Τρίτη 5 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
Μαζί στη δουλιά και στον αγώνα

Τα προβλήματα των μεταναστών και η ανάγκη της ταξικής συμπόρευσης με τους Ελληνες εργάτες βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Σάββατο η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ

Από την εκδήλωση της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ
Από την εκδήλωση της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ
Το κεφάλαιο δεν το ενδιαφέρει ποιας εθνικότητας είναι ο εργάτης, αλλά πόσο κέρδος θα βγάλει απ' την πλάτη του. Ο ταξικός αντίπαλος είναι κοινός για Ελληνες και μετανάστες εργάτες, όπως κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας τους ενάντια στους εκμεταλλευτές. Η μαζικοποίηση και η ενίσχυση του ταξικού πόλου συσπείρωσης στο συνδικαλιστικό κίνημα, η συμπόρευση με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ αποτελεί μονόδρομο για τους αλλοδαπούς εργάτες που ζουν και δουλεύουν στη χώρα μας. Αυτό ήταν το μήνυμα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ, καταγράφοντας ένα ακόμα βήμα στη δουλιά των ταξικών δυνάμεων με τους χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν να επιβιώσουν στην Ελλάδα.

«Οπως μας ενώνει ο θάνατος των συναδέλφων μας, έτσι πρέπει να μας ενώσει και ο καθημερινός αγώνας», τόνισε ο Σεΐτ Αλντογάν, ο οποίος έκανε την κεντρική εισήγηση εκ μέρους της Γραμματείας Μεταναστών του Πανεργατικού Μετώπου. Οπως σημείωσε, οι μετανάστες αποτελούν περίπου το 30% της εργατικής δύναμης στην Ελλάδα και είναι τα θύματα μιας άγριας ομηρίας. Οι εργοδότες έχουν αποθρασυνθεί, αφενός εξαιτίας της πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ που ανέχεται - και ουσιαστικά ενθαρρύνει - τα εξαντλητικά ωράρια, τη δουλιά χωρίς ένσημα και χωρίς μέτρα ασφαλείας και αφετέρου, εξαιτίας των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

«Να γίνει δική σας υπόθεση ο αγώνας και η συμπόρευση με τους Ελληνες εργάτες», προέτρεψε τους μετανάστες ο Θ. Κούτρας, μιλώντας εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει το ΠΑΜΕ να συγκροτήσει Γραμματείες Μεταναστών σε πολλούς τόπους δουλιάς.

«Χρειάζεται να παλέψεις...»

Ο πλούσιος διάλογος που ακολούθησε ανάμεσα σε συνδικαλιστές και εργαζόμενους, Ελληνες και μετανάστες, φώτισε την αναγκαιότητα της κοινής πάλης. «Δεν πρέπει να φοβόμαστε τους Ελληνες εργαζόμενους, πρέπει να τους ενημερώσουμε, να τους πούμε από πού ήρθαμε και γιατί, ότι δεν ήρθαμε για να τους πάρουμε τις δουλιές τους», τόνισε η Αντωνία, από το Σουδάν, εργαζόμενη σε ξενοδοχεία 23 ολόκληρα χρόνια.

«Οι μετανάστες χρησιμοποιούνται σαν μοχλός για να περάσουν σκληρά εργοδοτικά μέτρα. Υπάρχουν μετανάστριες που δουλεύουν στον κλάδο με τα μισά λεφτά από αυτά που δουλεύει ένας ντόπιος εργαζόμενος, που περιμένουν σπίτι τους, στο τηλέφωνο για να πάνε να καθαρίσουν ή να σκουπίσουν δωμάτια», πρόσθεσε ο Μπ. Ντότσικας, συνδικαλιστής από το σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων. «Δικαίωμα δε σου δίνουν, χρειάζεται να παλέψεις για να πάρεις το δικαίωμά σου», σημείωσε ο Σάμπερ, πολιτικός μετανάστης από το Αφγανιστάν.

Με παρέμβαση του Σ. Μαυροκεφαλίδη, εκ μέρους της ΕΕΔΔΑ, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το νέο απαράδεκτο μεταναστευτικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, υλοποιώντας όσα αντιδραστικά συναποφάσισε με τους Ευρωπαίους εταίρους. Μετά το τέλος της εκδήλωσης, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ επισκέφτηκε το υπουργείο Υγείας και παρέδωσε κείμενο διαμαρτυρίας για τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου, που βάζει απάνθρωπους φραγμούς στη νοσηλεία από τα δημόσια νοσοκομεία όσων μεταναστών δε διαθέτουν τα τυπικά έγγραφα νόμιμης παραμονής στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ