Σάββατο 8 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Χοντραίνει το παιχνίδι

Μεγάλα παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού παίζει η κυβέρνηση σε συμπαιγνία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και μια χούφτα ιδιώτες με το θέμα της επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Και ενώ μέχρι πρότινος, η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα,... ξαφνικά διαπιστώνει ότι επίκειται «ενεργειακή πενία» και για το λόγο αυτό προκηρύσσει «διαγωνισμό» για την ανάθεση εγκατάστασης αεριοστροβίλων ισχύος από 120 έως 160 μεγαβάτ (MW) κοντά στην Αττική. Ετσι σκανδαλωδώς και σχεδόν με απ' ευθείας ανάθεση θα παραχωρήσει άδεια για την παραγωγή ιδιωτικής ηλεκτρικής ενέργειας που θα την απορροφά το δημόσιο, με το πρόσχημα της κάλυψης των αναγκών των Αγώνων. Την ίδια ώρα, για να μετριάσει τις διαστάσεις του σκανδάλου, αναθέτει και στη ΔΕΗ την εγκατάσταση συστήματος αεριοστροβίλων ισχύος 120MW στο Λαύριο.

Η ανάθεση της μονάδας των αεριοστροβίλων θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα ή στον Κοπελούζο, ή στον Περιστέρη της Τέρνα, οι οποίοι ήδη έχουν άδειες για την κατασκευή μονάδων στη Βοιωτία. Βέβαια, η ανάθεση θα γίνει χωρίς καν τους όρους που προβλέπει ο νέος νόμος για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Το θέμα είναι ότι στην «αναμπουμπούλα» των Ολυμπιακών Αγώνων κάποιοι επιτήδειοι θα κερδοσκοπήσουν σε βάρος του ελληνικού λαού, που θα χρυσοπληρώνει αεριτζίδικες ιδιωτικές επενδύσεις χωρίς καν να διασφαλίζεται η επάρκεια σε ηλεκτρική ενέργεια.

Σκανδαλώδεις διαστάσεις λαμβάνει και η κατασκευή της μονάδας στη Ρόδο. Είναι γνωστό ότι στο διαγωνισμό μειοδότης αναδείχτηκε η ΔΕΗ, ωστόσο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας διατείνεται ότι υποτίμησε (η ΔΕΗ) την προσφορά της για να κερδίσει το διαγωνισμό, ενώ ο δεύτερος μειοδότης, η εταιρία «HEA & D» συμφερόντων Μπόμπολα, υπερτίμησε την προσφορά. Γι' αυτό η ΡΑΕ προτείνει να κατακυρωθεί η κατασκευή και η λειτουργία της μονάδας στην εταιρία του Μπόμπολα. Αν δε γίνει αυτό, η ΡΑΕ ζητεί να επαναπροκηρυχτεί ο διαγωνισμός!

Είναι προφανές ότι αυτού του είδους οι μεθοδεύσεις θα πολλαπλασιαστούν στο επόμενο διάστημα, αφού η περιβόητη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι στην αρχή. Μια απελευθέρωση, μέσα από την οποία ο ελληνικός λαός θα βλέπει τεράστια σκάνδαλα και θα καλείται να πληρώσει το λογαριασμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ