ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ
«Ανακάλυψε» ότι υπάρχουν περιθώρια μείωσης των τιμών

Με εκκλήσεις του τύπου «ρίξτε τις τιμές, υπάρχουν περιθώρια» δεν αντιμετωπίζεται η ακρίβεια, έστω και αν αποτελούν ομολογία ότι αυτοί οι «βαρόνοι» της αγοράς «φουσκώνουν» τις τιμές

«Ρίξτε τις τιμές. Υπάρχουν περιθώρια προς αυτή την κατεύθυνση». Αυτό είπε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας στη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή. Το γεγονός, βεβαίως, ότι ο υπουργός φαίνεται να... ανακάλυψε τώρα ότι υπάρχει ακρίβεια και ότι οι επιχειρήσεις έχουν περιθώρια να μειώσουν τις τιμές, δεν έχει καμία σχέση με κανενός είδους αντιμετώπιση του προβλήματος. Κάθε άλλο μάλιστα. Ο υπουργός με τέτοιου τύπου ανέξοδες δηλώσεις αποποιείται των ευθυνών της κυβέρνησης να παρέμβει στην κερδοσκοπία των επιχειρήσεων, ώστε να εξασφαλίσει στους καταναλωτές χαμηλότερες τιμές. Εκχωρεί στους ίδιους τους επιχειρηματίες το ρόλο του να «προστατεύουν τα εισοδήματα των πολιτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα», όπως είπε ο ίδιος.

Επίσης, στη διάρκεια της συνεδρίασης, στην οποία συμμετείχε και ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, ο Δ. Σιούφας επανέλαβε την πρόταση που έχει υποβάλει στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ για έκδοση χαρτονομισμάτων του ενός και των δύο ευρώ. Ο υπουργός, αφού εκθείασε την καθιέρωση του ενιαίου νομίσματος με εγκωμιαστικούς και πομπώδεις όρους περί «επανάστασης» και «θεσμικής κατάκτησης», ισχυρίστηκε ότι ο λόγος για τον οποίο οι καταναλωτές συνέδεσαν το ευρώ με την ακρίβεια είναι το ότι δεν εκδόθηκαν χαρτονομίσματα για τις μικρές αξίες και ζήτησε από τον αρμόδιο επίτροπο να υποστηρίξει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας την πρότασή του.

Είναι φανερό ότι η ακρίβεια και οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις δε θα αντιμετωπίζονταν ούτε με την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος ούτε τώρα ανάλογα με το εάν τα νομίσματα εκδίδονται σε κέρματα ή σε χαρτονομίσματα. Πόσο μάλλον τώρα πια που καλά - καλά δεν υπάρχουν προϊόντα που να πωλούνται στο ένα ευρώ! Τέτοιες πρωτοβουλίες το μόνο στο οποίο αποσκοπούν είναι να αποπροσανατολίσουν από τις ίδιες τις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα της ακρίβειας, που είναι η απελευθέρωση των κερδοσκοπικών ορέξεων των επιχειρηματιών και τα χαμηλά εισοδήματα των εργαζομένων.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Προς τιμολόγια διαφορετικών «ταχυτήτων»

Η χρονομέτρηση αναμένεται να είναι ένας από τους τρόπους επιβολής της πολλαπλής τιμολόγησης ενάντια στη «σπατάλη»

Το ζήτημα της χρονομέτρησης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος φαίνεται να «τσουρουφλίζει» την κυβέρνηση, που μέσω του υπουργού Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα, έσπευσε χτες να δηλώσει - από το βήμα της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή - ότι αυτή... δε θα αφορά τα νοικοκυριά. Στη χρονομέτρηση είχε αναφερθεί προχτές ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Μ. Καραμανλής, μιλώντας για την πιθανότητα της πιλοτικής εφαρμογής ενός τέτοιου προγράμματος ακόμα και το ερχόμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με το οποίο θα εντοπίζεται η αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος τις ώρες αιχμής και θα επιβαρύνεται ανάλογα ο καταναλωτής, ώστε να περιοριστεί η «σπατάλη».

Το θέμα δεν είναι καινούριο. Ο δρόμος φαίνεται να ανοίγει από τους Ιταλούς, που κατάφεραν να εξασφαλίσουν εκατομμύρια χρονομετρητές σε προσιτή τιμή (40-60 ευρώ τον ένα) και να βρουν τρόπο εύκολης και γρήγορης αντικατάστασης ακόμη και των οικιακών μετρητών. Το πρόβλημα για τα νοικοκυριά είναι ότι «σπατάλη» μπορεί να θεωρηθεί, για παράδειγμα, και η αναγκαία χρήση κλιματιστικού σε ώρα αιχμής το καλοκαίρι στις αστικές περιοχές. Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι το πρόγραμμα «θα λειτουργεί κατά τους θερινούς μήνες και ιδιαίτερα την περίοδο 15 Ιούνη έως 30 Ιούλη για βιομηχανικούς και εμπορικούς μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος και επίσης μεγάλους αστικούς καταναλωτές». Επισημαίνοντας ότι «δεν αφορά το ελληνικό νοικοκυριό», πρόσθεσε αμέσως: «Η σπατάλη στο ηλεκτρικό ρεύμα έχει κόστος. Και το κόστος αυτό θα το πληρώνουν εκείνοι που σπαταλούν και όχι όλοι οι υπόλοιποι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος»...

Βεβαίως, οι μετατροπές στα τιμολόγια με την έλευση των ιδιωτών είναι δεδομένη, όπως και η ευκαιρία μεγαλύτερης επιβάρυνσης των νοικοκυριών με άλλους τρόπους. Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή πολλαπλών τιμολογήσεων, σε συνδυασμό με τις υπουργικές δηλώσεις που δίνουν έμφαση στο ότι «η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο είναι αγαθό εν ανεπαρκεία και όχι αγαθό εν αφθονία», δημιουργεί κλίμα σε βάρος των νοικοκυριών.

ΔΕΗ
Δε συζητά με την EDF

Με μια λιτή ανακοίνωση απάντησε χτες η ΔΕΗ σε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεις με τη γαλλική εταιρία ηλεκτρισμού EDF, προκειμένου η τελευταία να εισβάλει στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, με τρόπο μάλιστα που μειώνει το μερίδιο της ΔΕΗ στην «αγορά». Αναφερόμενη στο χτεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής», η ΔΕΗ δηλώνει ότι «δε βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις, ούτε υπάρχει συμφωνημένο σχέδιο μεταξύ της ΔΕΗ ΑΕ και της γαλλικής εταιρίας ηλεκτρισμού EDF για την από κοινού υλοποίηση νέων επενδύσεων στην εγχώρια και την ευρωπαϊκή αγορά».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι συζητήσεις είχαν σχέση με τη συμμετοχή της EDF κατά 50% στην αντικατάσταση παλαιών μονάδων της ΔΕΗ συνολικής ισχύος μέχρι 1.600 MW και συμμετοχή της ΔΕΗ σε επενδύσεις της γαλλικής εταιρίας σε κάποια άλλη χώρα. Βεβαίως, η ανακοίνωση της ΔΕΗ δεν αποκλείει να έγιναν στο παρελθόν τέτοιες συζητήσεις, ή να γίνουν στο μέλλον, κάτι που σε μια «απελευθερωμένη» αγορά και με τη ΔΕΗ στο χρηματιστήριο, δεν είναι απαγορευτικό για τα «γεράκια» της «ελεύθερης οικονομίας».

ΚΚΕ
Ερώτηση για το Τελωνείο Χίου

Τη μετεγκατάσταση του Τελωνείου Χίου και των υπηρεσιών στον κατάλληλο χώρο που ήδη έχει διαμορφωθεί ζητούν από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης και Γ. Πατσιλινάκος.

Με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ρωτούν τον υπουργό:

  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου να γίνει δυνατή η μετεγκατάσταση του Τελωνείου.
  • Ποιοι ευθύνονται για τη μακροχρόνια καθυστέρηση να βρεθεί το Τελωνείο στο χώρο του.
  • Τι ποσά δαπανήθηκαν για να γίνει κατάλληλο προς χρήση το συγκεκριμένο κτίριο.
Πτώση στη Σοφοκλέους

Συνεχίστηκε χτες με ακόμα εντονότερους ρυθμούς η πτώση στις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) που συνοδεύτηκε παράλληλα από μεγάλη αύξηση του τζίρου. Η πτώση του γενικού δείκτη τιμών μετοχών, έφτασε χτες στο 2,43%. Ο γενικός δείκτης έπεσε ξανά κάτω από τις 3.000 μονάδες και έκλεισε στις 2.973,9 μονάδες.

Να σημειωθεί, ότι οι σωρευτικές απώλειες στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις φτάνουν στο 4,95%. Ο συνολικός τζίρος εκτοξεύτηκε χτες στα 334 εκατ. ευρώ, γεγονός που δείχνει και τη σπουδή ορισμένων μεγαλοτζογαδόρων να ρευστοποιήσουν τα σημαντικά κέρδη που κατάφεραν να αποσπάσουν το προηγούμενο διάστημα.

ΕΦΟΡΙΑ
Αυτοψίες σε ημιυπαίθριους χώρους

Στο στόχαστρο της Εφορίας μπήκαν και οι ημιυπαίθριοι και βοηθητικοί χώροι κατοικιών και επαγγελματικής στέγης, που έχουν μετατραπεί σε κλειστούς χώρους «κύριας χρήσης». Οι χώροι αυτοί που δε φαίνονταν στα συμβόλαια αγοραπωλησίας, στο εξής - σε περίπτωση μεταβίβασης - θα συνυπολογίζονται στη φορολογητέα αξία των ακινήτων.

Το παραπάνω προβλέπεται σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία - όπως ήταν αναμενόμενο - έκανε δεκτή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Μάλιστα, με σχετική εγκύκλιο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου καλεί τις Εφορίες να διενεργούν αυτοψίες «εντός ευλόγου χρόνου περίπου δύο μηνών» από την υποβολή της δήλωσης μεταβίβασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ