Σάββατο 22 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ - ΚΕΡΚΥΡΑ
Εγκαίνια με Ιαπωνική Τέχνη

Μάσκες της περιόδου Εντο
Μάσκες της περιόδου Εντο
Με μια περιοδική έκθεση ιαπωνικής τέχνης της περιόδου Εντο (1615-1868) ανοίγει τις πύλες του, στα τέλη του Γενάρη, το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, στο παλάτι των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου στην Κέρκυρα, ενώ παράλληλα το Μουσείο προετοιμάζεται για τη μόνιμη επαναλειτουργία και επανέκθεση των συλλογών του, καθώς παρέμενε για χρόνια κλειστό.

Τα αντικείμενα της περιόδου Εντο που θα εκτεθούν προέρχονται από τη συλλογή που είχε προσφέρει στο Μουσείο το 1919 ο Ελληνας πρέσβης της Αυστρίας, Γ. Μάνος. Η έκθεση θα αναπτυχθεί σε τρεις αίθουσες και έξι ενότητες, μέσα από τις οποίες θα αναδεικνύεται η επιρροή της αστικής τάξης εκείνη την περίοδο με επίκεντρο την πόλη, αφού «Εντο» ονομαζόταν το σημερινό Τόκιο. Στο μέλλον και όταν ανοίξουν οι μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου η περίοδος Εντο θα αναπτυχθεί με την παρουσίαση όλων των αντικειμένων της συλλογής σε πέντε συνολικά αίθουσες.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης την περιοδική έκθεση, δεδομένου ότι σηματοδοτεί και τη νέα εποχή που εγκαινιάζεται για το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης. Οπως είπε η προϊσταμένη της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην Κέρκυρα, Αγλαΐα Καραμάνου, «τα αντικείμενα θα παρουσιαστούν στις αίθουσες του ισογείου και μ' αυτό τον τρόπο κατοχυρώνονται ως χώρος περιοδικών εκθέσεων. Η μόνιμη έκθεση θα αναπτυχθεί στον πρώτο όροφο». Η κ. Καραμάνου συμπλήρωσε ότι παρουσιάσεις της ιαπωνικής τέχνης, όπως αυτή που προετοιμάζεται τώρα, είναι ιδιαίτερα προσφιλείς αυτήν την εποχή στην Ευρώπη, ενώ μια ανάλογη έκθεση γίνεται στο Μιλάνο. Αλλωστε η επαναλειτουργία του Μουσείου ήταν αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Στις έξι ενότητες του εκθεσιακού προγράμματος για την περίοδο Εντο οι προθήκες θα φιλοξενήσουν πορσελάνες, γλυπτά και χάλκινα αντικείμενα, μάσκες θεάτρου, σύνεργα ταξιδιού και γραφής, ξυλογραφίες με πρόσωπα γυναικών, κιμονό, διακοσμητικά αντικείμενα ένδυσης, καθώς και αντικείμενα της τελετής τσαγιού με αναπαράσταση στο χώρο.

Σημειώνουμε ότι το Μουσείο έχει χιλιάδες αντικείμενα Ασιατικής Τέχνης που προέρχονται από την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία, την Κορέα, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Θιβέτ και αποκτήθηκαν ύστερα από δωρεές. Η συλλογή που δώρισε ο Γ. Μάνος αριθμείται σε 10.000 αντικείμενα, ενώ το 1974 ο Ν. Χατζηβασιλείου (πρέσβης στην Ινδία την περίοδο 1954-62) δώρισε στο Μουσείο συλλογή με 450 αντικείμενα. Μικρότερες ήταν οι συλλογές που δώρισαν οι Ιορδάνης Σινιόσογλου το 1952 και ο Πέτρος Αλμανάκος το 1969.


Δ. Μυρίλλα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ