ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2005-2007
Η αύξηση των φόρων ήταν η αρχή

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει και άλλες δέσμες αντιλαϊκών μέτρων που θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες

Τα αντιλαϊκά φορομπηχτικά μέτρα που συναποφάσισε η κυβέρνηση με το Διευθυντήριο των Βρυξελλών - τα οποία ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και θα τεθούν σε εφαρμογή από μεθαύριο 1η Απρίλη - ήταν μόνο η αρχή. Το γιουρούσι στα λαϊκά εισοδήματα θα ενταθεί, με πρόσθετα μέτρα που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση και τα οποία θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες. Αυτό προκύπτει και από το νέο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) 2004-2007 που κατατέθηκε την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες (εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από τον Γ. Αλογοσκούφη.

Με την πρώτη δέσμη των φορολογικών μέτρων που ανακοινώθηκαν χτες, καθώς και αυτών που θα ακολουθήσουν, η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στα κελεύσματα του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου να εμπλουτίσει το ΠΣΑ με νέα μέτρα. Υποτίθεται πως με τα συγκεκριμένα μέτρα, η κυβέρνηση θα καταφέρει μέχρι το τέλος του 2006 να περιορίσει το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος στα συμβατά με την ΕΕ όρια (κάτω από 3% και 100% του ΑΕΠ αντίστοιχα) και να διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (πάνω από 4%) με την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», της «επιχειρηματικότητας» κλπ.

Και τα 3 σενάρια του νέου ΠΣΑ (το βασικό, το αισιόδοξο και το απαισιόδοξο) - που συναποφάσισαν η κυβέρνηση και οι Βρυξέλλες - θεωρούν μονόδρομο τα αντιλαϊκά μέτρα, για τη μείωση των ελλειμμάτων, του δημόσιου χρέους, όπως γινόταν μέχρι σήμερα και από τα αντίστοιχα ΠΣΑ των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του νέου ΠΣΑ, ο υπουργός Οικονομίας έκανε λόγο για «τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που «θα πρέπει γίνουν» στην περίοδο 2005- 2007, με στόχο την επιβολή «λιγότερου κράτους». Αποτελεί δε κοινό μυστικό πως όταν οι κυβερνώντες κάνουν λόγο για «διαρθρωτικές αλλαγές», έχουν κατά νου το ξήλωμα εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων (εργασιακές σχέσεις, συνταξιοδοτικό - δημόσια υγεία - παιδεία - πρόνοια - κοινωνική ασφάλιση κλπ.), προκειμένου να ενισχύσουν την... ανταγωνιστικότητα (διάβαζε κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου) με την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Οπως αναφέρεται και στο ΠΣΑ, η κυβέρνηση έχει ζητήσει την «τεχνική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» για την... αποτελεσματικότερη εφαρμογή των σχεδιαζόμενων διαρθρωτικών αλλαγών.

Επιχειρώντας να εξωραΐσει τα μέτρα αυτά, ο υπουργός ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην περίοδο 2005-2007 εκτός από τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων που ανακοινώθηκαν χτες και:

  • Στην εφαρμογή ενός αποτελεσματικότερου συστήματος ελέγχου των δημοσίων δαπανών με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου σώματος δημοσιονομικών επιθεωρητών, οι οποίοι, μαζί με τις υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου του κάθε υπουργείου, θα βρίσκουν και θα εφαρμόζουν μέτρα περιορισμού των δημοσίων δαπανών.
  • Στην εφαρμογή ενός νέου πλαισίου λειτουργίας για τις ΔΕΚΟ, το οποίο θα συνδυάζει την πιστή εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων, τη συγκρατημένη εισοδηματική πολιτική και τον έλεγχο των δανειακών αναγκών.
  • Στην προώθηση μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό - ασφαλιστικό με την «εισαγωγή νέων εργαλείων», τα οποία προσθέτουν στο σύστημα «αξιοπιστία και ευελιξία»...
  • Σε μέτρα, τα οποία αφορούν το άνοιγμα των αγορών στον ανταγωνισμό, την ίδρυση επιχειρήσεων και τη μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης, που σύντομα θα υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση.
  • Στον εμπλουτισμό της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων - αποκρατικοποιήσεων, εκτός από τις κλαδικές μορφές (πώληση πακέτων μετοχών ή και ολόκληρων των επιχειρήσεων) με τις «συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα» κλπ.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Φοβούνται την κάμψη του τζίρου

Στηρίζουν οι εμποροβιομήχανοι

Με τη φράση «κατανοούμε την αδήριτη αναγκαιότητα της δημοσιονομικής εξυγίανσης», στην αρχή της δήλωσής του για τα νέα κυβερνητικά μέτρα, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Δ. Αρμενάκης κατέληξε τελικά χτες, μετά από διάφορες φραστικές φιοριτούρες, στο ότι τα μέτρα είναι εισπρακτικού χαρακτήρα και δε συμβάλλουν στη «βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος της χώρας». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δ. Αρμενάκης περιέγραψε τις επερχόμενες ανατιμήσεις, που θα χτυπήσουν τα ήδη λιτοδίαιτα νοικοκυριά ως «ένα ακόμη πλήγμα στην ήδη κουρασμένη κατανάλωση, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ομαλή πορεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Μίλησε ακόμη και για αποδοχή των μέτρων «ως αναγκαίο κακό», εάν, όμως, είχε προηγηθεί μια σειρά σκληρών ενεργειών σε βάρος των εργαζομένων, με ιδιωτικοποιήσεις, απελευθερώσεις των αγορών, και «τιθάσευση της κρατικής σπατάλης»!!!

Η ΓΣΕΒΕΕ, από την πλευρά της, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της για συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος, ακρίβεια, λιγότερες θέσεις εργασίας, συρρίκνωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων. Αναφέρει, επίσης, ότι η συρρίκνωση του τζίρου θα οδηγήσει σε περισσότερα «λουκέτα» και ότι «φυσικά η κατάσταση δε θα ανατραπεί, όταν δεν υπάρχουν χρήματα στην αγορά προς κατανάλωση, από το να παραμένουν τα καταστήματα σε 24ωρη βάση ανοιχτά».

Χειροκροτούν οι εμποροβιομήχανοι

Εκφράζοντας τις θέσεις των εμποροβιομηχάνων, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Δ. Φουντουκάκος χαρακτήρισε «αναγκαία» τα κυβερνητικά μέτρα, καθώς, όπως είπε, πρέπει να υπάρξουν πόροι για τη συμμόρφωση της ελληνικής οικονομίας με τις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας. Παράλληλα, όμως, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις διαρθρωτικές αλλαγές, ιδιωτικοποιήσεις, περιορισμό του δημόσιου τομέα και περιορισμό της «σπατάλης», με λίγα λόγια όλα εκείνα τα μέτρα που ήδη προωθεί η κυβέρνηση χωρίς να χρειάζεται και «παρακάλια». Μέτρα, που θα σηματοδοτήσουν μια νέα σκληρή λιτότητα για τους εργαζόμενους, αφαίρεση εργασιακών, κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο όνομα της βελτίωσης της «ανταγωνιστικότητας».

Τα... έσοδα της φοροεπιδρομής

Το ποσό των 2.600 εκατ. ευρώ προσδοκά να εισπράξει η κυβέρνηση από τα φοροεισπρακτικά μέτρα και τις περικοπές δαπανών κατά το 2005 και 2006.

Ειδικότερα, από την κατά μια μονάδα αύξηση του ΦΠΑ αναμένουν να εισπράξουν επιπλέον 610 εκατ. ευρώ το 2005 και 890 εκατ. ευρώ το 2006. Επίσης από:

  • Τη φορολογία στα τσιγάρα 125 και 250 εκατ. ευρώ.
  • Τους φόρους στα ποτά 30 και 50 εκατ. ευρώ.
  • Τις περικοπές των επιδοτήσεων στις συγκοινωνίες 50 και 150 εκατ. ευρώ.
  • Από περικοπές στις μετακινήσεις των δημόσιων υπαλλήλων 45 και 55 εκατ. ευρώ.
  • Από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής των καυσίμων 125 και 260 εκατ. ευρώ.
Επίσημες ομολογίες

Αποκαλυπτικά για τους κερδισμένους και χαμένους της μονόπλευρης λιτότητας είναι τα όσα αναφέρονται στη σελίδα 11 του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ). Περιγράφοντας την ...«αποτελεσματικότητα» των μέχρι σήμερα πολιτικών, επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως «τα τελευταία χρόνια ο επιχειρηματικός τομέας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο» καθώς:

  • «Η κεφαλαιακή διάρθρωση είναι υγιέστερη.
  • Τα χρηματοοικονομικά έξοδα έχουν μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
  • Η αποδοτικότητα έχει βελτιωθεί.
  • Οι πωλήσεις και τα κέρδη (καθαρά και λειτουργικά) των επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο ΧΑΑ, αυξήθηκαν με υψηλούς ρυθμούς.
  • Ο λόγος των κερδών ως προς τον κύκλο εργασιών υπερβαίνει το 10%».

Και ομολογώντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ό,τι μπορεί για τη στήριξη των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, στην ίδια σελίδα του νέου ΠΣΑ αναφέρεται:

  • «Η αποδοτικότητα των επιχειρήσεων θα ενισχυθεί ουσιαστικά από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (κατά τη διάρκεια των επόμενων 3 ετών) και τα σημαντικά νέα επενδυτικά κίνητρα εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στη σημαντική άνοδο των επιχειρηματικών επενδύσεων»...

Τα σχόλια περιττεύουν...

ΠΑΣΟΚ
Η υποκρισία στο κόκκινο

Την αντιλαϊκή φοροεισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης, που όμως κινείται στην ίδια κατεύθυνση με αυτή των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, βγήκε χτες να καταγγείλει με δηλώσεις του ο Γ. Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.

Ο αρχηγός του κόμματος και υπουργός των κυβερνήσεων που επέβαλαν πλήθος έμμεσων φόρων στον ελληνικό λαό στο «όνομα» της ΟΝΕ, του δημοσιονομικού ελλείμματος, της ανταγωνιστικότητας και της τήρησης των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας, χτες δήλωσε ότι η κυβέρνηση «φορτώνει τον Ελληνα πολίτη, με νέα βάρη».

Οι έμμεσοι φόροι, συνέχισε, προκαλώντας την εύλογη απορία γιατί οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν έκαναν κάτι διαφορετικό, «είναι η πιο άδικη φορολογία που πλήττει όλους τους Ελληνες πολίτες, αλλά ιδιαίτερα, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, κάθε ελληνικό νοικοκυριό».

Την πολιτική που εφάρμοσαν με ευλάβεια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί σήμερα η ΝΔ, ο Γ. Παπανδρέου τη χαρακτήρισε «πολιτική της Δεξιάς» και «πολιτική της συντήρησης». Με τις «αντιδεξιές κορόνες», επιχείρησε να κρύψει την πλήρη ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική της κυβέρνησης υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και εκ νέου απέδωσε τα νέα αντιλαϊκά μέτρα στην «απογραφή της οικονομίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ