Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Νομοθετικά κενά για συμπληρώματα διατροφής

Οι επικίνδυνες ουσίες που περιέχονται σε συμπληρώματα διατροφής, οι αλλεργιογόνοι παράγοντες που περιλαμβάνονται σε τρόφιμα και τα επικίνδυνα βότανα που διατίθενται ως φαρμακευτικά απασχόλησαν τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του προέδρου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΟΦ) και του αντιπροέδρου του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Τα όσα ανακοινώθηκαν ως αποφάσεις για την πρόληψη επικίνδυνων επιπτώσεων από τη χρήση τέτοιων προϊόντων αποσκοπούν περισσότερο στον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης παρά στην ουσιαστική προστασία των καταναλωτών στο βαθμό που όπως είναι γνωστό η αγορά είναι ανεξέλεγκτη το ίδιο και οι εισαγωγές. Επιπλέον, δε, στην ΕΕ, όπως παραδέχτηκε πρόσφατα ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Υγείας και Προστασίας Καταναλωτή Μ. Κυπριανού η κοινοτική νομοθεσία παρουσιάζει «ατέλειες». Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα το 15% των συμπληρωμάτων διατροφής περιέχει αναβολικά. Η δε σχετική κοινοτική οδηγία για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών για τα συμπληρώματα διατροφής αφορά τη χρήση των προϊόντων που περιέχουν βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε:

  • Τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να παραμείνουν στην αρμοδιότητα του ΕΟΦ
  • Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε συμπληρώματα που περιέχουν εκχυλίσματα φυτών με φαρμακευτική δράση ή άλλες φαρμακευτικές ουσίες, υποκατάστατα αναβολικών ή άλλων απαγορευμένων ουσιών καθώς και σ' εκείνα που απευθύνονται σε αθλητές με συστατικά με αναβολική δράση.
  • Να προχωρήσουν τη διαμόρφωση εθνικών θέσεων στα σχέδια κανονισμών της ΕΕ για εμπλουτισμό των τροφίμων με βιταμίνες, ανόργανα άλατα και άλλες ουσίες. Ειδικά για τις «άλλες ουσίες» η ελληνική θέση προβλέπει να εγκρίνεται κάθε ένα συστατικό ξεχωριστά και να δημιουργηθεί κατάλογος των επιτρεπόμενων ουσιών.

Οσον αφορά στα αλλεργιογόνα, επισημάνθηκε ότι από 25 Νοέμβρη 2005 θα απαγορεύεται να κυκλοφορούν στην αγορά τρόφιμα και αλκοολούχα ποτά που δε θα αναφέρεται στην ετικέτα τους ότι περιέχουν αλλεργιογόνα συστατικά. Τέλος, για τα βότανα στη σύσκεψη αποφασίστηκε η συγκέντρωση και καταχώριση πληροφοριών σχετικά μετά τα φυτά που διαθέτουν φαρμακευτική δράση και τα παρασκευάσματά τους που χρησιμοποιούνται ως συμπληρώματα διατροφής ή ως συστατικά τροφίμων και κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ