ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε!

Κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς χτες σε πολλές περιοχές της χώρας. Στο γιορτασμό της επετείου του Κιλελέρ, στις 20 Μάρτη, η νέα αγωνιστική συνάντησή της

Από το μπλόκο στους Χαλκιάδες των Φαρσάλων

ICON

Από το μπλόκο στους Χαλκιάδες των Φαρσάλων
Με συλλαλητήρια, στα οποία συμμετείχαν με τρακτέρ, σε διάφορες περιοχές και με αγωνιστικές συγκεντρώσεις σε πολλές άλλες, οι μικρομεσαίοι αγρότες έδωσαν χτες μια νέα μάχη κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Η χτεσινή κινητοποίηση της ΠΑΣΥ ήταν συνέχεια των προηγούμενων και, ταυτόχρονα, το προοίμιο της νέας αγωνιστικής συνάντησης των ξωμάχων της χώρας στις 20 Μάρτη, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων για το γιορτασμό της επετείου εξέγερσης του Κιλελέρ.

Στη Θεσσαλία, συλλαλητήρια με τρακτέρ έγιναν σε επαρχίες της Λάρισας και αγωνιστικές συγκεντρώσεις στις κεντρικές πλατείες της Καρδίτσας και των Τρικάλων.

Στη Λάρισα

Οι αγρότες σε Φάρσαλα, Αγιά και Τύρναβο συμμετείχαν στα συλλαλητήρια με τρακτέρ. Στην επαρχία Φαρσάλων στήθηκαν δύο αγωνιστικά μπλόκα στην Εθνική Οδό Λάρισας - Λαμίας, στο ύψος των Χαλκιάδων και της Βρυσιάς από αγρότες της περιοχής, κυρίως σιτοπαραγωγούς που έχουν την παραγωγή τους απούλητη στις αποθήκες και βαμβακοπαραγωγούς που τους έμειναν πολλές ποσότητες βαμβακιού αδιάθετες και το εισόδημά τους μειώθηκε ακόμα περισσότερο. Και στα δύο μπλόκα, οι αγρότες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου. Εκεί ήταν και ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, ο οποίος τόνισε ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν άλλη επιλογή, εκτός απ' αυτή του αγώνα για να μπορέσουν να παραμείνουν στα χωράφια τους και στα χωριά τους και να είναι νοικοκυραίοι στον τόπο τους.

ICON

Τα συλλαλητήρια στην Αγιά και τον Τυρνάβο έγιναν στις κεντρικές πλατείες των δύο πόλεων. Επιπλέον, στην Αγιά, όπου οι αγρότες της περιοχής αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με τη διάθεση των προϊόντων τους, όπως μήλα και πατάτες, αλλά και με τις εξευτελιστικές τιμές πώλησής τους, πραγματοποιήθηκε, χτες το απόγευμα, σύσκεψη φορέων, με στόχο τον κοινό συντονισμό δράσης τους. Στο συλλαλητήριο ομιλητής ήταν ο Ρ. Μαρούδας, αντιπρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Στ. Ζέικος, μέλος της διοίκησης.

Στο συλλαλητήριο του Τυρνάβου, όπου κι εκεί οι αγρότες αντιμετωπίζουν εξίσου μεγάλα προβλήματα τα προϊόντα τους - σταφύλια, ροδάκινα, αχλάδια κ.ά. - μίλησαν ο Χ. Αρχοντής, γραμματέας της ΕΟΑΣΝΛ και ο Ν. Μπαντόγιας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου.

Χτες, επίσης, έγινε αγροτική σύσκεψη στην Ελασσόνα.

Στην Καρδίτσα

Μήνυμα συνέχισης της πάλης τους ενάντια στην πολιτική ξεκληρίσματος της κυβέρνησης και της ΕΕ έστειλαν και οι αγρότες της Καρδίτσας. Στην αγωνιστική συγκέντρωση συμμετείχαν και οι άνεργοι του εργοταξίου της Δρακότρυπας, καθώς και πλήθος εκπροσώπων φορέων, συμβολίζοντας την αναγκαιότητα ανάπτυξης κοινών αγώνων των αγροτών, με τους εργαζόμενους, με τ' άλλα λαϊκά στρώματα.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους στόχους του συνεπούς αγροτικού κινήματος, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, επισημαίνοντας ότι σ' αυτούς βρίσκεται η διέξοδος και η προοπτική για τη μικρομεσαία αγροτιά και μ' αυτούς πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί ο αγώνας της.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν, επίσης, ο νομάρχης Καρδίτσας Β. Αναγνωστόπουλος και ο Στ. Γούλας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Στα Τρίκαλα

Στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων συγκεντρώθηκαν οι αγρότες του νομού για να δηλώσουν ότι είναι παρόντες στον δίκαιο αγώνα υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς, προς όφελος του λαού και του τόπου. Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Απ. Θωμόπουλος, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη», τόνισε ότι σωτηρία των μικρομεσαίων αγροτών δεν μπορεί να υπάρξει στα ασφυκτικά πλαίσια της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, αλλά μόνο σε μια άλλη, φιλοαγροτική, με βασικό μοχλό ανάπτυξης τον παραγωγικό συνεταιρισμό, που οι ίδιοι θα επιβάλλουν με την ένταση των αγώνων τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ραντεβού στις 20 του Μάρτη

Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα διατράνωσαν οι αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα

Motion Team

Την απόφασή τους να συνεχίσουν και κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, διατράνωσαν χτες, στην κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, οι μικρομεσαίοι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, δηλώνοντας ότι κορύφωση του αγώνα τους την περίοδο αυτή θα αποτελέσει η 20ή Μάρτη, με το γιορτασμό του Κιλελέρ. Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Αγαλμα Βενιζέλου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, των αγωνιστικών δυνάμεων του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, στην προσπάθειά τους να κάνουν ένα παραπέρα βήμα, μεταφέροντας μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης τον αγώνα τους. Μαζί τους στη συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε, βρίσκονταν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους εργαζόμενοι της πόλης, επαγγελματοβιοτέχνες και φοιτητές.

Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισαν ο Γιάννης Σκούφας, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Πιερίας, ο Μανώλης Κώστας, από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Επαγγελματοβιοτεχνών και ο Γιάννης Χολερίδης, μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου, από μέρους του ΠΑΜΕ. Επίσης διαβάστηκε χαιρετισμός του Συντονιστικού Αγώνα Φοιτητικών Συλλόγων. Διαβάστηκαν μηνύματα συμπαράστασης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λουδία, του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγκλιβερίου, του Α` Αγροτικού Συνεταιρισμού Σίνδου, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παρθενίου, της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα πετρελαιοειδή διυλιστήρια, της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Θεσσαλονίκης.

Οπως τόνισε ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, αγροτοσυνδικαλιστής και στέλεχος της ΠΑΣΥ, Γιώργος Ρίσκος, η κινητοποίηση αποτελεί έναν ακόμη σταθμό στον αγώνα προοπτικής και διεξόδου της μικρομεσαίας αγροτιάς, με μπούσουλα το ενωτικό διεκδικητικό πλαίσιο του συνεπούς αγροτικού κινήματος. Πρόσθεσε ότι οι κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος βοήθησαν τους αγρότες, που έχουν ήδη πλούσια συσσωρευμένη εμπειρία, να κατανοήσουν πολλά πράγματα, να δουν τους εχθρούς και τους φίλους τους, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Αποκάλυψαν, ανέφερε, καλύτερα το ρόλο της κυβέρνησης της ΝΔ, που εφαρμόζει πιστά τις αντιαγροτικές επιλογές της ΕΕ, την υπονομευτική στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στους αγώνες.

«Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι υπόλογοι απέναντι στους Ελληνες αγρότες για τα προβλήματα απορρόφησης των προϊόντων μας, τις εξευτελιστικές τιμές και τους εκβιασμούς των εμποροβιομηχάνων, για την απελευθέρωση των εισαγωγών, την ακρίβεια στα μέσα και εφόδια, τη συνεχιζόμενη τοκογλυφία της ΑΤΕ, την παντελή έλλειψη υποδομών και στήριξης των μικρομεσαίων αγροτών, τους περιορισμούς και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Οι συνέπειες της πολιτικής τους αποτυπώνονται με τον πιο καθαρό και αδιαμφισβήτητο τρόπο στην πορεία του αγροτικού ισοζυγίου», τόνισε. Ακόμη, είπε ότι στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος απαξιώθηκαν παραπέρα οι αγροτοπατέρες και οι συμβιβασμένες ηγεσίες για τη διασπαστική και αποπροσανατολιστική τους τακτική. «Ξεσκεπάστηκε καλύτερα, πρόσθεσε, ο ρόλος των ντόπιων αγροτοπατέρων της ΕΓΣ Θεσσαλονίκης, που ξεπουλάνε και διαλύουν την Ομοσπονδία».

Ο Γ. Ρίσκος επισήμανε ότι «στις κινητοποιήσεις αποδείχτηκε ότι οι αγώνες μας μπορούν να έχουν αποτελέσματα και προοπτική μόνον όταν αγκαλιάζουν όλους τους αγρότες και έχουν παναγροτικά αιτήματα και όχι ξεχωριστά ανά προϊόν και περιοχή, όπως κάνουν οι αγροτοπατέρες για να βγάλουν την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση».

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα των συγκεντρωμένων αναφέρεται ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν άλλη επιλογή από το δρόμο του αγώνα, παλεύοντας για την ανάπτυξη της γεωργίας, χωρίς ποσοστώσεις και πρόστιμα συνυπευθυνότητας, σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας και τις διατροφικές ανάγκες του λαού. Ανάδειξη του παραγωγικού συνεταιρισμού των μικρομεσαίων αγροτών σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της γεωργίας.

Μετά τη συγκέντρωση, στην πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, που ακολούθησε, πολλοί αγρότες προηγούνταν με τα τρακτέρ τους και ένα πανό που έγραφε:«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ».

Συγκεντρώσεις της ΠΑΣΥ έγιναν επίσης χθες το πρωί στην Καλλίστη του Νομού Ροδόπης, όπου στην κεντρική πλατεία συγκεντρώθηκαν βαμβακοπαραγωγοί και άλλοι αγρότες του νομού. Στους συγκεντρωμένους μίλησαν ο Τάσος Χαρτοματζίδης, εκ μέρους της Γραμματείας του Νομού Ροδόπης της ΠΑΣΥ και ο Στέφανος Χρηστίδης, εκ μέρους της τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ.

Στον Νομό Εβρου έγιναν δύο συγκεντρώσεις. Η μία στις Φέρρες, με ομιλητή τον Β. Παντελίδη, πρόεδρο ΤΟΕΒ Φερρών και του Γεωργοκτηνοτροφικού Συλλόγου Φερρών και χαιρέτισε ο Χρήστος Τρέλλης, νομαρχιακός σύλλογος της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας». Η άλλη συγκέντρωση έγινε στο Πύθιο με ομιλητή τον Κώστα Ζησίδη, από τη Γραμματεία ΠΑΣΥ Εβρου, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Εβρου.

ΛΑΚΩΝΙΑ
Δυναμική παρουσία

Με μια δυναμική συγκέντρωση απάντησαν αγρότες της Λακωνίας, που συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στο Δημοτικό Στάδιο της Σπάρτης - στα πλαίσια των πανελλαδικών κινητοποιήσεων της ΠΑΣΥ - ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που συρρικνώνει το εισόδημά τους και τους εξοβελίζει από τα χωράφια τους.

Περισσότεροι από 300 αγρότες από χωριά της Λακωνίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα τοπικών παραγόντων (Δήμοι Οινούντος, Θεραπνών, Μυστρά, η Συντονιστική Επιτροπή Δήμου Πελλάνας και η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων), του Αγροτικού Συλλόγου Σελλασίας, των Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεολόγου, Βορδώνιας και Λευκοχώματος, αλλά και του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης και του Συλλόγου Εμποροεπαγγελματιών Καστορείου, που σε ένδειξη συμπαράστασης προχώρησαν σε δίωρο κλείσιμο των καταστημάτων τους.

«Η τραγική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ολόκληρη η μικρομεσαία αγροτιά από την αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, απαιτεί την ενωτική, μαζική, αγωνιστική αντιμετώπισή της από την πλευρά των αγροτών και των μαζικών φορέων», τόνισε ο Βαγγέλης Βαλιώτης, δήμαρχος Οινούντος και στέλεχος της ΠΑΣΥ, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου.

Στη συνέχεια, με προμετωπίδα τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη τη Νομαρχία και το Δήμο Σπάρτης, όπου επέδωσαν το ψήφισμά τους. Κεντρικά αιτήματα των αγροτών, μεταξύ άλλων, είναι:

  • Η καταβολή αποζημίωσης για τις καταστροφές των αγροτικών προϊόντων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων χρόνων.
  • Η άμεση καταβολή του συνόλου της επιδότησης για όλη την παραγωγή ελαιολάδου της περιόδου 2003 - 2004, με βάση τις δηλώσεις των παραγωγών.
  • Η προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και προώθηση των εξαγωγών μέσα από ισότιμες διακρατικές εμπορικές συμφωνίες.
Ποιοι και πώς ελέγχουν το μέλι;

Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός γιατί εντοπίστηκαν στην Κύπρο παρτίδες ελληνικού μελιού με κατάλοιπα κηροσκωρίνης (παραδιχλωροβενζόλιο), που είναι μια τοξική ουσία επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία, αλλά από τους ελέγχους στην Ελλάδα, δεν εντοπίστηκε τίποτα ή δεν ανακοινώθηκε τίποτα...

Πάντως, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, από τους ελέγχους καταλοίπων στην Ελλάδα το 50% των δειγμάτων βρέθηκαν να ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια. Παράλληλα, από γνωρίζοντες τον χώρο αναφέρεται, ότι μεγάλες ποσότητες μελιού που εισάγονται από τρίτες χώρες και κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία εμπεριέχουν επικίνδυνα στοιχεία, όπως π.χ. στρεπτομυκίνη. Και όπως λέγεται σχετικά, οι εισαγόμενες αυτές ποσότητες αναμειγνύονται με ντόπιο μέλι και πουλιούνται εντός και εκτός της χώρας ως ελληνικό. Πρόκειται σαφώς για σοβαρό ζήτημα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να την πληρώσει η ελληνική παραγωγή μελιού.

Ομως στο θέμα της κηροσκωρίνης υπάρχουν και άλλες προεκτάσεις. Η εθνική και κοινοτική νομοθεσία απαγορεύουν την παρουσία κηροσκωρίνης στο μέλι σε οποιοδήποτε ποσοστό. Αλλά, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, ο ΕΦΕΤ, χωρίς να έχει αρμοδιότητα επί του θέματος, ανέθεσε σε καθηγητή μελισσοκομίας και σηροτροφίας στη Γεωπονική Θεσσαλονίκης, να γνωμοδοτήσει επί του θέματος. Ο καθηγητής αυτός γνωμοδότησε ότι είναι επιτρεπτή η παρουσία καταλοίπων 40 με 45 pdcb κηροσκωρίνης στο μέλι. Κι η γνωμοδότηση αυτή, προφανώς «ήρθε κουτί»... σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Παράλληλα τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί και ένα ακόμα θέμα. Ως εργαστήριο αναφοράς για το μέλι πληροί της προϋποθέσεις, όπως λέγεται, ένα συγκεκριμένο εργαστήριο της Κρήτης. Ομως η σχετική απόφαση καθυστερεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιοι θέλουν να γίνει εργαστήριο αναφοράς στο μέλι, το εργαστήριο του συγκεκριμένου καθηγητή μελισσοκομίας και σηροτροφίας στη Γεωπονική θεσσαλονίκης...

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΣΕΓΕΣ
Θέλει και νέους στην... ξεφτίλα

Να φτιάξει άλλη μια «οργάνωση» σαν τα μούτρα της θέλει η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, προκειμένου να προσφέρεται αντιαγροτική εκδούλευση στους εκάστοτε κυβερνώντες και όχι μόνο...

Η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, με τη συνδρομή των διοικήσεων αρκετών Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, ανακοίνωσε χτες τη δημιουργία Ενωσης Νέων Συνεταιρισμένων Αγροτών, με διορισμένα μέλη! Αλλά στη χτεσινή μάζωξη ούτε οι διορισμένοι εκπρόσωποι δεν πήγαν και ούτε καν απαρτία υπήρχε για να βγει και το υποτιθέμενο προεδρείο ενός πράγματος που λέγεται Ενωση, αλλά είναι επιτροπή και στην ουσία άλλη μια σφραγίδα, για την εξυπηρέτηση των όποιων επιδιώξεων των καρεκλοκένταυρων του προεδρείου της ΠΑΣΕΓΕΣ. Και εκτός των άλλων το ζήτημα, από ποιους, πόσο και πώς πληρώνονται όλα αυτά τα καμώματα;.. Επίσης τίθεται και το ερώτημα: Μετά τα... όσα έχει προσφέρει στους Ελληνες αγρότες η ΠΑΣΕΓΕΣ, τι παραπάνω έχει να προσφέρει στους νέους αγρότες;.. Μήπως το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ θέλει να βγάλει από τη μέση τίποτα άλλες σφραγίδες «οργανώσεων» νέων αγροτών, για αποκτήσει το «μονοπώλιο»;..

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επίσκεψη Αμερικανών...

Για άλλη μια φορά οι Αμερικανοί «μπήκαν» στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Χτες το μεσημέρι ο πρέσβης Τσαρλς Ρις και ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών, συναντήθηκαν με τον υπουργό Ευαγ. Μπασιάκο και τους δύο γενικούς γραμματείς, για να τους εκθέσουν τις υπερατλαντικές απόψεις τους...

Οπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, οι Αμερικανοί έθεσαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ό,τι θέτουν συνήθως. Βασικά, δηλαδή, τα μεταλλαγμένα και την ασύδοτη είσοδό τους στη χώρα μας. Επίσης έθεσαν και θέμα να μην υπάρχουν προϊόντα ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικών ενδείξεων, ενώ ζήτησαν να υπάρχει πνεύμα συνεννόησης και επίτευξης συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ. Κοινώς, τέθηκαν τα αιτήματα και οι επιδιώξεις των αμερικανικών πολυεθνικών. Το τι ακριβώς τους είπε ο Μπασιάκος δεν ανακοινώθηκε χτες, αλλά μάλλον δε θα χάλασε και τις καρδιές των Αμερικανών. Το πολύ - πολύ να τους είπε ότι στα μεταλλαγμένα υπάρχουν αντιδράσεις από την κοινή γνώμη και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις...

ΛΑΜΙΑ
Δεν τους σταμάτησε η βροχή

Μαχητική συγκέντρωση πραγματοποίησε η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση και στη Λαμία. Η μικρομεσαία αγροτιά της περιοχής συγκεντρώθηκε στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Πάρκου, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό κατά της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ. Ομιλητές στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε υπό συνεχή βροχή, ήταν ο Θ. Καϊβαντζής και Γ. Νικολάου, μέλη της τοπικής ΠΑΣΥ. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών τονίστηκαν τα σημαντικά προβλήματα των μικρών και φτωχών αγροτών της περιοχής και υπογραμμίστηκε η ανάγκη ανατροπής της σημερινής αντιαγροτικής πολιτικής που στόχο έχει το ξεκλήρισμα του σημερινού αγροτικού πληθυσμού και τη συγκέντρωση της γης στα χέρια των λίγων. Επίσης τονίστηκε η ανάγκη συμπόρευσης της αγροτιάς με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου σε ένα κοινό μέτωπο αγώνα, αφού κοινή είναι η προέλευση των προβλημάτων τους.

Αγωνιστικά και στη Λέσβο

Μαχητική συγκέντρωση πραγματοποίησε η ΠΑΣΥ και στη Λέσβο. Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι του νησιού που συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς, διατράνωσαν την απόφασή τους να αντισταθούν στο ξεκλήρισμα που επιτάσσουν οι προσταγές της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Στ. Σκοπελίτης, επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αγροτών Λέσβου, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη, η μικρομεσαία αγροτιά της χώρας να συνεχίσει τον αγώνα για μια άλλη πολιτική, που με μοχλό τον παραγωγικό συνεταιρισμό και με αρωγό τον κρατικό τομέα θα φέρει την ανάπτυξη της αγροτικής μας οικονομίας προς όφελός τους. Θα βελτιώσει τις συνθήκες ζωής στην ύπαιθρο, με δωρεάν Υγεία και Παιδεία, θα χτυπήσει την ακρίβεια στα μέσα καλλιέργειας και στα είδη πλατιάς κατανάλωσης και θα ικανοποιήσει το αίτημα των απομάχων της δουλιάς για συντάξεις που θα δίνουν τη δυνατότητα μιας αξιοπρεπής ζωής.

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία στο υπουργείο Αιγαίου, όπου επιδόθηκε ψήφισμα, απουσία όμως του υπουργού Αιγαίου, ο οποίος, όπως κατήγγειλε ο Στ. Σκοπελίτης, όφειλε να βρίσκεται στη θέση του και να ακούσει τα προβλήματα και τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων του νησιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ