ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Γενάρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΤΩΣΗ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ
Αγνοείται «Φάντομ» με δύο πιλότους

Μαχητικό αεροσκάφος τύπου «Φάντομ» που πετούσε από την Ανδραβίδα στη Σκύρο, εξαφανίστηκε μαζί με το διμελές πλήρωμά του. Στον Παρνασσό επικεντρώνονται οι έρευνες

Σε πτήση χωρίς επιστροφή εξελίχθηκε χτες το πρωί μια πτήση ρουτίνας ενός μαχητικού αεροσκάφους τύπου «F-4» («Φάντομ») από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας με κατεύθυνση το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σκύρου, όπου θα αναλαμβάνει 48ωρη αποστολή επιφυλακής στο Αιγαίο, παρασύροντας μαζί του το διμελές πλήρωμά του. Αγνοούμενοι είναι ο κυβερνήτης του μαχητικού σμηναγός Ευστράτιος Γκόλιας, 31 ετών και ο συγκυβερνήτης υποσμηναγός Νικόλαος Νέζης, 30 ετών.

Οι έρευνες που πραγματοποιούνταν χτες σε όλη τη διάρκεια της ημέρες σε ξηρά και θάλασσα δεν απέδωσαν κανένα αποτέλεσμα για τον εντοπισμό του σημείου συντριβής του αεροσκάφους και των δύο πιλότων. Παρότι οι έρευνες εκτείνονταν σε όλο το μήκος της πιθανής διαδρομής του αεροσκάφους, από μια ώρα και μετά επικεντρώθηκαν στον ορεινό όγκο του Παρνασσού και κυρίως στις πλαγιές που βλέπουν προς τον Κορινθιακό Κόλπο.

Το μοιραίο αεροσκάφος πετούσε σε ζεύγος μαζί με ένα ακόμα του ίδιου τύπου και αυτό ήταν το δεύτερο. Στις 9.30 το πρωί απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας και πετώντας σε χαμηλό ύψος, κατευθύνθηκαν βορειοανατολικά προς τον Κορινθιακό Κόλπο. Δύο λεπτά μετά την απογείωση το σύστημα ραντάρ της Πολιτικής Αεροπορίας «Παλλάς» εντόπισε τα δύο μαχητικά να πετάνε σε ύψος περίπου 100 μέτρων πάνω από τη θάλασσα στον Κορινθιακό κόλπο με κατεύθυνση την απέναντι ακτή της Στερεάς Ελλάδας.

Από κει και πέρα είναι άγνωστο τι έγινε και ακολουθούν οι εικασίες, αφού με την είσοδο των αεροσκαφών στο εναέριο χώρο πάνω από τη Στερεά Ελλάδα και λόγω της χαμηλής πτήσης, τα επίγεια ραντάρ που παρακολουθούν την εναέρια κυκλοφορία, δεν μπορούν να παρακολουθούν συνεχώς το στίγμα των αεροσκαφών λόγω των πτυχώσεων του εδάφους. Ετσι το μεν πρώτο μαχητικό συνέχισε την πορεία του το δε δεύτερο σταμάτησε να δίνει οποιοδήποτε σημείο ζωής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι οποίες υπάρχουν, το αεροσκάφος συνετρίβη στις πλαγιές του Παρνασσού στην προσπάθειά του να πάρει ύψος για να περάσει με ασφάλεια πάνω από τον ορεινό όγκο. Στο σημείο αυτό, είτε εκδηλώθηκε μηχανική βλάβη με αποτέλεσμα το κράτημα του κινητήρα, την απώλεια ύψους και τη συντριβή, είτε από λάθος εκτίμηση των χειριστών με την πυκνή και χαμηλή νέφωση προσέκρουσε αιφνιδιαστικά στο βουνό, οπότε και οι χειριστές δεν είχαν περιθώριο για καμία αντίδραση. Οπως επισημαίνουν αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα τέτοιο μοιραίο λάθος θεωρείται πολύ πιθανό, επειδή λόγω των πολύ υψηλών ταχυτήτων οι χειριστές εμπιστεύονται περισσότερο στην ευελιξία που τους παρέχει η πείρα τους παρά στα όργανα και στο ραντάρ του αεροσκάφους. Εξάλλου, στο ραντάρ ακόμα και η πυκνή νέφωση μπορεί να εμφανίζεται σαν ορεινός όγκος.

Για την αναζήτηση του αεροσκάφους ξεκίνησε αμέσως μετά την εξαφάνιση του ίχνους του μια τεράστια επιχείρηση με τη συμμετοχή ελικοπτέρων της Αεροπορίας και του Ναυτικού, μεταγωγικών «C-130» αλλά και χερσαίων δυνάμεων, κυρίως δυνάμεις πεζοναυτών στην περιοχή του Παρνασσού. Η έρευνα θα συνεχιστεί με το πρώτο φως της ημέρες σήμερα. Ο εντοπισμός ενός μαχητικού αεροσκάφους σε μια χιονισμένη περιοχή, λόγω και του μικρού του μεγέθους, θεωρείται πολύ δύσκολη υπόθεση καθώς δεν αποκλείεται να καρφώθηκε στη γη και να καλύφθηκε από το χιόνι. Να σημειωθεί ότι τα στρατιωτικά αεροσκάφη δε διαθέτουν σύστημα εντοπισμού, ούτε μαύρο κουτί, για λόγους στρατιωτικής ασφάλειας, αφού σε μια ενδεχόμενη πτώση τους σε εχθρικό έδαφος θα εντοπιζόταν από τις εχθρικές δυνάμεις. Επισημαίνεται ακόμα η περίπτωση όπου το 1982 ένα αεροσκάφος του ίδιου τύπου, το οποίο είχε συντριβή, βρέθηκε τυχαία μετά από περίπου ένα χρόνο από βοσκούς στην περιοχή της Λάρισας.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος «F-4» (Φάντομ) είναι δεύτερης γενιάς μαχητικό, ηλικίας 25 χρόνων. Είναι διθέσια και χρησιμοποιούνται και σαν εκπαιδευτικά. Τα αεροσκάφη αυτά θεωρούνται από τα πιο ασφαλή και με μεγάλο όριο ζωής και για το λόγο αυτό έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναβάθμισής τους σε μαχητικά τρίτης γενιάς.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
Περίσσεψαν αοριστίες και κομπασμοί

Στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε την πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ανασυγκρότησης, χτες στη Θεσσαλονίκη, που την έναρξη των εργασιών του χαιρέτισε ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Χ. Ροκόφυλλος, περίσσεψαν οι γενικόλογες αοριστίες και κομπασμοί για τη «συνεισφορά στην παγίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στα Βαλκάνια».

Για την ουσία της υπόθεσης, όμως, τις ουσιαστικές δικαιοδοσίες και το ρόλο αυτού του οργανισμού δεν αναφέρθηκε τίποτα το καινούργιο. Το μόνο νέο που ανακοινώθηκε στη συνέντευξη ήταν η εκλογή του πρώτου διευθυντή του οργανισμού, που είναι ο κ. Χούγκες Μιγκαρελί, και του οποίου η εκλογή ήταν αναμενόμενη από όλες τις πληροφορίρες, που είχαν διαρρεύσει πριν την εκλογή.

Τόσο ο προεδρεύων στη συνέντευξη, κ.Fabrizio Barbaso, όσο και ο νέος διευθυντής, δεν μπόρεσαν ή δε θέλησαν να απαντήσουν με σαφήνεια στα ερωτήματα που τέθηκαν όσον αφορά το ρόλο και τη λειτουργία του οργανισμού, ούτε κατόρθωσαν να στοιχειοθετήσουν μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα πώς θα γίνει ανασυγκρότηση και ανάπτυξη στο Κόσσοβο, όταν η συντριπτική πλειοψηφία του σερβικού πληθυσμού αυτής της επαρχίας την έχει εγκαταλείψει, λόγω της εγκληματικής σε βάρος της δράσης του «UCK», με την ανοχή και την κάλυψη των συμμαχικών στρατευμάτων κατοχής;

Με υπεκφυγές και μισόλογα ο κ.Barbaso ουσιαστικά παρέπεμψε στον ΟΗΕ για απάντηση στο επίμαχο ερώτημα. Δεν παρέλειψε όμως, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, να τονίσει ότι για να συμπεριληφθεί η Σερβία στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης και τη βοήθεια θα πρέπει πρώτα να αποκτήσει δημοκρατική κυβέρνηση. Πήγε όμως ακόμα πιο πέρα από το γνωστό αίτημα της Δύσης για απομάκρυνση του Μιλόσεβιτς από την εξουσία. Καθόρισε ότι δεν αρκεί να γίνουν απλώς εκλογές και η δημοκρατικότητα των εκλογών αυτών, για να συμπεριληφθεί η Σερβία στις «δημοκρατικές» κατά τα Ευρωπαϊκά κριτήρια χώρες. Σε τελευταία ανάλυση τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον τρόπο, που η σερβική κυβέρνηση θα λειτουργεί, τις μεθόδους, που θα χρησιμοποιεί και τους προσανατολισμούς που θα έχει.

Με άλλα λόγια, αυτοί που αιματοκύλησαν το λαό της Γιουγκοσλαβίας, και ώθησαν τη χώρα στην καταστροφή και την ερήμωση, για να μπορούν τώρα να την.. ανασυγκροτήσουν, έχουν προσδώσει στους εαυτούς τους το δικαίωμα να καθορίζουν ποιες χώρες είναι δημοκρατικές ή όχι και ποια ηγεσία πρέπει να έχει και τι πολιτική να ακολουθεί η κάθε χώρα.

Από ελληνικής πλευράς, τόσο από μέρους του κ. Ροκόφυλλου όσο και του υπουργού Μακεδονίας Θράκης Γ. Μαγκριώτη, δεν έλειψαν και οι γνωστές αναφορές ότι η «Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει τη φυσική πύλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τα Βαλκάνια» και ότι «η Ελλάς υποστηρίζει θερμά τη Βαλκανική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης..».

Προς συμπαραγωγή αρμάτων μάχης με την Αγγλία;

Τις δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας - Βρετανίας στον τομέα των εξοπλισμών θα εξετάσουν σήμερα οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Βρετανίας, σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Πεντάγωνο. Πιο συγκεκριμένα, θα συζητήσουν την πρόταση της βρετανικής εταιρίας «Βίκερς» για συμπαραγωγή με την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), 250 - 500 αρμάτων μάχης τύπου «Τσάλεντζερ 2Ε», για λογαριασμό του ελληνικού στρατού. Η συγκεκριμένη βρετανική εταιρία ενδιαφέρεται και για την απόκτηση μέρους του πακέτου μετοχών της ΕΛΒΟ. Αυτή την περίοδο οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές υποβάλλουν τις προτάσεις τους και μέχρι το τέλος Φλεβάρη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες το μεσημέρι οι δύο υπουργοί, Ακης Τσοχατζόπουλος και Τζέφρι Χουν, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Εκεί κοινοποιήθηκε και επίσημα η πρόταση της αγγλικής κυβέρνησης για συμπαραγωγή αρμάτων μάχης μέσω των εταιριών «Βίκερς» και ΕΛΒΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήσεις γίνονται και με εταιρίες των ΗΠΑ, της Ρωσίας της Γερμανίας και τη Γαλλίας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Α. Τσοχατζόπουλος μίλησε για τις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν, στον τομέα των αμυντικών εξοπλισμών, ακόμη και με χώρες της Βαλκανικής που θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, καθώς και για τη θετική πορεία δράσεων του Συμφώνου Σταθερότητας και τη συνεργασία των χωρών της Ευρώπης στην κατεύθυνση αντιμετώπισης κρίσεων όπως αυτή του Κόσσοβο.

Στη συνάντηση που ακολούθησε με τη διοίκηση της εταιρίας, ο πρόεδρος της ΕΛΒΟ, Λ. Σακελλάρης, ενημέρωσε τον Βρετανό υπουργό Αμυνας ότι η εταιρία έχει 1.040 εργαζομένους, ο κύκλος εργασιών της το 1999 ήταν 200 εκατομμύρια δολάρια (διπλάσιος από αυτόν του 1998) και στο ίδιο επίπεδο αναμένεται να κυμανθεί και το 2000. Δηλαδή είναι μια πολύ καλή επένδυση.

ΒΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ Ν. ΜΑΚΡΗΣ
Οι Αμερικανοί ζητάνε και τα... ρέστα

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Μπ. Αγγουράκης, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, καλούν τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, να δώσουν ακριβείς απαντήσεις για το ποιες είναι οι απαιτήσεις αποζημίωσης που προβάλλουν οι Αμερικανοί για τις πρώην βάσεις του Ελληνικού και της Νέας Μάκρης.

«Για δεκαετίες ολόκληρες, τονίζεται στην Ερώτηση, ο ελληνικός λαός αγωνιζόταν για την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από τη χώρα μας. Οι βάσεις αυτές - σύμβολο επικυριαρχίας των ιμπεριαλισμού στη χώρα μας, αλλά και σημαντικό εργαλείο για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών - παραχωρήθηκαν από τις ελληνικές κυβερνήσεις για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ.

Είναι γνωστό ότι, κάτω από την πίεση του λαϊκού παράγοντα, κάποιες από τις βάσεις αυτές απομακρύνθηκαν από τη χώρα μας. Ανάμεσα σ' αυτές και οι βάσεις του Ελληνικού και της Νέας Μάκρης. Το θέμα είναι πως, όχι μόνο οι Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν τις βάσεις αυτές για δεκαετίες, αλλά με θράσος - σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου - ζητούν τώρα και "αποζημιώσεις", επειδή ισχυρίζονται ότι φεύγοντας από τις βάσεις που τους είχαν παραχωρηθεί, μας χορήγησαν κινητή και ακίνητη περιουσία! Εξάλλου αναπάντητη έμεινε από την κυβέρνηση η καταγγελία που έκανε στη Βουλή η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη συζήτηση για την εξωτερική πολιτική (15-12-1999) ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής «μας ζητούν υπολειπόμενες αποζημιώσεις για τις βάσεις του Ελληνικού και της Νέας Μάκρης που έφυγαν, 1,5 τρισ. δραχμές».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς:

- Τι ακριβώς ζητούν οι Αμερικανοί σαν «αποζημίωση» για τις βάσεις Ελληνικού και Νέας Μάκρης;

- Ποια είναι η νομική βάση για τις σχετικές αμερικανικές απαιτήσεις;

- Ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό;

- Αληθεύει η πληροφορία - που δημοσιεύτηκε στον Τύπο - ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε να καταβάλλει στους Αμερικανούς αποζημιώσεις για το λόγο αυτό; Τι ακριβώς είναι διατεθειμένη η ελληνική κυβέρνηση «να δώσει» και σε ποια νομική βάση στηρίζεται;

Τα συνδικάτα να έχουν πρόσβαση στα λογιστικά βιβλία

Οαρχηγός της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξή του στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» (16.1.2000) και στην ερώτηση «τι θα κάνετε με τη διαφάνεια στο δημόσιο τομέα», απάντησε: «Η καταπολέμηση της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα απαιτεί ουσιαστικά επανίδρυση του Κράτους με νέους κανόνες... Επίσης χρειάζεται να θεσπιστούν κανόνες προμηθειών που θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια».

Η απάντηση είναι τόσο περιορισμένη και αόριστη που δε λέει τίποτα.

Ο Β. Ι. Λένιν το 1917, σε άρθρο του υπέδειχνε: «Η ουσία της υπόθεσης βρίσκεται στο ότι χωρίς την κατάργηση του εμπορικού και του τραπεζικού απορρήτου, χωρίς άμεση έκδοση ενός νόμου που καθορίζει ότι τα εμπορικά βιβλία πρέπει να βρίσκονται στη διάθεση των εργατικών συνδικάτων, όλες οι αποφάσεις για έλεγχο και όλα τα σχέδια ελέγχου είναι η πιο κούφια φλυαρία». (Β. Ι. Λένιν «ΑΠΑΝΤΑ», τόμος 32, σελ.393, εκδόσεις «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»).

Είναι φανερό ότι για να σταματήσει η φλυαρία για διαφάνεια, πρέπει πρώτα - πρώτα να καταργηθεί το εμπορικό, το τραπεζικό και το φορολογικό απόρρητο. Εδώ γίνεται τεράστια φοροδιαφυγή και δεν μπορεί κανένας ενδιαφερόμενος να λάβει γνώση της φορολογικής δήλωσης ή του τραπεζικού λογαριασμού του οποιουδήποτε φοροφυγάδα.

Δεύτερο. Σημαντικό μέτρο για τη διαφάνεια θα ήταν η δυνατότητα πρόσβασης των συνδικάτων στα λογιστικά βιβλία. Αυτό θα αποθάρρυνε οποιαδήποτε επιχείρηση νόθευσης των λογιστικών βιβλίων.

Τρίτο. Υπάρχει πρόβλημα όχι μόνο με την οικονομική διαχείριση, αλλά και με την πολιτική διαχείριση των υποθέσεων ασφάλειας (ΕΥΠ κλπ), άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Είναι καιρός να μπει φραγμός στη διαχείριση αυτών των ζητημάτων. Μια πρώτη λύση θα ήταν η συγκρότηση μόνιμων κοινοβουλευτικών επιτροπών που θα ελέγχουν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών. Τώρα με την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία, να λυθεί αυτό το ζήτημα.


Κώστας ΚΑΠΠΟΣ
Υ.Γ.Ο κ. Ευάγγελος Γιαννόπουλος δήλωσε ότι δε θα είναι υπουργός Δικαιοσύνης, όταν γίνει η δίκη του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ. Προφανώς ο κ. πρωθυπουργός θα του αναθέσει λόγω... της κουλτούρας του το υπουργείο Πολιτισμού.

Εκθεση φωτογραφίας

Εκθεση φωτογραφίας, με πλούσιο υλικό, από τη δράση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), ξεκίνησε χτες και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 23 του Γενάρη και διοργανώνεται από την Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης.

Η έκθεση με τις φωτογραφίες από την 45χρονη αγωνιστική παρουσία της ΕΕΔΥΕ, όπως έχει απαθανατιστεί μέσα από το φωτογραφικό φακό, θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα εκθέσεων της «Εθνικής Στέγης» της Ν. Σμύρνης στην οδό Βάρνης 1. Ωρες λειτουργίας της έκθεσης, στην οποία η είσοδος είναι ελεύθερη, θα είναι από 10 π.μ. μέχρι 1.00 μ.μ. και από 5 μ.μ. μέχρι 8 μ.μ. Στα πλαίσιά της θα λειτουργήσει και έκθεση βιβλίων και κεραμικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ