση και η βαθμιαία συρρίκνωση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης έχει άμεσο αντίκτυπο και στους εργαζόμενους σ' αυτή. Αντικατοπτρίζεται πλήρως στις πολύ χαμηλές αποδοχές τους, αλλά και στο εργασιακό καθεστώς της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας που βιώνουν.

Στις δημόσιες τουριστικές σχολές ευδοκιμούν όλες οι μορφές απασχόλησης. Ετσι, το διοικητικό προσωπικό απαρτίζουν 106 δημόσιοι υπάλληλοι και 120 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου. Το εκπαιδευτικό προσωπικό αποτελείται από 27 μόνιμους καθηγητές, 16 με συμβάσεις αορίστου χρόνου και από δεκάδες ωρομίσθιους. Και όλα αυτά βέβαια στο φόντο των σοβαρών ελλείψεων σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό. Το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο καθώς ιδρύονται συνεχώς νέες σχολές, χωρίς να συνοδεύονται από τις απαραίτητες προσλήψεις. Επιπλέον, οι σχολές αναλαμβάνουν την υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης εργαζομένων στα τουριστικά επαγγέλματα, που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση του όγκου εργασίας. Οσο δε για τις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων, ξεκινούν από 130.000 δρχ. για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Για παράδειγμα, τμηματάρχης (είναι η ανώτερη θέση) με 21 χρόνια υπηρεσίας και με οικογενειακά επιδόματα παίρνει μηνιαίο μισθό 210.000 δρχ.

Ενα επίσης κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις σχολές είναι η ανυπαρξία κανονισμού λειτουργίας και υπηρεσιακού συμβουλίου, ανυπαρξία που δημιουργεί ανασφάλεια στους εργαζόμενους και τους αφήνει έρμαια σε κάθε είδους πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες. Οι τοποθετήσεις διευθυντών, τμηματαρχών, υπαλλήλων γίνεται με αυθαίρετο τρόπο, ενώ δεν υπάρχει οργανόγραμμα με τις απαιτούμενες θέσεις εργασίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι από το 1937 που δημιουργήθηκαν οι δημόσιες σχολές τουριστικών επαγγελμάτων και μέχρι σήμερα τη λειτουργία τους καθορίζουν βασιλικά διατάγματα. Εδώ και ένα χρόνο εγκρίθηκε κανονισμός λειτουργίας, όμως η υλοποίηση και εφαρμογή του έχει "σκαλώσει" στις αλλαγές υπουργών.Οσο δε για το υπηρεσιακό συμβούλιο, από το Νοέμβρη του '94 έχουν εκλεγεί οι δυο αντιπρόσωποι των εργαζομένων, αλλά η υπηρεσία δεν έχει υποδείξει τα τρία τακτικά μέλη και έτσι η συγκρότησή του δεν έγινε εκ των πραγμάτων εφικτή. Οι επιπτώσεις είναι σημαντικές για τους εργαζόμενους, αφού για οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή εργαζόμενων σε δημόσια υπηρεσία απαιτείται έγκριση του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου. Η σημασία του είναι ακόμη μεγαλύτερη στις περιπτώσεις αναπηρικής σύνταξης, που για να την πάρει κάποιος χρειάζεται να προσκομίσει, στο ΙΚΑ ή στους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, σχετική απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου. Οπως καταγγέλλουν οι Σύλλογοι Τακτικών και Εκτάκτων Υπαλλήλων, υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι πεταμένοι στο δρόμο, άμισθοι και ανασφάλιστοι, περιμένοντας περισσότερο από ένα χρόνο την απόφαση του ανύπαρκτου υπηρεσιακού συμβουλίου.

Τα προβλήματα χρόνια, ωστόσο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Φ. Ιωαννίδης,σε συνάντηση που είχε την περασμένη Τετάρτη με αντιπροσωπεία των συλλόγων, επικαλέστηκε άγνοια... Επέρριψε, για το θέμα του κανονισμού λειτουργίας και του υπηρεσιακού συμβουλίου, ευθύνες στη γραφειοκρατία και υποσχέθηκε να το... ψάξει.

Στο αίτημα των συλλόγων να θεσμοθετηθεί και για τους εργαζόμενους στις τουριστικές σχολές ειδικό επίδομα παραγωγικότητας, όπως ισχύει και σε άλλους χώρους του δημόσιου τομέα, υποσχέθηκε να το προωθήσει. Ωστόσο, παρέπεμψε στον υπουργό Οικονομικών, που θα πρέπει να το εγκρίνει.

Οπως θα πει ο Γ. Κανδύλης,πρόεδρος του Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων, "τόσο η συνάντηση, όσο και αυτές οι αόριστες υποσχέσεις, είναι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεών μας, που θορύβησαν. Την Τρίτη 9 Ιούλη έχουμε κηρύξει 24ωρη απεργία και είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην υποβάθμιση των σχολών και των εργαζομένων σε αυτές".

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ