ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Απαράδεκτες οι εργασιακές συνθήκες στον οπτικοακουστικό χώρο

Καταγγέλλει απολύσεις εργαζόμενων ηθοποιών στον «Αντέννα»

«Οι εργασιακές σχέσεις που επικρατούν στον οπτικοακουστικό χώρο είναι απαράδεκτες και ιδιαιτέρως επώδυνες για τους εργαζόμενους ηθοποιούς. Οι ελάχιστες αμοιβές, οι δύσκολες - και καλλιτεχνικά αδόκιμες - συνθήκες εργασίας, οι υποχρεωτικές αποκλειστικότητες και τα άκυρα συμβόλαια περιγράφουν αυτήν την πραγματικότητα».

Με αυτή τη συνοπτική «εικόνα» για τη δουλεία, κυριολεκτικά, τις χαμηλές και παγωμένες αμοιβές και το κυριότερο, αποκλειστική εργασία, με παράλληλη απαγόρευση όποιας άλλης εργασιακής απασχόλησης, που επιβάλλει το μεγάλο κεφάλαιο στον οπτικοακουστικό τομέα, κυρίως τα μεγαλοκάναλα της «πολιτιστικής» λεγόμενης αθλιότητας, αρχίζει η χτεσινή ανακοίνωση -καταγγελία του ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Την υπογράφουν ο πρόεδρος, Ανδρέας Βαρούχας και η γενική γραμματέας, Ελένη Γερασιμίδου - με την οποία αποκαλύπτονται οι μαζικές απολύσεις ηθοποιών από τον «Αντέννα».

Συγκεκριμένα, η καταγγελία του ΣΕΗ αναφέρει: «Πρόσφατα, ο τηλεοπτικός σταθμός "Αντέννα", προχώρησε σε μαζικές απολύσεις συναδέλφων -ηθοποιών, οι οποίοι εργάζονταν σε μια από τις σειρές του, τη "Λάμψη", παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς τους συναδέλφους είχαν υποχρεωθεί σε πολυετή συμβόλαια, από τα οποία η παραγωγή της "Λάμψης" επιδίωκε καθηλωμένους μισθούς και αποκλειστικότητες. Οι απολύσεις αυτές και οι παράλληλες προσλήψεις ηθοποιών με πενιχρά μεροκάματα έχουν στόχο το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος».

Το ΣΕΗ, απευθυνόμενο με την ανακοίνωσή του στον κλάδο, τονίζει: «Καταγγέλλουμε τον "Αντέννα" για τις μαζικές απολύσεις συναδέλφων μας και για το καθεστώς εργασιακής ομηρίας, στο οποίο έχει καταδικάσει τους ηθοποιούς.

Καταγγέλλουμε όλους τους υπουργούς Εργασίας από το 2000 έως και σήμερα που αρνήθηκαν να νομιμοποιήσουν τη Συλλογική Σύμβαση στον οπτικοακουστικό χώρο. Είναι, άραγε, τόσο μεγάλη η δύναμη της τηλεόρασης που εξασφαλίζει για τους "καναλάρχες" την ανοχή, αν όχι την προστασία των κυβερνώντων;

Το ΣΕΗ στέκεται σταθερά και αταλάντευτα στο πλευρό των συναδέλφων και δε σκοπεύει να αφήσει τους ηθοποιούς ανυπεράσπιστους απέναντι στην εργοδοτική απληστία».

Και η ανακοίνωση - καταγγελία του ΣΕΗ καταλήγει: «Συνάδελφοι, ζητάμε τη συνεχή επαγρύπνηση όλων σας και την πρακτική σας συμπαράσταση. Εχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να παλέψουμε για την εργασιακή κατοχύρωση και στην τηλεόραση».

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ICOMOS
SOS για την πολιτιστική κληρονομιά

Σε σειρά ψηφισμάτων που ενέκρινε η ΓΣ του φορέα

Εμμένει στην αντίθεσή του για την καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου του Μακρυγιάννη με την ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών), με ψήφισμα της Γενικής του Συνέλευσης (22/2). Η ΓΣ ενέκρινε, επίσης, ψηφίσματα για τις λεγόμενες «ειδικές ρυθμίσεις» που έχουν κατακρεουργήσει τα ελάχιστα διατηρητέα κτίρια, για το Ιερό της Παλληνίδος Αθηνάς και για την καταστροφή του φυσικού και ιστορικού περιβάλλοντος των Σπετσών.

Η ΓΣ «καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης για τη συνέχιση της καταστροφής (σ.σ. στου Μακρυγιάννη) κατά παράβαση Διεθνών Συμβάσεων και του Αρχαιολογικού Νόμου. Καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει στις επιστολές της UNESCO» και να σεβαστεί την παράγραφο 56 της Συνθήκης των Παρισίων, η οποία ορίζει τις υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών όσον αφορά στις νέες κατασκευές «που μπορεί να επηρεάσουν την αξία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς».

Ζητά «την άμεση παύση όλων των οικοδομικών εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο, τη χωροθέτηση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΝΜΑ) μετά από ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και την αποκατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης, βάσει του ψηφίσματος της UNESCO του Μεξικό, το 1982, με επανεγκατάσταση των αποσπασμένων μελών του (...)».

Για τα διατηρητέα, η ΓΣ καταγγέλλει «τη συστηματική υποβάθμισή» τους «με τις αμαρτωλές "ειδικές ρυθμίσεις" του ΥΠΕΧΩΔΕ», οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα «να απομένει στα "διατηρητέα κτίρια" μόνο το εξωτερικό τους κέλυφος, να μεταβάλλονται σε σκηνικό και τελικά να καταστρέφεται η αρχιτεκτονική μας κληρονομιά». Να σημειωθεί ότι ανάλογη απόφαση πήρε πρόσφατα και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, γεγονός που αποδεικνύει ότι το αίτημα είναι υπερώριμο.

Για το ιερό της Παλληνίδος Αθηνάς, στο Γέρακα Αττικής, η ΓΣ «καταδικάζει ομόφωνα τις αποφάσεις του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) της 22/11/2004, στις οποίες επιτρέπεται η οικοδόμηση ανάμεσα στα μνημεία του Ιερού. Αντιτίθεται στην απόφαση της διοίκησης του ΥΠΠΟ να επανεξεταστούν μεμονωμένα τα όμορα οικόπεδα και να αποδεσμευτούν από την απαλλοτρίωση με σκοπό την οικοδόμηση».

Τέλος, η ΓΣ «εκφράζει ομόφωνα την ανησυχία και αντίθεση των μελών της για τη βαθμιαία καταστροφή του φυσικού και ιστορικού περιβάλλοντος της νήσου των Σπετσών, η οποία προστατεύεται με το νόμο 352/31/5/1967 και έχει ενταχθεί στις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σπάνιας χλωρίδας και πανίδας». Σύμφωνα με το ICOMOS, οι Σπέτσες απειλούνται από τα σχέδια της δημοτικής αρχής «να διανοίξει δρόμο πάνω στη ζώνη πυρόσβεσης μέσα στη δασική έκταση που καταστράφηκε με εμπρησμούς, το 2000» και από την κατασκευή νέου λιμανιού μεγάλων διαστάσεων στη θέση όπου βρίσκεται το παραδοσιακό λιμάνι της Ντάπιας Σπετσών. Επιπλέον, «ιδιώτες προτίθενται να αναγείρουν οικοδομές στο μυχό του Φάρου του Παλιού Λιμανιού στο σημείο όπου αποτράπηκε η απόβαση του Οθωμανικού Στόλου με χρήση πυρπολικών».

Η ΕΕΔΥΕ πάει θέατρο

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί τους φίλους και τα μέλη της να παρακολουθήσουν το αντιπολεμικό έργο της Μαργκερίτ Ντιράς «Χιροσίμα, αγάπη μου», που παρουσιάζει ο εταιρικός θίασος «Για γέλια και για κλάματα», στο «Θέατρο της Ημέρας» (Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι).

Η ΕΕΔΥΕ εξασφάλισε μειωμένο εισιτήριο 10 ευρώ για τις δύο παραστάσεις που θα δοθούν 26 και 27 Φλεβάρη (7 μ.μ.). Πληροφορίες στα γραφεία ΕΕΔΥΕ, ΠΕΔΥΕ, τηλ. 210.3844.853, 210.3827.303.

Η σκηνοθεσία είναι της Μυρσίνης Σακκά, τα σκηνικά των Βασίλη Ψυχογιόπουλου - Γιώργου Σαρακατσάνου, τα κοστούμια των Μυρσίνης Σακκά - Δέσποινας Ψυχογιοπούλου. Τους στίχους που ερμηνεύει ο Λάκης Χαλκιάς έγραψε η Μαρία Δημητρούκα. Το εισαγωγικό κείμενο η Κατερίνα Σουβλή. Παίζουν: Κατερίνα Σουβλή, Κωνσταντίνος Ζαμπάρας, Βασίλης Ψυχογιόπουλος, Μαρία Δημητρούκα.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σύλλογος άξιος ενίσχυσης

Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού, με θέμα την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου Μορφοβουνιωτών, κατέθεσαν προχθές οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας. Στην Ερώτηση οι κομμουνιστές βουλευτές πληροφορούν τον υπουργό Πολιτισμού ότι «στο ΠΣ Βόλου υπάρχει και λειτουργεί, από το 1980, ο Σύλλογος Μορφοβουνιωτών (Βουνεσιωτών), με πάνω από 500 μέλη. Ο σύλλογος δραστηριοποιείται στα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα της πόλης, με πολιτιστικά, χορευτικά, θεατρικά και αθλητικά τμήματα, όπου συμμετέχουν πάνω από 50 παιδιά, προσφέροντας σημαντικό πολιτιστικό έργο».

Στη συνέχεια, οι βουλευτές υπογραμμίζουν τη μαύρη αλήθεια: «Οι προσπάθειες αυτές των Μορφοβουνιωτών ποτέ δεν έχουν ενισχυθεί οικονομικά, έστω συμβολικά, από την πολιτεία. Η ανεργία, όμως, που μαστίζει το ΠΣ Βόλου την τελευταία δεκαετία, αποκλείει κάθε δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του συλλόγου τους».

Και ως εκ τούτου ερωτάται οι υπουργός, «εάν προτίθεται να ενισχύσει οικονομικά το σύλλογο, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τις πολιτιστικές και αθλητικές του δραστηριότητες, γνωρίζοντας τη νέα γενιά με τον παραδοσιακό πολιτισμό των Βουνεσιωτών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ