ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Διαδηλώνουν την Πέμπτη

Συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Το αγωνιστικό τους ανάστημα ενάντια στα νέα αντιλαϊκά φορομπηχτικά μέτρα της κυβέρνησης ορθώνουν οι συνταξιούχοι, με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν την Πέμπτη, 7 Απρίλη, στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ και ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

Στην κοινή τους ανακοίνωση - κάλεσμα οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες τονίζουν ότι τα νέα μέτρα της κυβέρνησης χτυπούν αλύπητα ομάδες με χαμηλά εισοδήματα όπως οι συνταξιούχοι. «Και ενώ για μας δεν αντέχει η οικονομία, συνεχίζουν, αντέχει για τους βιομηχάνους που τους μειώνει τη φορολογία στα κέρδη κατά 10%», τους χαρίζει δισ. ευρώ, τους δίνει και άλλα «προνόμια και κίνητρα για τη δήθεν ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα».

Αυτή είναι η συνέπεια, σημειώνουν οι συνταξιούχοι, «μιας ταξικής και απάνθρωπης πολιτικής που χρόνια παίρνει από τους πολλούς και δίνει στους λίγους για να τους κάνει πλουσιότερους. Αυτά τα μέτρα είναι μόνο η αρχή, έρχονται και άλλα πολύ χειρότερα». Γι' αυτό, τονίζουν οι Ομοσπονδίες, «πρέπει να βγούμε στους δρόμους, να διαμαρτυρηθούμε και να καταδικάσουμε τις πολιτικές, πράσινες ή γαλάζιες, που μας οδηγούν στην εξαθλίωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό».

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες: Κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ. Αμεση επιστροφή με πολιτική απόφαση όλων των χρημάτων που τους έκλεψαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με την επιβολή του ΛΑΦΚΑ. Πάγωμα των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης και κατάργηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Καμία αύξηση στα φάρμακα, να τους παρέχονται δωρεάν, και άλλα αιτήματα.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
Μαζί στη δουλιά και στον αγώνα

Τα προβλήματα των μεταναστών και η ανάγκη της ταξικής συμπόρευσης με τους Ελληνες εργάτες βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Σάββατο η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ

Από την εκδήλωση της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ
Από την εκδήλωση της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ
Το κεφάλαιο δεν το ενδιαφέρει ποιας εθνικότητας είναι ο εργάτης, αλλά πόσο κέρδος θα βγάλει απ' την πλάτη του. Ο ταξικός αντίπαλος είναι κοινός για Ελληνες και μετανάστες εργάτες, όπως κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας τους ενάντια στους εκμεταλλευτές. Η μαζικοποίηση και η ενίσχυση του ταξικού πόλου συσπείρωσης στο συνδικαλιστικό κίνημα, η συμπόρευση με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ αποτελεί μονόδρομο για τους αλλοδαπούς εργάτες που ζουν και δουλεύουν στη χώρα μας. Αυτό ήταν το μήνυμα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ, καταγράφοντας ένα ακόμα βήμα στη δουλιά των ταξικών δυνάμεων με τους χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν να επιβιώσουν στην Ελλάδα.

«Οπως μας ενώνει ο θάνατος των συναδέλφων μας, έτσι πρέπει να μας ενώσει και ο καθημερινός αγώνας», τόνισε ο Σεΐτ Αλντογάν, ο οποίος έκανε την κεντρική εισήγηση εκ μέρους της Γραμματείας Μεταναστών του Πανεργατικού Μετώπου. Οπως σημείωσε, οι μετανάστες αποτελούν περίπου το 30% της εργατικής δύναμης στην Ελλάδα και είναι τα θύματα μιας άγριας ομηρίας. Οι εργοδότες έχουν αποθρασυνθεί, αφενός εξαιτίας της πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ που ανέχεται - και ουσιαστικά ενθαρρύνει - τα εξαντλητικά ωράρια, τη δουλιά χωρίς ένσημα και χωρίς μέτρα ασφαλείας και αφετέρου, εξαιτίας των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

«Να γίνει δική σας υπόθεση ο αγώνας και η συμπόρευση με τους Ελληνες εργάτες», προέτρεψε τους μετανάστες ο Θ. Κούτρας, μιλώντας εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει το ΠΑΜΕ να συγκροτήσει Γραμματείες Μεταναστών σε πολλούς τόπους δουλιάς.

«Χρειάζεται να παλέψεις...»

Ο πλούσιος διάλογος που ακολούθησε ανάμεσα σε συνδικαλιστές και εργαζόμενους, Ελληνες και μετανάστες, φώτισε την αναγκαιότητα της κοινής πάλης. «Δεν πρέπει να φοβόμαστε τους Ελληνες εργαζόμενους, πρέπει να τους ενημερώσουμε, να τους πούμε από πού ήρθαμε και γιατί, ότι δεν ήρθαμε για να τους πάρουμε τις δουλιές τους», τόνισε η Αντωνία, από το Σουδάν, εργαζόμενη σε ξενοδοχεία 23 ολόκληρα χρόνια.

«Οι μετανάστες χρησιμοποιούνται σαν μοχλός για να περάσουν σκληρά εργοδοτικά μέτρα. Υπάρχουν μετανάστριες που δουλεύουν στον κλάδο με τα μισά λεφτά από αυτά που δουλεύει ένας ντόπιος εργαζόμενος, που περιμένουν σπίτι τους, στο τηλέφωνο για να πάνε να καθαρίσουν ή να σκουπίσουν δωμάτια», πρόσθεσε ο Μπ. Ντότσικας, συνδικαλιστής από το σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων. «Δικαίωμα δε σου δίνουν, χρειάζεται να παλέψεις για να πάρεις το δικαίωμά σου», σημείωσε ο Σάμπερ, πολιτικός μετανάστης από το Αφγανιστάν.

Με παρέμβαση του Σ. Μαυροκεφαλίδη, εκ μέρους της ΕΕΔΔΑ, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το νέο απαράδεκτο μεταναστευτικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, υλοποιώντας όσα αντιδραστικά συναποφάσισε με τους Ευρωπαίους εταίρους. Μετά το τέλος της εκδήλωσης, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ επισκέφτηκε το υπουργείο Υγείας και παρέδωσε κείμενο διαμαρτυρίας για τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου, που βάζει απάνθρωπους φραγμούς στη νοσηλεία από τα δημόσια νοσοκομεία όσων μεταναστών δε διαθέτουν τα τυπικά έγγραφα νόμιμης παραμονής στη χώρα.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΓΙΟΥΡΟΥΣΙ
Αντιδράσεις σε όλη τη χώρα

Μαχητικές πικετοφορίες χτες στη Θεσσαλία, τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα οι ταξικές δυνάμεις σε Στερεά, Πελοπόννησο, Ηπειρο, Κέρκυρα και Λευκάδα

Να πάρει πίσω τα νέα φορομπηχτικά μέτρα που πλήττουν ακόμα περισσότερο το ήδη συρρικνωμένο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών, απαίτησαν οι εργαζόμενοι σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα, που έδωσαν δυναμικό «παρών» στις πικετοφορίες που διοργάνωσαν οι Τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ.

Το αγωνιστικό ραντεβού στη Λάρισα δόθηκε στο Εργατικό Κέντρο, απ' όπου εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και νεολαίοι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης «υψώνοντας» φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στη νέα κυβερνητική φορολεηλασία. Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Αγγελος Σίμος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και να δράσουν από κοινού με τα άλλα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Την ίδια ώρα, με τον ίδιο αγωνιστικό παλμό διαδήλωναν και οι εργαζόμενοι των Τρικάλων, συμμετέχοντας στην πικετοφορία του ΠΑΜΕ, η οποία ξεκίνησε από την πλατεία Ρήγα Φεραίου και συνεχίστηκε στους κεντρικούς δρόμους. Στην Καρδίτσα, αφετηρία της πικετοφορίας που διοργάνωσαν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ και η Ομοσπονδία των Επαγγελματοβιοτεχνών ήταν το εμπορικό κέντρο. Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι ξεκαθάρισαν ότι η χτεσινή κινητοποίηση ήταν μόνο η αρχή, καθώς θα ακολουθήσουν κι άλλες, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο κοινός αγώνας τους θα είναι συνεχής κι ανυποχώρητος.

Σήμερα η συνέχεια

Οι αντιδράσεις των ταξικών δυνάμεων κλιμακώνονται σήμερα με τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνουν οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ στην Καλαμάτα - στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου, στα Γιάννενα - στις 8.30 μ.μ. έξω από το Δημαρχείο, στην Κέρκυρα - στις 8.00 μ.μ. στην πλατεία Γεωργάκη, στην Πρέβεζα - στις 8.00 μ.μ. στο Θεοφάνειο και στο Αγρίνιο - στις 8 μ.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας.

Σήμερα επίσης, το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας καλεί το λαό της περιοχής να συμμετέχει μαζικά στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζει το ΠΑΜΕ στη Χαλκίδα, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αγοράς και στη Λιβαδειά, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Ανάλογες συγκεντρώσεις οργανώνουν σήμερα και το Εργατικό Κέντρο Αρτας, στις 8 μ.μ. έξω από τα γραφεία του και το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, στις 8 μ.μ. στον Αγιο Μηνά.

Σύσκεψη με μετανάστες

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και το Σωματείο Οικοδόμων διοργανώνουν το Σάββατο 9 Απρίλη και ώρα 7 μμ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου σύσκεψη με εργαζόμενους μετανάστες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ