Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Προς τιμολόγια διαφορετικών «ταχυτήτων»

Η χρονομέτρηση αναμένεται να είναι ένας από τους τρόπους επιβολής της πολλαπλής τιμολόγησης ενάντια στη «σπατάλη»

Το ζήτημα της χρονομέτρησης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος φαίνεται να «τσουρουφλίζει» την κυβέρνηση, που μέσω του υπουργού Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα, έσπευσε χτες να δηλώσει - από το βήμα της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή - ότι αυτή... δε θα αφορά τα νοικοκυριά. Στη χρονομέτρηση είχε αναφερθεί προχτές ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Μ. Καραμανλής, μιλώντας για την πιθανότητα της πιλοτικής εφαρμογής ενός τέτοιου προγράμματος ακόμα και το ερχόμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με το οποίο θα εντοπίζεται η αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος τις ώρες αιχμής και θα επιβαρύνεται ανάλογα ο καταναλωτής, ώστε να περιοριστεί η «σπατάλη».

Το θέμα δεν είναι καινούριο. Ο δρόμος φαίνεται να ανοίγει από τους Ιταλούς, που κατάφεραν να εξασφαλίσουν εκατομμύρια χρονομετρητές σε προσιτή τιμή (40-60 ευρώ τον ένα) και να βρουν τρόπο εύκολης και γρήγορης αντικατάστασης ακόμη και των οικιακών μετρητών. Το πρόβλημα για τα νοικοκυριά είναι ότι «σπατάλη» μπορεί να θεωρηθεί, για παράδειγμα, και η αναγκαία χρήση κλιματιστικού σε ώρα αιχμής το καλοκαίρι στις αστικές περιοχές. Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι το πρόγραμμα «θα λειτουργεί κατά τους θερινούς μήνες και ιδιαίτερα την περίοδο 15 Ιούνη έως 30 Ιούλη για βιομηχανικούς και εμπορικούς μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος και επίσης μεγάλους αστικούς καταναλωτές». Επισημαίνοντας ότι «δεν αφορά το ελληνικό νοικοκυριό», πρόσθεσε αμέσως: «Η σπατάλη στο ηλεκτρικό ρεύμα έχει κόστος. Και το κόστος αυτό θα το πληρώνουν εκείνοι που σπαταλούν και όχι όλοι οι υπόλοιποι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος»...

Βεβαίως, οι μετατροπές στα τιμολόγια με την έλευση των ιδιωτών είναι δεδομένη, όπως και η ευκαιρία μεγαλύτερης επιβάρυνσης των νοικοκυριών με άλλους τρόπους. Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή πολλαπλών τιμολογήσεων, σε συνδυασμό με τις υπουργικές δηλώσεις που δίνουν έμφαση στο ότι «η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο είναι αγαθό εν ανεπαρκεία και όχι αγαθό εν αφθονία», δημιουργεί κλίμα σε βάρος των νοικοκυριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ