ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επαναλήψεις ανθυγιεινής πολιτικής

Οταν στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός ζήτησε τη βελτίωση της όψης των νοσοκομείων, η απάντηση που πήρε ήταν το ερώτημα «αν προλαβαίνουμε μέχρι τις εκλογές;». Κατά τ' άλλα, περίσσεψαν τα λόγια για το κοινωνικό αγαθό της υγείας

Μια συρραφή των μέχρι τώρα ανακοινώσεων του υπουργείου Υγείας ήταν η εισήγηση του υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα στο Υπουργικό Συμβούλιο με επιμέρους παρεμβάσεις που όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αποτυπώνουν την πρακτική της συρρίκνωσης των δημόσιων υπηρεσιών.

Στην εισήγηση, μεταξύ των άλλων, παρουσιάστηκε - και τονίστηκε απ' τον υπουργό Υγείας στις δηλώσεις του - η έναρξη λειτουργίας του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Ομως τα νοσοκομεία αυτά λειτουργούν μόνο μερικώς, ενώ και αυτή η υποτυπώδης λειτουργία στοίχισε τη συρρίκνωση και διάλυση δύο νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη και του Νομαρχιακού στη Λάρισα, καθώς στηρίχτηκε στη μεταφορά κλινικών από αυτά τα νοσοκομεία. Παρά την υπολειτουργία των δυο νοσοκομείων, ο Λ. Παπαδήμας ανακοίνωσε ότι θα μπουν στο σύστημα εφημεριών το Φλεβάρη. Την ώρα που ο ίδιος έκανε αυτές τις δηλώσεις, ο Τύπος αποκάλυπτε ότι το Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Λάρισας -που αποψιλώθηκε χάριν του Πανεπιστημιακού - είχε μείνει από πετρέλαιο.

Ο Λ. Παπαδήμας είπε ότι μέσα στο προσεχές τρίμηνο θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία Χανίων, Ρόδου και Καλαμάτας, ενώ, όπως είπε ο υπουργός, με ορίζοντα την εξάντληση της θητείας της κυβέρνησης, θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία Σερρών, Αλεξανδρούπολης, αλλά και οι πτέρυγες Κορίνθου, Σπάρτης και Τρίπολης.

Επιπλέον, ο Λ. Παπαδήμας επανέλαβε την ανακαίνιση των 700 κλινών σε πέντε νοσοκομεία της Αττικής - στον «Ευαγγελισμό» δεν έχουν ολοκληρωθεί και ασθενείς νοσηλεύονται στα σαλονάκια.

Πανεπιστημιακό το νοσοκομείο στο Χαϊδάρι

Το νέο νοσοκομείο στο Χαϊδάρι έχει αποφασιστεί να είναι πανεπιστημιακό, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι την ερχόμενη βδομάδα σε σύσκεψη συναρμοδίων υπουργών με άλλους επιτελείς θα αποφασιστούν λεπτομέρειες για τη φυσιογνωμία και τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Στις ίδιες προεκλογικές ανάγκες μπήκαν και προσλήψεις των νοσοκομείων, καθώς αναφέρθηκε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι 11.000 προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία όταν είναι κενές πάνω από 20.000 θέσεις, ενώ τα τελευταία χρόνια οι προσλήψεις γίνονταν με το σταγονόμετρο.

Ταυτόχρονα, οι προσλήψεις αυτές πρόκειται να χρησιμοποιηθούν και ως μέσο ομηρίας, καθώς μόνο οι 5.000 είναι μόνιμες, ενώ οι υπόλοιπες είναι επιδοτούμενες απ' τον ΟΑΕΔ με εντεκάμηνες και οχτάμηνες συμβάσεις.

Ακόμα, ως επίτευγμα παρουσιάστηκε η ρύθμιση να παίρνουν τα νοσοκομεία την επιχορήγηση των ταμείων όταν τα ασφαλιστικά ταμεία αργούν να πληρώσουν τα νοσήλια προς τα νοσοκομεία.

Οταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μετά την εισήγηση έθεσε το θέμα της βελτίωσης της εικόνας των νοσοκομείων και να μπει τάξη σε αυτά, αυτό που ακούστηκε ήταν αν μπορούν να προλάβουν ως τις εκλογές. Κι εκεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σταμάτησε η συζήτηση.

  • Η ΝΔ με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει κακόγουστη φάρσα την ευφορία του απολογισμού της κυβέρνησης.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Εγκριση νοσηλίων και μετά την εισαγωγή

Η Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή αρνήθηκε την καταβολή νοσηλίων σε ασθενή λόγω οριακής ηλικίας!

Τα νοσηλεία των ασθενών με καρδιακές παθήσεις μπορούν να εγκριθούν και εκ των υστέρων από τις υγειονομικές επιτροπές, στις περιπτώσεις που ο ασθενής νοσηλεύεται σε ιδιωτική κλινική, η οποία είναι συμβεβλημένη με το δημόσιο, σύμφωνα με απόφαση του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (43/2000).

Αντίθετα, η Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή, με μια απόφαση που αποτελεί μνημείο απανθρωπιάς, αναλγησίας, και γραφειοκρατίας, είχε αρνηθεί την έγκριση της καταβολής των νοσηλίων σε συνταξιούχο ασθενή, με το αιτιολογικό ότι βρισκόταν σε οριακή ηλικία (!) και υπέβαλε το αίτημα εκ των υστέρων, αφού είχε ήδη κάνει εγχείρηση καρδιάς.

Για την ιστορία... συνταξιούχος στρατιωτικός είχε εισαχθεί επειγόντως σε ιδιωτική κλινική, προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς, αλλά το ασφαλιστικό του ταμείο αρνήθηκε να εγκρίνει τα έξοδα νοσηλείας του.

Ο ασθενής προσέφυγε στα δικαστήρια όπου και δικαιώθηκε. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτησή του, ακυρώνοντας την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής της θεσσαλονίκης. Με απόφασή της (2/4-1-1994) η Υγειονομική Επιτροπή είχε κρίνει ότι για τη νοσηλεία του ο ασθενής θα έπρεπε να είχε πάρει προέγκριση. Επίσης, για να τεκμηριώσει την άρνησή της ανέφερε ότι ο ασθενής βρισκόταν σε οριακή ηλικία και πως τα στοιχεία που αφορούσαν το ιστορικό του ήταν ελλιπή.

Το Δ' Τμήμα του ΣτΕ βασιζόμενο σ' ένα πλέγμα νομοθετικών διατάξεων έκρινε ότι οι καρδιακές παθήσεις υπάγονται στις περιπτώσεις εκείνες όπου η επείγουσα εισαγωγή του ασθενούς σε ιδιωτική κλινική που είναι συμβεβλημένη με το δημόσιο, μπορεί να εγκριθεί και εκ των υστέρων από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή.

Παράλληλα, το δικαστήριο αναφέρει στην απόφασή του ότι η εκ των υστέρων έγκριση είναι δυνατή, καθώς η Διοίκηση δεν αμφισβητεί την ύπαρξη καρδιολογικής πάθησης ούτε αποδίδει στον αιτούντα συνταξιούχο, ότι δεν τήρησε την υποχρέωσή του για έγκαιρη ενημέρωση της Επιτροπής.

Στην ίδια απόφαση το δικαστήριο δίνει «χαστούκι» και μαθήματα ανθρωπιάς στην Υγειονομική Επιτροπή, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: Το γεγονός ότι ο ασθενής βρισκόταν σε παρωχημένη ηλικία, δε λαμβάνεται νομίμως υπόψη για την απόρριψη του αιτήματος, γιατί το κριτήριο της ηλικίας δεν αποτελεί νόμιμο και θεμιτό, κατά το σύνταγμα, λόγο απόρριψης τους αιτήματός του από την Υγειονομική Επιτροπή για παροχή νοσηλείας.

Μετά από αυτή την εξέλιξη το ΣτΕ αναπέμπει την υπόθεση στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή για νέα νόμιμη κρίση.

Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ
Δεν υπάρχει θανατηφόρος ιός

Δεν υπάρχει κάποιος θανατηφόρος ιός, που σκοτώνει τον κόσμο, δήλωσε χτες ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας.

Αυτή την περίοδο, όπως και κάθε χρόνο, υπάρχει μια έξαρση των ιώσεων και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ανησυχίας, είπε ο υπουργός. Αναφερόμενος σε κάποιους θανάτους, ο υπουργός είπε ότι θα εξεταστούν τα στοιχεία και θα δοθούν ανακοινώσεις, ενώ τόνισε: «Μη δώσουμε την αίσθηση στον κόσμο ότι υπήρξαν θάνατοι από γρίπη».

Επίσης χτες η γενική γραμματέας του υπουργείου Υγείας Ι. Πανοπούλου δήλωσε ότι στο Ινστιτούτο Παστέρ υπάρχουν ενδείξεις για την ταυτοποίηση δυο δειγμάτων Γρίπης Τύπου Α απ' την ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου. Απαντώντας στο ερώτημα αν η ταυτοποίηση αυτή προκαλεί ανησυχία, είπε ότι δε συμβαίνει κάτι τέτοιο, διότι οι περιπτώσεις αυτές καλύπτονται απ' τα εμβόλια.

Το νοσοκομείο «Σωτηρία», με χτεσινή ανακοίνωσή του και με αφορμή την αυξημένη κίνηση στο νοσοκομείο, επισημαίνει ότι όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, αντιμετωπίζει αυξημένη κίνηση προσέλευσης ασθενών και εισαγωγών κατά την εφημερία, ωστόσο, σύμφωνα με τα επιστημονικά όργανα του νοσοκομείου, αυτό δε σχετίζεται με κάποιο ιδιαίτερο υγειονομικό πρόβλημα.

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης οι τρεις θάνατοι νέων ανθρώπων, που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της βδομάδας στην πόλη και αποδίδονται σε ιογενείς νόσους. Οι αρμόδιοι φορείς, όμως, εμφανίζονται καθησυχαστικοί και σημειώνουν πως και τα τρία περιστατικά αφορούν ασθενείς με εξασθενημένο από άλλες παθήσεις το ανοσοποιητικό σύστημα, αφού η γρίπη από μόνη της δεν μπορεί να επιφέρει το θάνατο.

Το πρωί της Τετάρτης η Μαρία Γρηγοριάδου, εργάτρια, μητέρα δύο παιδιών, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Παναγία» με υψηλό πυρετό και λίγα λεπτά αργότερα κατέληξε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιατροδικαστή Δημήτρη Ψαρούλη, ο θάνατός της οφείλεται σε ιογενή λοίμωξη, που εξελίχθηκε σε εγκεφαλικό οίδημα. Ο ιατροδικαστής, προκειμένου να βεβαιωθεί για την αιτία του θανάτου, έστειλε δείγματα για ιστολογικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται, ώστε να διαπιστωθεί, τελικά, εάν η νεαρή κοπέλα είχε προσβληθεί από τον ιό της γρίπης. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η άτυχη γυναίκα είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.

Ο σύζυγός της Γιώργος Καζαντζίδης και τα δύο παιδιά της 30χρονης νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους στο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων, χωρίς η κατάστασή τους να εμπνέει καμία ανησυχία.

Παράλληλα, ο ιατροδικαστής εξετάζει τις περιπτώσεις δύο ακόμη θυμάτων που σημειώθηκαν στην αρχή της εβδομάδας και που, επίσης, είχαν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
Οχι «σεκιουριτάδες» στο μετρό

Υπέρ της ίδρυσης «ειδικής αστυνομικής υπηρεσίας» για την αστυνόμευση των σταθμών και όλων των χώρων του μετρό τάχθηκε η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών (ΠΕΝΑ) σε συνάντηση εκπροσώπων της με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Η ΠΕΝΑ υποστηρίζει ότι έργο της υπηρεσίας αυτής πρέπει να είναι μόνο η πρόληψη και η καταστολή τυχόν εγκληματικών ενεργειών στους χώρους του μετρό. Η σύμβαση για τη λειτουργία του υπόγειου, προβλέπει ότι η ασφάλεια και η φύλαξη των σταθμών θα ανατεθεί σε ειδικό σώμα φυλάκων, αλλά μέχρις ότου γίνουν οι σχετικές προσλήψεις, το έργο αυτό το έχει αναλάβει η Ελληνική Αστυνομία.

Οι συνδικαλιστές ζήτησαν από τον υπουργό επίσης να παραστούν στην κοινοβουλευτική επιτροπή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ίδρυση του αρχηγείου, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξουν τις θέσεις τους, διότι το νομοσχέδιο είναι καθοριστικής σημασίας για το αστυνομικό προσωπικό και τη λειτουργία της αστυνομίας. Ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις μισθολογικές προαγωγές υποσχέθηκε ότι θα ρυθμιστεί το θέμα με διάταξη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα προωθηθεί στη Βουλή τον επόμενο μήνα.

4,1 Ρίχτερ στην Κοζάνη

Σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στις 11.08 πμ στην Κοζάνη, με επίκεντρο αυτόν του μεγάλου καταστροφικού σεισμού το Μάη του 1995, που έπληξε την περιοχή της Κοζάνης και των Γρεβενών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ, το επίκεντρο εντοπίστηκε νότια της λίμνης Πολυφύτου στην Κοζάνη. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην περιοχή του Δήμου Αιανής Κοζάνης και ξύπνησε μνήμες της 13ης Μάη του '95, που οι κάτοικοι είδαν τα σπίτια τους και τα όνειρά τους να γκρεμίζονται.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Εκτάκτων Αναγκών της Νομαρχίας Κοζάνης, δεν αναφέρθηκαν τυχόν υλικές ζημιές στα κτίρια και ο μικροπανικός, που δημιουργήθηκε αρχικά, στη συνέχεια κόπασε. Καθησυχαστική εμφανίστηκε χθες η διευθύντρια του Τομέα Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ελευθερία Παπαδημητρίου, η οποία, με δήλωσή της στο «Ρ», σημείωσε πως η σεισμική δόνηση δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Οπως ανέφερε, «η σεισμική δόνηση έγινε ακριβώς στο χώρο, όπου τα τελευταία χρόνια εκδηλώνεται η σεισμική ακολουθία του σεισμού του '95. Είναι, λοιπόν, ένας "αργοπορημένος μετασεισμός" και δεν πρέπει να μας ανησυχεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ