Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στον αστερισμό της φρίκης των βασανιστηρίων

Κατοχικοί στρατιώτες έχουν δεχτεί επίθεση από την ιρακινή αντίσταση. Η φωτό είναι από τηλεοπτική λήψη

Associated Press

Κατοχικοί στρατιώτες έχουν δεχτεί επίθεση από την ιρακινή αντίσταση. Η φωτό είναι από τηλεοπτική λήψη
ΟΣΝΑΜΠΡΙΚ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η φρίκη των βασανιστηρίων στο απόγειό της ξανά με αφορμή τη φρίκη των Βρετανών στρατιωτών, αλλά και των καταγγελιών για βιασμούς που ερευνά το Πεντάγωνο. Αυτή η φρίκη και η ανείπωτη οργή θεριεύει την αντίσταση των Ιρακινών... όσο και εάν οι προσπάθειες για να εξομαλυνθεί η κατάσταση της κατοχής και με τη συμμετοχή των Ευρωπαίων εντείνονται, όσο και εάν τα βασανιστήρια βαπτίζονται και ονοματίζονται «κακοποίηση» ή «κακομεταχείριση».

Γιατί για «κακομεταχείριση» Ιρακινών κρατουμένων καταδικάστηκαν χτες από στρατοδικείο στο Οσναμπρικ στη βόρεια Γερμανία, δύο Βρετανοί στρατιώτες. Οι δεκανείς Ντάνιελ Κένιον, 33 ετών και Μαρκ Κούλεϊ, 25 ετών, κρίθηκαν ένοχοι για «κακομεταχείριση» κρατουμένων στο Καμπ Μπριντ στη Βασόρα το Μάη του 2003. Ενας ακόμη στρατιώτης, ο Ντάρεν Λάρκιν, ο οποίος είχε ήδη ομολογήσει την ενοχή του, αναμένει την ετυμηγορία των δικαστών. Οι ποινές θα ανακοινωθούν αύριο από το βρετανικό στρατοδικείο στο Οσναμπρικ της Γερμανίας. Οι Κένιον και Κούλεϊ αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως δύο χρόνια, ενώ ο Λάρκιν ενδέχεται να καταδικαστεί σε εξάμηνη φυλάκιση.

Οι κατηγορίες αφορούν την «κακομεταχείριση» Ιρακινών πολιτών, οι οποίοι ήταν ύποπτοι για τη λεηλασία μιας αποθήκης με ανθρωπιστική βοήθεια κοντά στη Βασόρα το 2003.

Επίσης, το Πεντάγωνο ερευνά μια καταγγελία σύμφωνα με την οποία ένας Αμερικανός στρατιώτης διέπραξε βιασμό στο Ιράκ, όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Κατά τη διάρκεια της έρευνας για την υπόθεση αυτή το υπουργείο Αμυνας διαπίστωσε ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης, όπως ότι γυναίκες εξαναγκάζονταν να γδύνονται μπροστά σε Αμερικανούς στρατιώτες.

Στο ίδιο το Ιράκ οι επιθέσεις συνεχίστηκαν. Τουλάχιστον ένας Αμερικανός στρατιώτης, τέσσερα μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και πολίτες έχασαν τη ζωή τους και 20 τραυματίστηκαν χτες σε σειρά επιθέσεων βόρεια της Βαγδάτης, ανακοινώθηκε από πηγή της ασφάλειας στην ιρακινή πρωτεύουσα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, AFP. Οι επιθέσεις έγιναν στο Κιρκούκ, στην περιοχή Ντουλουίγια, 75 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, στην πόλη Ταρμίγια, 30 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης - επίθεση μάλιστα με όλμους - στην περιοχή Σουλεϊμάν Μπέικ, 200 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης και στη Μοσούλη. Οσο για τον Αμερικανό στρατιώτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του κατοχικού στρατού, σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας κοντά στην πόλη Τουζ, 200 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης και από την έκρηξη δεν υπάρχουν άλλα θύματα. Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί μόνο τη Δευτέρα. Συνολικά από το Μάρτη του 2003, που οι Αμερικανοί εισέβαλαν στο Ιράκ, έχουν σκοτωθεί 1.474 Αμερικανοί στρατιώτες σύμφωνα με το AFP.

Τέλος, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σήμερα σε ένα στρατιωτικό φυλάκιο των ΗΠΑ στην πόλη Ραμάντι στο δυτικό Ιράκ, αλλά δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για θύματα. Εξάλλου, ο Χαλίλ Αλι Τσούκερ, τοπικός αξιωματούχος του κόμματος Ντάουα, σκοτώθηκε την Τρίτη από ενόπλους στο κέντρο της Μουκνταντίγια, 100 χιλιόμετρα ΒΑ της Βαγδάτης, δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ, τη δημιουργία συνασπισμού προκειμένου να διεκδικήσει την πρωθυπουργία του Ιράκ ανακοίνωσε ο Ιγιάντ Αλάουι, εκφράζοντας την αντίθεσή του στον ήδη υποψήφιο των σιιτών αλ Τζαφάρι. Ο Αλάουι άφησε να εννοηθεί ότι ο Τζαφάρι είναι υπερβολικά «συντηρητικός». Ο αλ Τζαφάρι, μέχρι πρότινος προσωρινός αντιπρόεδρος του Ιράκ, κέρδισε την υποστήριξη και των 140 μελών της Ενωμένης Ιρακινής Συμμαχίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ