ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Εντατικές προετοιμασίες σ' όλη την Ελλάδα

Την Παρασκευή, 18 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια το αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο και η πορεία στην αμερικανική πρεσβεία

Εντείνονται οι προετοιμασίες των φιλειρηνικών - αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων σ' όλη την Ελλάδα για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται με πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ (με αφορμή τη δεύτερη επέτειο της έναρξης του πολέμου και τη συνεχιζόμενη κατοχή στο Ιράκ, την κατάσταση στην Παλαιστίνη και το Αφγανιστάν) και με αποκορύφωμα το μεγάλο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο, που θα γίνει την Παρασκευή, 18 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια και την πορεία που θα ακολουθήσει στην αμερικανική πρεσβεία.

Σ' όλη την Ελλάδα, οι Επιτροπές Ειρήνης, σε συνεργασία με άλλες μαζικές και κοινωνικές οργανώσεις, πραγματοποιούν αντιπολεμικές συσκέψεις, ημερίδες, συγκεντρώσεις, πικετοφορίες, προετοιμάζουν συλλαλητήρια.

Σε Μακεδονία - Θράκη

-- Στη Θεσσαλονίκη, το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 18 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Επίσης, την Πέμπτη, 17 Μάρτη, διοργανώνεται συναυλία με καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Τέλος, τη Δευτέρα 28/3 στην Αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης θα γίνει ημερίδα για τη Νέα Τάξη και την Εθνική Ανεξαρτησία.

-- Στην Καβάλα, στις 18 Μάρτη, 7 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία.

-- Στην Κομοτηνή, στις 16 Μάρτη, 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Στην Αλεξανδρούπολη, στις 18 Μάρτη μπροστά στο Δημαρχείο, 7 μ.μ.

Στην Πελοπόννησο

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Πύλου καλεί σε εκδήλωση στην οποία θα μιλήσει στέλεχος της Επιτροπής Ειρήνης Μεσσηνίας, την Τετάρτη 9 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στο Δημαρχείο Πύλου.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσήνης καλεί σε εκδήλωση με ομιλία και προβολή ταινίας, την Τετάρτη 9 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Δροσιά».

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Τριφυλίας καλεί σε σύσκεψη την Τετάρτη 16 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην ταβέρνα «Αρκαδία» (Κουκούμη) στην Κυπαρισσία.

-- Στην Καλαμάτα προγραμματίζεται τριήμερο αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων από την Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας, που θα κορυφωθεί με αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο την Παρασκευή, 18 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.

  • Την Τρίτη 15 Μάρτη, στις 2 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας μαζί με τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας καλούν σε εκδήλωση με ομιλία και καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο ΤΕΙ Καλαμάτας.
  • Την Τετάρτη 16 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας καλεί σε εκδήλωση στο ξενοδοχείο «REX» στην Καλαμάτα με ομιλητές τον Αντώνη Κακκαρά, μέλος της Γραμματείας της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), αρχιπλοίαρχο εα του Πολεμικού Ναυτικού, διδάκτορα της Νεότερης Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στις Βρυξέλλες. Νέοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί απειλή για την Ευρώπη» και τον Θεμιστοκλή Στοφορόπουλο, πρέσβη επί τιμής, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, με θέμα: «Ιράκ, Παλαιστίνη, Μέση Ανατολή».

Επίσης για την Παρασκευή, 18 Μάρτη έχουν εξαγγελθεί συγκεντρώσεις:

-- Στην Πάτρα, στις 7.30 μ.μ., στην πλ. Γεωργίου.

-- Στον Πύργο, στις 7 μ.μ., στην πλ. ΟΤΕ.

-- Στην Κόρινθο, στις 6.30 μ.μ., στα Περιβολάκια.

-- Στην Τρίπολη, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

-- Στο Ναύπλιο, στις 7 μ.μ., στην πλ. Δημαρχείου.

-- Στη Σπάρτη, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

-- Στη Ζάκυνθο, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στη Θεσσαλία

-- Στη Λάρισα, σε σύσκεψη της Επιτροπής Φορέων κατά του Πολέμου αποφασίστηκε αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο για τις 23 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης. Επίσης, την Τετάρτη 16 Μάρτη, η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Διεθνείς Εξελίξεις». Εισηγητές θα είναι ο Δ. Αλευρομάγειρος, στρατηγός εν αποστρατεία, ο οποίος θα μιλήσει για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τις επιπτώσεις σε Ελλάδα και Κύπρο και ο Β. Φίλιας, καθηγητής Κοινωνιολογίας, πρώην πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου, που θα μιλήσει για τα δύο χρόνια μετά την επέμβαση των Αμερικανών ιμπεριαλιστών στο Ιράκ.

-- Στο Νομό Τρικάλων θα γίνει συλλαλητήριο στις 19 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Για την καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου, την Τρίτη 8 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη φορέων, στις 8 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Πανελλήνιον».

-- Αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο θα γίνει και στην Καρδίτσα στις 18 Μάρτη, στο Εργατικό Κέντρο. Επίσης, την Παρασκευή η Επιτροπή Ειρήνης του νομού συγκαλεί σύσκεψη εκπροσώπων φορέων, μελών της, στις 7 μ.μ. στα γραφεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.

Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και στο Νομό Μαγνησίας.

Στην Πρέβεζα

Η Επιτροπή Ειρήνης Πρέβεζας με αφορμή τη συμπλήρωση δυο χρόνων από τον πόλεμο στο Ιράκ πραγματοποιεί αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη στις 7 μ.μ., στο Θεοφάνειο.

Στην Κρήτη

Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου καλεί όλους τους αγωνιστές της Ειρήνης, τους εργαζόμενους και τη νεολαία να συμμετέχουν στις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει και συγκεκριμένα:

-- Στη συγκέντρωση και κινητοποίηση την Παρασκευή 18 Μάρτη στις 7 το απόγευμα στην πλατεία των Λιονταριών.

-- Συμμετοχή στην Παγκρήτια κινητοποίηση στη Βάση της Σούδας που διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης του νησιού την Κυριακή 20 Μάρτη.

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης, σήμερα, Σάββατο 5 Μάρτη, στις 5 μ.μ., στα γραφεία της (Βρυούλων 14), πραγματοποιεί σύσκεψη στο χώρο της Εκπαίδευσης, με θέμα το συντονισμό δράσης εκπαιδευτικών - γονιών - μαθητών και την ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος.
ΕΕΔΥΕ
Με τους αγώνες μας τιμάμε τον Νίκο Νικηφορίδη

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη στην 54η επέτειο της δολοφονίας του

Με την ευκαιρία της 54ης επετείου από τη δολοφονία του αγωνιστή της Ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση.

«Πριν 54 χρόνια στις 5 Μάρτη 1951 στον τόπο εκτελέσεων πίσω από το Γεντί Κουλέ, τις περιβόητες φυλακές της Θεσ/νίκης τουφεκιζόταν ο 23χρονος νεολαίος, ΕΠΟΝίτης, αγωνιστής της Αντίστασης Νίκος Νικηφορίδης. Η κατηγορία ήταν ότι είχε διαπράξει ένα ...ιδιαζόντως ειδεχθές έγκλημα «τη συλλογή υπογραφών διά την ειρήνη» όπως έλεγε η απόφαση του έκτακτου στρατοδικείου με βάση την οποία στήθηκε στον τοίχο ο αγωνιστής της ειρήνης.

Το Αμερικανόδουλο και μισαλλόδοξο καθεστώς, δολοφόνησε τον Νίκο Νικηφορίδη, θεωρώντας ότι με αυτή την πράξη θα τρομοκρατήσει το λαό και θα φράξει το δρόμο ανάπτυξης του κινήματος.

Ο πρωτοπόρος αυτός αγωνιστής με τη δράση του και τη θυσία του άνοιξε το δρόμο για τη συγκρότηση της ΕΕΔΥΕ που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια από την ίδρυσή της (1955 - 2005).

54 χρόνια μετά οι αγώνες και η θυσία του Νίκου Νικηφορίδη αποκτούν ξεχωριστή σημασία σε μια περίοδο αχαλίνωτης επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού. Ζούμε την προσπάθεια επιβολής της «Νέας Τάξης Πραγμάτων», των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Οι λαοί του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της Γιουγκοσλαβίας βίωσαν τη βαρβαρότητα με την επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων και την κατοχή στις χώρες τους.

Εντείνεται ο αυταρχισμός, δυναμώνουν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί καθώς οι ΗΠΑ, ΕΕ χτίζουν ένα παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης και τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος.

Η περήφανη στάση του Νίκου Νικηφορίδη που προτίμησε το θάνατο παρά να αρνηθεί τις ιδέες του για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για το λαό και τη νεολαία μας.

Ο Νίκος Νικηφορίδης ζει στις καρδιές μας. ΖΕΙ και μας συντροφεύει στον φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό αγώνα για την ανατροπή της Νέας Τάξης, για έναν κόσμο ειρηνικό και δίκαιο.

Θα είναι μαζί μας ο Νικηφορίδης, ο Γρ. Λαμπράκης και πολλοί άλλοι αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για την ειρήνη και τη δημοκρατία στις 18 ΜΑΡΤΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ ενάντια στις επεμβάσεις των ΗΠΑ, NATO, EE».

Αύριο η εκδήλωση της ΕΕΔΥΕΘ

Εκδήλωση μνήμης και αγώνα, για να τιμηθεί ο πρωτομάρτυρας του ελληνικού κινήματος ειρήνης Νίκος Νικηφορίδης, οργανώνει η ΕΔΥΕΘ αύριο, Κυριακή 6 Μάρτη. Ο Ν. Νικηφορίδης για τη φιλειρηνική του δράση καταδικάστηκε σε θάνατο από το μισαλλόδοξο μετεμφυλιακό κράτος και εκτελέστηκε στις 5 Μάρτη πίσω από το Επταπύργιο στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση που γίνεται και με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη δημιουργία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στο Μνημείο του Ν. Νικηφορίδη, στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές (οδός Παπαναστασίου, απέναντι από την εκκλησία Αγ. Θεοδώρων).

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ
Οι «Δρόμοι της Ειρήνης»

Κυκλοφόρησε το τριμηνιαίο περιοδικό της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) «Δρόμοι της Ειρήνης». Στις σελίδες του περιλαμβάνεται αφιέρωμα στα 50 χρόνια της ΕΕΔΥΕ (1955 - 2005) και πλούσια ύλη με άρθρα και ρεπορτάζ:

-- Η εξωτερική μας πολιτική σε ναρκοπέδιο

-- Νέα δομή Ενόπλων Δυνάμεων: Εγκατάλειψη του δόγματος υπεράσπισης των συνόρων

-- Αραφάτ: Ο άνθρωπος που ενσάρκωσε τον παλαιστινιακό αγώνα

-- Κίνηση για την Εθνική Αμυνα: Νέες μορφές πολέμου

-- Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης: Να ενώσουμε τις φωνές μας ενάντια στον κοινό εχθρό

-- «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα» και κίνημα ειρήνης

-- Επιστήμη και ζωή: Το πρόβλημα των μεταλλαγμένων.

«Παραισθήσεις» της «Αυγής»

«Ο "Ριζοσπάστης" στη γραμμή των ΗΠΑ!» είναι ο τίτλος των πρώτου σχολίου στις «Ρήσεις -Αντιρρήσεις» της χτεσινής «Αυγής».

Αυτή την ...έμπνευση έδωσε στον Β.Β. το προχτεσινό ρεπορτάζ του «Ρ» για την παρουσίαση της Εκθεσης του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά, όπου -μεταξύ των άλλων - σημείωνε ότι «τα στοιχεία της Εκθεσης αποτελούν αποστομωτική απάντηση και ρίχνουν ευθύνες στους "ριζοσπάστες" εκείνους που επιμένουν στις σάπιες προτάσεις για την ακίνδυνη κάνναβη που οδηγούν στην τυραννική εμπειρία του περιθωρίου».

«Ο "Ρ" υιοθετεί με ευκολία τις πλέον συντηρητικές θέσεις του ΟΗΕ για το θέμα, θέσεις που "ανανεώθηκαν" για τελευταία φορά το...1988» συμπεραίνει ο Β.Β. και κατακεραυνώνει: «Δεν περιμέναμε διαφορετική ανάγνωση και αντιμετώπιση της έκθεσης του ΟΗΕ από το "Ρ"... Παραβλέπει έτσι ότι η Ολλανδία επιτρέπει τη λειτουργία χιλιάδων coffe shops, ενώ, αντιθέτως, οι ΗΠΑ επιμένουν στην ιδιαίτερα προσφιλή στο "Ρ" κατασταλτική πολιτική τους για τους χρήστες ναρκωτικών».

Ο «Ρ», όμως, ανάγνωσε με καθαρό μυαλό τα συμπεράσματα της ολλανδικής κυβέρνησης που τον Αύγουστο του 2004 ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι η «κάνναβη δεν είναι ακίνδυνη» ότι τα coffee shops «δεν είναι άμοιρα ευθυνών», όσον αφορά στη συντήρηση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και δεν επαρκούν για την καταστολή του εγκλήματος που συνδέεται με τα ναρκωτικά και ότι «τα coffee shops μπορεί να αναιρούν τη γενικότερη ολλανδική πολιτική για τα ναρκωτικά».

Τι πιο καθαρή ανάγνωση απ' αυτή; Εκτός κι αν η ευφορία της «ανανέωσης» έχει - εκτός των άλλων - τόσο δυνατές παραισθήσεις, ώστε να μπερδεύει κανείς τις σχετικές θέσεις του ΚΚΕ και τα δημοσιεύματα του «Ρ», με τις ΗΠΑ.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι ο «Ρ» και το ΚΚΕ δε χρειάζονταν την εμπειρία των ολλανδικών coffe shops, για να διαπιστώσουν ότι η κάνναβη δεν είναι ακίνδυνη. Το κατάλαβαν πριν απ' τον πόλεμο, το αντιπάλεψαν στην Κατοχή, μέσα απ' τις γραμμές της ΕΠΟΝ και συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο, με σύνθημα: «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά».

Οι λαθροχειρίες του Β.Β., όμως, δε σταματούν εδώ. «Τι κατάλαβε (σ.σ. ο "Ριζοσπάστης") απ' τις τοποθετήσεις του προέδρου και του διευθυντή του ΚΕΘΕΑ Ν. Παρασκευόπουλου και Χ. Πουλόπουλου», σχολιάζει ο Β.Β., «οι οποίοι τόνισαν με έμφαση ότι η μείωση των coffe shops δεν αποτελεί στροφή στη μακροχρόνια πολιτική της Ολλανδίας;».

Οσον αφορά την τοποθέτηση του Ν. Παρασκευόπουλου είναι καταγεγραμμένη στο «Ρ», αλλά πιθανώς να μην την είδε ο Β.Β. Πάντως, ο «Ρ» κατάλαβε εκείνο που υπάρχει στο δελτίο Τύπου του ΚΕΘΕΑ και ανέγνωσε στην παρουσίαση της έκθεσης ο Χ. Πουλόπουλος: «Το γεγονός ότι η ολλανδική κυβέρνηση αναγνώρισε τα προβλήματα που δημιουργεί η χρήση, η καλλιέργεια και η διακίνηση της κάνναβης στην υγεία και την κοινωνία, θα έχει μακροπρόθεσμη επίπτωση εντός και εκτός των ολλανδικών συνόρων».

Κουτοπονηριές λοιπόν! Και αγωνία, μην κλείσουν τα coffe shops πώλησης της κάνναβης στην Ολλανδία..!


Γ. Μ.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Αύριο Κυριακή η 15η Ειρηνοδρομία

Ο Δήμος Νίκαιας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς (ΕΕΔΥΕ) και μαζικούς φορείς της πόλης, διοργανώνουν την 15η Ειρηνοδρομία - Λαϊκό Αγώνα Δρόμου «Μίμης Σεϊτανίδης» αύριο, Κυριακή, 6 Μάρτη, στις 10 π.μ.

Η αφετηρία και ο τερματισμός είναι το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Ηλιουπόλεως και Κιλικίας). Η συγκεκριμένη ειρηνοδρομία γίνεται στο πλαίσιο του γιορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι αθλητές θα είναι σε δρόμους της Νίκαιας και συμμετέχουν οι φορείς: Νεανική Δράση για την Ειρήνη, Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας, ΑΦΜΟ (ΑΦΟΑΝ), ΟΦΟΝ, Ενωση Συλλόγων Γονέων Νίκαιας, ΑΠΣ «ΑΠΟΛΛΩΝ» Δυτικής Αττικής, Γυμναστικός Σύλλογος «Ο ΛΟΥΗΣ», Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Νίκαιας, Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Νομαρχίας Πειραιά, Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας, Σύλλογος Κατοίκων Ασπρων Χωμάτων «Η ΜΕΡΙΜΝΑ», ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς, Σωματείο Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο ΦΟΙΝΙΞ», Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας - Κορυδαλλού, Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Νίκαιας - Κορυδαλλού, Σύλλογος Δρομέων Υγείας Πειραιά, Μουσικός Ομιλος Νίκαιας, ΑΟ Χαλκηδών Νήαρ Ηστ, ΑΟ Ιωνικός Νίκαιας, Σύλλογος Βετεράνων Ποδοσφαιριστών ΑΟ Ιωνικού Νίκαιας, ΤΕ Προσκόπων Νίκαιας - Κορυδαλλού, Ενωση Ποντίων Νίκαιας - Κορυδαλλού, Ενωση Μαγνησίας Μ. Ασίας και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Αγία Τριάδα».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλ.: 210.4278.255 (πρωί), φαξ: 210.4252.027 και email: eedyeKokkinias@yahoo.gr



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ