Τρίτη 18 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Του Σωκράτη Γραβαλά, μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Λαγκαδά - Β. Χαλκιδικής και του ΔΣ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης «Ομοσπονδία»
Οι διεκδικήσεις των αγροτών

- Σε αντίθεση με την εκλογολογία και την κυβερνητική υποσχεσιολογία οι αγρότες της περιοχής Λαγκαδά και Βόρειας Χαλκιδικής ξεκινούν νέες κινητοποιήσεις. Ποιοι λόγοι τους οδηγούν και πάλι στους δρόμους;

- Οι αγρότες της περιοχής μας προχωρούν την Κυριακή 23/1, στη Ν. Απολλωνία Θεσσαλονίκης, στο πρώτο δυναμικό τους συλλαλητήριο αυτή τη χρονιά, θέλοντας για άλλη μια φορά να «βγάλουν στην επιφάνεια» και να διεκδικήσουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που τους απασχολούν και που παραμένουν άλυτα την τελευταία δεκαετία. Οποια μέτρα εξαγγέλλονται από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και από τη ΝΔ, παραμονές, συνήθως, των εκλογών, φαίνεται ότι πέφτουν στο κενό. Καταλαβαίνουν τα κόμματα αυτά ότι η επιρροή τους πέφτει καθημερινά στις αγροτικές περιοχές και προσπαθούν με κάποιες εξαγγελίες τους να αποπροσανατολίσουν τους παραγωγούς και να τους κοροϊδέψουν, με στόχο να υποκλέψουν την ψήφο τους. Στην πραγματικότητα η κατάσταση για τους αγρότες μας χειροτερεύει από χρόνο σε χρόνο κι αυτό καμία μεθόδευση δεν μπορεί να το αποκρύψει.

- Τι μπορούν να κρατήσουν οι αγρότες μας από τους περασμένους αγώνες τους που συγκλόνισαν όλη τη χώρα;

- Αν κερδήθηκε κάτι σ' αυτή την περίοδο ήταν η αλλαγή στη συνείδηση των αγροτών και κτηνοτρόφων. Το γεγονός δηλαδή ότι έγινε κατανοητό πως υπάρχει μια συγκεκριμένη πολιτική από την πλευρά της κυβέρνησης, όχι μόνο της σημερινής αλλά και της προηγούμενης. Μια αντιαγροτική πολιτική, η οποία χαράσσεται από την ΕΕ και έχει στόχο να μειώσει τον αγροτικό και κτηνοτροφικό πληθυσμό. Εγινε αντιληπτό ότι στην ανακατανομή που έχουν κάνει για τη χώρα μας ο αγροτικός τομέας της οικονομίας είναι έξω από τα σχέδιά τους. Θέλουν τα κέντρα των Βρυξελλών να περιοριστεί ο αγροτικός πληθυσμός, θέλουν να περάσει η γη σε λίγα χέρια. Θέλουν έναν αγροτικό τομέα στα χέρια μεγαλοτσιφλικάδων, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Το μικρομεσαίο αγροτικό νοικοκυριό στην Ελλάδα κατά τους δικούς τους σχεδιασμούς και στα πλαίσια του Μάαστριχτ και των συμφωνιών της ΓΚΑΤΤ και της ΚΑΠ βρίσκεται απ' έξω.

- Πώς η γνώση αυτή, που την αποχτούν οι αγρότες με οδυνηρό τρόπο, τους δίνει δύναμη για δυναμικές κινητοποιήσεις;

- Οι μικρομεσαίοι αγρότες τα τελευταία χρόνια με την παρέμβαση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων αλλά και με τους αγώνες που αναπτύχθηκαν, άρχισαν να κατανοούν περισσότερο την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Κατάλαβαν ότι για να μπορέσουν να προχωρήσουν στη λύση των προβλημάτων τους θα πρέπει να αγωνιστούν. Στα πλαίσια αυτά ξεκινά το πρώτο δυναμικό συλλαλητήριο στην περιοχή μας την ερχόμενη Κυριακή. Ορισμένες Σειρήνες προσπαθούν να «περάσουν» ότι δεν υπάρχουν αποτελέσματα μέσα από τους αγώνες. Οι αγρότες κατανοούν ότι κι αυτά τα ψίχουλα που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια οφείλονται σ' αυτούς τους αγώνες που αναπτύχθηκαν. Στην επαρχία Λαγκαδά και τη Βόρεια Χαλκιδική έχει καταξιωθεί μια συντονιστική επιτροπή αγώνα αγροτοκτηνοτρόφων, που αποτελείται και από συνεταιρισμούς, από αγροτικούς συλλόγους, δημάρχους, που έχει κατακτήσει μια ταξική κατεύθυνση και μια ενότητα. Η συντονιστική επιτροπή το προηγούμενο δίμηνο προχώρησε σε μια σειρά από συσκέψεις, ενημερωτικές εξορμήσεις και μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες κατέληξε ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε πιο δυναμικές μορφές αγώνα. Παράλληλα προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με τους άλλους συναδέλφους σε επίπεδο νομού αλλά και με τους συναδέλφους σε άλλους νομούς, προκειμένου να συντονίσουμε καλύτερα τους αγώνες μας για να υπάρξουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.


Α. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ