Πέμπτη 10 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εξοικείωση με τις «αξίες» της «νέας τάξης»

Στις 17 Μάρτη, για άλλη μια φορά, το άσπρο θα γίνει μαύρο, η ιστορία θα μεταλλαχτεί και πάλι. Η μηχανή προπαγάνδας και αποπροσανατολισμού που θα στηθεί στα σχολεία, έχει ένα και μοναδικό στόχο: Να αποσιωπήσει και να αθωώσει εγκλήματα πολέμου των Ευρωπαίων εταίρων, να δώσει άλλοθι σε τυχόν επερχόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους, να εξοικειώσει παιδιά με τη λογική του «κάτσε καλά, αλλιώς θα επέμβουμε».

Μια από τις δραστηριότητες που θα εκτυλιχτούν εκείνη την ημέρα στα σχολικά θρανία αφορά την επιλογή των μαθητών ανάμεσα σε οχτώ άρθρα, για τις «Αξίες του Συντάγματος», όπου θα επιλέξουν ποια από τις οχτώ «Αξίες» θα παρουσιάσουν στην τάξη τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές... ιδέες - αξίες, όπως παρουσιάζονται στην επίσημη ιστοσελίδα και οι μαθητές πρέπει να αναπτύξουν:

  • Ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ανθρώπινα δικαιώματα: «Είναι σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ΕΕ; Τι γίνεται σε άλλες χώρες; Θα πρέπει η ΕΕ να επέμβει στις χώρες όπου δεν υπάρχει σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα; Και αν ναι, με ποιο τρόπο;».
  • Ειρήνη: «Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Ευρώπη υπάρχει ειρήνη. Τι συντέλεσε στην αλλαγή αυτή; Πιστεύετε πως έχει βοηθήσει η ίδρυση και η διαρκής ανάπτυξη της ΕΕ;».
  • Κράτος Δικαίου: «Σήμερα το κράτος δικαίου κινδυνεύει παγκοσμίως. Συνεχώς βλέπουμε να αγνοούνται αδιάντροπα οι θεμελιώδεις νόμοι - εκείνοι που ορίζουν το σεβασμό για τη ζωή, για τους πολίτες, για τους ευάλωτους και ειδικά τα παιδιά». Κόφι Ανάν, ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.
  • Αλληλεγγύη: «Η Μητέρα Τερέζα είπε: "Ο,τι κάνουμε είναι λιγότερο από μία σταγόνα στον ωκεανό. Αν όμως αυτή η σταγόνα έλειπε, ο ωκεανός θα είχε κενά". Τι μπορείτε να κάνετε στις τοπικές σας κοινότητες για να βοηθήσετε εκείνους που έχουν ανάγκη;».

Οι εμπνευστές του συγκεκριμένου... μαθήματος, βέβαια, θέλουν οι μαθητές να ξεχάσουν ότι η Γιουγκοσλαβία διαμελίστηκε και ματοκυλήθηκε από κοινού από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ