Τρίτη 18 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Μεθοδεύεται νέα αντιυπαλληλική επίθεση

Στη σκιά του θορύβου περί «διαφθοράς», που η ίδια η κυβέρνηση δημιουργεί, επιχειρεί να προωθήσει νεοφιλελεύθερες επιλογές

Νέα επίθεση κατά των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα μεθοδεύει η κυβέρνηση Σημίτη στη σκιά του θορύβου που σκόπιμα δημιουργεί για «διαφθορά» στο δημόσιο τομέα, με αφορμή τις εκκρεμείς υποθέσεις στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια. Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να προωθήσει τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της, που συνδέονται με την παραγωγικότητα της δημόσιας διοίκησης και την αποδοτικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Ηδη ο Κ. Σημίτης στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής ανέδειξε σε βασική προτεραιότητα για το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης τα μέτρα που συνδέονται με την παραγωγικότητα της κρατικής μηχανής με τον παραπλανητικό τίτλο «Υλοποίηση μέτρων του προγράμματος ποιότητα για τον πολίτη».

Παράλληλα, στο υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης ομάδα εμπειρογνωμόνων επεξεργάζεται σχέδιο, το οποίο μάλιστα θα εγκριθεί από τις Βρυξέλλες ενόψει της ένταξης στην ΟΝΕ. Κατευθυντήριες γραμμές αυτού του σχεδίου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η επεξεργασία κατάλληλων δεικτών αποδοτικότητας των υπαλλήλων αλλά και υπηρεσιών ώστε να γίνεται σύγκριση για τα επίπεδα παραγωγικότητας. Μάλιστα, εκτός από τα βραβεία ποιότητας που θεσμοθετούνται, θα γίνονται και δημοσκοπήσεις προκειμένου να «διακριβωθεί» ο βαθμός ικανοποίησης των πολιτών, οι οποίες βέβαια θα χρησιμοποιούνται κατάλληλα μέσω των ΜΜΕ για άσκηση πίεσης στους εργαζόμενους να ανεβάσουν την απόδοσή τους. Ταυτόχρονα θα καθιερωθεί νέο σύστημα κινήτρων και αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Σημαντικό ρόλο για την προώθηση των παραπάνω στόχων θα αναλάβει το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο, σύμφωνα με τις σκέψεις που υπάρχουν, θα μετεξελιχθεί σε μια «υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων», κατά τα πρότυπα της... ΕΛ.ΑΣ., η οποία θα έχει βασική αποστολή την επιβολή πειθαρχίας στους υπαλλήλους και για το σκοπό αυτό σχεδιάζεται να ανατεθούν στους κομάντος της κυβέρνησης αυξημένες αρμοδιότητες.

Για τη διευκόλυνση της εφαρμογής των παραπάνω αντιυπαλληλικών στόχων η κυβερνητική προπαγάνδα σήκωσε ξαφνικά και χωρίς «ορατή αιτία» το θέμα των πειθαρχικών παραπτωμάτων, στα οποία έχουν υποπέσει εδώ και χρόνια δημόσιοι υπάλληλοι και οι υποθέσεις εκκρεμούν στα πειθαρχικά και υπηρεσιακά συμβούλια. Πρόκειται για 700 περίπου υποθέσεις, για τις οποίες η υπουργός Β. Παπανδρέου με εγκύκλιο που είχε αποστείλει τον περασμένο Ιούλη στους υπουργούς ζητούσε να κλείσουν μέσα σε ένα εξάμηνο και στο εξής να μη μένουν ανοιχτές υποθέσεις πέραν του εξαμήνου. Οπως δήλωσε χτες ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών, Π. Βασιλείου, ήδη έχουν ολοκληρωθεί περίπου 150 υποθέσεις και απολύθηκαν 20 υπάλληλοι, οι οποίοι βαρύνονταν κυρίως για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες από τις υπόλοιπες υποθέσεις αφορούν ανάρμοστη συμπεριφορά (μη προσέλευση στην εργασία, κ.ά.) αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις εργαζομένων που έχουν παραπεμφθεί λόγω της αγωνιστικής στάσης τους, όπως έχει συμβεί με εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων ενάντια στη μεταρρύθμιση Αρσένη, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του αντιυπαλληλικού κώδικα.

Και εισαγγελική έρευνα

Ωθηση στα κυβερνητικά σχέδια δίνει η παρέμβαση του εισαγγελέα, η οποία, όπως είπε ο γγ του υπουργείου, «κινείται στην ίδια λογική με αυτή του υπουργείου και έτσι τα υπηρεσιακά - πειθαρχικά συμβούλια θα κινηθούν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά».

Στο μεταξύ, πταισματοδίκης ανέλαβε να διενεργήσει προκαταρκτική έρευνα για 700 εκκρεμείς υποθέσεις διαφθοράς στο δημόσιο τομέα, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα πρωινής εφημερίδας. Το δημοσίευμα αναφερόταν σε επιστολή της υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Βάσως Παπανδρέου προς τον πρωθυπουργό και τους συναδέλφους της υπουργούς, με την οποία κατάγγειλε ότι στελέχη του δημοσίου καλύπτουν την τελευταία πενταετία 700 υποθέσεις διαφθοράς, ζητούσε δε από την κυβέρνηση να μεριμνήσει για την εφαρμογή του Υπαλληλικού Κώδικα και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων σε βάρος των παρανομούντων δημοσίων υπαλλήλων.

Η έρευνα, που θα εποπτεύεται από την εισαγγελέα Φανή Κοντοθανάση, διατάχθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ιω. Σακελλάκο, με σκοπό αφ' ενός τη διαλεύκανση των συγκεκριμένων περιπτώσεων διαφθοράς δημοσίων υπαλλήλων και αφ' ετέρου την αναζήτηση πειθαρχικών ευθυνών στους κόλπους των υπηρεσιακών συμβουλίων, τα οποία κατά παράβαση των καθηκόντων τους ολιγώρησαν στην επιβολή πειθαρχικών ποινών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ