Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Φωνή βοώντος εν τω»... ΥΠΠΟ

Τον «ύπνο του δικαίου» φαίνεται να κοιμάται το ΥΠΠΟ κι ας βρίσκεται εν αδίκω στο θέμα των επιχορηγήσεων του ελεύθερου θεάτρου, ενός θεσμού 20 χρόνων, που στόχο έχει να ενισχύσει και να συμβάλει στην ανύψωση της θεατρικής τέχνης. Η αλήθεια είναι ότι ο θεσμός αυτός πέρασε από πολλά κύματα για να καταφέρει τελικά να μπει σε ένα δρόμο, που αν το ΥΠΠΟ ήταν συνεπές, θα μπορούσε να λειτουργήσει. Η τελευταία «καινοτομία» του ΥΠΠΟ, που φαίνεται ότι κράτησε ένα μόνο χρόνο, στον τρόπο των επιχορηγήσεων ήταν η υποβολή των αιτήσεων να γίνεται μέχρι το Μάη και η επιτροπή να αποφασίζει μέχρι τον Ιούνιο έτσι ώστε να ξέρουν και οι θίασοι πώς να βαδίσουν την ερχόμενη θεατρική σεζόν.

Φέτος, λοιπόν, η υπουργός Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη κάλεσε τους ενδιαφερόμενους θιάσους για κατάθεση αιτήσεων στο τέλος Αυγούστου. Η προθεσμία έληξε στις 30 του Σεπτέμβρη και από τότε ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Από το Τμήμα Θεάτρου μας είπαν ότι η επιτροπή δεν αποφάσισε ακόμη. Η αλήθεια είναι ότι τα μέλη της επιτροπής κλήθηκαν να παραλάβουν τους φακέλους στο τέλος του Δεκέμβρη . Τρεις μήνες, δηλαδή, οι αιτήσεις βρίσκονταν «αγνοημένες» σε κάποια συρτάρια. Το θέμα τώρα είναι ότι το Τμήμα Θεάτρου είναι αυτό που πρέπει να συγκαλέσει την Επιτροπή, η οποία θα γνωμοδοτήσει για τους θιάσους που θα επιχορηγηθούν φέτος. Το πότε θα την καλέσει είναι άγνωστο. Και ακόμη πιο άγνωστο το πότε θα εκταμιευθούν τα χρήματα, μέρος δηλαδή των χρημάτων, στους επιχορηγούμενους θιάσους. Τρεις μήνες μένουν ακόμη για τη λήξη της φετινής θεατρικής περιόδου και το ΥΠΠΟ «αγρόν αγοράζει».

Θα αποφασίσει το ΥΠΠΟ και η υπουργός να ασχοληθεί με θέματα Πολιτισμού που απασχολούν έντονα, αντί να επαίρεται, μέσω συνεντεύξεων Τύπου, για την επιτυχία του «πανηγυριού» που έστησε για το μιλένιουμ; Τώρα που κόπασε η φρενίτιδα του μιλένιουμ, θα ενημερώσει η υπουργός για το τι γίνεται με τις επιχορηγήσεις, με την κινηματογραφική παιδεία - θέμα που εκκρεμεί επίσης πολλούς μήνες; Κι αναρωτιόμαστε υπουργείο Πολιτισμού είναι αυτό ή υπουργείο πανηγυριού;


Σ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ