ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάρτη 2005
Σελ. /40
Καιρός φέρνει τα λάχανα...

... καιρός τα παραπούλια

Του Τάσου Αναστασίου από τα «ΝΕΑ»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «ΝΕΑ»
Να λοιπόν, που το 'φερε ο καιρός και προέκυψε θέμα ισοδύναμο με την... «εκδίκηση της γυφτιάς». Ωραίο θέμα. Πάει το ξεβράκωμα σύννεφο.

Ποια κυριαρχία και ποιο Σύνταγμα. Ποιος Μακρυγιάννης και ποια 3η του Σεπτέμβρη. Εδώ κάνουν παιχνίδι Πρετεντέρηδες, Παν - Παν και Πάσχοι.

Από τη μια λες να αράξω απέναντι, να χαζεύω το χαμό, έτσι που μπέρδεψε το πράγμα κι ας πά' να κόψουν το λαιμό τους. Θυμάσαι, θες δε θες, όλους αυτούς που κατά καιρούς απειλούν τους κομμουνιστές, σημειώνοντας με νόημα ότι «το ΚΚΕ κινείται εκτός Συνταγματικής νομιμότητας». Υπήρξε ανεκδιήγητος - του σημερινού περίγυρου του Παπανδρέου - που από τις στήλες της «Αυγής» είχε αξιώσει ως και να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚΕ. Τώρα είναι από αυτούς που ανακάλυψαν υπέρτερο Σύνταγμα, αυτό της ΕΕ. Από τότε το είχε ανακαλύψει κι αυτός κι όλο το σινάφι των 292 βουλευτών που ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Αλλο πώς ορισμένοι κάνουν σήμερα ότι δεν καταλαβαίνουν.

Από την άλλη, όμως, αυτές είναι καταστάσεις που δεν προσφέρονται ούτε για αστεία. Και εξηγούμαστε: Το ΚΚΕ εξαρχής εξέφρασε την αντίθεσή του στο νόμο για το βασικό μέτοχο σημειώνοντας ότι επιχειρείται αναδιανομή της πίτας και δε λύνεται κανένα πρόβλημα για την ουσιαστική ενημέρωση του λαού. Αυτή η θέση, όμως, δε νομιμοποιεί στο παραμικρό και καμιά ΕΕ να βάζει στην άκρη τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού και της χώρας.

Αντίθετα, ακριβώς τώρα, την ώρα της αποκάλυψης του τι σημαίνει ΕΕ και για ζητήματα κυριαρχίας, το κάλεσμα του ΚΚΕ για απειθαρχία στις αποφάσεις της ΕΕ για όλα τα προβλήματα, αναδεικνύεται όχι απλώς επίκαιρο, αλλά διαχρονικά αναγκαία συνθήκη για να αντιμετωπιστούν τα ακόμα πιο δύσκολα που έρχονται.

Η αξίωση του ΠΑΣΟΚ για την εφαρμογή του δίκαιου της ΕΕ δεν είναι άσχετη με την αντίστοιχη αξίωση των σοσιαλδημοκρατών να υποταχτούν οι λαοί στην εφαρμογή της στρατηγικής της Λισαβόνας.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΤΑ ΓΕΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΤΕΝΙΑ

ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ: «Η επιτροπή θεωρεί ότι οι εθνικές σχετικές διατάξεις, ήτοι το άρθρο 14, παράγραφος 9 του ελληνικού Συντάγματος καθώς και ο προαναφερόμενος εκτελεστικός νόμος, παραβιάζουν το κοινοτικό δίκαιο - τόσο το δευτερογενές (τις κοινοτικές οδηγίες) όσο και το πρωτογενές (τη συνθήκη ΕΚ) - το εφαρμοζόμενο στις δημόσιες συμβάσεις» (αυτούσιο το κείμενο της ΕΕ προς την ελληνική κυβέρνηση/ ΤΟ ΒΗΜΑ).

Η ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ: «Η ένταξη στην ΕΕ εξ ορισμού σημαίνει αναγνώριση αρμοδιοτήτων και δικαιωμάτων υπέρ της Κοινότητας (...) δε χρειάζονται πολλά. Θέλουμε να είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα, ναι ή όχι; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα. Ολα τ' άλλα είναι προφάσεις. Ζητείται από την κυβέρνηση, άμεσα, σοβαρή συμπεριφορά ευρωπαϊκής χώρας» (ο Π. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).

Ο ΦΟΒΟΣ: «Ακόμη και η δογματική αντίληψη κοινοτικών αξιωματούχων για την ελευθερία της επιχειρηματικότητας δεν επαρκεί για να ερμηνεύσει τον επιδεικνυόμενο φανατισμό. Προφανώς έχει παίξει το ρόλο της και η επιρροή κάποιων ισχυρών "λόμπι". Δεν είναι μόνο η αλληλεγγύη διεθνών εταιριών προς Ελληνες συνεργάτες τους. Είναι και ο φόβος ότι το ελληνικό παράδειγμα μπορεί να βρει μιμητές και σε άλλες χώρες - μέλη» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ: «Η κατάσταση εκτραχύνεται και πάλι σε ένα νέο αριστεροπαραλογισμό. Φτιάχνεται αντιευρωπαϊκό κλίμα χωρίς λόγο. Η κυβέρνηση οφείλει πλέον να σκεφτεί νηφάλια την κατάσταση, να δει τις επιπτώσεις της πολιτικής στην οποία παρασύρθηκε και να τη διορθώσει. Στους καιρούς που ζούμε, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι μάχες για τα γινάτια της Αριστεράς στη χώρα» (ο Π. Μανδραβέλης στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΤΟ ΖΟΥΜΙ: «Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νόμο για το "βασικό μέτοχο" και προκειμένου να βρεθεί λύση θα οδηγηθεί σε έναν έντιμο συμβιβασμό που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές» (η εκτίμηση στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ

Η ΧΩΡΑ: Τι θα πάρουν οι συνταξιούχοι

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΛΑΣΠΗΣ με στόχο τον Χριστόδουλο

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αντίποινα για το βασικό μέτοχο

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΤΟ ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ για τον «βασικό μέτοχο»

Η ΑΥΓΗ: Σκληρή αντιπαράθεση για τον βασικό μέτοχο

ΕΘΝΟΣ: ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ του ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ Βρυξελλών σε βρώμικο ρόλο

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κόλαφος από Βρυξέλλες

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τελεσίγραφο 15 ημερών

ΤΑ ΝΕΑ: Κυβέρνηση σε νευρική κρίση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μάχη για το Σύνταγμα στις Βρυξέλλες

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑ στην ΕΕ και τις αποφάσεις της

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ψάχνουν συναίνεση

«Είναι σημαντικό η στρατηγική της Λισαβόνας να μετατραπεί σε σύμφωνο με τους εργαζόμενους, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης. Το σύμφωνο αυτό πρέπει να είναι μια πραγματική συνεργασία, που θα παράγει απτά πλεονεκτήματα για όλους. Κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν πρέπει να μείνει εκτός. Μια ατζέντα καθαρά οικονομική δεν αρκεί για να ανακτήσουμε τη σχέση ανάμεσα στην Ευρώπη και στους πολίτες της» (κοινό άρθρο των σοσιαλδημοκρατών ηγετών Πέρσον (Σουηδία), Ράσμουσεν (Δανία) και Σόκρατες (Πορτογαλία) σε Le Monde/ ΤΟ ΒΗΜΑ).

Αυτή είναι η δουλιά του

«Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Μ. Κεφαλογιάννης υπέγραψε την τροποποίηση της εγκριτικής πράξης με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους πλοιοκτήτες να αντικαθιστούν με... σπουδαστές τους εν ενεργεία Ελληνες ναυτικούς που αποτελούν τα κατώτερα πληρώματα των ελληνικών πλοίων (...) οι εφοπλιστές στο βωμό της ανταγωνιστικότητας (βλέπε κέρδος) θέλουν να διώξουν από τα υπό ελληνική σημαία καράβια ακόμα και αξιωματικούς (...) μετά τις στρατιές ανέργων ναυτικών κατώτερων ειδικοτήτων θέλουν να δημιουργήσουν και στρατιές ανέργων πλοιάρχων και μηχανικών. Θα τους κάνει και αυτό το χατίρι η κυβέρνηση;» (η ερώτηση από την ΑΥΡΙΑΝΗ).

Με συνένοχο την ΑΔΕΔΥ

«Η αύξηση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων κυμαίνεται μεταξύ 2,22% έως 2,83%. Ουσιαστικά η εισοδηματική πολιτική οδηγεί σε μείωση των πραγματικών μισθών, αφού οι αυξήσεις είναι σαφώς μικρότερες από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό (2,9%)» (η είδηση στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ