Σάββατο 8 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ALPHA
Εκρηξη κερδών 35% στο 9μηνο

Μείωσαν κατά 6% τον αριθμό των εργαζομένων. Επιβραβεύονται από την κυβέρνηση και με φορολογικό μποναμά

Με προκλητικούς ρυθμούς συνεχίζεται στο 9μηνο του 2003 η αύξηση της μάζας των κερδών του τραπεζικού κεφαλαίου, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς των μεγάλων τραπεζικών ομίλων (Εθνικής, EUROBANK και ΠΕΙΡΑΙΩΣ) που είδαν το φως της δημοσιότητας. Αξιοποιώντας την κυβερνητική πολιτική και με στόχο την παραπέρα αύξηση των κερδών τους, οι τραπεζίτες συμπιέζουν το μισθολογικό κόστος και με την προώθηση των λεγόμενων προγραμμάτων «εθελούσιας εξόδου προσωπικού».

Σε αυτή τη ρότα κινείται και η Alpha Bank (όμιλος Κωστόπουλου) που δημοσιοποίησε χτες τον ισολογισμό για το 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2003, από τον οποίο προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου (μετά από φόρους) έφτασαν σε 190,8 εκατ. ευρώ (από 141,2 εκατ. πέρυσι), παρουσιάζοντας τεράστια άνοδο σε ποσοστό 35,1%, δηλαδή δεκαπλάσια του πληθωρισμού. Στην πραγματικότητα, η αύξηση τόσο της μάζας των κερδών όσο και του ποσοστού είναι αρκετά μεγαλύτερη. Και αυτό γιατί δεν έχουν ακόμη ενσωματώσει το φορολογικό μποναμά που τους χάρισε η κυβέρνηση (μείωση του συντελεστή κατά 5 μονάδες για το 2003, λόγω της συγχώνευσης με τη θυγατρική εταιρεία Alpha Επενδύσεων). Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ισολογισμού τους, ο τελικός συντελεστής, με τον οποίο θα φορολογηθούν για τα κέρδη του 2003 θα βρίσκεται κοντά στο 25% (έναντι 35% του ισχύοντος). Είναι φανερό από πού προέρχονται τα ελλείμματα του προϋπολογισμού για τα οποία κατά τα λοιπά κόπτονται και η ηγεσία της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΝ.
  • Ταυτόχρονα, έχουν βάλει μπροστά και τα προγράμματα «εθελούσιων» απολύσεων, προκειμένου να περιορίσουν το μισθολογικό κόστος. Οπως αναφέρουν οι ίδιοι με το πρόγραμμα «πρόωρης συνταξιοδότησης που εφαρμόστηκε από την αρχή του έτους βαίνει προς ολοκλήρωση, μειώνοντας το προσωπικό του ομίλου κατά 6%». Στο τέλος του Σεπτέμβρη 2003 ο αριθμός των εργαζόμενων στο Ομιλο περιορίστηκε σε 9.350 εκ των οποίων 7.495 στην τράπεζα. Σύμφωνα με τους ίδιους, η μείωση του αριθμού των εργαζομένων στην τράπεζα για το 2003 θα φτάσει τους 470.
  • Στο πλαίσιο αυτό, οι δαπάνες προσωπικού (σε αποπληθωρισμένες τιμές) παρουσιάζουν σημαντική μείωση. Το σχετικό κονδύλι στο 9μηνο φέτος ήταν στα 282,3 εκατ. ευρώ με αύξηση μόλις 0,3%, δηλαδή πολύ κάτω από το ρυθμό του πληθωρισμού.
  • Η αύξηση των κερδών συντελείται, πρώτα και κύρια, στον «παροδοσιακό» χώρο της τοκογλυφίας. Στο 9μηνο του 2003 τα «καθαρά έσοδα τόκων» έφτασαν σε 655 εκατ. ευρώ (από 554 εκατ. πέρυσι) με αύξηση 16,1%. Σε ημερήσια βάση, ο Ομιλος Κωστόπουλου, ως μεγαλοδανειστής του Δημοσίου των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις διαφορές τόκων αποσπά το αστρονομικό ποσό των 2,4 εκατ. ευρώ ή πάνω από 826 εκατ. δρχ. Τα στεγαστικά δάνεια, που χορήγησε η τράπεζα προς τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 44,5% και στα καταναλωτικά δάνεια κατά 20%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ