Τρίτη 18 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αγκάθι» το Κυπριακό

Το Κυπριακό αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πολιτική προσέγγισης με την Τουρκία, που προωθεί  η  ελληνική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου προετοιμάζεται για την επίσκεψή του στην Αγκυρα, από την οποία προσβλέπει μια «νέα εποχή» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι ετοιμασίες είναι «εντατικές», καθώς επιθυμεί να δοθεί το μήνυμα της αποφασιστικότητας της Αθήνας να προχωρήσει σε αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες με την Αγκυρα. Για την αποστολή αυτού του μηνύματος, ο υπουργός Εξωτερικών προσπαθεί να αξιοποιήσει την «αφρόκρεμα» του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, από την οποία ζήτησε να παραβρεθεί στην «εορταστική εκδήλωση», που θα οργανωθεί στην Κωνσταντινούπολη την προσεχή Παρασκευή, μια μέρα μετά την υπογραφή των ελληνοτουρκικών Συμφωνιών για θέματα χαμηλής πολιτικής, και η οποία θα προβληθεί... δεόντως, ώστε να εμπεδωθεί το «νέο κλίμα». Στο «σχέδιο», ωστόσο, του Ελληνα υπουργού, ίσως και στη... διάθεσή του, υπάρχει το «αγκάθι» του Κυπριακού...

Στο θέμα του Κυπριακού ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δε βοηθά καθόλου τον «φίλο» του Γ. Παπανδρέου, καθώς σε κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο ανεξάρτητα κράτη. Η δήλωση αυτή του Ι. Τζεμ φιλοξενήθηκε την περασμένη Κυριακή σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Τούρκος υπουργός στο «ΒΗΜΑ» Στην ίδια συνέντευξη ο Ι.Τζεμ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Αγκυρας για εφ' όλης της ελληνοτουρκικό διάλογο, αλλά αυτό είναι κάτι που μάλλον δεν ενοχλεί την ελληνική κυβέρνηση, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα σπεύσει στο τραπέζι του διαλόγου αμέσως μετά τις εκλογές, ίσως και νωρίτερα. Ο τρόπος, όμως, με τον οποίο η Αγκυρα τοποθετείται για το Κυπριακό, δημιουργεί πρόβλημα στην Αθήνα, καθώς ήδη ακούγονται διαμαρτυρίες από την Κύπρο.

Για παράδειγμα ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, ο κ. Κυπριανού, σε σκληρές δηλώσεις του, κατηγόρησε ευθέως και την κυπριακή και την ελληνική κυβέρνηση για τους χειρισμούς τους στο Κυπριακό, μέχρι σήμερα και άφησε να εννοηθεί, σαφώς μάλιστα, ότι οδηγούν τα πράγματα σε μια λύση συνομοσπονδίας για το Κυπριακό.

Τη δήλωση του προέδρου της Κυπριακής Βουλής σχολίασε χτες στην Αθήνα ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δ.Ρέππας: «Οι φόβοι του, είπε, δεν είναι δικαιολογημένοι. Οι κατηγορίες που απευθύνει είναι εκτός πραγματικότητας. Ολα αυτά, τα οποία φαντάζεται ο κ. Κυπριανού δεν έχουν σχέση με την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να συμβάλει στην αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να εξευρεθεί μία λειτουργική, δίκαιη και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, για την έκδοση των οποίων έχει συμβάλει και η ελληνική κυβέρνηση. Δεν έχει κανένα λόγο η ελληνική κυβέρνηση να αγωνίζεται για πολύ καιρό, μαζί με την κυπριακή κυβέρνηση και άλλους παράγοντες της διεθνούς ζωής, για την έκδοση συγκεκριμένων ψηφισμάτων, που θα αποτελέσουν το πλαίσιο για την αναζήτηση λύσης του κυπριακού προβλήματος και την ίδια ώρα να πράττει με έναν διαφορετικό τρόπο. Αυτό το οποίο έχουμε πετύχει ως πλαίσιο, που έχει εγκαθιδρυθεί πλέον και έχει γίνει κοινά αποδεχτό από τη Διεθνή Κοινότητα για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, είναι το πλαίσιο που οριοθετεί όλες τις ενέργειές μας. Δεν υπάρχει αλλαγή σε αυτό το πλαίσιο. Αυτό πρέπει να είναι σαφές. Είναι άδικες οποιεσδήποτε άλλες κατηγορίες ή υποψίες. Είναι, αν μη τι άλλο, ατεκμηρίωτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ