Τρίτη 18 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
Περίσσεψαν αοριστίες και κομπασμοί

Στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε την πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ανασυγκρότησης, χτες στη Θεσσαλονίκη, που την έναρξη των εργασιών του χαιρέτισε ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Χ. Ροκόφυλλος, περίσσεψαν οι γενικόλογες αοριστίες και κομπασμοί για τη «συνεισφορά στην παγίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στα Βαλκάνια».

Για την ουσία της υπόθεσης, όμως, τις ουσιαστικές δικαιοδοσίες και το ρόλο αυτού του οργανισμού δεν αναφέρθηκε τίποτα το καινούργιο. Το μόνο νέο που ανακοινώθηκε στη συνέντευξη ήταν η εκλογή του πρώτου διευθυντή του οργανισμού, που είναι ο κ. Χούγκες Μιγκαρελί, και του οποίου η εκλογή ήταν αναμενόμενη από όλες τις πληροφορίρες, που είχαν διαρρεύσει πριν την εκλογή.

Τόσο ο προεδρεύων στη συνέντευξη, κ.Fabrizio Barbaso, όσο και ο νέος διευθυντής, δεν μπόρεσαν ή δε θέλησαν να απαντήσουν με σαφήνεια στα ερωτήματα που τέθηκαν όσον αφορά το ρόλο και τη λειτουργία του οργανισμού, ούτε κατόρθωσαν να στοιχειοθετήσουν μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα πώς θα γίνει ανασυγκρότηση και ανάπτυξη στο Κόσσοβο, όταν η συντριπτική πλειοψηφία του σερβικού πληθυσμού αυτής της επαρχίας την έχει εγκαταλείψει, λόγω της εγκληματικής σε βάρος της δράσης του «UCK», με την ανοχή και την κάλυψη των συμμαχικών στρατευμάτων κατοχής;

Με υπεκφυγές και μισόλογα ο κ.Barbaso ουσιαστικά παρέπεμψε στον ΟΗΕ για απάντηση στο επίμαχο ερώτημα. Δεν παρέλειψε όμως, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, να τονίσει ότι για να συμπεριληφθεί η Σερβία στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης και τη βοήθεια θα πρέπει πρώτα να αποκτήσει δημοκρατική κυβέρνηση. Πήγε όμως ακόμα πιο πέρα από το γνωστό αίτημα της Δύσης για απομάκρυνση του Μιλόσεβιτς από την εξουσία. Καθόρισε ότι δεν αρκεί να γίνουν απλώς εκλογές και η δημοκρατικότητα των εκλογών αυτών, για να συμπεριληφθεί η Σερβία στις «δημοκρατικές» κατά τα Ευρωπαϊκά κριτήρια χώρες. Σε τελευταία ανάλυση τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον τρόπο, που η σερβική κυβέρνηση θα λειτουργεί, τις μεθόδους, που θα χρησιμοποιεί και τους προσανατολισμούς που θα έχει.

Με άλλα λόγια, αυτοί που αιματοκύλησαν το λαό της Γιουγκοσλαβίας, και ώθησαν τη χώρα στην καταστροφή και την ερήμωση, για να μπορούν τώρα να την.. ανασυγκροτήσουν, έχουν προσδώσει στους εαυτούς τους το δικαίωμα να καθορίζουν ποιες χώρες είναι δημοκρατικές ή όχι και ποια ηγεσία πρέπει να έχει και τι πολιτική να ακολουθεί η κάθε χώρα.

Από ελληνικής πλευράς, τόσο από μέρους του κ. Ροκόφυλλου όσο και του υπουργού Μακεδονίας Θράκης Γ. Μαγκριώτη, δεν έλειψαν και οι γνωστές αναφορές ότι η «Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει τη φυσική πύλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τα Βαλκάνια» και ότι «η Ελλάς υποστηρίζει θερμά τη Βαλκανική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης..».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μετρούν θύματα και ζημιές, ενώ παραμονεύουν τα μονοπώλια...(2014-05-23 00:00:00.0)
Πρώτα οι κυρώσεις και μετά τα εκλογικά αποτελέσματα...(2000-11-17 00:00:00.0)
Το Βελιγράδι απαντά στις κατηγορίες των ιμπεριαλιστών(2000-09-22 00:00:00.0)
Εκλογές ζητούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης(1999-06-23 00:00:00.0)
Ζμπ. Μπρεζίνσκι (2)(1999-04-22 00:00:00.0)
Επιχορηγήσεις 40 δισ. δραχμών σε επιχειρηματικά σχέδια(1995-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ