Σάββατο 22 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
Εικαστικά
Εργα Θεόφιλου

Στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο), παρουσιάζεται έκθεση έργων του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου. Τίτλος της «Θεόφιλος 1928-1934». Διοργανώνεται από το Δήμο Μυτιλήνης και το Μουσείο Θεόφιλου. Θα παρουσιαστούν 51 αντιπροσωπευτικά έργα της ώριμης περιόδου του ζωγράφου, τα οποία είναι μέρος της συλλογής των 86 πινάκων που δώρισε στο Δήμο Μυτιλήνης ο Λέσβιος τεχνοκριτικός Στρατής Ελευθεριάδης (Τεριάντ) , στον οποίο οφείλεται και η αναγνώριση του ζωγραφικού έργου του Θεόφιλου.

Ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ γεννήθηκε στη Βαρειά της Μυτιλήνης γύρω στο 1868. Εξαιτίας της μεγάλης αγάπης του για τη ζωγραφική, φεύγει για τη Σμύρνη, όπου και δημιουργεί τα πρώτα του έργα. Μετά, θα βρεθεί στο Βόλο και το Πήλιο, όπου και θα παραμείνει για 30 ολόκληρα χρόνια. Το 1912 επιστρέφει στη Μυτιλήνη και δημιουργεί τα έργα της τρίτης και τελευταίας περιόδου.

Οπως σημείωνε ο Οδυσσέας Ελύτης, «σ' όλους τους πίνακες που φιλοτέχνησε ο ακούραστος αυτός γυρολόγος, όχι για να ικανοποιείται με την ιδέα ότι είναι καλλιτέχνης, αλλά για να χορταίνει τη χρωματική πείνα του, επανατοποθετείται η Τέχνη στην αρχική της βάση, τη φύση».

«Σε μιαν εποχή που οι εγκεφαλικές αναζητήσεις - ενδιαφέρουσες, δεν αντιλέγω - έφτασαν να συναγωνίζονται την Τεχνολογία και να εισδέχονται την αλήθεια των πραγμάτων από δεύτερο χέρι, εκείνος ξανάγραψε μια πρώτη σελίδα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Πολύ περισσότερο που σαν φαινόμενο παρουσιάσθηκε όχι αλλού, αλλά στη Λέσβο. Ενα νησί που διαθέτει, και από ιστορική άποψη ακόμη, την πιο πλούσια και παλαιά φυσιοκρατική παράδοση».

Στη διάρκεια της έκθεσης (μέχρι 13/2) θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ