ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
17 ΜΑΡΤΗ: ΗΜΕΡΑ ΕΞΩΡΑΪΣΜΟΥ ΤΗΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΕ
Προπαγάνδα με στόχο τις νεανικές συνειδήσεις

Ο «Ρ» συνεχίζει σήμερα, με την αποκάλυψη του προγράμματος «Ανοιξη της Ευρώπης»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Συνεχίζουμε σήμερα με την αποκάλυψη του προπαγανδιστικού προγράμματος της ΕΕ σε σχολεία και της χώρας μας στις 17 Μάρτη, με την ονομασία «Ημέρα της Ανοιξης της Ευρώπης» που φέτος έχει στόχο την προπαγάνδιση του αντιδραστικού «ευρωσυντάγματος».

Το πρόγραμμα αυτό, όπως γράφαμε και χτες είναι πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού σχολικού δικτύου και από το 2003, που ξεκίνησε, αναλαμβάνει να προωθήσει στα σχολεία τα ζητήματα που αφορούν την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενδεικτικό του περιεχομένου του προγράμματος και τελικά των παρεμβάσεων συνολικά της ΕΕ στις συνειδήσεις των νέων ανθρώπων είναι το λεγόμενο «μανιφέστο της Ανοιξης της Ευρώπης για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης» που καταρτίστηκε το 2003, και αποτελεί υλικό που καλούνται να αξιοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί από τα σχολεία που δηλώνουν συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Το κείμενο εμφανίζεται να αντικατοπτρίζει τις απόψεις περισσότερων από 10.000 μαθητών που διατυπώθηκαν στο πρόγραμμα «Ανοιξη της Ευρώπης» το 2003 από τις εξής χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία, και Μ. Βρετανία. Ετσι θέλουν να παρουσιάζουν ένα αντίγραφο ουσιαστικά των επίσημων κειμένων της ΕΕ, οι ιστρούκτορες και κατασκευαστές του, ως απόψεις δήθεν των νέων.

Στο «μανιφέστο» αυτό που καλύπτει 30 θεματικές ενότητες - τομείς πολιτικής εμφανίζονται οι νέοι Ευρωπαίοι ούτε λίγο ούτε πολύ να ζητούν μια Ευρώπη που ανάμεσα σε άλλα, θα συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ, θα έχει ευρωστρατό, θα στηρίζεται στην οικονομία της αγοράς, θα έχει «ευελιξία» στην εργασία, «κινητικότητα στα πτυχία».

Και για του λόγου το αληθές, που δείχνει το κατασκευασμένο του όλου πράγματος, σταχυολογούμε:

  • Στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας και της αστυνόμευσης, σημειώνεται ότι: «Η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει μια Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας και μια κοινή πολιτική άμυνας σε στενή συνεργασία με τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ. Ο στόχος αυτών των πολιτικών είναι να εγγυώνται ειρήνη και σταθερότητα. Η ΕΕ πρέπει να είναι υπεύθυνη για τη λήψη αποφάσεων και τις πολιτικές που σχετίζονται με την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, των ναρκωτικών της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού. Η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει ένα στρατό που θα αποτελείται από στρατιώτες με υψηλή εκπαίδευση και ειδίκευση». Πέρα όμως από τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, τον ευρωστρατό και την κοινή πολιτική ασφάλειας, οι νέοι φέρονται να ζητούν και από το ευρωκοινοβούλιο να είναι αυτό που θα αποφασίζει σχετικά με τον πόλεμο.
  • «Το οικονομικό σύστημα των κρατών - μελών είναι η οικονομία της αγοράς», σημειώνεται στον τομέα εμπόριο και οικονομία, δίνοντας το στίγμα και τονίζεται ότι «η ΕΕ θα δημιουργήσει μια κοινή αγορά και θα υποστηρίξει τη συνεργασία με τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η ΕΕ θα ενισχύσει στην οικονομική συνεργασία».
  • Στον τομέα της εκπαίδευσης αποτυπώνεται ούτε λίγο ούτε πολύ η κεντρική πολιτική γραμμή της ΕΕ για σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή, την κινητικότητα και την προώθηση του πνεύματος της Μπολόνια και αναφέρεται ότι «η εκπαίδευση πρέπει να στοχεύει στο να ετοιμάζει τους σπουδαστές για μια σωστή δουλιά στην κοινωνία» και «τα διπλώματα και τα πτυχία που παρέχονται από τα τοπικά ιδρύματα πρέπει να γίνονται δεκτά σε όλα τα κράτη - μέλη» και «οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εναρμονίσουν τα προγράμματα και τα στάνταρ σε όλες τις χώρες, αφήνοντας το δικαίωμα σε κάθε χώρα να χρησιμοποιεί την εμπειρία της στο εκπαιδευτικό σύστημα και τις εθνικές παραδόσεις».
  • Στον τομέα της απασχόλησης, σημειώνεται ότι «η ΕΕ πρέπει να στοχεύει στη δημιουργία ενός υψηλής ειδίκευσης εργατικού δυναμικού με άτομα αρκετά ευέλικτα να αναπροσανατολίζονται επαγγελματικά και να αλλάζουν δουλιές πιο εύκολα».

Αυτά φυσικά για όσους τα χάφτουν, ότι έχουν δήθεν προέλθει από τη... συλλογική σκέψη 10.000 νέων Ευρωπαίων!

Εξοικείωση με τις «αξίες» της «νέας τάξης»

Στις 17 Μάρτη, για άλλη μια φορά, το άσπρο θα γίνει μαύρο, η ιστορία θα μεταλλαχτεί και πάλι. Η μηχανή προπαγάνδας και αποπροσανατολισμού που θα στηθεί στα σχολεία, έχει ένα και μοναδικό στόχο: Να αποσιωπήσει και να αθωώσει εγκλήματα πολέμου των Ευρωπαίων εταίρων, να δώσει άλλοθι σε τυχόν επερχόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους, να εξοικειώσει παιδιά με τη λογική του «κάτσε καλά, αλλιώς θα επέμβουμε».

Μια από τις δραστηριότητες που θα εκτυλιχτούν εκείνη την ημέρα στα σχολικά θρανία αφορά την επιλογή των μαθητών ανάμεσα σε οχτώ άρθρα, για τις «Αξίες του Συντάγματος», όπου θα επιλέξουν ποια από τις οχτώ «Αξίες» θα παρουσιάσουν στην τάξη τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές... ιδέες - αξίες, όπως παρουσιάζονται στην επίσημη ιστοσελίδα και οι μαθητές πρέπει να αναπτύξουν:

  • Ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ανθρώπινα δικαιώματα: «Είναι σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ΕΕ; Τι γίνεται σε άλλες χώρες; Θα πρέπει η ΕΕ να επέμβει στις χώρες όπου δεν υπάρχει σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα; Και αν ναι, με ποιο τρόπο;».
  • Ειρήνη: «Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Ευρώπη υπάρχει ειρήνη. Τι συντέλεσε στην αλλαγή αυτή; Πιστεύετε πως έχει βοηθήσει η ίδρυση και η διαρκής ανάπτυξη της ΕΕ;».
  • Κράτος Δικαίου: «Σήμερα το κράτος δικαίου κινδυνεύει παγκοσμίως. Συνεχώς βλέπουμε να αγνοούνται αδιάντροπα οι θεμελιώδεις νόμοι - εκείνοι που ορίζουν το σεβασμό για τη ζωή, για τους πολίτες, για τους ευάλωτους και ειδικά τα παιδιά». Κόφι Ανάν, ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.
  • Αλληλεγγύη: «Η Μητέρα Τερέζα είπε: "Ο,τι κάνουμε είναι λιγότερο από μία σταγόνα στον ωκεανό. Αν όμως αυτή η σταγόνα έλειπε, ο ωκεανός θα είχε κενά". Τι μπορείτε να κάνετε στις τοπικές σας κοινότητες για να βοηθήσετε εκείνους που έχουν ανάγκη;».

Οι εμπνευστές του συγκεκριμένου... μαθήματος, βέβαια, θέλουν οι μαθητές να ξεχάσουν ότι η Γιουγκοσλαβία διαμελίστηκε και ματοκυλήθηκε από κοινού από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Στην ταξική συσπείρωση η προοπτική

Σήμερα αποφασίζουν οι εκπαιδευτικοί

Αποφασίζουν σήμερα για τα επόμενα βήματά τους οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η ολομέλεια των προέδρων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ συνεδριάζουν από το πρωί στην Αθήνα, μεταφέροντας τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των τοπικών ΕΛΜΕ και συλλόγων για το πρόγραμμα δράσης του κλάδου.

Μέσα από τη διαδικασία των γενικών συνελεύσεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, οι ταξικές δυνάμεις στους εκπαιδευτικούς πρόβαλαν τη διέξοδο της ταξικής συσπείρωσης, της ανάπτυξης του ταξικού πόλου σε όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος, μέσα από το ΠΑΜΕ για αγώνες με συνέχεια, σε συντονισμό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Απόφαση για συμμετοχή στην απεργία στις 17 Μάρτη έλαβε χτες στη Γενική της Συνέλευση η ΕΛΜΕ Καλλιθέας - Μοσχάτου - Νέας Σμύρνης. Παράλληλα έλαβε απόφαση για 48ωρη απεργία στις 31 Μάρτη και 1η Απρίλη.

Η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Πειραιά, στην τελευταία της συνεδρίαση, ψήφισε την πρόταση της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ για την Παιδεία και πήρε θέση στο πλάι του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στις αποφάσεις της Λισαβόνας και της Μπολόνια, λέγοντας ΟΧΙ στον στημένο «Εθνικό» Διάλογο για την Παιδεία, γνωστό εργαλείο συναίνεσης και άλλοθι στην αντιλαϊκή πολιτική και των υποταγμένων πλειοψηφιών στα συνδικάτα.

Αποφάσισε, επίσης, την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 17 Μάρτη, ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης των εργαζομένων.

Η 24ωρη απεργία στις 17 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί στον Πειραιά με συγκέντρωση 10 π.μ. στον Ηλεκτρικό Σταθμό μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της ΓΣ των προέδρων της ΟΛΜΕ.

Επιπλέον αποφάσισε 48ωρη απεργία στις 30 και 31 Μάρτη. Την πρώτη μέρα θα γίνουν συλλαλητήρια και τη δεύτερη Γενικές Συνελεύσεις, με Γενικά Συμβούλια Προέδρων στις 2 Απρίλη για συνέχιση του αγώνα, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης.

Οι εκπαιδευτικοί του Πειραιά τάχθηκαν επίσης ενάντια στο «ευρωσύνταγμα» που περιορίζει τις δημοκρατικές και λαϊκές ελευθερίες και θωρακίζει παραπέρα το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα της ΕΕ σε βάρος των εργαζομένων, με θύμα την ειρήνη και τα δικαιώματα των λαών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ