ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προαναγγέλλουν αυξήσεις στους φόρους

Με πρόσχημα το «δημοσιονομικό πρόβλημα» η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει νέα φοροεισπρακτικά μέτρα για το λαό καθώς και νέες φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο

Νέα μέτρα φορολεηλασίας των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων, αρχής γενομένης από τον Απρίλη, προαναγγέλλει επίσημα η κυβέρνηση. Πρόσχημα, αυτή τη φορά, οι «δυσκολίες» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα λεγόμενα δημοσιονομικά προβλήματα και τα ελλείμματα, τα οποία είναι «γέννημα-θρέμμα» της εφαρμοζόμενης πολιτικής σε όφελος και για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου. Ετσι, τη στιγμή που η κυβέρνηση παρέδιδε στο κοινοτικό κογκλάβιο το «αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας», ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Π. Δούκας δημοσιοποιούσε στην Αθήνα την πρώτη δόση από τη «λυπητερή».

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι όχι μόνο η αύξηση των φόρων σε τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα κλπ. αλλά και η ενίσχυση της φιλομονοπωλιακής πολιτικής με μέτρα που ικανοποιούν τις ορέξεις και αξιώσεις των μεγαλοβιομηχάνων, όπως η «πετρελαιοκίνηση» των αυτοκινήτων (ικανοποιεί τις απαιτήσεις των μεγαλοεισαγωγέων και του κυκλώματος διύλισης-εμπορίας) και η λεγόμενη διευθέτηση του χωροταξικού (με την οποία παρέχονται ακόμη περισσότερα κίνητρα για «επενδύσεις»).

Από τα λεγόμενα του Π. Δούκα προκύπτει:

  • Τον Απρίλη μπαίνουν σε εφαρμογή οι αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα τσιγάρα και στα αλκοολούχα ποτά (ο υφυπουργός δε διευκρίνισε το μέγεθος της φορολεηλασίας). Είναι πάντως φανερό ότι, πρώτα και κύρια, θα επιβαρυνθούν οι λεγόμενες φτηνές μάρκες, οι οποίες μέσω του μηχανισμού των ...εξισορροπητικών φόρων θα φτάσουν στο 1,5 ευρώ το πακέτο από 0,80-1,00 ευρώ που πουλιούνται σήμερα
  • Υπάρχει «άρνηση» του πρωθυπουργού στο ενδεχόμενο αύξησης των φόρων στη βενζίνη, προφανώς επειδή η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει αυτό το ενδεχόμενο για αργότερα ανάλογα με τη διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου
  • Μέχρι το Σεπτέμβρη θα γνωστοποιηθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που θα τεθούν σε ισχύ από το Γενάρη του 2006
  • Συστήνεται «ειδικό σώμα ελέγχου» για τις δαπάνες φορέων και υπουργείων που έχουν να κάνουν τόσο με εθνικούς όσο και με κοινοτικούς πόρους. Οι έλεγχοι ξεκινούν τον Απρίλη και, σύμφωνα με τον υφυπουργό, εστιάζονται σε ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ, «μη κυβερνητικές οργανώσεις» (ΜΚΟ) και Εκκλησία. Ο «στρουθοκαμηλισμός» τους προκύπτει ανάγλυφα από το γεγονός ότι οι ΜΚΟ, η Εκκλησία και τα διάφορα «ευαγή ιδρύματα» της πλουτοκρατίας έχουν επιδοτηθεί γενναιότατα με κάθε είδους φοροπρονόμια και διευκολύνσεις
  • Επίκειται η πετρελαιοκίνηση των οχημάτων (πιθανόν αφορά στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης). Θα προωθηθεί «ταχέως» παράλληλα με την υλοποίηση του νέου «χωροταξικού σχεδιασμού» που θα ικανοποιεί τις αξιώσεις του ΣΕΒ
  • Θα είναι μειωμένη η εισροή κοινοτικών κονδυλίων, καθώς, όπως εξήγησε, για το Δ΄ ΚΠΣ δύσκολα θα πραγματωθεί ο στόχος για 22 δισ. ευρώ (έκανε λόγο για περίπου 15 δισ. ευρώ). Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση του 5% των κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ (περίπου 600 εκατ. ευρώ) προκειμένου να αποφευχθούν κοινοτικοί έλεγχοι για υπερβάσεις, κακοτεχνίες κ.ά.
Στα ύψη τα ελλείμματα του 2004

Το κλίμα λιτότητας επιχειρείται να συντηρηθεί και από τα επίσημα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 12μηνο του 2004 (...κατά σύμπτωση δημοσιοποιήθηκαν χτες), από τα οποία προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Καθαρά έσοδα (τακτικός προϋπολογισμός): Εφτασαν σε 39,2 δισ. ευρώ (από 37,5 δισ. το 2003) με αύξηση 4,6% έναντι στόχου 8,5% που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό
  • Δαπάνες: Εμφανίζονται διογκωμένες σε ποσοστό 11,6% (στα 45,4 δισ. ευρώ έναντι 40,7 δισ. το 2003)
  • Ελλειμμα κρατικού προϋπολογισμού: Εκτοξεύτηκε στα 12,7 δισ. ευρώ (από 9,8 δισ. για το 2003) με ποσοστό αύξησης 28,7%.
ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ
Σήμερα η συζήτηση στο Κολέγιο των Επιτρόπων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).-

Η ουσιαστική άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να υπερασπιστεί το αυτονόητο για κάθε Ελληνα πολίτη, ότι δηλαδή το ελληνικό Σύνταγμα υπερέχει κάθε ευρωπαϊκής ντιρεκτίβας, επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά χτες, μετά τη συνάντηση του Επιτρόπου Τσαρλς Μακγκρίβι με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο όσον αφορά το άρθρο 14 παρ. 9 του Συντάγματος και τους εκτελεστικούς του νόμους.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο Π. Παυλόπουλος ήρθε στις Βρυξέλλες για να δώσει τις απαιτούμενες διευκρινίσεις στην Κομισιόν σε μία απέλπιδα προσπάθεια να αποδείξει ότι το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο. Εξηγήσεις που μάλλον δεν ικανοποίησαν τον Επίτροπο αφού μετά τη λήξη της συνάντησης ο εκπρόσωπός του Ολιβερ Ντρουζ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το θέμα του βασικού μετόχου και του ελληνικού Συντάγματος θα συζητηθεί σήμερα στις 9 π.μ. στο Κολέγιο των Επιτρόπων υπογραμμίζοντας ότι δεν προέκυψαν νεότερα στοιχεία που να επιτρέπουν την αλλαγή της θέσης του Επιτρόπου στο συγκεκριμένο ζήτημα. Πράγμα που σημαίνει ότι σήμερα είναι στη διακριτική ευχέρεια της Κομισιόν να αποφασίσει εάν η Ελλάδα θα παραπεμφθεί ή όχι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο Ελληνας υπουργός Εσωτερικών σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες υποστήριξε ότι οι αντιρρήσεις της ΕΕ για το Ελληνικό Σύνταγμα ήταν αυτές που συζητήθηκαν και υφίστανται από το 2003. Υπογράμμισε ότι εξήγησε τις ελληνικές θέσεις κάνοντας σαφές ότι το Σύνταγμα και κατ' επέκταση ο νόμος είναι συμβατά με το Κοινοτικό Δίκαιο. Παρ' όλα αυτά ο αρμόδιος επίτροπος απάντησε ότι δεν πείστηκε και εξέφρασε την πρόθεσή του να εισηγηθεί σήμερα στο Κολέγιο των Επιτρόπων την έναρξη της διαδικασίας παράβασης εναντίον της Ελλάδας και την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής.

Ο Π. Παυλόπουλος επέρριψε σοβαρότατες ευθύνες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και δήλωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα υπερασπιστεί ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν χρειαστεί, το Σύνταγμα και την έννομη τάξη της χώρας.

Εξάλλου την προηγούμενη Κυριακή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος, ζήτησε να αποσυρθεί ο νόμος του «βασικού μετόχου» και μάλιστα πρότεινε «τα δυο μεγάλα κόμματα να συντάξουν από κοινού νέο νομοθέτημα»... Την πρόταση απέρριψε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος, ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη πρόταση για το «βασικό μέτοχο».

Δεδομένο το πλαίσιο λιτότητας

Ικανοποιημένος δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που αποφασίστηκε στη χτεσινή, έκτακτη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ στις Βρυξέλλες. Σε γραπτή δήλωσή του ο υπουργός αναφέρει πως το αναμορφωμένο Σύμφωνο «θα είναι καλύτερο και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα, καθώς έγιναν δεκτές βασικές θέσεις της χώρας μας»!

Σύμφωνα με τον υπουργό, το ΕΚΟΦΙΝ αποδέχτηκε τις ελληνικές θέσεις για την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής, όταν το έλλειμμα ξεπερνάει το 3%, τη συνεκτίμηση των δαπανών για υποδομές και την επιβεβαίωση της διακριτικής ευχέρειας του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών σχετικά με τις διαδικασίες του Συμφώνου.

Επιχειρώντας να προκαταλάβει ...παρερμηνείες - οι οποίες στον έναν ή άλλο βαθμό αφορούν στο πλαίσιο των πολιτικών λιτότητας που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ - έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «οι όποιες αλλαγές του Συμφώνου δεν αναιρούν την υποχρέωση της Ελλάδας για μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2006». Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομίας κατέθεσε την προηγούμενη Κυριακή το ελληνικό επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο επί ελληνικού εδάφους θα παρουσιαστεί στις 30 του Μάρτη...

Τέλος, συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών του Βελγίου, ενώ αργά το απόγευμα θα πραγματοποιούσε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Guy Verhofstadt.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ