ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τέχνη υπέρ των παιδιών της Γιουγκοσλαβίας

Στην αίθουσα τέχνης «Τερακότα» της Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε, χτες το βράδυ, έκθεση ζωγραφικής Ελλήνων και Σέρβων καλλιτεχνών, που σκοπό έχει τη στήριξη και την ανακούφιση των πληγών που υπέστη ο ευαίσθητος κόσμος των παιδιών της Γιουγκοσλαβίας από τον πρόσφατο πόλεμο που κήρυξε εναντίον της χώρας τους το ΝΑΤΟ.

«Η έκθεση είναι ανάλογη αυτής που διοργανώθηκε στην αίθουσα Κωστή Παλαμά τον Ιούνιο», υπογραμμίζει η Εύα Μελά, πρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, η οποία καλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης «να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια όχι μόνο με την προσέλευση και την παρουσία τους, αλλά και την αγορά κάποιου έργου, ώστε να έχει και κάποιο αντίκρισμα η προσφορά του στα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας».

Στην έκθεση Ελληνες και Σέρβοι ζωγράφοι εκθέτουν 70 έργα τους, τα έσοδα από την πώληση των οποίων προσφέρουν προς την ανακούφιση των παιδιών. Η έκθεση ξεκίνησε χτες και θα ολοκληρωθεί στις 29 Γενάρη. Το ωράριο λειτουργίας της, καθημερινά πλην Κυριακής, είναι από τις 10πμ έως τις 2.30μμ, ενώ κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή η έκθεση θα παραμένει ανοιχτή από τις 6-9μμ. Η αίθουσα Τέχνης που φιλοξενεί την έκθεση βρίσκεται στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης 13, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
«Γελοιοποίησαν την Ακρόπολη»

Τώρα που καταλάγιασε ο θόρυβος των γιορτών και «μετριέται ο απόηχός τους», το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών με ανακοίνωσή του κριτικάρει και καταγγέλλει τα όσα συνέβησαν στην Ακρόπολη και γύρω από αυτήν.

«Εμείς δεν είμαστε υπερήφανοι για το γιορτασμό του 2000, όπως έγινε από τις αρμόδιες αρχές. Δε νιώσαμε εθνική συγκίνηση, όταν η Ακρόπολη μεταμορφωνόταν σε πολύχρωμο «αμπαζούρ», όταν οι φωτιές καίγανε πάνω στον Ιερό Βράχο, όταν τα πανάκριβα βεγγαλικά έσχιζαν τη νύχτα, όταν οι πολύχρωμοι καπνοί σκίαζαν το μνημείο, όταν γινόταν το γεύμα των επισήμων στο "Διόνυσο", όταν στα κανάλια συγκινημένες απαστράπτουσες υπάρξεις μάς πληροφορούσαν ότι έδειξε το θέαμα της Ακρόπολης η τηλεόραση στο Λονδίνο και ότι το CNN μάς έδινε μπράβο.

»Εμάς, εκείνο το βράδυ, μας ήρθε στη μνήμη η πληροφορία απ' το Βρετανικό Μουσείο για τη διοργάνωση πάρτι με χλαμύδες δίπλα στα Ελγίνεια Μάρμαρα. Εμείς νιώσαμε ντροπή για τη βάναυση συμπεριφορά κατά του μνημείου της Ακρόπολης. Για τη γελοιοποίησή του και την υποτίμησή του.

»Γιατί το μνημείο αυτό, μελετημένο στο χιλιοστό του απ' τους αρχαίους γλύπτες και αρχιτέκτονες, για να αντανακλά το φως που πέφτει από πάνω - διάχυτο το φως της μέρας, το φως του ήλιου και το φεγγαρόφωτο - υπέστη μια βάναυση συμπεριφορά για να ανταποκριθεί η χώρα στην παγκόσμια υποκρισία για τον εορτασμό του 2000 που επέβαλε η δίψα του κέρδους. Ενός εορτασμού που καμιά σχέση δεν είχε με την Ελλάδα και που ήταν πανομοιότυπος με αυτούς που έγιναν στις περισσότερες μεγαλουπόλεις του "αναπτυγμένου κόσμου": βεγγαλικά, πυροτεχνήματα, φώτα, καπνοί. Λες και οι χώρες δεν είχαν τίποτε δικό τους να αναδείξουν, λες κι ο πολιτισμός και οι τέχνες σε κάθε χώρα δεν έχουν ιστορία και οντότητα.

»Η φθορά από τις επεμβάσεις στην Ακρόπολη, η επίδραση των χημικών καπνών και ακτινοβολιών στα μάρμαρα, η γελοιοποίηση του μνημείου δε φάνηκε να συγκινούν κανέναν υπεύθυνο. Αναρωτιόμαστε τι κάνει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο;

»Ομως, πέρα από την ασέβεια αξίζει να δούμε και μιαν άλλη πλευρά: Ο Πολιτισμός στο 2000, η Αθήνα στο 2000, η Ελλάδα στο 2000!!! Πριν λίγες μέρες η υπουργός Πολιτισμού Ε. Παπαζώη έκανε οικονομικό απολογισμό όλου του εορτασμού. Τα φώτα, τα πυροτεχνήματα, οι παρεμβάσεις, οι συναυλίες, τα γεύματα... Το ύψος των κρατικών εξόδων για τη γιορτή ήταν παράλογα ψηλό, όταν: ακόμα οι πληγές του σεισμού είναι ανοιχτές στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας (και αλλού). Τα σχολεία σ' όλη την Ελλάδα (και ιδιαίτερα στην Αττική) αντιμετωπίζουν όχι μόνο προβλήματα αιθουσών, βιβλίων, μέσων μα ακόμα και θέρμανσης. Ο απολογισμός του 1999 για την Τέχνη και τον Πολιτισμό είναι μηδενικός. Το υπουργείο Πολιτισμού έχει νεκρώσει τα πάντα που αφορούν τα ζητήματα παραγωγής του Πολιτισμού στις μέρες μας και τους δημιουργούς του. Τα Δημόσια Καλλιτεχνικά Εργα έχουν βαλτώσει απ' την αδράνεια των Αρχών, που αφήνουν την ασυδοσία να κυβερνά το χώρο. Οι καλλιτέχνες παραμένουν ανασφάλιστοι».

Η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου καταλήγει: «Οι γιορτασμοί και οι δεξιώσεις δεν μπορούν να κρύψουν αυτό που πραγματικά συμβαίνει: στο ξεκίνημα του 2000 δεν υπάρχει ίχνος υπεράσπισης του Πολιτισμού, ίχνος υπεράσπισης της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων, της Παιδείας, της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Δεν υπάρχει τίποτε που να απορρέει απ' την επίσημη κρατική πολιτική, που να μας κάνει να αισιοδοξούμε και να καλωσορίζουμε το 2000 με τυμπανοκρουσίες...»

«Φωνή βοώντος εν τω»... ΥΠΠΟ

Τον «ύπνο του δικαίου» φαίνεται να κοιμάται το ΥΠΠΟ κι ας βρίσκεται εν αδίκω στο θέμα των επιχορηγήσεων του ελεύθερου θεάτρου, ενός θεσμού 20 χρόνων, που στόχο έχει να ενισχύσει και να συμβάλει στην ανύψωση της θεατρικής τέχνης. Η αλήθεια είναι ότι ο θεσμός αυτός πέρασε από πολλά κύματα για να καταφέρει τελικά να μπει σε ένα δρόμο, που αν το ΥΠΠΟ ήταν συνεπές, θα μπορούσε να λειτουργήσει. Η τελευταία «καινοτομία» του ΥΠΠΟ, που φαίνεται ότι κράτησε ένα μόνο χρόνο, στον τρόπο των επιχορηγήσεων ήταν η υποβολή των αιτήσεων να γίνεται μέχρι το Μάη και η επιτροπή να αποφασίζει μέχρι τον Ιούνιο έτσι ώστε να ξέρουν και οι θίασοι πώς να βαδίσουν την ερχόμενη θεατρική σεζόν.

Φέτος, λοιπόν, η υπουργός Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη κάλεσε τους ενδιαφερόμενους θιάσους για κατάθεση αιτήσεων στο τέλος Αυγούστου. Η προθεσμία έληξε στις 30 του Σεπτέμβρη και από τότε ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Από το Τμήμα Θεάτρου μας είπαν ότι η επιτροπή δεν αποφάσισε ακόμη. Η αλήθεια είναι ότι τα μέλη της επιτροπής κλήθηκαν να παραλάβουν τους φακέλους στο τέλος του Δεκέμβρη . Τρεις μήνες, δηλαδή, οι αιτήσεις βρίσκονταν «αγνοημένες» σε κάποια συρτάρια. Το θέμα τώρα είναι ότι το Τμήμα Θεάτρου είναι αυτό που πρέπει να συγκαλέσει την Επιτροπή, η οποία θα γνωμοδοτήσει για τους θιάσους που θα επιχορηγηθούν φέτος. Το πότε θα την καλέσει είναι άγνωστο. Και ακόμη πιο άγνωστο το πότε θα εκταμιευθούν τα χρήματα, μέρος δηλαδή των χρημάτων, στους επιχορηγούμενους θιάσους. Τρεις μήνες μένουν ακόμη για τη λήξη της φετινής θεατρικής περιόδου και το ΥΠΠΟ «αγρόν αγοράζει».

Θα αποφασίσει το ΥΠΠΟ και η υπουργός να ασχοληθεί με θέματα Πολιτισμού που απασχολούν έντονα, αντί να επαίρεται, μέσω συνεντεύξεων Τύπου, για την επιτυχία του «πανηγυριού» που έστησε για το μιλένιουμ; Τώρα που κόπασε η φρενίτιδα του μιλένιουμ, θα ενημερώσει η υπουργός για το τι γίνεται με τις επιχορηγήσεις, με την κινηματογραφική παιδεία - θέμα που εκκρεμεί επίσης πολλούς μήνες; Κι αναρωτιόμαστε υπουργείο Πολιτισμού είναι αυτό ή υπουργείο πανηγυριού;


Σ. Α.

Η Λάρισα τιμά τον Αγγελόπουλο

Τριήμερο τιμητικών εκδηλώσεων στον Θόδωρο Αγγελόπουλο διοργανώνει από τις 21 μέχρι τις 23 Ιανουαρίου ο Δήμος Λάρισας, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Νεολαίας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό. Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Νεολαίας, Πάνος Σάπκας θα απονείμει στον μεγάλο σκηνοθέτη αναμνηστική πλακέτα για το σύνολο του έργου του, ενώ θα προβληθούν οι τρεις τελευταίες ταινίες του, «Το μετέωρο βήμα του πελαργού», «Το βλέμμα του Οδυσσέα» και «Μια αιωνιότητα και μια μέρα». Στις εκδηλώσεις έχουν επίσης προσκληθεί συνεργάτες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, όπως Ελένη Καραΐνδρου, Λευτέρης Χαρωνίτης, Νίκος Σέκερης, Χάρις Παπαδόπουλος, Τάκης Κατσέλης, Τάκης Παπαγιαννίδης, Βασίλης Ραφαηλίδης, Νίκος Κολοβός, Γιώργος Ζιάκας, Κώστας Τσιάνος, Αννα Βαγενά, κ.ά. Το τιμητικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά στις 21 Ιανουαρίου, στις 9 το βράδυ, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας.

΄«Ασκήσεις» ευαισθησίας φυλακισμένων

Εκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής κρατουμένων διοργανώνουν από τις 20 έως τις 29 Γενάρη ο «Πολιτιστικός Οργανισμός» του Δήμου Αθηναίων, το «Εθνικό Κέντρο Βιβλίου» και το περιοδικό «Υφος», στις αίθουσες τέχνης του δήμου (Ξενοφώντος 7, Σύνταγμα).

Τα έργα θα κριθούν από επιτροπή στην οποία θα προεδρεύει ο Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης, καθηγητής πανεπιστημίου. Μέλη της επιτροπής είναι ο συγγραφέας Σπύρος Πλασκοβίτης, ο βουλευτής Αθήνας Νάσος Αλευράς, ο ζωγράφος και καθηγητής της ΑΣΚΤ Δημήτρης Μυταράς, ο διευθυντής του ΕΚΕΒΙ Χρήστος Λάζος, ο καθηγητής και γλύπτης Σώτος Αλεξίου, η τέως διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ Μυρσίνη Ζορμπά, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σοφία Μαλτέζου, ο δημοσιογράφος και ποιητής Βασίλης Καλαμαράς και οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Αρβανιτάκης και Πάνος Αϊβαλής.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 20 Γενάρη, στις 7.30 μμ. Για να μην ξεχνάμε πως η ευαισθησία δε φυλακίζεται.

Διαγωνισμός αφίσας

Το ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας προκηρύσσει πανελλήνιο διαγωνισμό για τη φιλοτέχνηση αφίσας με θέμα «23ο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ 6ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ», το οποίο πρέπει και να αναγράφεται στην αφίσα καθώς και τα εξής: «6th INTERNATIONAL SHORT FILM FESTIBAL IN DRAMA», «17-23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2000», «17-23 SEPTEMBER 2000», «Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων - Υπουργείο Πολιτισμού - Δήμος Δράμας».

Οι μακέτες πρέπει να είναι σε διαστάσεις 50Χ70. Οι προτάσεις θα υποβληθούν στη Δράμα: στη διεύθυνση: Φεστιβάλ Δράμας, Αγίας Βαρβάρας 9, 66100 Δράμα, μέχρι και τις 29 του Φλεβάρη 2000 (σφραγίδα ταχυδρομείου). Ο καλλιτέχνης, το έργο του οποίου θα επιλεγεί, θα βραβευτεί με χρηματικό ποσό 200.000 δρχ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στα τηλέφωνα ο521 - 47.575 και φαξ 0521 - 33526, Ελευθερία Καβάκα. Αθήνα, 01 - 3300.309, 01 - 3302.818, Σοφία Γεωργιάδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ