Τρίτη 18 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προς συμπαραγωγή αρμάτων μάχης με την Αγγλία;

Τις δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας - Βρετανίας στον τομέα των εξοπλισμών θα εξετάσουν σήμερα οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Βρετανίας, σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Πεντάγωνο. Πιο συγκεκριμένα, θα συζητήσουν την πρόταση της βρετανικής εταιρίας «Βίκερς» για συμπαραγωγή με την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), 250 - 500 αρμάτων μάχης τύπου «Τσάλεντζερ 2Ε», για λογαριασμό του ελληνικού στρατού. Η συγκεκριμένη βρετανική εταιρία ενδιαφέρεται και για την απόκτηση μέρους του πακέτου μετοχών της ΕΛΒΟ. Αυτή την περίοδο οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές υποβάλλουν τις προτάσεις τους και μέχρι το τέλος Φλεβάρη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες το μεσημέρι οι δύο υπουργοί, Ακης Τσοχατζόπουλος και Τζέφρι Χουν, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Εκεί κοινοποιήθηκε και επίσημα η πρόταση της αγγλικής κυβέρνησης για συμπαραγωγή αρμάτων μάχης μέσω των εταιριών «Βίκερς» και ΕΛΒΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήσεις γίνονται και με εταιρίες των ΗΠΑ, της Ρωσίας της Γερμανίας και τη Γαλλίας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Α. Τσοχατζόπουλος μίλησε για τις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν, στον τομέα των αμυντικών εξοπλισμών, ακόμη και με χώρες της Βαλκανικής που θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, καθώς και για τη θετική πορεία δράσεων του Συμφώνου Σταθερότητας και τη συνεργασία των χωρών της Ευρώπης στην κατεύθυνση αντιμετώπισης κρίσεων όπως αυτή του Κόσσοβο.

Στη συνάντηση που ακολούθησε με τη διοίκηση της εταιρίας, ο πρόεδρος της ΕΛΒΟ, Λ. Σακελλάρης, ενημέρωσε τον Βρετανό υπουργό Αμυνας ότι η εταιρία έχει 1.040 εργαζομένους, ο κύκλος εργασιών της το 1999 ήταν 200 εκατομμύρια δολάρια (διπλάσιος από αυτόν του 1998) και στο ίδιο επίπεδο αναμένεται να κυμανθεί και το 2000. Δηλαδή είναι μια πολύ καλή επένδυση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ