ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Φλεβάρη 2005
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΕΒΡΟΥ
Κορυφώνεται η αγωνία για τα χειρότερα

Δύο ακόμα φράγματα «ανοίχτηκαν», προληπτικά, χτες το βράδυ. Εγκληματικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων για την έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχουν, ήδη, πλημμυρίσει στον Εβρο

Motion Team

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχουν, ήδη, πλημμυρίσει στον Εβρο
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει ο νομός του Εβρου καθώς η στάθμη του νερού στο βόρειο τμήμα του ποταμού Εβρου βρίσκεται πάνω από τα όρια επικινδυνότητας. Στο Βόρειο Εβρο έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 20 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ενώ για να αποτραπεί μεγαλύτερος κίνδυνος έγιναν τεχνητές ρίψεις δύο αναχωμάτων στις θέσεις Πύθιο και Μάνδρα στην Ελλάδα και αντίστοιχα στην Τουρκία, η οποία επίσης πλήττεται. Σε επιφυλακή βρίσκονταν ειδικά αμφίβια ερπυστριοφόρα οχήματα της ΕΜΑΚ, αυτοδύτες και οι δυνάμεις του Δ' Σώματος Στρατού.

Οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση. Για άλλη μια φορά, κοντά στις τόσες άλλες που προηγήθηκαν, βλέπουν τη γη τους να πνίγεται στα νερά που κατεβάζει ο Εβρος. Βλέπουν τον κόπο τους και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από την εγκληματική πολιτική εγκατάλειψης, που ακολούθησαν με συνέπεια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες, δεκαετίες τώρα, μόνο τάζουν αλλά δεν υλοποιούν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και τα άλλα έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο τόπος. Σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος σπεύδουν στον Εβρο, εκ των υστέρων, για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.

Ο Γιάννης Μαργαριτίδης, εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ, θυμίζει ότι οι πλημμύρες στον Εβρο δεν είναι πρωτοφανείς, ούτε οι ευθύνες είναι άγνωστες. «Η οικονομική καταστροφή των αγροτών έχει φτάσει στο απροχώρητο από την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική, τώρα ήρθαν και οι πλημμύρες, σημειώνει και προσθέτει: Παρά τις υποσχέσεις για αντιπλημμυρικά έργα, τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει, παρά μόνο μερεμέτια. Το αποτέλεσμα είναι να πλημμυρίζει ο κάμπος, όχι μόνο από τις πλημμύρες του Εβρου, όπως το 2003 και σήμερα, αλλά και από τις πλημμύρες των χειμάρρων του Ερυθροπόταμου και του Πετάλου. Είναι χρόνιο αίτημα του αγροτικού κινήματος της περιοχής να γίνουν δυο φράγματα (Δερίου, Μανθείας), αντιπλημμυρικά έργα και έργα διαχείρισης των υδάτινων πόρων, ενώ πάγιο αίτημά μας είναι να αποζημιωθούμε για τις καταστροφές στο 100%. Τα αιτήματα αυτά θα βάλλουμε και ενόψει του συλλαλητηρίου που καλεί η ΠΑΣΥ στις 25 Φλεβάρη». Ο Γ. Μαργαριτίδης σημείωσε ότι, όπως φαίνεται, οι καταστροφές θα είναι μεγάλες σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Μάνδρα, Ψαθάδες και Σουφλί.

«Είναι ανάγκη ο λαός του Εβρου και οι φορείς του να απαιτήσουν και να διεκδικήσουν την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των ζημιών και την πλήρη αποζημίωση όλων όσοι επλήγησαν από τις πλημμύρες και τις χιονοπτώσεις», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Εβρου - Ροδόπης. Και ξεκαθαρίζει πως για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα απαιτείται η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης υδάτων, αλλά και η ανάπτυξη συνεργασίας με Βουλγαρία και Τουρκία για τη διευθέτηση των ζητημάτων διαχείρισης των υδάτινων πόρων του ποταμού Εβρου. Η άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου υποδομών, όπως φράγματα, αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα, έργα αγροτικής οδοποιίας και αντιπλημμυρικής προστασίας.

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Στο έλεος της κακοκαιρίας

Ανακοίνωση της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ

Τη συμπαράστασή της στους κατοίκους του νομού, που επλήγησαν από τις τελευταίες καταστροφές λόγω κακοκαιρίας, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πλήρη καταγραφή όλων των ζημιών και εγκαταστάσεων των σπιτιών, του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου και της παραγωγής, να προχωρήσει γρήγορα στην πραγματική εκτίμηση και στην πλήρη αποζημίωση των καταστροφών.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «εδώ και ένα μήνα ο Νομός Ιωαννίνων πλήττεται από κακοκαιρία με πολλές χιονοπτώσεις, βροχές και παγετούς, που είχαν σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή όλων των κατοίκων. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το ψύχος, πολλές εγκαταστάσεις κατέρρευσαν (στάβλοι, πτηνοτροφεία, θερμοκήπια, στέγες σπιτιών), ζώα σκοτώθηκαν, η ζωική και φυτική παραγωγή καταστράφηκε ή περιορίστηκε σημαντικά, παρατηρήθηκαν κατολισθήσεις που παρέσυραν σπίτια και δρόμους, πλημμύρισαν αθλητικές εγκαταστάσεις. Και, για πολλές μέρες οι κάτοικοι των χωριών έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ωστόσο, προστίθεται, τα άσχημα καιρικά φαινόμενα δεν ήταν ούτε πρωτοφανή ούτε ακραία, όπως θέλουν να ισχυρίζονται κυβερνητικές και φιλοκυβερνητικές υπηρεσίες. Αλλά την ώρα της ανάγκης ο κρατικός μηχανισμός και οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας αποδείχτηκαν τελείως ανεπαρκείς να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, παρά τις προσπάθειες και τον ηρωισμό πολλών εργαζομένων.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και οι δήμοι δε διέθεταν τον αναγκαίο εξοπλισμό ούτε σε μηχανήματα ούτε σε προσωπικό, με αποτέλεσμα να ψάχνουν εναγωνίως για ιδιωτικά συνεργεία, ώστε να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Το ίδιο και η ΔΕΗ και άλλες υπηρεσίες. Ενώ η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη και μη συντήρηση και εκσυγχρονισμό επαρχιακών δρόμων, του δικτύου της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.

Αποδείχτηκε περίτρανα ότι η ιδιωτικοποίηση, ο ανταγωνισμός και η εφαρμογή των νόμων της αγοράς δε δίνουν λύσεις στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα. Από την άλλη ο ΕΛΓΑ αδυνατεί να καταγράψει και να εκτιμήσει έγκαιρα τις ζημιές που υπάρχουν λόγω έλλειψης επιστημονικού προσωπικού και άλλων μέσων.

Η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, αγρότες, μικρομεσαίους επαγγελματίες, συνταξιούχους που ζουν στην περιοχή να βγάλουν συμπεράσματα και να απαιτήσουν αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, επαρκή χρηματοδότηση και στήριξη και με μηχανικό εξοπλισμό και προσωπικό των Δήμων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Να αγωνιστείτε μαζί με το ΚΚΕ για μια άλλη, λαϊκή, δική σας εξουσία, που θα εφαρμόζει οικονομική πολιτική σε όφελος του λαού».

Περιορισμοί σε φάρμακα για την αρθρίτιδα

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων με χτεσινή ανακοίνωσή του θέτει περιορισμούς στη χορήγηση των κοξιμπών που λαμβάνουν ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Οπως επισημαίνει ο ΕΟΦ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τα Φάρμακα (ΕΜΕΑ) ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2004 την επαναξιολόγηση των κοξιμπών και η Επιστημονική του Επιτροπή κατέληξε ότι με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν, προκύπτει αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών ανεπιθύμητων ενεργειών για τις κοξίμπες στο σύνολό τους. Τα δεδομένα δείχνουν επίσης μια συσχέτιση μεταξύ της διάρκειας λήψης και της δοσολογίας και της πιθανότητας πρόκλησης καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Ετσι, για τις κοξίμπες που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθορίστηκε ο ακόλουθος περιορισμός ασφαλείας: Ολες οι κοξίμπες αντενδείκνυνται σε ασθενείς με ισχαιμική καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιπλέον για την etoricoxib καθορίστηκε ως αντένδειξη η υπέρταση για τους ασθενείς που η πίεσή τους δεν μπορεί να ελεγχθεί. Καθορίζεται προειδοποίηση σύμφωνα με την οποία οι συνταγογραφούντες ιατροί οφείλουν να είναι προσεκτικοί, όταν συνταγογραφούν κοξίμπες σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, διαβήτης και κάπνισμα, καθώς και σε ασθενείς με περιφερειακές αγγειακές παθήσεις. Με δεδομένη τη σχέση μεταξύ του καρδιαγγειακού κινδύνου και της έκθεσης σε κοξίμπες, συνιστάται στους ιατρούς να χρησιμοποιούν τη μικρότερη αποτελεσματική δόση για τη μικρότερη δυνατή διάρκεια θεραπείας.

Τα μέτρα αυτά ισχύουν προσωρινά, μέχρι να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση της κατηγορίας των κοξιμπών, που αναμένεται τον Απρίλη του 2005.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»
Την Τρίτη η προεκλογική συγκέντρωση

Κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος, απόμακρος και αδρανής σ' αυτή τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο της Δικαιοσύνης και στα οξυμένα προβλήματα των δικηγόρων. Η μοναδική απάντηση είναι αγώνας και συλλογική δράση και η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων» καλεί σε κοινούς αγώνες το δικηγορικό κόσμο, για να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση.

Οπως αναφέρει η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων» πρέπει και πάλι να αναδειχτεί η άλλη αντίληψη για τη δικηγορία και τους λειτουργούς της, που αντιλαμβάνονται το δικηγόρο όχι ως απλό διεκπεραιωτή οικονομικών συμφερόντων του εντολέα του, αλλά ως θεσμικό συμπαραστάτη και μαχητικό υπερασπιστή ατομικών και κοινωνικών πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, κοινωνικό αγωνιστή με ιδέες και οράματα.

Η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων» στις εκλογές που θα διεξαχθούν την επόμενη Κυριακή (27/2/2005) καλεί τους αριστερούς και όλους τους προοδευτικούς μαχόμενους δικηγόρους του καθημερινού μόχθου και της βιοπάλης, οι οποίοι αγωνιούν και αγωνίζονται για το μέλλον τους, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφωνίες, από πολιτικές τοποθετήσεις και κομματικές εντάξεις, να συστρατευτούν για να περάσει ο ΔΣΑ στα χέρια των αριστερών και προοδευτικών μαχόμενων δικηγόρων.

Η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων» με επικεφαλής τον Μανώλη Κοκκινάκη την ερχόμενη Τρίτη (22/2/2005) πραγματοποιεί την κεντρική προεκλογική της συγκέντρωση στις 14.30 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (αίθουσα «Τρίτση», οδός Ακαδημίας και Ασκληπιού).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ