Τρίτη 5 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Νέα... ποιότητα στην εμπορευματοποίηση

Καθιερώνονται η τυποποίηση, η αξιολόγηση και η πιστοποίηση των υπηρεσιών Υγείας ενώ ιδρύεται Ανώνυμη Εταιρία για την εισαγωγή της πληροφορικής στα νοσοκομεία

Με ένα ακόμα νομοσχέδιο το υπουργείο Υγείας προχωρά αφ' ενός με ταχύτερους ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος Υγείας, της Πρόνοιας και των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και αφ' ετέρου επιχειρεί προσαρμογή στο «ανταγωνιστικό περιβάλλον του Ευρωπαϊκού Χώρου».

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «για την ποιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών Υγείας και το εθνικό σύστημα πληροφοριών Υγείας». Μ' αυτό καθιερώνονται οι βασικές παράμετροι για τη λεγόμενη τυποποίηση και αξιολόγηση των υπηρεσιών Υγείας με στόχο την άμεση υλοποίηση ενώ μακροπρόθεσμα αυτές οι δυο προϋποθέσεις θα επιτρέψουν και την περίφημη πιστοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.

Τυποποίηση ονομάζονται οι ελάχιστες προδιαγραφές που χρειάζονται για τις μονάδες του δημόσιου συστήματος Υγείας, Πρόνοιας και της Δημόσιας Υγείας (δεν είναι τα νοσοκομεία αλλά οι υπηρεσίες ελέγχου των τροφίμων, των νερών κλπ.).

Αξιολόγηση είναι η συμφωνία για τη μέτρηση ορισμένων μεγεθών των υπηρεσιών των παραπάνω τομέων. Αυτή η μέτρηση θα γίνεται μετά από συμφωνία των λεγόμενων κοινωνικών εταίρων και για αυτό το λόγο η κυβέρνηση θεσμοθετεί το Ανοιχτό Φόρουμ για την Υγεία στο οποίο συμμετέχουν επιστημονικές οργανώσεις, επαγγελματικές εταιρίες, σύλλογοι και άλλες επιστημονικές ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος.

Πιστοποίηση ονομάζεται η διαδικασία «με την οποία ένα τρίτο μέρος (Φορέας Πιστοποίησης) παρέχει γραπτή διαβεβαίωση ότι ένα προϊόν, μια διεργασία ή μια υπηρεσία συμμορφώνεται με τις προδιαγεγραμμένες απαιτήσεις».

Οι εμπνευστές του νομοσχεδίου το θέλουν αναπτυξιακό και ίσως να ακούγονται ευχάριστα όσα περιέχουν οι όροι που προαναφέρθηκαν. Ωστόσο όμως στην πράξη κρύβουν οδυνηρές αποφάσεις τόσο για τις ίδιες τις προαναφερόμενες μονάδες όσο και για τους χρήστες των υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος Υγείας που έτσι κι αλλιώς είναι υποβαθμισμένες. Για παράδειγμα η αξιολόγηση σημαίνει ότι θα υπάρχουν συγκρίσεις για δυο παθολογικές κλινικές σε δυο διαφορετικά νοσοκομεία (π.χ. της Αλεξανδρούπολης και των Ιωαννίνων) και σε περίπτωση που υπάρχει απόκλιση, κυρίως στο οικονομικό σκέλος, θα υπάρχουν πολιτικές αποφάσεις εναρμόνισης προς το χαμηλότερο επίπεδο. Κεντρική θέση στο νομοσχέδιο έχουν «τα χαρακτηριστικά των παρεχόμενων υπηρεσιών του τομέα Υγείας, σε όρους κόστους οφέλους και ποιότητας».

Φαίνεται δηλαδή ξεκάθαρα μια κατηγοριοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, με άδηλο το μέλλον για εκείνες τις υπηρεσίες που δεν καταφέρνουν να πιάσουν τα συμφωνημένα στάνταρς απ' τους «κοινωνικούς εταίρους». Μάλιστα όπως ομολογείται ευθέως τόσο στο ίδιο το νομοσχέδιο όσο και στο συνοδευτικό σημείωμα του υπουργείου Υγείας, επιχειρείται μια προσαρμογή στα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Αποτελεί το πλέον εξελιγμένο θεσμικό πλαίσιο σήμερα στην Ευρώπη, αφού έχουν ληφθεί υπόψη οι υφιστάμενες καταστάσεις των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, και έχουν εξειδικευτεί στις δικές μας ανάγκες και προϋποθέσεις» αναφέρεται στο συνοδευτικό σημείωμα του υπουργείου Υγείας, που συνοδεύεται απ' τη φιλοδοξία ότι θα αποτελέσει πιλότο και για άλλες κλαδικές πρωτοβουλίες.

Νέα ΑΕ για κέρδη

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρίας Κοινής Ωφέλειας για τη «διαχείριση των πόρων του Εθνικού Συστήματος Πληροφοριών του Τομέα Υγείας».

Οι εμπνευστές του νομοσχεδίου θέλουν αυτήν την Ανώνυμη Εταιρία ως ένα «ΚΕΠΥΟ της Υγείας». Στην ουσία όμως η μορφή της και τα χαρακτηριστικά της θυμίζουν την Ανώνυμη Εταιρία που έγινε με αφορμή την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού και αφορά στη διαχείριση όλων των μονάδων Υγείας.

Ετσι και η νέα ΑΕ (ΚΕΠΥΣΥ ΑΕ) λειτουργεί κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, προβλέπει την εκχώρηση σε φορείς του δημόσιου τομέα μέχρι και του 49% των μετοχών του μετοχικού κεφαλαίου το οποίο αναλαμβάνεται εξ ολοκλήρου απ' το Εθνικό Κέντρο Ποιότητας Υπηρεσιών Τομέα Υγείας (ΕΚΕΠΥΥ).

Το ΕΚΕΠΥΥ είναι μετονομασία του Εθνικού Κέντρου Ερευνών Υγείας που προβλεπόταν απ' το άρθρο 9 του νόμου 1579/1985 (ΦΕΚ Α΄ 217). Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η ΑΕ για την πληροφορική θα έχει κέρδη τα οποία - κατά τους σχεδιαστές του νομοσχεδίου - θα προέλθουν απ' τις πληρωμές των νοσοκομείων για την υποστήριξή τους απ' την ΑΕ όσον αφορά την πληροφορική και το λογισμικό. Δηλαδή, αντί τα νοσοκομεία να πληρώνουν σε έναν επιχειρηματία, τώρα θα πληρώνουν σε μια κρατική επιχείρηση που θα εμπορεύεται την προσφορά κάποιων υπηρεσιών, τις οποίες θα έπρεπε να προσφέρει το ίδιο το κράτος δωρεάν στα νοσοκομεία και στις άλλες υπηρεσίες Πρόνοιας και Δημόσιας Υγείας.

Νέα ευρω-προσαρμογή

Το νομοσχέδιο μεταξύ των άλλων προβλέπει και τη θεσμοθέτηση του Ενιαίου Μητρώου Υγείας (ΑΜΥ) που - μελλοντικά - θα λειτουργήσει στα πλαίσια της καθιέρωσης Κάρτας Υγείας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι και τα ιατρικά δεδομένα -απόρρητα σύμφωνα με την αρχή της Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων - καθίστανται πλέον και με βούλα της κυβέρνησης βορά στις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Η ρύθμιση υποτάσσεται στη λεγόμενη κινητικότητα των ασθενών στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Ο ΑΜΥ πληροί τις προϋποθέσεις διαλειτουργικότητας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα καθορίζεται από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους όρους προστασίας των προσωπικών δεδομένων» αναφέρεται στο νομοσχέδιο. Μ' άλλα λόγια μπαίνουν οι προϋποθέσεις για το μέλλον να πληρώνει μέσω της ασφάλισής του - ή τοις μετρητοίς - ο άρρωστος σε όποιο κράτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάνει χρήση των υπηρεσιών Υγείας.

Τέλος με το νομοσχέδιο ανατίθεται η επιτήρηση της κυκλοφορίας των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και των ιατρικών μηχανημάτων της χώρας στην ΕΚΕΒΥΛ ΑΕ - μια θυγατρική εταιρία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος είχε μέχρι τώρα την εποπτεία αυτών των ελέγχων χωρίς να μπορεί και να τους εκτελέσει.

Συνολικά το νομοσχέδιο αποτελείται από 23 άρθρα και χωρίζεται σε τρία κεφάλαια που αφορούν σε γενικές διατάξεις, την ποιότητα και ασφάλεια των υπηρεσιών Υγείας και στο κέντρο διαχείρισης των πληροφοριών Υγείας και υποστήριξης συστημάτων Υγείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανελλαδική διαμαρτυρία κατά του νέου νομοσχεδίου για τον αθλητισμό (2021-12-21 00:00:00.0)
Εργατικό ατύχημα στο ορυχείο της Μαυροπηγής (2016-11-29 00:00:00.0)
Συγχώνευση ΕΒΕΤΑΜ, ΕΚΕΠΥ, ΕΤΑΚΕΙ (2011-12-22 00:00:00.0)
Βαθαίνει την εμπορευματοποίηση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων (2008-03-30 00:00:00.0)
Ερχονται έξι νομοσχέδια (2005-07-21 00:00:00.0)
"Ραπανάκια για την όρεξη" υπόσχεται η κυβέρνηση (1998-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ