ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στον αστερισμό της φρίκης των βασανιστηρίων

Κατοχικοί στρατιώτες έχουν δεχτεί επίθεση από την ιρακινή αντίσταση. Η φωτό είναι από τηλεοπτική λήψη

Associated Press

Κατοχικοί στρατιώτες έχουν δεχτεί επίθεση από την ιρακινή αντίσταση. Η φωτό είναι από τηλεοπτική λήψη
ΟΣΝΑΜΠΡΙΚ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η φρίκη των βασανιστηρίων στο απόγειό της ξανά με αφορμή τη φρίκη των Βρετανών στρατιωτών, αλλά και των καταγγελιών για βιασμούς που ερευνά το Πεντάγωνο. Αυτή η φρίκη και η ανείπωτη οργή θεριεύει την αντίσταση των Ιρακινών... όσο και εάν οι προσπάθειες για να εξομαλυνθεί η κατάσταση της κατοχής και με τη συμμετοχή των Ευρωπαίων εντείνονται, όσο και εάν τα βασανιστήρια βαπτίζονται και ονοματίζονται «κακοποίηση» ή «κακομεταχείριση».

Γιατί για «κακομεταχείριση» Ιρακινών κρατουμένων καταδικάστηκαν χτες από στρατοδικείο στο Οσναμπρικ στη βόρεια Γερμανία, δύο Βρετανοί στρατιώτες. Οι δεκανείς Ντάνιελ Κένιον, 33 ετών και Μαρκ Κούλεϊ, 25 ετών, κρίθηκαν ένοχοι για «κακομεταχείριση» κρατουμένων στο Καμπ Μπριντ στη Βασόρα το Μάη του 2003. Ενας ακόμη στρατιώτης, ο Ντάρεν Λάρκιν, ο οποίος είχε ήδη ομολογήσει την ενοχή του, αναμένει την ετυμηγορία των δικαστών. Οι ποινές θα ανακοινωθούν αύριο από το βρετανικό στρατοδικείο στο Οσναμπρικ της Γερμανίας. Οι Κένιον και Κούλεϊ αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως δύο χρόνια, ενώ ο Λάρκιν ενδέχεται να καταδικαστεί σε εξάμηνη φυλάκιση.

Οι κατηγορίες αφορούν την «κακομεταχείριση» Ιρακινών πολιτών, οι οποίοι ήταν ύποπτοι για τη λεηλασία μιας αποθήκης με ανθρωπιστική βοήθεια κοντά στη Βασόρα το 2003.

Επίσης, το Πεντάγωνο ερευνά μια καταγγελία σύμφωνα με την οποία ένας Αμερικανός στρατιώτης διέπραξε βιασμό στο Ιράκ, όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Κατά τη διάρκεια της έρευνας για την υπόθεση αυτή το υπουργείο Αμυνας διαπίστωσε ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης, όπως ότι γυναίκες εξαναγκάζονταν να γδύνονται μπροστά σε Αμερικανούς στρατιώτες.

Στο ίδιο το Ιράκ οι επιθέσεις συνεχίστηκαν. Τουλάχιστον ένας Αμερικανός στρατιώτης, τέσσερα μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και πολίτες έχασαν τη ζωή τους και 20 τραυματίστηκαν χτες σε σειρά επιθέσεων βόρεια της Βαγδάτης, ανακοινώθηκε από πηγή της ασφάλειας στην ιρακινή πρωτεύουσα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, AFP. Οι επιθέσεις έγιναν στο Κιρκούκ, στην περιοχή Ντουλουίγια, 75 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, στην πόλη Ταρμίγια, 30 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης - επίθεση μάλιστα με όλμους - στην περιοχή Σουλεϊμάν Μπέικ, 200 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης και στη Μοσούλη. Οσο για τον Αμερικανό στρατιώτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του κατοχικού στρατού, σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας κοντά στην πόλη Τουζ, 200 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης και από την έκρηξη δεν υπάρχουν άλλα θύματα. Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί μόνο τη Δευτέρα. Συνολικά από το Μάρτη του 2003, που οι Αμερικανοί εισέβαλαν στο Ιράκ, έχουν σκοτωθεί 1.474 Αμερικανοί στρατιώτες σύμφωνα με το AFP.

Τέλος, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σήμερα σε ένα στρατιωτικό φυλάκιο των ΗΠΑ στην πόλη Ραμάντι στο δυτικό Ιράκ, αλλά δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για θύματα. Εξάλλου, ο Χαλίλ Αλι Τσούκερ, τοπικός αξιωματούχος του κόμματος Ντάουα, σκοτώθηκε την Τρίτη από ενόπλους στο κέντρο της Μουκνταντίγια, 100 χιλιόμετρα ΒΑ της Βαγδάτης, δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ, τη δημιουργία συνασπισμού προκειμένου να διεκδικήσει την πρωθυπουργία του Ιράκ ανακοίνωσε ο Ιγιάντ Αλάουι, εκφράζοντας την αντίθεσή του στον ήδη υποψήφιο των σιιτών αλ Τζαφάρι. Ο Αλάουι άφησε να εννοηθεί ότι ο Τζαφάρι είναι υπερβολικά «συντηρητικός». Ο αλ Τζαφάρι, μέχρι πρότινος προσωρινός αντιπρόεδρος του Ιράκ, κέρδισε την υποστήριξη και των 140 μελών της Ενωμένης Ιρακινής Συμμαχίας.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ
Πιέσεων συνέχεια...

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ομάρ Καράμι, εμφανίστηκε χτες πρόθυμος να γίνει το εξιλαστήριο θύμα, εκφράζοντας την προθυμία του να υποβάλει την παραίτησή του εάν έτσι μπορεί να εκτονωθεί η ένταση που προκλήθηκε στη χώρα απ' την 14η Φλεβάρη (μέρα δολοφονίας του προκατόχου του Ραφίκ Χαρίρι).... Ο πρόεδρος Εμίλ Λαχούντ, απ' την άλλη, υποστήριζε πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να ενδώσει στις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης. Αμφότεροι, πάντως, γνωστοποίησαν σκέψεις και προθέσεις δίνοντας συνεντεύξεις σε εφημερίδες...

Ο πρωθυπουργός Καράμι στην εφημερίδα «Αν Ναχάμ», προσθέτοντας μάλιστα πως θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης απ' τη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα (μέρα συζήτησης της δολοφονίας Χαρίρι στο Κοινοβούλιο), υπό τον όρο «πως θα υπάρξει συναίνεση για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης ώστε να αποφευχθεί συνταγματικό κενό»...

Ο Πρόεδρος Λαχούντ απ' την εφημερίδα «Σάντα ελ Μπάλαντ» προασπίστηκε την κυβέρνηση Καράμι, σημειώνοντας πως αυτή «δεν μπορεί να υποκύψει στις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης»... Επέμεινε δε πως το ζήτημα της αποχώρησης των συριακών στρατευμάτων απ' το ανατολικό Λίβανο είναι θέμα που θα πρέπει να ρυθμιστεί σύμφωνα με τη συνθήκη ελ Τάιφ του 1989 (με την οποία καθορίστηκε το τέλος του εμφύλιου πολέμου στο Λίβανο). Υποστήριξε, δηλαδή, τη σταδιακή αποχώρηση των συριακών δυνάμεων (όπως άλλωστε περιγράφεται στη συμφωνία ελ Τάιφ και η οποία έπρεπε να είχε γίνει στις αρχές της δεκαετίας του '90) και όχι την πλήρη αποχώρηση, η οποία (σύμφωνα με τη συνθήκη ελ Τάιφ) θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο νέας διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Λιβάνου και Συρίας...

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ου. Μπους, πάντως, «δεν ξέχασε» τις πιέσεις του προς τη Δαμασκό, δηλώνοντας απ' το Μάιντς της Γερμανίας πως θα ζητήσει την απάντηση της Συρίας σε σχέση με το εάν προτίθεται να αποσύρει «το στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες» απ' το Λίβανο πριν επαναφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων κατά της Συρίας...

Επιπλέον, χτες ανακοινώθηκε στο Κάιρο η μετάβαση του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, Ομάρα Σουλεϊμάν στη Δαμασκό για συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ. Ο Αιγύπτιος ηγέτης Χόσνι Μουμπάρακ αναφέρθηκε σ' αυτή την επίσκεψη, λέγοντας με νόημα πως «η Συρία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις εντεινόμενες διεθνείς πιέσεις για αποχώρηση των στρατευμάτων της απ' το Λίβανο»...

ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
«Παγωμένη» η επόμενη μέρα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σε απόγνωση και παντελώς εξαντλημένοι από τις πολικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, χιλιάδες σεισμόπληκτοι στο νοτιοανατολικό Ιράν ζητούν επειγόντως την αποστολή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, διαμαρτυρόμενοι για τη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στα απομακρυσμένα ορεινά χωριά που σαρώθηκαν από το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Εκατοντάδες άνθρωποι στην ιρανική επαρχία Κερμάν πέρασαν τη νύχτα στην ύπαιθρο, φοβούμενοι να επιστρέψουν στις οικίες τους μετά το σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που άφησε πίσω του 420 νεκρούς και 900 τραυματίες, βάσει του τελευταίου επίσημου απολογισμού.

Οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς τα συνεργεία διάσωσης δεν έχουν φθάσει ακόμη σε αρκετά ορεινά χωριά. Οι διασώστες ανέσυραν την Τετάρτη άλλους 27 νεκρούς από τα ερείπια στο χωριό Χουτκάν, το οποίο ισοπεδώθηκε από το σεισμό.

«Υπολογίζουμε ότι παραμένουν θαμμένοι στα συντρίμμια περίπου 70 έως 80 άνθρωποι» δήλωσε ο στρατηγός Χουσεΐν Μαρουφί, που διευθύνει το έργο των συνεργείων διάσωσης.

Τα μέλη των υπηρεσιών αρωγής παραδέχτηκαν ότι η βοήθεια φτάνει με μεγάλη καθυστέρηση στις πληγείσες περιοχές. «Η μόνη βοήθεια που διανέμεται μέχρι στιγμής είναι σκηνές. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάποιους καταυλισμούς. Μέχρι τώρα δεν έχουμε μοιράσει τρόφιμα και κουβέρτες», δήλωσε εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Κερμάν Μοχαμάντ Αλί Καριμί υποστήριξε, πάντως, μιλώντας σε τοπικό ραδιοσταθμό, ότι όλα τα χωριά που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο έχουν λάβει σκηνές, τρόφιμα και φάρμακα. Πρόσθεσε, όμως, ότι το έργο των συνεργείων διάσωσης και των υπηρεσιών αρωγής δυσχεραίνεται από τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

Ο ιρανικός στρατός έχει διαθέσει ελικόπτερα και μεταγωγικά αεροπλάνα για τη μεταφορά των τραυματιών και ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ οι τοπικές Αρχές ανακοίνωσαν πως προς το παρόν δεν είναι αναγκαία η ξένη βοήθεια.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε χτες τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ ΜακΛέλαν, διευκρινίζοντας πως οι ΗΠΑ «θα έρθουν σε επαφή με την ιρανική κυβέρνηση για να προτείνουν συγκεκριμένη βοήθεια». Είναι γνωστό όμως ότι ήδη οι ιρανικές αρχές έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε ξένη «παρέμβαση».

Απελευθερώστε την Τζουλιάνα, την Φλοριάν και τον Χουσεΐν για να δώσουμε φωνή στην ειρήνη

Η ομηρία της Τζουλιάνα Σγκρένα, της δημοσιογράφου του «Μανιφέστο», της Φλοριάν Ομπενά, της δημοσιογράφου της «Λιμπερασιόν» και του μεταφραστή της Χουσεΐν Χανούκ αποτελεί πλήγμα εναντίον του μεγάλου ειρηνιστικού κινήματος που εναντιώθηκε στον πόλεμο και την εισβολή στο Ιράκ.

Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση των δύο ειρηνιστριών δημοσιογράφων και του Ιρακινού μεταφραστή, που με τον καλύτερο τρόπο όλο το προηγούμενο διάστημα μας περιέγραψαν την αντίσταση, αλλά και τις κακουχίες του ιρακινού λαού, των αμάχων και κυρίως των γυναικών και των παιδιών, την καταστροφή των πόλεων, όπως της Φαλούτζα.

Ζητάμε επίσης την άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Ιράκ. Ο ιρακινός λαός μπορεί και πρέπει να αποφασίζει μόνος του για το μέλλον της χώρας του. Η Τζουλιάνα και η Φλοριάν να συνεχίσουν ελεύθερες να μας στέλνουν την πολύτιμη ενημέρωση, που δεν περνά από τα γραφεία λογοκρισίας των κατακτητών.

Οι εφημερίδες και τα περιοδικά: «Αντί», «Αριστερά!», «Αυγή», «Εκτός Γραμμής», «Εποχή», «Εργατική Αριστερά», «Κόκκινο», «Ο Πολίτης», «Πριν», «Προλεταριακή Σημαία», «Ριζοσπάστης», «Σπάρτακος», «Το Στίγμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ