Τρίτη 18 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Διεθνής τρομοκράτης ο ιμπεριαλισμός

Παίρνοντας το λόγο στην Ημερίδα ο ΓΓ της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, Θανάσης Παφίλης, σημείωσε τα παρακάτω:

«Θεωρούμε ότι πραγματικά το θέμα της τρομοκρατίας, όπως τίθεται - και πολύ σωστά - εντός εισαγωγικών, είναι πολύ επίκαιρο. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα έχει αποκτήσει μια επικαιρότητα διεθνώς και πιο ιδιαίτερα, θα έλεγα, απέκτησε μια επικαιρότητα στη χώρα μας, με αφορμή μάλιστα την επίσκεψη Κλίντον, όπου νομίζω πως - ο καθένας το καταλαβαίνει - ζήσαμε πραγματικά μια μεγάλη παραδοξολογία.

Ξαφνικά βρέθηκε η Ελλάδα, το λαϊκό κίνημα δηλαδή γενικότερα, να είναι κατηγορούμενο για την ύπαρξη της τρομοκρατίας. Ξαφνικά βρέθηκε ο ελληνικός λαός, ο οποίος μάχεται τόσο καιρό και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα κατά του πολέμου των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, να είναι κατηγορούμενος για την τρομοκρατία, από - επαναλαμβάνω - μεγάλες εφημερίδες των Ηνωμένων Πολιτειών, γνωστά όργανα του διεθνούς ιμπεριαλισμού.

Και βρεθήκαμε στην ειρωνεία να υποδεχτούμε στην Ελλάδα τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, τον κ.Κλίντον, ο οποίος ήρθε με συνοδεία αυτές τις κατηγορίες, φορτωμένος με το αίμα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη Γιουγκοσλαβία και πολλών εκατομμυρίων, εξ ονόματος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Ξαφνικά βρεθήκαμε όλοι να κατηγορούμαστε από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αναρχικοί, υπάρχουν τρομοκράτες επειδή ακριβώς ο ελληνικός λαός με πρωτοπόρες συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, αρνείται να υποταχθεί σε αυτή τη βαρβαρότητα.

Και είναι κανένας πραγματικά ν' αναρωτιέται τι είναι τρομοκρατία τελικά. Είναι ο Μάλιος, ο Μπάμπαλης - θα πω ονομαστικά - και ορισμένοι άλλοι οι οποίοι δολοφονήθηκαν ατομικά από κάποια Οργάνωση, η οποία εντελώς μυστηριωδώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν πιάνεται.

Δεν αναφέρθηκαν όμως, παραδείγματος χάριν, ο Κουμής και η Κανελλοπούλου, η Σωτηρία Βασιλακοπούλου που δολοφονήθηκαν κι αυτή, ο 15χρονος Καλτετζάς, αν δεν κάνω λάθος το όνομα. Δεν προστέθηκαν σε αυτό τον κατάλογο οι τόνοι χημικών που έχουμε φάει όλο αυτό το διάστημα από άλλου είδους τρομοκρατία.

Δεν προστέθηκε το τρύπημα των λάστιχων των τρακτέρ των αγροτών, ούτε οι απεργίες που είναι όλες παράνομες, ούτε φυσικά προστέθηκαν οι δεκάδες χιλιάδες δίκες που γίνονται και που κοστίζουν και οικονομικά, αλλά και ψυχολογικά με την έννοια της τρομοκρατίας, στο λαϊκό κίνημα».

Πώς θα απαντήσουν οι λαοί

«Ετσι, κατά τη γνώμη μας, η συζήτηση που έχει ανοίξει γι' αυτό το θέμα της τρομοκρατίας, προσπαθεί σήμερα να καλύψει - δε λέω από εδώ από την ημερίδα, από εδώ γίνεται εντελώς το αντίθετο - αυτά που σχεδιάζουν να προωθήσουν παγκόσμια οι πρωταγωνιστές σήμερα της πολιτικής ζωής γενικότερα, δηλαδή ο ιμπεριαλισμός, με κύριο όργανο και πιο επικίνδυνο, το οπλισμένο χέρι που λέγεται ΝΑΤΟ.

Και κατά τη γνώμη μας, το κεντρικό θέμα που μπορεί και πρέπει να απασχολήσει το λαό μας και το λαϊκό κίνημα, είναι πώς σήμερα και στον τόπο μας αλλά και διεθνώς, θα μπορέσουν οι λαοί να απαντήσουν σε αυτή την επιχείρηση που γίνεται και μάλιστα θεσμοθετείται κιόλας, να βαφτιστούν τρομοκρατία όλα τα λαϊκά κινήματα και να δοθεί η δυνατότητα στον ιμπεριαλισμό και στη νέα τάξη πραγμάτων, να τσακίσει οποιοδήποτε κίνημα, οποιοδήποτε λαό αντιστέκεται στις επιλογές του.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της παραδοξολογίας είναι το περιοδικό του ΝΑΤΟ, το δελτίο του ΝΑΤΟ. Μπορείτε να δείτε την πρώτη σελίδα. Η δράση του ΝΑΤΟ δηλαδή τον τελευταίο χρόνο, απ' ό,τι φαντάζεται κανένας βλέποντας το περιοδικό, είναι ένας στρατιώτης να κρατάει αγκαλιά ένα παιδάκι στο Κοσσυφοπέδιο και όχι οι δολοφονικοί βομβαρδισμοί που εξαπέλυσαν όλο αυτό το διάστημα.

Γιατί αναφέρομαι σ' αυτό το περιοδικό του ΝΑΤΟ. Γιατί τον Απρίλιο στη Διάσκεψη Κορυφής της Ουάσιγκτον, εκτός των άλλων, στο σημείο 24 της διακήρυξης την οποία έχει υπογράψει βεβαίως και η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρεται ότι τα συμφέροντα ασφάλειας της Συμμαχίας, μπορούν να επηρεαστούν και από άλλους κινδύνους, ευρύτερης φύσης, όπως πράξεις τρομοκρατίας, δολιοφθοράς και το οργανωμένο έγκλημα και από τη διατάραξη της ροής των ζωτικών πόρων.

Κατά τη γνώμη μας, μ' αυτό το σημείο το ΝΑΤΟ σήμερα επιχειρεί πρώτα απ' όλα να χαρακτηρίσει σαν τρομοκρατία όλα τα λαϊκά κινήματα που κινητοποιούνται και αμφισβητούν τις επιλογές και την πολιτική του ιμπεριαλισμού. Δεύτερον, αναγορεύει ως επίσημη πλέον πολιτική, θεσμοθετημένη και από το ίδιο το καταστατικό του, από την ίδια τη διακήρυξη, την τρομοκράτηση των λαών και το δικαίωμα να παρεμβαίνει και να επεμβαίνει σε οποιοδήποτε μέρος θεωρεί ότι θίγονται τα συμφέροντά του εν ονόματι της τρομοκρατίας.

Και είναι φυσικό βέβαια και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, ότι όπου δεν υπάρχουν κάποια γεγονότα, μπορούν οι ίδιες οι μυστικές υπηρεσίες των ιμπεριαλιστικών χωρών να τα δημιουργούν, να δημιουργούν τις λεγόμενες ή στην πραγματικότητα τρομοκρατικές ενέργειες, έτσι ώστε να βρίσκουν μετά το δικαίωμα για να επεμβαίνουν».

Οι μηχανισμοί επιβολής του ιμπεριαλισμού

«Η δεύτερη πλευρά που αφορά πάλι το θέμα αυτής της διεθνούς τρομοκρατίας απέναντι στους λαούς, είναι ότι ο ιμπεριαλισμός σήμερα όχι μόνο διακηρύσσει αυτά, αλλά έχει δημιουργήσει ήδη τους μηχανισμούς επιβολής της νέας τάξης πραγμάτων, μέσα βέβαια από το ΝΑΤΟ, με τις Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης, με διάφορα διεθνή αστυνομικά σώματα που γίνονται συνεχώς, με τη μετατροπή των στρατών σε επαγγελματικούς, δηλαδή σε μισθοφορικούς και με την εκπαίδευσή τους για την αντιμετώπιση και λαϊκών εκδηλώσεων.

Και εδώ θα ήθελα να αναφέρω ορισμένα παραδείγματα για το ότι η υπόθεση πλέον ΝΑΤΟ και διεθνούς τρομοκρατίας δεν αφορά μόνο τις διεθνείς σχέσεις, αλλά αφορά και το εσωτερικό των χωρών. Πριν από 3 χρόνια, π.χ., και Ελληνες αξιωματικοί εκπαιδεύτηκαν στην Ιταλία σε όπλα χημικά, σε όπλα που μπορούν να χτυπούν λαϊκές διαδηλώσεις.

Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω ένα δεύτερο παράδειγμα. Σε ένα ερώτημα στον υπουργό Αμυνας, στον κ.Τσοχατζόπουλο, που τέθηκε σε μια συνέντευξη που είχε δώσει, κατά πόσο και γιατί χρειάζονται οι Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης, αφού βέβαια είπε ότι χρειάζονται για να επεμβαίνουν σε περίπτωση κρίσεων, τέθηκε και το ερώτημα και μάλιστα εκείνη την περίοδο ήταν οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε επικαιρότητα, εάν θα μπορούν αυτές οι Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης να χρησιμοποιηθούν και σε περίπτωση εσωτερικών κρίσεων.

Και απάντησε ευθαρσώς, προς τιμήν του που απάντησε ευθαρσώς, ότι βεβαίως θα χρησιμοποιηθούν και σε τέτοιες περιπτώσεις. Ομως, αυτά αν ήταν στη σφαίρα του θεωρητικού, δηλαδή αυτό το πρόβλημα της διεθνούς τρομοκρατίας κατά των λαών αν ήταν στη σφαίρα του θεωρητικού, έχουν ήδη εφαρμοστεί και μάλιστα θεωρούνται και ως πιλότος αντιμετώπισης των διαφόρων κρίσεων, η κατάσταση στη Βοσνία και στη Γιουγκοσλαβία».

Πιλότος η δράση του ΝΑΤΟ στη Βοσνία

«Σύμφωνα με κάποιες δηλώσεις του πρώην υπουργού Αμυνας της Γερμανίας, τις οποίες επιβεβαίωσε σε κάποιο άλλο περιοδικό η Κα Μαντλίν Ολμπράιτ, θεωρείται η δράση του ΝΑΤΟ στη Βοσνία πιλότος για την αντιμετώπιση όλων των διεθνών κρίσεων. Και γιατί το λέω αυτό. Γιατί στη Βοσνία δοκιμάστηκε συνολικά αυτή η στρατηγική της διεθνούς τρομοκρατίας. Είχαμε την επέμβαση, τους βομβαρδισμούς, τον πόλεμο, είχαμε στη συνέχεια την κατοχή της Βοσνίας από Νατοϊκές δυνάμεις, στη συνέχεια τον καθορισμό του πολιτικού συστήματος και είναι πράγματα τα οποία δεν πρέπει να ξεχνιούνται, ότι το ΝΑΤΟ αποφάσισε ποιο πολιτικό κόμμα θα πάρει μέρος στις εκλογές και ποιο δε θα πάρει.

Στη συνέχεια είχαμε τη διεξαγωγή των εκλογών κάτω από τα Νατοϊκά όπλα. Ας φανταστεί κανένας και δε φαίνεται σε αυτό τίποτα εξωπραγματικό, στην Ελλάδα, π.χ. ή σε μια άλλη χώρα, σε μια περίοδο πολιτικής κρίσης, όπως την ονομάζουν, ανόδου του λαϊκού κινήματος, να έχει τα Νατοϊκά στρατεύματα που θα φυλάνε τις κάλπες για να γίνουν οι ανόθευτες και ανεξάρτητες εκλογές.

Και δεν είχαμε μόνο αυτό, αλλά είχαμε και δύο εξίσου σημαντικά γεγονότα, μετά απ' αυτή την κατάσταση. Το ένα ήταν ότι χτυπήθηκαν από Νατοϊκά στρατεύματα λαϊκές διαδηλώσεις στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και τέλος, καταργήθηκε ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας από τον Νατοϊκό υπεύθυνο.

Και ρωτάμε πολύ απλά, αν αυτό δεν είναι το χαρακτηριστικό στοιχείο της διεθνούς τρομοκρατίας σήμερα απέναντι στους λαούς και στα λαϊκά κινήματα, τότε ποιο μπορεί να είναι και για ποιο συζητάμε. Δε θα ήθελα να φάω το χρόνο, απλώς ήθελα ορισμένες επισημάνσεις στο τέλος κατά τη γνώμη μας να κάνουμε.

Πρώτον, εμείς τουλάχιστον εκ των προτέρων απορρίπτουμε ακόμα και σαν λέξη τη λέξη τρομοκρατία, όταν τη χρησιμοποιούν αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την τρομοκράτηση ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει νόημα συζήτησης μ' αυτά τα θέματα που βάζει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, περί τρομοκρατίας, περί διατήρησης των διαφόρων θεσμών, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι πίσω κρύβεται η υποκρισία και τα νέα σχέδια που ετοιμάζουν για να βάλουν στο γύψο ολόκληρους τους λαούς.

Δεύτερον: Και επειδή πραγματικά μπορεί να υπάρχουν ορισμένα φαινόμενα, θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η ιστορία έχει αποδείξει ότι πίσω απ' αυτά - μπορεί να υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις - που ονομάζονται ατομική τρομοκρατία, συνήθως βρίσκονται οι ίδιες μυστικές υπηρεσίες και μάλιστα οι ίδιες πλέον με επικεφαλής την CIA, ομολογούν σήμερα το τι έχουν κάνει στο παρελθόν και πώς έχουν παγιδέψει το λαϊκό κίνημα ή και κινήματα ολόκληρα, με τις μυστικές υπηρεσίες και με την ονομαζόμενη τρομοκρατία.

Τρίτον: Οτι πλέον πίσω απ' αυτή τη συζήτηση που έχει ανοίξει τώρα για να διατηρήσουμε τα δικαιώματα της αστικής δημοκρατίας, κρύβεται μια μεγάλη υποκρισία. Προετοιμάζονται να παρθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα, που θα αφαιρέσουν δικαιώματα που είναι κατακτημένα με αίμα κυριολεκτικά από τους λαούς».

Στο μεγάλο λαϊκό κίνημα η λύση

«Και τέλος, δύο σημεία ακόμα. Υπάρχει ένα ερώτημα, π.χ., το ερώτημα που τέθηκε με τις μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις του λαού μας στην επίσκεψη Κλίντον. Το ερώτημα αν ο λαός έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του και αν ο λαός έχει το δικαίωμα να κάνει το βήμα και να συγκρούεται όταν αυτά αμφισβητούνται, όπως το ονομαζόμενο βήμα στα λουλουδάδικα.

Εμείς τουλάχιστον θεωρούμε ότι όχι μόνο έχει δικαίωμα ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα σήμερα,αλλά και υποχρέωση να υπερασπιστεί με όλους τους τρόπους, κατακτήσεις που προσπαθούν να του αφαιρέσουν. Και βεβαίως, θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση, η οποία αναζητείται, γιατί συγκρούονται διαφορετικές αντιλήψεις και διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις.

Σαφέστατα μπορεί να είναι θετική η τοποθέτηση που γίνεται σχετικά με το θέμα της τρομοκρατίας από διάφορους χώρους, ωστόσο όμως ο κόσμος είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος και δεν είναι καθόλου αφηρημένος. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ο διεθνής ιμπεριαλισμός, αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι διεθνείς εγκληματίες, οι οποίοι κρύβονται όχι μόνο πίσω από τον πόλεμο, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά και πίσω από τα ναρκωτικά και πίσω από το οργανωμένο έγκλημα.

Η μαφία, η εξαθλίωση, είναι χαρακτηριστικά στοιχεία του καπιταλισμού και πάρα πολλά καθοδηγούνται και από τους ίδιους, γιατί θέλουν νεολαία και λαό καλύτερα στο έγκλημα παρά στην αμφισβήτηση. Υπάρχουν δυνάμεις που αντιπαλεύουν αυτή την παγκόσμια πραγματικότητα που διαμορφώνεται και που μόνο με βαρβαρότητα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Και υπάρχουν και άλλες δυνάμεις οι οποίες ναι μεν μπορεί να μιλούν για τρομοκρατία ή να αναγνωρίζουν την τρομοκρατία, αλλά στην πράξη συναινούν, υπηρετούν και εξυπηρετούν αυτά τα σχέδια του διεθνούς ιμπεριαλισμού.

Και για να είμαι και πιο σαφής, δεν είναι δυνατόν όλοι να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε ορισμένα πράγματα. Γιατί, π.χ., η στάση των φιλειρηνικών δυνάμεων και του λαού μας στην Ελλάδα να εμποδίσει τρένα στη Θεσσαλονίκη, να σταματήσει στρατιώτες στο λιμάνι, θεωρήθηκε τρομοκρατία και από την κυβέρνηση και από άλλες πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται με τη νέα τάξη πραγμάτων και δε θεωρήθηκε σαφής τρομοκρατία, αλλά το αντίθετο, συνήργησε συνειδητά και σκόπιμα και η ελληνική κυβέρνηση, σε μια τρομοκρατική ενέργεια και μάλιστα εναντίον ενός ολόκληρου λαού.

Η λύση και για μας αυτό που είναι απαραίτητο σήμερα, είναι η συσπείρωση όλων όσων βλέπουν το πού οδηγείται η ανθρωπότητα, σε ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα, που θα συγκρούεται και θα μάχεται με τη διεθνή τρομοκρατία, της οποίας εκπρόσωπος κατ' εξοχήν είναι ο ιμπεριαλισμός και όχι μόνο με την έννοια των μεγάλων και ισχυρών χωρών, αλλά και με την έννοια των μικρότερων και των κυβερνήσεων οι οποίες συντάσσονται μ' αυτές.

Ισως αυτό θα είναι και το επόμενο σύνθημα για το επόμενο διάστημα, δηλαδή ο ενωμένος αγώνας των λαών κατά του διεθνούς τρομοκράτη που δεν είναι κανένας άλλος, παρά ο ιμπεριαλισμός. Ευχαριστώ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ