Πέμπτη 10 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Χωρίς κτίρια, καθηγητές, εστία...

Η δημιουργία περιφερειακών Πανεπιστημίων χωρίς να έχει εξασφαλιστεί καμιά υποδομή γι' αυτά, οδηγεί στην κατάφωρη υποβάθμιση των σπουδών και τη μετακύληση του λειτουργικού κόστους στους φοιτητές και την τοπική κοινωνία, στην οποία υπόσχονταν ανάπτυξη και ...λαγούς με πετραχήλια! Σ' αυτή την κατηγορία ιδρυμάτων εμπίπτει και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όπου οι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους διεκδικώντας τα αυτονόητα: κτίρια, καθηγητές, σίτιση και στέγαση. Οι φοιτητές έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα κατάληψη του κτιρίου της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας (ΣΘΕΤ) και της πρυτανείας στην Τρίπολη.

Σε ολόκληρο το πανεπιστήμιο υπάρχουν μόνο δυο μόνιμοι διορισμένοι καθηγητές και η κυβέρνηση επιλέγει να καλύπτει τις ανάγκες με έκτακτους πανεπιστημιακού (του ΠΔ 407). Αποτέλεσμα πολλά μαθήματα να μην έχουν διδαχτεί, ενώ τίθενται ερωτηματικά για το αν θα μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά το ίδρυμα από το Σεπτέμβρη. Οπως μας είπε στο «Ρ» ένας από τους δυο μόνιμους καθηγητές του Πανεπιστημίου, Α. Μάρας: «Υπάρχουν δυο Τμήματα που από το Σεπτέμβρη μπαίνουν στο 4ο έτος και απαιτούνται διπλωματικές εργασίες. Πώς θα παρακολουθήσω εγώ 40 διπλωματικές»;

Την περασμένη Δευτέρα, οι φοιτητές συναντήθηκαν με τη Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος, που τους ενημέρωσε ότι εντείνει τις ενέργειές της για: να διοριστούν τα εκλεγμένα μέλη Διδακτικού κι Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), να εξασφαλιστούν συμπληρωματικές πιστώσεις για μόνιμες θέσεις ΔΕΠ και να δρομολογηθεί η μελλοντική λύση για την ανέγερση κτιρίου στο 4ο πεδίο βολής στην Τρίπολη για τις ανάγκες της Σχολής Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΕΔΟ). Πρακτικά, αυτή είναι μια λύση πολύ μακρινή, που δεν καλύπτει την άλλη σχολή (ΣΘΕΤ) για την οποία αναζητούνται πρόχειρες κατασκευές. Επίσης, δε βρέθηκε λύση για το θέμα της σίτισης και της στέγασης των φοιτητών, το επίδομα στέγασης των 180 ευρώ κόβεται, ενώ δεν υπάρχει μέριμνα για δημιουργία φοιτητικής εστίας και φοιτητικής λέσχης.

Οι φοιτητές συνεχίζουν την κατάληψη μέχρι να λάβουν ικανοποιητικές δεσμεύσεις για λύση όλων των προβλημάτων από την κυβέρνηση και αύριο, πρόκειται να συναντηθούν γι' αυτά τα θέματα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Α. Καραμάνο.

Ερώτηση του ΚΚΕ

Την απαίτηση να λυθούν άμεσα τα προβλήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης και Γιώργος Χουρμουζιάδης με ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Παιδείας.

Οι βουλευτές επισημαίνουν τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να χάνουν εξάμηνα, παράλληλα επισημαίνουν την απουσία φοιτητικής εστίας που έχει ως συνέπεια οι οικογένειές τους να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και ρωτούν την υπουργό Παιδείας τι μέτρα θα πάρει για:

  • Την κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό ΔΕΠ.
  • Την κτιριακή αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
  • Την ουσιαστική στήριξη για αξιοπρεπή διαβίωση των φοιτητών με δημιουργία φοιτητικής εστίας που θα καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών.
  • Την εντελώς δωρεάν κάλυψη των στεγαστικών αναγκών τουλάχιστον όσων φοιτητών διαμένουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα είναι κάτω από 35.000 ευρώ, των παιδιών των ανέργων, των πολύτεκνων και αυτών με ειδικές ανάγκες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ