Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
«Παγωμένη» η επόμενη μέρα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σε απόγνωση και παντελώς εξαντλημένοι από τις πολικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, χιλιάδες σεισμόπληκτοι στο νοτιοανατολικό Ιράν ζητούν επειγόντως την αποστολή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, διαμαρτυρόμενοι για τη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στα απομακρυσμένα ορεινά χωριά που σαρώθηκαν από το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Εκατοντάδες άνθρωποι στην ιρανική επαρχία Κερμάν πέρασαν τη νύχτα στην ύπαιθρο, φοβούμενοι να επιστρέψουν στις οικίες τους μετά το σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που άφησε πίσω του 420 νεκρούς και 900 τραυματίες, βάσει του τελευταίου επίσημου απολογισμού.

Οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς τα συνεργεία διάσωσης δεν έχουν φθάσει ακόμη σε αρκετά ορεινά χωριά. Οι διασώστες ανέσυραν την Τετάρτη άλλους 27 νεκρούς από τα ερείπια στο χωριό Χουτκάν, το οποίο ισοπεδώθηκε από το σεισμό.

«Υπολογίζουμε ότι παραμένουν θαμμένοι στα συντρίμμια περίπου 70 έως 80 άνθρωποι» δήλωσε ο στρατηγός Χουσεΐν Μαρουφί, που διευθύνει το έργο των συνεργείων διάσωσης.

Τα μέλη των υπηρεσιών αρωγής παραδέχτηκαν ότι η βοήθεια φτάνει με μεγάλη καθυστέρηση στις πληγείσες περιοχές. «Η μόνη βοήθεια που διανέμεται μέχρι στιγμής είναι σκηνές. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάποιους καταυλισμούς. Μέχρι τώρα δεν έχουμε μοιράσει τρόφιμα και κουβέρτες», δήλωσε εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Κερμάν Μοχαμάντ Αλί Καριμί υποστήριξε, πάντως, μιλώντας σε τοπικό ραδιοσταθμό, ότι όλα τα χωριά που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο έχουν λάβει σκηνές, τρόφιμα και φάρμακα. Πρόσθεσε, όμως, ότι το έργο των συνεργείων διάσωσης και των υπηρεσιών αρωγής δυσχεραίνεται από τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

Ο ιρανικός στρατός έχει διαθέσει ελικόπτερα και μεταγωγικά αεροπλάνα για τη μεταφορά των τραυματιών και ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ οι τοπικές Αρχές ανακοίνωσαν πως προς το παρόν δεν είναι αναγκαία η ξένη βοήθεια.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε χτες τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ ΜακΛέλαν, διευκρινίζοντας πως οι ΗΠΑ «θα έρθουν σε επαφή με την ιρανική κυβέρνηση για να προτείνουν συγκεκριμένη βοήθεια». Είναι γνωστό όμως ότι ήδη οι ιρανικές αρχές έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε ξένη «παρέμβαση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ