ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Ολοι σήμερα στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια

Στο μεγάλο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο και στην πορεία στην αμερικανική πρεσβεία

Σήμερα οι δρόμοι μάς οδηγούν στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου πραγματοποιείται το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο και η πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από την ιμπεριαλιστική εισβολή και κατοχή στο Ιράκ και 6 χρόνων από την επίθεση στη Γιουγκοσλαβία.

Κεντρικό σύνθημα θα είναι: «Εμπρός με τους αγωνιζόμενους λαούς ενάντια στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Η ΕΕΔΥΕ καλεί όλους τους αγωνιστές της ειρήνης, τους εργαζόμενους και τη νεολαία του Λεκανοπεδίου, να πάρουν μαζικά μέρος στην εκδήλωση, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Με την κινητοποίηση της Αθήνας, κορυφώνεται ο κύκλος των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται και στην υπόλοιπη Ελλάδα και αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το τέλος του μήνα.

Το πρόγραμμα

Πριν την έναρξη του συλλαλητηρίου, σε συνεργασία με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, θα υπάρξει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Μαρία Δημητριάδη, Βασίλη Λέκκα, Μανόλη Ανδρουλιδάκη και Λουίζ Καρέρα. Στη συγκέντρωση θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ευάγγελος Μαχαίρας, και θα μιλήσει ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Οι στόχοι

Στόχοι της κινητοποίησης, όπως περιγράφονται στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ, είναι:

  • Να βάλουμε φραγμό στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Να ανατρέψουμε τη Νέα Τάξη Πραγμάτων.
  • Να απαιτήσουμε τον άμεσο τερματισμό της κατοχής με την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από Ιράκ και Αφγανιστάν.
  • Να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στον ιρακινό, αφγανικό, παλαιστινιακό λαό και σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους από τον ιμπεριαλιστικό ζυγό.
  • Να μη συμμετέχει η Ελλάδα στους τυχοδιωκτισμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.
  • Να μη σταλούν Ελληνες στρατιώτες για την κατοχή στο Ιράκ.
  • Να φύγουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από την πατρίδα μας.
  • Να προστατέψουμε τα δημοκρατικά δικαιώματά μας από τους ΝΑΤΟικούς «προστάτες», που έχουν αιματοκυλήσει τους λαούς.

Ο κύκλος αυτών των κινητοποιήσεων της ΕΕΔΥΕ συνδέεται με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την ανάγκη ανάδειξης του ρόλου του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος, την ανάγκη απεγκλωβισμού όλου αυτού του κόσμου που αγωνιά για την ειρήνη, ώστε να πλαισιώσει τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος. Το σημερινό συλλαλητήριο είναι μια πρώτη απάντηση, καθώς θα υπάρχει συνέχεια, αφού το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα θα βρίσκεται διαρκώς στο προσκήνιο, σε ετοιμότητα να παρέμβει, γιατί όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά.

Κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα

Motion Team

Σήμερα, ταυτόχρονα με το μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό -αντιπολεμικό συλλαλητήριο της Αθήνας, πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις με ανάλογο περιεχόμενο, σε πάνω από 25 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ έπεται και συνέχεια.

Το πρόγραμμα για σήμερα και τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

Σήμερα Παρασκευή 18 Μάρτη

-- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

-- ΚΑΒΑΛΑ, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

-- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, στις 7 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο.

-- ΚΑΛΑΜΑΤΑ, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

-- ΠΑΤΡΑ, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου.

-- ΠΥΡΓΟΣ, στις 7 μ.μ., στην πλατεία ΟΤΕ.

-- ΚΟΡΙΝΘΟΣ, στις 6.30 μ.μ., στα Περιβολάκια.

-- ΤΡΙΠΟΛΗ, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

-- ΝΑΥΠΛΙΟ, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.

-- ΣΠΑΡΤΗ, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

-- ΖΑΚΥΝΘΟΣ, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

-- ΠΡΕΒΕΖΑ, στις 7 μ.μ., στο Θεοφάνειο.

-- ΚΑΡΔΙΤΣΑ, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- ΛΙΒΑΔΕΙΑ, στις 7 μ.μ., στον πεζόδρομο Μπουφίδου.

-- ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, στις 7 μ.μ., στην πλατεία των Λιονταριών.

-- ΑΙΓΙΟ, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αγ. Λαύρας.

-- ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, στις 6.30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου.

-- ΞΑΝΘΗ, στις 7 μ.μ. λαμπαδηδρομία, στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης και στη συνέχεια εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.

-- ΕΔΕΣΣΑ, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.

-- ΦΛΩΡΙΝΑ, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

-- ΚΟΖΑΝΗ, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

-- ΧΙΟΣ, στις 6.30 μ.μ. στην είσοδο της Απλωταριάς.

-- ΒΟΛΟΣ, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

-- ΚΑΡΔΙΤΣΑ, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο

Αύριο Σάββατο 19 Μάρτη

-- ΚΙΛΚΙΣ, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ.

-- ΤΡΙΚΑΛΑ, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Κυριακή 20 Μάρτη

-- ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ κινητοποίηση στη Βάση της Σούδας.

Τρίτη 22 Μάρτη

-- ΚΑΤΕΡΙΝΗ, στις 7 μ.μ., στο Πλατάνι.

-- ΣΕΡΡΕΣ, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

-- ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Τετάρτη 23 Μάρτη

-- ΛΑΡΙΣΑ, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καλεί σε μαζική συμμετοχή

Σε μαζική συμμετοχή στο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο της ΕΕΔΥΕ, σήμερα το απόγευμα, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια, καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι, ειδικά οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, που ανήκουν στα πρώτα θύματα της Νέας Τάξης Πραγμάτων, έχουν κάθε λόγο να δώσουν δυναμικό «παρών».

ΛΑΡΙΣΑ
«Οι λαοί έχουν τη δύναμη»

Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας για τις διεθνείς εξελίξεις

Πολλοί Λαρισαίοι και Λαρισαίες έδωσαν το «παρών» τους στην εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης για τις διεθνείς εξελίξεις που έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ και έξι από το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας. Στο επίκεντρο της πλούσιας και γόνιμης συζήτησης που αναπτύχθηκε στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο «Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο», τέθηκαν ιδιαίτερα οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή. Εισηγητές ήταν ο Δ. Αλευρομάγειρος, στρατηγός εν αποστρατεία και ο Β. Φίλιας, καθηγητής Κοινωνιολογίας, πρώην πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου.

Στην εισήγησή του ο Δ. Αλευρομάγειρος, μιλώντας για την κατάσταση στα Βαλκανική Χερσόνησο, τόνισε ότι για τους ισχυρούς της Γης «παραμένει το μήλον της έριδος και διατηρεί τον κλασικό της, πλέον, χαρακτήρα ως αιώνια πυριτιδαποθήκη και περιοχή των άλυτων προβλημάτων». Υπογράμμισε, δε, ότι ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου θ' ανοίξει τους «ασκούς του Αιόλου» καθώς δρομολογεί σενάρια συνοριακών αλλαγών στην ευρύτερη περιοχή. Και σημείωσε ότι βασικό ρόλο θα διαδραματίσουν με τη δύναμή τους οι λαοί των βαλκανικών χωρών. Αναφερόμενος στην Κύπρο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στάθηκε ιδιαίτερα στο «σχέδιο Ανάν», λέγοντας πως πρόκειται «για την πιο μεγάλη απάτη που έγινε ποτέ σε βάρος ενός λαού από ένα διεθνή οργανισμό για τη λύση, υποτίθεται, ενός διεθνούς προβλήματος». «Η απόφαση του κυπριακού λαού - είπε - αποδείχτηκε πολιτικά ορθή και σωτήρια για τη συνέχεια ύπαρξης της ανεξάρτητης κυπριακής δημοκρατίας».

Στη συνέχεια ο Β. Φίλιας, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Ιράκ, τόνισε πως «μας αφορά απόλυτα» και πως όσα συμβαίνουν εκεί αποτελούν «πειραματισμό παγκόσμιας κλίμακας για τις δυνατότητες της παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής διείσδυσης». Επισήμανε, δε, ότι «οι Αμερικάνοι και ο ιμπεριαλισμός υφίστανται ήττα, πολιτική, ηθική, στρατιωτική, χάρη στην αντίσταση του ιρακινού λαού» και υπογραμμίζοντας την ανάγκη ν' αντιδράσουν οι λαοί, σημείωσε πως η ανθρωπότητα συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο την αρνητική εξέλιξη, όπως και το βαθμό επικινδυνότητας για την παγκόσμια ειρήνη.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Στους δρόμους για την ειρήνη

Στην έκδοση ψηφίσματος για τις αντιπολεμικές εκδηλώσεις προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας, κατά την τελευταία συνεδρίασή του, καλώντας το λαό της πόλης να πάρει μέρος σε όλες τις φιλειρηνικές και αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις και πρώτα από όλα στο σημερινό συλλαλητήριο της ΕΕΔΥΕ.

Πιο συγκεκριμένα το ψήφισμα έχει ως εξής: «Το Δημοτικό Συμβούλιο της Νίκαιας, με την ευκαιρία συμπλήρωσης δύο χρόνων από την εισβολή και κατοχή στο Ιράκ, εκφράζει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στον αγωνιζόμενο λαό του και καλεί όλους τους δημότες της Νίκαιας να συμμετέχουν μαζικά στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις που οργανώνονται τις επόμενες μέρες στη χώρα μας. Για τους άδικους πολέμους και επεμβάσεις που την τελευταία δεκαετία εξαπολύονται, υπάρχουν αιτίες, υπάρχουν υπεύθυνοι που οφείλουμε να κατονομάζουμε και ν' αποκαλύπτουμε».

Ζούμε την εποχή, επισημαίνεται στο ψήφισμα, που η ιμπεριαλιστική στρατιωτική μπότα καταπατά δικαιώματα και ελευθερίες, προκειμένου να επιβάλει το «δίκαιο» του «διαίρει και βασίλευε» σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι λυκοσυμμαχίες που σήμερα οικοδομούνται στοχεύουν στην ισχυροποίηση των συμφερόντων των μεγάλων πολυεθνικών, στην αντιμετώπιση των εσωτερικών τους αντιθέσεων και ανταγωνισμών καθώς και στη διασφάλιση των υπερκερδών τους. Ευνοούνται από τον προσωρινά αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, τσαλαπατούν την αυτοδιάθεση των λαών, το δικαίωμά τους να επιλέγουν τις κυβερνήσεις και το πολίτευμά τους, παραβιάζουν και επαναχαράσσουν σύνορα, χωρίς να υπολογίζουν το ανθρώπινο αίμα που θυσιάζεται στο βωμό των συμφερόντων τους. Η Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, η Κύπρος, η Παλαιστίνη, το Ιράκ είναι απλώς τα πρώτα θύματα. Εχουν σειρά πολλές ακόμα περιοχές του πλανήτη αν οι ίδιοι οι λαοί δεν τους σταματήσουν.

Πρωτομάστορες αυτού του παγκόσμιου μακελειού, καταλήγει το ψήφισμα, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, και η ΕΕ, οι κυβερνήσεις που συναποφασίζουν και συνυπογράφουν αυτή την πολιτική. Συνυπεύθυνες και οι ελληνικές κυβερνήσεις που έδωσαν «γην και ύδωρ» στους ιμπεριαλιστές, τους διευκόλυναν με κάθε μέσο στα άνομα και απάνθρωπα σχέδιά τους.

«Εκφράζοντας τα φιλειρηνικά και αντιιμπεριαλιστικά φρονήματα του λαού της Κοκκινιάς, καταλήγει το ψήφισμα, τον καλούμε να συμμετέχει σε όλες τις φιλειρηνικές και αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις και πρώτα απ' όλα στο συλλαλητήριο της ΕΕΔΥΕ στις 18 Μαρτίου».

Σε συμμετοχή καλούν οι αντιστασιακοί

Να συμμετέχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις της ΕΕΔΥΕ καλεί τους αντιστασιακούς και τους απογόνους - φίλους της Αντίστασης η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ). Η ΠΟΑΟ καλεί τις Ενώσεις - μέλη της, αλλά και γενικότερα τους αντιστασιακούς, τους αναπήρους της Κατοχής και του Εμφυλίου, τους επαναπατρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες και τους απογόνους και φίλους της Αντίστασης να βρεθούν στις 7 μ.μ. μπροστά στα Προπύλαια.

Σχετική ανακοίνωση συμμετοχής εξέδωσε και η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισμένων Πολιτικών Προσφύγων.

Επίσης το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Πάτρας καλεί για συμμετοχή στην πλ. Γεωργίου της Πάτρας, στο σημερινό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στην πόλη.

Συναυλία Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη

Μελωδικό κάλεσμα αντίστασης στην ιμπεριαλιστική τρομοκρατία απηύθυναν χτες οι καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν στη συναυλία ειρήνης της ΕΔΥΕΘ στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ. Η εκδήλωση οργανώθηκε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων προπαγάνδισης του αποψινού αντιπολεμικού συλλαλητηρίου, που θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα από το Αγαλμα του Βενιζέλου.

Καμία ανοχή, καμία συναίνεση στα σχέδια των Ευρωαμερικανών ιμπεριαλιστών. Οι λαοί είναι ανάγκη να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Συντονισμένα με τους αγωνιζόμενους λαούς που αντιστέκονται στους ιμπεριαλιστές, να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, Μ. Σπυριδάκης, και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο αποψινό αντιπολεμικό συλλαλητήριο.

Στη συναυλία ειρήνης συμμετείχαν οι αδελφοί Πρατσινάκη, η Ανθή Τατσιούλη, οι Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, ο Δημήτρης Νικολούδης, ο Γιώργος Λίζος, ο Απόστολος Σωτηρούδης, ο Σωτήρης Μπαλάς, που τραγούδησαν πλαισιωμένοι από μουσικούς της Θεσσαλονίκης.

ΧΑΝΙΑ
Τριήμερο εκδηλώσεων

Την Κυριακή 20 Μάρτη στις 11 π.μ. κινητοποίηση στη βάση της Σούδας

Η Επιτροπή Ειρήνης Νομού Χανίων διοργανώνει τριήμερο εκδηλώσεων από 18-20 Μάρτη με αφορμή τις μαύρες επετείους των τελευταίων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων (έξι χρόνια από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και δύο χρόνια από τον πόλεμο και την κατοχή στο Ιράκ).

-- Το τριήμερο των εκδηλώσεων αρχίζει σήμερα Παρασκευή 18 Μάρτη στις 8 μ.μ. με την πολιτική εκδήλωση: 50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΕΔΥΕ και ομιλητή τον Νάσο Γαλή, γιατρό και πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων.

-- Αύριο Σάββατο 19 Μάρτη στις 8 μ.μ. «Κρητική βραδιά» με τη βράβευση των νικητών του παγκρήτιου διαγωνισμού μαντινάδας και ριζίτικου τραγουδιού. Την κριτική επιτροπή αποτελούν οι: Γιώργης Λέκκας, Αντωνία Μυλογιαννάκη, Νίκος Ψαρρός, Αντώνης Χαρχαλάκης. Συνοδεύει το συγκρότημα του Δημήτρη Βακάκη και χορεύει το συγκρότημα των Παλ. Ρουμάτων.

-- Την Κυριακή 20 Μάρτη στις 11 π.μ. συνδιοργανώνει με τις άλλες Επιτροπές Ειρήνης παγκρήτια κινητοποίηση στην αμερικανική βάση της Σούδας.

Και τις τρεις ημέρες των εκδηλώσεων θα λειτουργεί εικαστική έκθεση για ενίσχυση της Επιτροπής Ειρήνης.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Παλιό Τελωνείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ