Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ
«Ανακάλυψε» ότι υπάρχουν περιθώρια μείωσης των τιμών

Με εκκλήσεις του τύπου «ρίξτε τις τιμές, υπάρχουν περιθώρια» δεν αντιμετωπίζεται η ακρίβεια, έστω και αν αποτελούν ομολογία ότι αυτοί οι «βαρόνοι» της αγοράς «φουσκώνουν» τις τιμές

«Ρίξτε τις τιμές. Υπάρχουν περιθώρια προς αυτή την κατεύθυνση». Αυτό είπε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας στη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή. Το γεγονός, βεβαίως, ότι ο υπουργός φαίνεται να... ανακάλυψε τώρα ότι υπάρχει ακρίβεια και ότι οι επιχειρήσεις έχουν περιθώρια να μειώσουν τις τιμές, δεν έχει καμία σχέση με κανενός είδους αντιμετώπιση του προβλήματος. Κάθε άλλο μάλιστα. Ο υπουργός με τέτοιου τύπου ανέξοδες δηλώσεις αποποιείται των ευθυνών της κυβέρνησης να παρέμβει στην κερδοσκοπία των επιχειρήσεων, ώστε να εξασφαλίσει στους καταναλωτές χαμηλότερες τιμές. Εκχωρεί στους ίδιους τους επιχειρηματίες το ρόλο του να «προστατεύουν τα εισοδήματα των πολιτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα», όπως είπε ο ίδιος.

Επίσης, στη διάρκεια της συνεδρίασης, στην οποία συμμετείχε και ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, ο Δ. Σιούφας επανέλαβε την πρόταση που έχει υποβάλει στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ για έκδοση χαρτονομισμάτων του ενός και των δύο ευρώ. Ο υπουργός, αφού εκθείασε την καθιέρωση του ενιαίου νομίσματος με εγκωμιαστικούς και πομπώδεις όρους περί «επανάστασης» και «θεσμικής κατάκτησης», ισχυρίστηκε ότι ο λόγος για τον οποίο οι καταναλωτές συνέδεσαν το ευρώ με την ακρίβεια είναι το ότι δεν εκδόθηκαν χαρτονομίσματα για τις μικρές αξίες και ζήτησε από τον αρμόδιο επίτροπο να υποστηρίξει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας την πρότασή του.

Είναι φανερό ότι η ακρίβεια και οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις δε θα αντιμετωπίζονταν ούτε με την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος ούτε τώρα ανάλογα με το εάν τα νομίσματα εκδίδονται σε κέρματα ή σε χαρτονομίσματα. Πόσο μάλλον τώρα πια που καλά - καλά δεν υπάρχουν προϊόντα που να πωλούνται στο ένα ευρώ! Τέτοιες πρωτοβουλίες το μόνο στο οποίο αποσκοπούν είναι να αποπροσανατολίσουν από τις ίδιες τις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα της ακρίβειας, που είναι η απελευθέρωση των κερδοσκοπικών ορέξεων των επιχειρηματιών και τα χαμηλά εισοδήματα των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ