Τρίτη 18 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ακόμα πιο ψηλά τη σημαία του "Ρ"

Από τον παλαίμαχο δημοσιογράφο Θανάση Ζαφειρόπουλο, αρχισυντάκτη του "Ριζοσπάστη" στην περίοδο 1943-44 (έκδοση του βουνού) και 1974-78 (μετά τη Μεταπολίτευση), πήραμε το παρακάτω γράμμα:

Ηπολιτική δίωξη, που μεθοδεύει η κυβέρνηση με προπομπό τον υπουργό Δικαιοσύνης σε ρόλο "Ελαφράς Ταξιαρχίας", αποβλέπει σαφώς στη φίμωση του "Ριζοσπάστη" και στη διακοπή της έκδοσής του, με το εξοντωτικό χρηματικό ποσό των 500 εκατομμυρίων δραχμών, που απαιτεί ως αποζημίωση για δήθεν "ηθική βλάβη".

Αλλά, οι σημερινοί επίδοξοι φωτοσβέστες του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι δεν είναι μόνο ανιστόρητοι, αλλά ότι δεν έχουν ούτε τον κοινό νου.

Γιατί, αλλιώς, θα έπρεπε να ξέρουν ότι τούτη η εφημερίδα, στην ογδοντάχρονη ηρωική και μαρτυρική διαδρομή της, πέρασε από τη φωτιά και το σίδερο και δεν υπέστειλε το τιμημένο της λάβαρο.

Δεν τη φίμωσαν:

  • Ούτε οι δικτατορίες του Θ. Πάγκαλου (παππού του Θ. Πάγκαλου, ηγετικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ) και του Ιωάννη Μεταξά.
  • Ούτε οι δικτατορίες του "Ιδιώνυμου"(εξοντωτικός νόμος του Ελευθέριου Βενιζέλου), αλλά και τα έκτακτα μέτρα των Πλαστηρο-Κονδύληδων κινηματιών.
  • Ούτε οι Γερμανοϊταλοί κατακτητές με τα μίσθαρνα όργανά τους- τους Κουίσλιγκ και τους ταγματασφαλίτες τους.
  • Ούτε, όταν οι Γερμανοί με τα αεροπλάνα τους βομβάρδιζαν τις εγκαταστάσεις του στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας και τις κατέστρεφαν ή με τις εκκαθαριστικές τους επιχειρήσεις τις πυρπολούσαν.
  • Ούτε οι διωγμοί του μοναρχοφασιστικού κράτους μετά την απελευθέρωση και των εμφυλιοπολεμικών κυβερνήσεων, που τις διόρισαν οι νέοι Αγγλο-Αμερικανοί επικυρίαρχοι με όλα τα μέσα, που τους διέθεσαν.
  • Ούτε, τέλος, η εφτάχρονη ματοβαμμένη χούντα των Συνταγματαρχών.

Και φυσικά δε θα τον φιμώσουν ούτε οι διώξεις και τα νεοφασιστικά μέτρα των "σοσιαλιστάδων εκσυγχρονιστών".

Γιατί ο "Ριζοσπάστης" δεν είναι μία απλή εφημερίδα, σαν τις άλλες, που κυκλοφορούν. Είναι ιδέα και ιδανικό ενός λαού, κατατρεγμένου και προδομένου από την ξενόδουλη πολιτική και πνευματική ηγεσία του.

Και ο λαός αυτός στέκεται και θα στέκεται δίπλα του. Και θα τον διαφεντεύει σαν κόρη οφθαλμού.

Και ακόμα, γιατί ο "Ριζοσπάστης" είναι καθαγιασμένος με το αίμα ηρωικών δημοσιογράφων: τvn Κώστα Βιδάλη, Δημήτρη Καραντώνη, Τάκη Φίτσιου, Γιάννη Παπαγαρυφάλου, Κώστα Συρινιώτη κ.ά., των ηρωικών τεχνιτών Τύπου, διακινητών και αναγνωστών του, που θυσιάστηκαν για να ανεμίζει ψηλά η σημαία του, λεύτερη και ασυμβίβαστη.

Επειδή ο γράφων, στα "πέτρινα χρόνια" μετά την απελευθέρωση, υπέστη δεκάδες τέτοιες διώξεις, ως υπεύθυνος αρχισυντάκτης του Λαϊκού Δημοκρατικού Τύπου, όχι μόνο από την τακτική, αλλά και από την Εκτακτη Στρατιωτική Δικαιοσύνη (Στρατοδικεία), γνωρίζει, ότι οι δίκες αυτές δεν απαιτούν μόνο χάσιμο χρόνου του προσωπικού της εφημερίδας σε βάρος της δημοσιογραφικής τους δουλιάς, αλλά και μεγάλες, δυσβάσταχτες χρηματικές δαπάνες:

Γι' αυτό μαζί με το γράμμα μου προσφέρω και πενήντα χιλιάδες (50.000) δραχμές σαν μία μικρή προσφορά για να μη σιγήσει η μοναδική ελεύθερη και ασυμβίβαστη φωνή του ελληνικού Τύπου - η φωνή του "Ριζοσπάστη".

Πέραν τούτου, βρίσκομαι ολόψυχα στο πλευρό της εφημερίδας, αν και όταν χρειαστεί την όποια συμπαράστασή μου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ