ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ
«Αλαλη» η κυβέρνηση...

«Ρολά» κατέβασε η κυβέρνηση στην ενημέρωση αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της στο ζήτημα του βασικού μετόχου, αφήνοντας να διαφανεί η αμηχανία και η αβεβαιότητα που τη διακατέχουν.

Αιφνιδιαστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε χθες ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία δήλωση για το θέμα μέχρι την αποστολή της απαντητικής επιστολής της κυβέρνησης προς την Κομισιόν την άλλη βδομάδα. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την αλλαγή τακτικής, ο Θ. Ρουσόπουλος επικαλέστηκε ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις για το θέμα, παρά μόνον ανακύκλωση φημών. «Την επόμενη φορά που εγώ θα μιλήσω γι' αυτό το θέμα, θα είναι όταν δώσουμε την επιστολή στην Κομισιόν, γιατί έως τότε δε θα υπάρχει κάποιο καινούριο στοιχείο, πλην των φημών που βλέπω να ανακυκλώνονται από μέρα σε μέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η στάση αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν είναι άσχετη με τον προβληματισμό και τις «δεύτερες σκέψεις» που υπάρχουν στην κυβέρνηση για την πορεία πλεύσης από δω και πέρα, στην κατεύθυνση δηλαδή της «προσαρμογής» με το κοινοτικό Δίκαιο.

Ο Θ. Ρουσόπουλος πρόσφερε κάλυψη στον υπουργό Εσωτερικών, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κανενός είδους δυσαρέσκεια για τον κ. Παυλόπουλο και το έργο του», προσθέτοντας ότι «ο κ. Παυλόπουλος εργάζεται στο πλαίσιο της πολιτικής, την οποία έχει χαράξει η Νέα Δημοκρατία από τότε που ήταν αντιπολίτευση». Απέφυγε, όμως, να αποσαφηνίσει σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η κυβέρνηση και αν θα επιμείνει μέχρι να φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τη θέση αυτή υιοθετεί ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Α. Τρακατέλλης, ο οποίος, σε δήλωσή του, εκτιμά ότι «είναι πολύ πιθανόν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και για λόγους δημοσίου συμφέροντος να δεχτεί το βάσιμο της επιχειρηματολογίας του ελληνικού κράτους».

Ο Γ. Παπανδρέου

«Η κυβέρνηση για να καλύψει την ανικανότητα και τις λάθος πολιτικές της, κρύβεται και σηκώνει την ελληνική σημαία σαν να ήταν σημαία ευκαιρίας», δήλωσε χτες ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στο θέμα του «βασικού μετόχου».

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο Γ. Παπανδρέου, «κρύβεται πίσω από το Σύνταγμα» και «παίζει με το φιλότιμο του Ελληνα πολίτη, για να κρύψει τα λάθη και τις υποχωρήσεις τις δικές της». Επικαλούνται, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «μια νέα τύπου εθνικοφροσύνη για να αιτιολογήσουν αντιλαϊκές πολιτικές και ήττες στο εξωτερικό» και ανέφερε ότι «δεν κινδυνεύει το Σύνταγμα», αλλά η ΝΔ.

Στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για τη δράση Βαβύλη

Εννέα επιταγές, συνολικού ύψους 90.000 ευρώ, με εκδότη το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και αποδέκτη τη Magna Graecia, φέρεται ότι εξαργύρωσαν από τον Ιούνη έως το Δεκέμβρη του 2004 οι Απ. Βαβύλης και Ι. Τριανταφυλλάκης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Ειδικό κλιμάκιο της Αστυνομίας διαπίστωσε ότι οι επιταγές εξαργυρώθηκαν σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στο Χολαργό.

Οι πληρωμές γίνονταν, παρόλο που ο πατριάρχης Ειρηναίος βρισκόταν σε δικαστική διαμάχη με τον Απόστολο Βαβύλη και τους συνεργάτες του. Τρεις από αυτές εξαργυρώθηκαν από τον απόστρατο αστυνομικό Ιωάννη Τριανταφυλλάκη και άλλες τρεις από τον Απ. Βαβύλη, που χρησιμοποίησε το όνομα Α. Αϊβαλιώτης, για λογαριασμό της Magna Graecia. Η έβδομη επιταγή εξαργυρώθηκε από τον Χρήστο Παναγόπουλο, υπάλληλο της Magna Graecia, ενώ οι δύο τελευταίες επιταγές εκδόθηκαν από τον πατριάρχη Ειρηναίο το Δεκέμβρη του 2004 με μοναδικό αποδέκτη τον Απ. Βαβύλη. Ο τελευταίος, επειδή δεν μπορούσε να εξαργυρώσει τις επιταγές με το πραγματικό του όνομα, τις εξαργύρωσε ως Α. Αϊβαλιώτης της Magna Graecia και στη συνέχεια τις εισέπραξε προσωπικά από μεταβίβαση του ποσού, από τον οργανισμό.

Η εφημερίδα «Απογευματινή», σε δημοσίευμά της, αναφέρεται σε κατάθεση του Γιώργου Μπαμπαλή, γνωστού του Απ. Βαβύλη, στις δικαστικές αρχές. Σ' αυτήν (σ.σ. δόθηκε το 1989) υποστηρίζει ότι είναι θύμα του Απ. Βαβύλη, διότι τον ενέπλεξε σε υπόθεση ναρκωτικών χωρίς να γνωρίζει τίποτα. Ο ίδιος ήταν χρήστης ηρωίνης. Μιλώντας στην εφημερίδα, η μητέρα του Καίτη Μπαμπαλή υποστήριξε πως ο γιος της βρέθηκε νεκρός το 1990 στη φυλακή, την ώρα που είχε αποφασίσει να ξεσκεπάσει τον Απ. Βαβύλη.

«Το Βήμα» αναφέρει ότι το 1994 ο Απ. Βαβύλης είχε ανακριθεί από αστυνομικούς στο Παρίσι, αλλά αφέθηκε ελεύθερος, αφού οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν τις γαλλικές ότι ο ανακρινόμενος ήταν συνεργάτης τους. Η απάντηση σε σχετικό σήμα που έστειλε η Ιντερπόλ Γαλλίας στην Ιντερπόλ Ελλάδας δόθηκε από τον Ι. Τριανταφυλλάκη, που υπηρετούσε, τότε, ως αστυνόμος στο Τμήμα της Ραφήνας. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, η Ιντερπόλ Ελλάδας, ενημερώνοντας τους Γάλλους αστυνομικούς, ανέφερε πως το σήμα το οποίο είχαν πάρει δεν είχε σταλεί από αυτήν.

Εξάλλου, σε προχτεσινή τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ, ο Γ. Βλάχος, δικηγόρος του Απ. Βαβύλη, υποστήριξε πως ο πελάτης του είχε στείλει απόρρητη λεπτομερή αναφορά σε κορυφαίο στέλεχος της ΕΥΠ, για όσα διαδραματίστηκαν στα Ιεροσόλυμα, πριν και κατά τη διάρκεια της ενθρόνισης του πατριάρχη Ειρηναίου.

Στοιχεία για τον Χριστόδουλο

Στοιχεία που αφορούν στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, στην εμπλοκή του με την υπόθεση Βαβύλη, καθώς και για τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Γ. Αγγελάκο και άλλους στρατηγούς και αξιωματικούς της αστυνομίας, κατέθεσε χτες ο δημοσιογράφος Μ. Τριανταφυλλόπουλος στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Ε. Σωτηροπούλου. Πάντως, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος πιθανότατα θα κληθεί να καταθέσει στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για τις σχέσεις του με τον καταζητούμενο Απ. Βαβύλη.

Ο δημοσιογράφος Μ. Τριανταφυλλόπουλος, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι τα στοιχεία που κατέθεσε έχουν σχέση με την υπόθεση Βαβύλη και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στην επίμαχη συνέντευξη.

Χτες επίσης κατέθεσαν στον αρεοπαγίτη Χρ. Μπαλτά οι δικαστές Ν. Ποταμιάνος και Γ. Λαμπροπούλου, ενώ σήμερα θα καταθέσει ο πρόεδρος Πρωτοδικών Ε. Καλούσης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
Θέλει συναίνεση για την αντιμετώπιση της κρίσης

Συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών Π. Σκανδαλάκη είχε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για τις εξελίξεις που αφορούν στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Ολα τα στοιχεία καταδεικνύουν πως η κυβέρνηση είναι δυσαρεστημένη από τα τεκταινόμενα στα Ιεροσόλυμα, μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε «αρνητική έκπληξη» την απροθυμία, ουσιαστικά άρνηση, του Πατριάρχη να προσκομίσει τα στοιχεία που ζήτησε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που απέστειλε το υπουργείο Εξωτερικών στα Ιεροσόλυμα για να ελέγξει τις καταγγελίες που υπάρχουν σε βάρος του Πατριάρχη και αφορούν στην πώληση ακινήτων σε Ισραηλινούς.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι και οι δηλώσεις του Π. Σκανδαλάκη μετά τη συνάντηση με τον Αλ. Αλαβάνο, όπου προσεκτικά αναφέρθηκε στον θεσμό του Πατριαρχείου, αγνοώντας τον Πατριάρχη Ειρηναίο.

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός χαρακτήρισε το Πατριαρχείο «φάρο της ορθοδοξίας και του ελληνισμού τον οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού», μάλιστα ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις «ενιαία στάση για να ξεπεραστεί η κρίση που υπάρχει στο Πατριαρχείο με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις». Ερωτηθείς για το αν εκτιμά ότι ο Πατριάρχης Ειρηναίος είναι αναμεμειγμένος με την αγοραπωλησία ακινήτων, ο Π. Σκανδαλάκης απέφυγε να απαντήσει παραπέμποντας στο πόρισμα της Επιτροπής που επισκέφτηκε τα Ιεροσόλυμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε ότι το θέμα είναι πολιτικό, ότι το Πατριαρχείο έχει υποχρέωση να περιφρουρεί τη γη της Παλαιστίνης που είναι στην ιδιοκτησία του, κάτι που δεν πράττει. Μάλιστα, έθεσε το δίλημμα: «`Η το πατριαρχείο ή ο Πατριάρχης», καλώντας τον κ. Ειρηναίο σε παραίτηση προκειμένου, όπως δήλωσε, να στηριχτεί ο θεσμός του Πατριαρχείου.

Ζητούν επανάληψη της δίκης

Σε επανάληψη της δίκης ενδέχεται να οδηγηθεί το Εκλογοδικείο για το γνωστό θέμα της καταμέτρησης ή μη των λευκών ψηφοδελτίων στο Νομό Πέλλας, που έχει συνέπεια την αλλαγή του «εκλογικού χάρτη» της χώρας.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Πασχαλίδης και Ε. Κουρμερζίδης με επιστολή τους στον πρόεδρο του Εκλογοδικείου, Χρ. Γεραρή, στις 22 του Μάρτη 2005 έχουν θέσει ζήτημα νομιμότητας της σύνθεσης του Εκλογοδικείου και ζητούν την επανάληψη της δίκης. Υποστηρίζουν ότι κακώς αντικατέστησε τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ), Κ. Ρίζο, ο νεότερος αντιπρόεδρος του ΕΣ Χρ. Ντάκουρης και ότι θα έπρεπε να είναι ο αρχαιότερος. Επίσης, ζητούν να πληροφορηθούν, γιατί ορίστηκε εισηγητής της υπόθεσης ο αρεοπαγίτης Κ. Βαρδαβάκης.

Αναμένεται πλέον ο Χρ. Γεραρής να ορίσει ημερομηνία κατά την οποία θα συζητηθεί στο Εκλογοδικείο το αίτημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ