ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Γενάρη 2000
Σελ. /32
Για τα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας

Εικαστική προσφορά Ελλήνων και Σέρβων

Εργο του Μιχάλη Μανουσάκη
Εργο του Μιχάλη Μανουσάκη
Εκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής παρουσιάζει το Επιμελητήριο Εικαστικών Ελλάδας στην γκαλερί «Τερακότα» στη Θεσσαλονίκη (διάρκεια μέχρι τις 29/1). Στην έκθεση, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στα χτυπημένα από το ΝΑΤΟ παιδιά της Γιουγκοσλαβίας, παρουσιάζονται 70 έργα Ελλήνων και Σέρβων καλλιτεχνών, οι οποίοι τα πρόσφεραν αφιλοκερδώς.

Αρχικά η έκθεση παρουσιάστηκε στην Αθήνα και περιλάμβανε 400 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών και 70 Σέρβων. Οπως επισημαίνει η Εύα Μελά, πρόεδρος του Επιμελητηρίου, η έκθεση στη Θεσσαλονίκη, από την πρώτη ημέρα κιόλας της λειτουργίας της, πάει πολύ καλά και τα έσοδα, όπως και τα έσοδα από την έκθεση στην Αθήνα, θα διατεθούν για την αγορά ιατρικού μηχανήματος, που θα παραδοθεί σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου. Αλλωστε, με τα έσοδα της προηγούμενης έκθεσης, αγοράστηκαν και παραδόθηκαν από τους ίδιους τους καλλιτέχνες δύο μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας για την ανάλυση αίματος σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου.

Οι Ελληνες καλλιτέχνες που εκθέτουν τα έργα τους στη Θεσσαλονίκη είναι οι: Τζούλια Ανδρειάδου, Στέλλα Ανδρουλιδάκη, Κάτια Βαρβάκη, Γιώργος Βλασσόπουλος, Μανώλης Γιανναδάκης, Περικλής Γουλάκος, Γιάννης Γουρζής, Βασίλης Διονυσόπουλος, Μαρινέλα Ζαμπούρα, Μαρία Ζιάκα, Ελένη Θεοφυλάκτου, Γεράσιμος Καραντινός, Μιχάλης Κατζουράκης, Μιχάλης Μανουσάκης, Γιώργος Μήλιος, Εύα Μπέη, Ελένη Μωραϊτου, Τόνια Νικολαϊδου, Λάκης Πατρασκίδης, Χρήστος Σαρακατσιάνος, Ρουμπίνα Σαρελάκου, Γρηγόρης Σεμιτέκολο, Στέλιος Σκοπελίτης, Σωτήρης Σόρογκας, Μαίρη Σχοινά, Παναγιώτης Τέτσης, Πάνος Φειδάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των έργων, που ξεκινούν από τις 15.000 δρχ. και φτάνουν μέχρι τις 400.000 είναι πολύ κατώτερες από την πραγματική τους αξία. Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά πλην της Κυριακής από τις 10 πμ έως τις 2.30 μμ, ενώ κατά τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή η έκθεση θα παραμένει ανοιχτή στο κοινό και από τις 6 έως τις 9 μμ. Η Αίθουσα Τέχνης «Τερακότα» όπου φιλοξενούνται τα έργα των καλλιτεχνών βρίσκεται στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης 13 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Εργα Θεόφιλου

Στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο), παρουσιάζεται έκθεση έργων του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου. Τίτλος της «Θεόφιλος 1928-1934». Διοργανώνεται από το Δήμο Μυτιλήνης και το Μουσείο Θεόφιλου. Θα παρουσιαστούν 51 αντιπροσωπευτικά έργα της ώριμης περιόδου του ζωγράφου, τα οποία είναι μέρος της συλλογής των 86 πινάκων που δώρισε στο Δήμο Μυτιλήνης ο Λέσβιος τεχνοκριτικός Στρατής Ελευθεριάδης (Τεριάντ) , στον οποίο οφείλεται και η αναγνώριση του ζωγραφικού έργου του Θεόφιλου.

Ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ γεννήθηκε στη Βαρειά της Μυτιλήνης γύρω στο 1868. Εξαιτίας της μεγάλης αγάπης του για τη ζωγραφική, φεύγει για τη Σμύρνη, όπου και δημιουργεί τα πρώτα του έργα. Μετά, θα βρεθεί στο Βόλο και το Πήλιο, όπου και θα παραμείνει για 30 ολόκληρα χρόνια. Το 1912 επιστρέφει στη Μυτιλήνη και δημιουργεί τα έργα της τρίτης και τελευταίας περιόδου.

Οπως σημείωνε ο Οδυσσέας Ελύτης, «σ' όλους τους πίνακες που φιλοτέχνησε ο ακούραστος αυτός γυρολόγος, όχι για να ικανοποιείται με την ιδέα ότι είναι καλλιτέχνης, αλλά για να χορταίνει τη χρωματική πείνα του, επανατοποθετείται η Τέχνη στην αρχική της βάση, τη φύση».

«Σε μιαν εποχή που οι εγκεφαλικές αναζητήσεις - ενδιαφέρουσες, δεν αντιλέγω - έφτασαν να συναγωνίζονται την Τεχνολογία και να εισδέχονται την αλήθεια των πραγμάτων από δεύτερο χέρι, εκείνος ξανάγραψε μια πρώτη σελίδα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Πολύ περισσότερο που σαν φαινόμενο παρουσιάσθηκε όχι αλλού, αλλά στη Λέσβο. Ενα νησί που διαθέτει, και από ιστορική άποψη ακόμη, την πιο πλούσια και παλαιά φυσιοκρατική παράδοση».

Στη διάρκεια της έκθεσης (μέχρι 13/2) θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα.

Φωτογραφίες και υαλοτυπίες

Φωτογραφία του Ν. Μάρκου
Φωτογραφία του Ν. Μάρκου
Ο Φλεβάρης, ο μήνας της φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη, φέρνει στην «Τερρακόττα» (Χρυσ. Σμύρνης 13 και Μητροπόλεως), μια διπλή έκθεση: Τις φωτογραφίες του Νίκου Μάρκου και τις εμπνευσμένες από αυτές υαλοτυπίες του Γιάννη Τζερμιά. Συγκεκριμένα 1 με 15 του Φλεβάρη θα εκτεθούν 15 χαρακτικά του Γιάννη Τζερμιά, που έγιναν με τη μέθοδο της υαλοτυπίας, οι 15 γυάλινες πλάκες που χρησιμοποιήθηκαν σαν μήτρες, καθώς και οι 15 φωτογραφίες του Νίκου Μάρκου, που αποτέλεσαν το ερέθισμα για τις υαλοτυπίες. Ο Γ. Τζερμιάς λέει: «Με εντυπωσίασε στις φωτογραφίες του Ν. Μάρκου η κυριαρχία της φόρμας, ο ρεαλισμός με μεταφυσικούς υπαινιγμούς στο χειρισμό των θεμάτων και η απουσία του φολκλόρ. Με τις υαλοτυπίες αναζητώ τη συναισθηματική φόρτιση με έμμεσο τρόπο, μια που η όρασή μου στα τοπία είναι δευτερογενής. Μέσα από τις διαφορετικές γραφές - φωτογραφία, ζωγραφική, χάραξη - ελπίζω ο θεατής να βρει το δικό του τόπο».

Αμέσως μετά (17 έως 26/2), θα εκτεθεί το σύνολο των φωτογραφιών του Νίκου Μάρκου, με τίτλο «Γαιομετρία». Η Ολγα Δανιηλοπούλου γράφει στον κατάλογο «Οι φωτογραφίες του Ν. Μάρκου είναι αυτή τη φορά μια αφήγηση. Η μορφή είναι επιγραμματική, εξαιρετικά λιτή και απόλυτα συγκεκριμένη, τρεις αρετές για την τέχνη που εξαρτώνται από το ταλέντο του αφηγητή. Οι Γαιομετρίες συγκλίνουν αρχαιοπρεπώς στην απόδοση του χαρακτήρα του τόπου μας. Μετρούν χιλιόμετρα και εντυπώσεις, ενώ την ίδια στιγμή προσεγγίζουν το χαρακτήρα της φυσικής μας λογικής».

Μοναχικές φιγούρες

Εκθεση ζωγραφικής του Νίκου Οικονομίδη, φιλοξενείται αυτές τις μέρες στην γκαλερί «Σελήνη» (Λεωφ. Κηφισίας 331, Κηφισιά). Πρόκειται για την 7η ατομική έκθεση έργων του ζωγράφου, στην οποία εκτίθενται 30 περίπου λάδια, κολάζ και γκουάς, μεσαίων κυρίως διαστάσεων. Η δουλιά του Ν. Οικονομίδη, «περιγράφει» την ταλαιπωρία του ανθρώπου της πόλης, τις «βάναυσες» σχέσεις του. Στα περισσότερα έργα κυριαρχούν οι μοναχικές φιγούρες. Σχέσεις διαπροσωπικές, φιλικές, ερωτικές, βουλιαγμένες στις αντιφάσεις τους. Αδυναμίες του σύγχρονου ανθρώπου βγαίνουν μέσα από τα έργα, με μία άλλοτε έντονη και άλλοτε μουντή, χρωματικά, νεοκυβιστική δομή.

Ο Ν. Οικονομίδης γεννήθηκε το 1953 στον Πειραιά. Παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα σχεδίου στο εργαστήρι του Γ. Βογιατζή. Ακολούθησαν σπουδές του στην Αγγλία. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ συμμετείχε σε πολλές ομαδικές παρουσιάσεις. Η έκθεση έργων του στην γκαλερί «Σελήνη» θα διαρκέσει μέχρι τις 30 του Φλεβάρη.


Εκτός των τειχών

Εκθεση ζωγραφικής του Θεσσαλού καλλιτέχνη Στέργιου Στάμου εγκαινιάστηκε χτες στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας (ισόγεια αίθουσα Δημαρχείου). Ο Μάνος Στεφανίδης σημειώνει για τη δημιουργία του ζωγράφου, «η έρευνά του επιχειρεί να αγγίξει την ουσία του πλαστικού προβλήματος. Να υποχρεώσει την ύλη σε ομιλία. Να την καταστήσει σε γεννήτορα μορφών. Αυτό το πλαίσιο καθορίζει και τη ζωγραφική του. Περισσότερο από αφηρημένος ή εξπρεσιονιστής ή δεν ξέρω τι άλλο, ο ίδιος είναι ζωγράφος. Αγαπά το λόγο της εικόνας, πάσχει με τα πάθη της ύλης, προτείνει την εικαστική, τη χειρωνακτική διαδικασία αντί της μηχανικής κατασκευής. Θα έλεγε κανείς πως μέσα από τα έργα του δεν περιγράφει μια πραγματικότητα, αλλά το κάθε έργο του είναι μια πραγματικότητα. Ο ίδιος γνωρίζει ότι όσο προσπαθούμε να εγκλωβίσουμε το φυσικό γεγονός μέσα στην αναπαράσταση, τόσο το γεγονός αυτό δραπετεύει και χάνεται». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 του Φλεβάρη.

  • Στην αίθουσα τέχνης «Παρατηρητής» (Π. Π. Γερμανού 25, Θεσσαλονίκη), εγκαινιάζεται στις 8 του Φλεβάρη έκθεση έργων ζωγραφικής του Σταύρου Παναγιωτάκη με τίτλο «Αστικά δοχεία». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 26 του Φλεβάρη και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την γκαλερί «Ζήτα - Μι», όπου θα λειτουργεί παράλληλη έκθεση από 1 έως 15 Φλεβάρη. Στην ενότητα «Αστικά δοχεία», που έγιναν πάνω σε πανί ή μουσαμά με ακριλικά, κόλλες και άλλα υλικά, παρουσιάζονται διαχρονικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης που παρατίθενται πολυσήμαντα και με ισάξιες εντάσεις.
  • Εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στο χώρο σύγχρονης τέχνης «Αμυμώνη» (πλατεία Ν. Μπότσαρη, Ιωάννινα), έκθεση ζωγραφικής της Παρασκευής Γαρδέλη. Θα διαρκέσει μέχρι τις 12 του Φλεβάρη.
  • Το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος», στο Μεσολόγγι, συνεχίζει τις πολιτιστικές του δραστηριότητες, με έκθεση φωτογραφίας του Μεσολογγίτη καλλιτέχνη Νίκου Σάμιου. Τίτλος της «Σκηνές της λιμνοθάλασσας». Θα διαρκέσει μέχρι τις 6 του Φλεβάρη.

Τη Δευτέρα (8.15μμ) ο Σύλλογος «Φίλοι του Μουσείου Μάνης - Μ. Κάσση» διοργανώνει στο εργαστήρι του γλύπτη Μ. Κάσση (Τζιροπούλου 15, Νέο Φάληρο) εκδήλωση με θέμα: «Η επιβίωση της τέχνης στην τουρκοκρατία και το πέρασμά της στη νεότερη Ελλάδα». Θα μιλήσει ο Μ. Κάσσης. Παράλληλα θα γίνει και προβολή διαφανειών. Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ