Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόοδος για ποιον;

«Η κυβέρνηση έχει καταθέσει την πρότασή της για το ωράριο επιζητώντας το διάλογο και τη συναίνεση με βάση επιχειρήματα και όχι ιδεοληψίες του παρελθόντος, οι οποίες οδήγησαν τη χώρα να έχει τα χειρότερα αποτελέσματα στο μέτωπο της ανεργίας, της ακρίβεια απ' όλες τις χώρες της ΕΕ».

Τα παραπάνω εξόχως προκλητικά δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου με αφορμή το ωράριο και έχοντας απέναντί του τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους κι άλλους τόσους αυτοαπασχολούμενους που αντιστέκονται, δίνοντας μάχη ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

«

Ιδεοληψίες του παρελθόντος» είναι κατά την κυβέρνηση να υπάρχουν όρια στη λειτουργία των καταστημάτων. Οπως αναχρονιστικό ήταν για την προηγούμενη κυβέρνηση το τότε ωράριο και επέβαλε τις ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα και έχουν ξεπατώσει εμποροϋπαλλήλους και αυτοαπασχολούμενους. Ιδεοληψία είναι γι' αυτούς να υπάρχουν ανθρώπινα ωράρια δουλιάς, ή να διατηρείται το δικαίωμα στην ξεκούραση και την ανάπαυλα. Ιδεοληψία το να καταφέρνουν στη Λάρισα όταν καψώνει ο ήλιος Ιούλη να κλείνουν τα μεσημέρι τα μαγαζιά τους οι καταστηματάρχες και να πηγαίνουν στα σπίτια τους κι αυτοί και οι εργαζόμενοι. Και η ιστορία φτάνει μέχρι το μεδούλι. «Ιδεοληψία του παρελθόντος» οι εργασιακές κατακτήσεις, η πλήρης απασχόληση, η ανθρώπινη αμοιβή, το οχτάωρο.

Και από την άλλη... πρόοδος, που θα φτάσει τη χώρα στα... βάθρα της ΕΕ, οι αντιδραστικές αλλαγές για ανοιχτά μαγαζιά στις 11 και στις 12 τα μεσάνυχτα, για να μπορεί, λέει, ο κόσμος να κάνει ανεμπόδιστος τα ψώνια του. Πρόοδος η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στο εμπόριο, η επέκταση της μερικής απασχόλησης, των απλήρωτων υπερωριών σε καθεστώς τρομοκρατίας. Πρόοδος οι συμβάσεις των 340 ευρώ το μήνα, πρόοδος και η αντικατάσταση δεκάδων χιλιάδων ΕΒΕ από μια χούφτα πολυεθνικές.

Ε, τέτοια «πρόοδος» ας λείπει.


Μ.Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ