Σάββατο 22 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
Εικαστικά
Εκτός των τειχών

Εκθεση ζωγραφικής του Θεσσαλού καλλιτέχνη Στέργιου Στάμου εγκαινιάστηκε χτες στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας (ισόγεια αίθουσα Δημαρχείου). Ο Μάνος Στεφανίδης σημειώνει για τη δημιουργία του ζωγράφου, «η έρευνά του επιχειρεί να αγγίξει την ουσία του πλαστικού προβλήματος. Να υποχρεώσει την ύλη σε ομιλία. Να την καταστήσει σε γεννήτορα μορφών. Αυτό το πλαίσιο καθορίζει και τη ζωγραφική του. Περισσότερο από αφηρημένος ή εξπρεσιονιστής ή δεν ξέρω τι άλλο, ο ίδιος είναι ζωγράφος. Αγαπά το λόγο της εικόνας, πάσχει με τα πάθη της ύλης, προτείνει την εικαστική, τη χειρωνακτική διαδικασία αντί της μηχανικής κατασκευής. Θα έλεγε κανείς πως μέσα από τα έργα του δεν περιγράφει μια πραγματικότητα, αλλά το κάθε έργο του είναι μια πραγματικότητα. Ο ίδιος γνωρίζει ότι όσο προσπαθούμε να εγκλωβίσουμε το φυσικό γεγονός μέσα στην αναπαράσταση, τόσο το γεγονός αυτό δραπετεύει και χάνεται». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 του Φλεβάρη.

  • Στην αίθουσα τέχνης «Παρατηρητής» (Π. Π. Γερμανού 25, Θεσσαλονίκη), εγκαινιάζεται στις 8 του Φλεβάρη έκθεση έργων ζωγραφικής του Σταύρου Παναγιωτάκη με τίτλο «Αστικά δοχεία». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 26 του Φλεβάρη και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την γκαλερί «Ζήτα - Μι», όπου θα λειτουργεί παράλληλη έκθεση από 1 έως 15 Φλεβάρη. Στην ενότητα «Αστικά δοχεία», που έγιναν πάνω σε πανί ή μουσαμά με ακριλικά, κόλλες και άλλα υλικά, παρουσιάζονται διαχρονικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης που παρατίθενται πολυσήμαντα και με ισάξιες εντάσεις.
  • Εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στο χώρο σύγχρονης τέχνης «Αμυμώνη» (πλατεία Ν. Μπότσαρη, Ιωάννινα), έκθεση ζωγραφικής της Παρασκευής Γαρδέλη. Θα διαρκέσει μέχρι τις 12 του Φλεβάρη.
  • Το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος», στο Μεσολόγγι, συνεχίζει τις πολιτιστικές του δραστηριότητες, με έκθεση φωτογραφίας του Μεσολογγίτη καλλιτέχνη Νίκου Σάμιου. Τίτλος της «Σκηνές της λιμνοθάλασσας». Θα διαρκέσει μέχρι τις 6 του Φλεβάρη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ