ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΘΗΝΑΣ
Διαδήλωσαν ενάντια στην Παιδεία της αγοράς

Δυναμικό «όχι» στο διάλογο - απάτη

Από στη χτεσινή μαζική νεανική παρουσία στην Αθήνα
Από στη χτεσινή μαζική νεανική παρουσία στην Αθήνα
«Δεν παζαρεύουμε τα δικαιώματά μας». «Οχι στο διάλογο της υποταγής. Πτυχία με αξία, δουλιά με δικαιώματα». «Θέλουμε να μάθουμε, θέλουμε και να ζήσουμε». «Το μέλλον μας στα χέρια μας, ο διάλογός τους στα σκουπίδια». Τα αιτήματα ήταν ξεκάθαρα, εξίσου ξεκάθαρη ήταν και η απάντηση που έδωσαν χτες χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές, στην απάτη του «εθνικού διαλόγου» για την Παιδεία. Το μήνυμα ήταν σαφές: Η Παιδεία πρέπει να υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες κι όχι το μονοπωλιακό κέρδος.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας και των Πανελλαδικών Συντονιστικών ΑΕΙ και ΤΕΙ, δάσκαλοι, καθηγητές, εργαζόμενοι, γονείς και κυρίως μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές, που έδιναν τον παλμό στη χτεσινή κινητοποίηση, συγκεντρώθηκαν το πρωί στα Προπύλαια και πορεύτηκαν έως τη Βουλή. Μπροστά στη Μητροπόλεως, ακούστηκε, για άλλη μια φορά, η φωνή των φοιτητών: «Οσο τις Βρυξέλλες θα έχετε οδηγό, εμείς στην αντεπίθεση μαζί με το λαό». Μαζί τους φώναξαν και οι μαθητές, οι οποίοι παρά τις επαναλαμβανόμενες απειλές και απόπειρα τρομοκράτησής τους στα σχολεία, κατέβηκαν και πάλι στο δρόμο: «Το τυρί στη φάκα εμείς δεν το "τσιμπάμε". Στο μέλλον που μας φτιάχνουνε μ' αγώνα απαντάμε». «Με αποβολές και με τρομοκρατία, δε φτιάχνεται Μαριέττα η Παιδεία. Βάλτε εκδρομές, βάλτε και απουσίες, εμείς Μαριέττα πάμε στις πορείες».

Η πορεία φτάνει στη Βουλή, όπου φοιτητές και σπουδαστές διατυπώνουν την απόφασή τους να «μη σκύψουν το κεφάλι, μαζί με το λαό αντίσταση και πάλη», ενώ οι μαθητές για άλλη μια φορά, έκαναν ξεκάθαρο ότι θα συνεχίσουν, αφού «παράνομο δεν είναι μόρφωση να ζητάμε και στις απειλές τους με αγώνες απαντάμε».

Αμέσως μετά την πορεία, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας πραγματοποίησε σύσκεψη στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, προκειμένου να κλιμακωθεί ο αγώνας τους.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μαχητικές κινητοποιήσεις

Από τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Μαχητική κινητοποίηση έκαναν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης φοιτητές και σπουδαστές, που συσπειρώνονται στο Συντονιστικό Αγώνα Φοιτητικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και τις Επιτροπές Αγώνα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Συμμετείχαν οι Επιτροπές των τμημάτων Χημικού, Φυσικού, Τοπογράφων, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, Φιλολογίας, Γερμανικής Φιλολογίας, Ψυχολογίας, Μαθηματικού, Πανεπιστημίου Μακεδονίας και των ΤΕΙ. Ενώ με αποφάσεις και οι σύλλογοι Φυσικού, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων.

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ύστερα από μαχητική πορεία στην Εγνατία οδό ενώθηκαν με τους σπουδαστές των ΤΕΙ που είχαν συγκεντρωθεί στο άγαλμα Βενιζέλου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν δυναμική διαδήλωση που κατέληξε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου τοιχοκόλλησαν το πλαίσιο του Συντονιστικού Αγώνα και έγραψαν συνθήματα στο δρόμο, ακριβώς μπροστά από την είσοδο του υπουργείου.

Επίσης, δυναμική πανδημοκρίτεια κινητοποίηση έκαναν στην Κομοτηνή φοιτητές που συσπειρώνονται στην Πανσπουδαστική ΚΣ των σχολών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στην Κομοτηνή, την Ξάνθη, την Ορεστιάδα και την Αλεξανδρούπολη.

Στις Σέρρες δυναμική πορεία πραγματοποίησαν οι μαθητές του 1ου και 3ου ΤΕΕ, του 1ου Ενιαίου Λυκείου μαζί με σπουδαστές των ΤΕΙ. Οι μαθητές των τριών σχολείων ανανέωσαν το ραντεβού τους για συγκρότηση συντονιστικού αγώνα μαθητών όπου θα καλέσουν και άλλα σχολεία για συμμετοχή.

Σημειώνεται ότι παρουσιάστηκαν κρούσματα αυταρχισμού σε όλα σχεδόν τα σχολεία των Σερρών, που εκφράστηκαν ανοιχτά από διευθυντές ακόμα και με απειλές για αποβολές. Κρούσματα αυταρχισμού σημειώθηκαν και σε πολλά σχολεία της Καβάλας.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
Ηχηρό μήνυμα

Ηχηρό μήνυμα καταδίκης του διαλόγου - απάτη για την Παιδεία έστειλαν οι φοιτητές και οι μαθητές του Βόλου, με τη συμμετοχή τους στο χτεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Επίσης, στη Λάρισα οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία. Ταυτόχρονα, και στο ΤΕΙ Λάρισας οι σπουδαστές πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Ιδρύματος.

Στο συλλαλητήριο του Βόλου, που έγινε στην πλατεία Ελευθερίας, ξεχωριστή και εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των εκατοντάδων μαθητών του νομού, που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Στο συλλαλητήριο μίλησαν ο Κ. Γκούβας, μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων και ο Θ. Σιμεωνίδης, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Αγώνα των ΑΕΙ. Ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους του Βόλου, η οποία κατέληξε στη Νομαρχία Μαγνησίας.

Σε άλλες πόλεις

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές στην Πάτρα. Ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα του Συντονιστικού ΑΕΙ - ΤΕΙ Πατρών συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου και στη συνέχεια ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με προμετωπίδα το πανό που έδινε και το στίγμα της κινητοποίησης: «Οχι Παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς».

Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν χτες στην Καλαμάτα από φοιτητές και σπουδαστές που προχώρησαν και σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία, καθώς και στη Ζάκυνθο, όπου μαθητές του νησιού πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους του νησιού.

Μαχητική πορεία πραγματοποίησαν και οι φοιτητές στα Γιάννενα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα Επιτροπών Αγώνα και του Συντονιστικού. Οι φοιτητές ξεκίνησαν από το κέντρο της πόλης, πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους και κατέληξαν φωνάζοντας συνθήματα στη Νομαρχία.

Σε συμβολική κατάληψη της Διοίκησης των ΤΕΙ προχώρησαν οι σπουδαστές της Αρτας, οι οποίοι διαδήλωσαν δυναμικά πορευόμενοι σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά στην Κρήτη.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Κάλεσμα για κλιμάκωση των αγώνων

Κάλεσμα στους συλλόγους φοιτητών για νέο γύρο γενικών συνελεύσεων και επιτροπών αγώνα σε κάθε τμήμα και σχολή για την κλιμάκωση του αγώνα, απευθύνουν 14 σύλλογοι φοιτητών της Αθήνας που συμμετέχουν στο πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα των ΑΕΙ καθώς και δεκάδες επιτροπές αγώνα και επιτροπές ετών. Συγκεκριμένα, καλούν σε κινητοποιήσεις τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την ισοτίμηση των πτυχίων, στις 17 Μάρτη μαζί με το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα και συμμετοχή στις αντιιμπεριαλιστικές πορείες στις 18 Μάρτη. Παράλληλα, καλεί για διοργάνωση πολύμορφων δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων για να φτάσει το κάλεσμα παντού, να αποκαλυφθεί η ουσία των εξελίξεων σε κάθε τμήμα, σε κάθε φοιτητή.

«Ο διάλογος απάτη που στήνουν δε μας ξεγελά. Εντείνουμε τους αγώνες μαζί με το λαό, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα κόντρα στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ», σημειώνουν οι φοιτητές απορρίπτοντας το πανεπιστήμιο της «διά βίου αμάθειας και της υπερεκμετάλλευσης» και παλεύοντας για πτυχία με αξία - δουλιά με δικαιώματα, για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συνεχίζουμε τον αγώνα για μόρφωση

«Πετύχαμε να χαλάσουμε τη βιτρίνα του διαλόγου τους... Τους δείξαμε ότι δε θα παραιτηθούμε από τις απαιτήσεις και τα όνειρά μας... Δώσαμε το μήνυμά μας: Θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές στον αγώνα για τη μόρφωση και τη ζωή μας». Με αυτή την αγωνιστική διάθεση εκατοντάδες μαθητές κατέκλυσαν χτες την αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, συμμετέχοντας στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, προκειμένου να προγραμματίσουν την κλιμάκωση του αγώνα τους.

«Στις 17 Μάρτη θα έρθουν στα σχολεία μας να μας πουν ένα ακόμη μεγάλο ψέμα: πόσο καλή είναι η ΕΕ και ότι δήθεν με το ευρωσύνταγμα ανοίγει μια νέα σελίδα! Οχι άλλα ψέματα! Την αλήθεια! Την ΕΕ δεν την έφτιαξαν οι λαοί. Θα τους υποδεχτούμε στα σχολεία μας όπως τους αξίζει. Θα τους χαλάσουμε τη φιέστα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Συντονιστικού. Πέρα όμως από την αντίθεσή τους να «φάνε» κι άλλα ευρωπαϊκά παραμύθια, οι μαθητές αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στις 18 Μάρτη στο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΠΕΔΥΕ. Ενώ για τις 25 Μάρτη, οι μαθητές θα παρελάσουν με το αυτοκόλλητο του Συντονιστικού.

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης και οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας διοργανώνουν σήμερα εκδήλωση για τις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση, στις 7 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου στο ΑΠΘ. Θα μιλήσουν οι Γ. Τσιλιγκιρίδης, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ, Β. Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ και Σ. Ζαριανόπουλος, ΓΓ του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ