Τρίτη 18 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολιτική η δίωξη κατά του «Ρ»

Απολογητικό υπόμνημα κατέθεσαν, χτες , στο 15ο  Προανακριτικό Τμήμα του Πταισματοδικείου Αθήνας, ο Δ. Κουτσούμπας, διευθυντής και ο Στ. Λουκάς, εκδότης του «Ρ», «απολογούμενοι» σχετικά με τη δίωξη του Ε. Γιαννόπουλου κατά της εφημερίδας μας.

 

Απαράδεκτη και επικίνδυνη είναι η μήνυση του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου κατά του «Ριζοσπάστη», εναντίον της εφημερίδας του ΚΚΕ. Πρόκειται για κυβερνητική πολιτική δίωξη και σκοπεύει στη φίμωση της εφημερίδας αλλά και κάθε φωνής που αντιστρατεύεται την κυβερνητική πολιτική. Η δίωξη αυτή στρέφεται, αντικειμενικά, ενάντια στην ελευθεροτυπία και στο δημοκρατικό δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και θυμίζει άλλες εποχές.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε «απολογητικό» σημείωμα που κατέθεσαν, χτες το πρωί, ο διευθυντής και ο εκδότης του «Ρ», Δημήτρης Κουτσούμπας και Στέφανος Λουκάς αντίστοιχα, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, οι οποίοι προσήλθαν στο 15ο προανακριτικό τμήμα του Πταισματοδικείου Αθηνών προκειμένου να καταθέσουν σχετικά με τη δίωξη κατά του «Ριζοσπάστη».

Αφού αρνήθηκαν την κατηγορία για συκοφαντική δυσφήμιση του Ε. Γιαννόπουλου, ανάμεσα στα άλλα ανέφεραν:

Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα υπήρξαν ρεπορτάζ της εφημερίδας μας για τη δίκη του Θ. Κατριβάνου μετά από την υποβολή μήνυσης από το μηνυτή του «Ρ» και την άσκηση ποινικής δίωξης. Αποσκοπούσαν στην ενημέρωση της κοινής γνώμης και μόνον.

Ο «Ριζοσπάστης, αναφέρουν, ποτέ, ούτε στη συγκεκριμένη περίπτωση των δύο δημοσιευμάτων (στα οποία αναφέρεται ο Ε. Γιαννόπουλος), δε διέδωσε ψευδή γεγονότα, ούτε ποτέ σκόπευε σε προσωπικές υπολήψεις. Ενημερώνει τους εργαζομένους και ολόκληρο τον ελληνικό λαό, από τη σκοπιά της υπεράσπισης των συμφερόντων της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων. Είναι γνωστός στον ελληνικό λαό σαν σοβαρή εφημερίδα, σαν εφημερίδα αρχών και θέσεων και σαν τέτοια εφημερίδα αναγνωρίζεται ακόμη και από πολιτικούς αντιπάλους.

Οσον αφορά και το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, όπως διαμορφώθηκε και δημοσιεύτηκε, αποσκοπούσε στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα διαδραματιζόμενα στη δίκη του Θεόδωρου Κατριβάνου, μεταφέροντας γεγονότα και δηλώσεις παραγόντων της.

Πέρα απ' αυτό, σημειώνεται, οποιαδήποτε εφημερίδα έχει το δικαίωμα και υποχρέωση να εκφέρει ελεύθερα τη γνώμη της για τα γεγονότα, χωρίς να συκοφαντεί και να εξυβρίζει. Αυτό και πράξαμε.

Επίσης τόνισαν, ότι θεωρούν απαράδεκτη και επικίνδυνη τη μήνυση αυτή εναντίον της εφημερίδας του ΚΚΕ. Οτι πρόκειται για κυβερνητική πολιτική δίωξη και σκοπεύει στη φίμωση της εφημερίδας αλλά και κάθε φωνής που αντιστρατεύεται την κυβερνητική πολιτική. Η δίωξη αυτή στρέφεται αντικειμενικά ενάντια στην ελευθεροτυπία και στο δημοκρατικό δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και θυμίζει άλλες εποχές.

O «Ριζοσπάστης», όμως δε φιμώνεται. Δεν έγινε αυτό σε πολύ πιο δύσκολες, σε σκοτεινές για το λαό, τον τόπο και τη δημοκρατία εποχές, δε θα γίνει ούτε τώρα. Ο «Ριζοσπάστης» θα είναι πάντα μαχητής του δίκιου της εργατικής τάξης, των εργαζομένων και του ελληνικού λαού. Θα λέει την αλήθεια και θα μάχεται για τα δημοκρατικά δικαιώματα, συνεπής στην πολύχρονη αγωνιστική του παράδοση.

Ηδη δεκάδες προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, απλοί εργαζόμενοι αγωνιστές, συμπαρίστανται στην εφημερίδα μας και διαμαρτύρονται για τη στάση του υπουργού, αναφέρεται στο απολογητικό υπόμνημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ