ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
Κορυφώνεται η ένταση

Το ντέρμπι ΑΕΚ - ΠΑΟ, από το αποτέλεσμα του οποίου θα κριθούν πολλά, δεσπόζει στη 16η αγωνιστική της Α1

Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης στη 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 κατηγορίας. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη μάχη των πρωτοπόρων ΑΕΚ και Παναθηναϊκού, που θα διεξαχθεί αύριο στο ΟΑΚΑ. Ενα παιχνίδι κρίσιμο και για τους δυο αντιπάλους, αφού η νίκη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Και αυτό γιατί ουσιαστικά σε αυτόν τον αγώνα παίζονται παράλληλα η πρώτη θέση της κανονικής περιόδου, το αβαντάζ έδρας στα πλέι οφ, η διαφορά της πρώτης αναμέτρησης και βέβαια η σχέση του Ιβκοβιτς με τον Ομπράντοβιτς.

Εκτός όμως της «μονομαχίας» του ΟΑΚΑ υπάρχει και έτερο ντέρμπι, αφού ο Αρης στο Αλεξάνδρειο υποδέχεται τον Ολυμπιακό, σε έναν αγώνα επίσης με σημαντικό ενδιαφέρον και πολλές ιδιαιτερότητες. Οι «ερυθρόλευκοι» είναι φαβορί αλλά μέσα στο γεμάτο, όπως αναμένεται, Αλεξάνδρειο, γίνονται τα πάντα. Η έκπληξη της φετινής διοργάνωσης, το Μαρούσι, υποδέχεται τον ΠΑΟΚ, που καλείται να ξεπεράσει την άσχημη ψυχολογία του από την «ευρω-ήττα». Αξιοπρόσεκτα δεν είναι βέβαια μόνο τα παιχνίδια που αφορούν στην κορυφή, αλλά και ορισμένα με ομάδες που βρίσκονται στη μέση της βαθμολογίας. Τέτοια είναι η αναμέτρηση όπου το Περιστέρι υποδέχεται τον Ηρακλή. Μια από τις πολλά υποσχόμενες κόντρες... Οι γηπεδούχοι παρά τον αποκλεισμό τους στο Κύπελλο Κόρατς δείχνουν να είναι σε αγωνιστική άνοδο, όσον αφορά το πρωτάθλημα. Από την άλλη ο «γηραιός» θα έχει στη διάθεσή του, μετά από τρεις αγώνες, τον Μπακ Τζόνσον που αποτελεί «βαρόμετρο» για την απόδοση της ομάδας. Η Νήαρ Ηστ υποδέχεται το Ηράκλειο σε έναν αμφίρροπο αγώνα, ενώ ο Πανιώνιος, που έχει τέσσερις συνεχόμενες νίκες, θα προσπαθήσει να πετύχει την Πέμπτη με αντίπαλο τον Εσπερο, ο οποίος προέρχεται από μια σημαντική νίκη απέναντι στην ΑΕΚ. Στο κλειστό της Δάφνης, η τοπική ομάδα υποδέχεται το Σπόρτιγκ σε μία από τις πιο καθοριστικές κόντρες για την παραμονή. Το πρόγραμμα: Σάββατο (18.00 Καισαριανή) Νήαρ Ηστ - Ηράκλειο, (18.00 Περιστέρι) Περιστέρι - Ηρακλής,(18.00 Ν. Σμύρνη) Πανιώνιος - Εσπερος, (18.00 Δάφνη) Δάφνη - Σπόρτιγκ, (19.00 Μαρούσι ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) Μαρούσι - ΠΑΟΚ. Κυριακή: (18.00 Αλεξάνδρειο) Αρης -Ολυμπιακός, (19.15 ΟΑΚΑ, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) ΑΕΚ - Παναθηναϊκός.

  • Το ντέρμπι του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας με τον Μίλωνα «κλέβει» την παράσταση στην 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α2. Οι πρωτοπόροι Απόλλωνας Πατρών και Μακεδονικός μπορεί να δοκιμάζονται εκτός έδρας, έχουν όμως, θεωρητικά, εύκολο πρόγραμμα αφού αντιμετωπίζουν τους ουραγούς Αρίωνα και Πειραϊκό αντίστοιχα. Αναλυτικά το πρόγραμμα: Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας - Μίλωνας, ΜΕΝΤ - ΚΑΟ Δράμας, Παπάγου - Ιωνικός Νικαίας, Πειραϊκός - Μακεδονικός, Αρίωνας - Απόλλων Πατρών, Φίλιππος - Παλαιό Φάληρο, Λάρισα - Ολύμπια Λάρισας.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Σοβαρότητα...

... περιμένει από τους παίχτες του ο Κυράστας σήμερα απέναντι στον Απόλλωνα (17.00, SUPERSPORT)

Με στόχο να διατηρήσει την απόσταση... αναπνοής που έχει από τον Ολυμπιακό, ρίχνεται, σήμερα, ο Παναθηναϊκός, στη μάχη της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, κόντρα στον Απόλλωνα (17.00, SUPERSPORT) στο Στάδιο Καραϊσκάκη. «Πρέπει σε ακόμα ένα παιχνίδι, να δείξουμε αγωνιστική πειθαρχία και να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας ώστε να επιτύχουμε το στόχο μας που είναι να κλείσουμε τον πρώτο γύρο στο όριο της συγκομιδής των βαθμών που είχαμε χαράξει». Αυτό ανέφερε χτες ο Γιάννης Κυράστας και πρόσθεσε: «Για να πετύχουμε τους στόχους μας, θα πρέπει να νικήσουμε μια ομάδα που στα δύο τελευταία της παιχνίδια με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έδειξε ότι έχει ανακάμψει, τόσο αγωνιστικά όσο και ψυχολογικά». Ωστόσο, οι ελλείψεις στο «πράσινο» στρατόπεδο είναι αρκετές, αφού από την αναμέτρηση με την «Ελαφρά Ταξιαρχία» θα λείψουν οι Λυμπερόπουλος, Φύσσας, Σίγκουρσον, Γκούμας, Μιλόγεβιτς, Βίλα και Κοτσόλης. Η πιθανότερη 11άδα είναι Νικοπολίδης, Μπασινάς, Ολιβάρες, Χένρικσεν, Αλεξόπουλος, Μίκλαντ, Καραγκούνης, Ασάνοβιτς, Βαζέχα, Νασιόπουλος, Κόλα.

  • Εντονη, είναι η φημολογία γύρω από την απόκτηση του Γιουγκοσλάβου επιθετικού της Τορίνο, Ιλια Ιβιτς, από την «πράσινη» ΠΑΕ. Ο ίδιος, όμως, διέψευσε από την Ιταλία τις φήμες, λέγοντας, πως δεν του έγινε πρόταση από την Παναθηναϊκό και πως δε σκοπεύει ακόμα να «αφήσει» την Ιταλία.
ΒΟΛΕΪ
«Κιτρινόμαυρη» κόντρα

Αρης - ΑΕΚ το σημαντικότερο παιχνίδι της 14ης αγωνιστικής

Πόλο έλξης για τα περισσότερα φίλαθλα βλέμματα του βόλεϊ αναμένεται να αποτελέσει σήμερα, το κλειστό γυμναστήριο της Μίκρας, όπου ο Αρης υποδέχεται την ΑΕΚ, στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής της Α1 ανδρών (19.30). Η «Ενωση», βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα και μάλιστα ύστερα από τις πρόσφατες επιτυχίες της στο Κύπελλο Κυπελλούχων διαθέτει ακμαιότατο ηθικό. Οι «κιτρινόμαυροι» του Βορρά, πάντως, στην προσπάθειά τους να «μπουν» ξανά στο κυνήγι της κορυφαίας 4άδας της βαθμολογίας, προβλέπεται να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Ωστόσο, ενδιαφέρον παιχνίδι αναμένεται να γίνει και στη Νίκαια, όπου ο τοπικός Ιωνικός κοντράρεται στο «Καραμπίνη» με τον ενισχυμένο Παναθηναϊκό (18.30). Οι «πράσινοι» θα έχουν στη σύνθεσή τους το Σωτήρη Τσέργα και το Γιώργο Μπατιστάτο που έμειναν ελεύθεροι από τη Φιλία.

Στην Πάτρα, η τοπική ΕΑΠ υποδέχεται τον Πανελλήνιο (19.00, ΣΕΒΕΝ) που προέρχεται από τη νίκη του επί της Ορεστιάδας και θέλει να συνεχίσει τις καλές εμφανίσεις. Οι υπόλοιπες αναμετρήσεις είναι: Ολυμπιακός - Φιλία (Γλυφάδας, 18.00), Ορεστιάδα - Κτησιφών (Ορεστιάδας, 19.00), Ηρακλής - ΠΑΟΚ (Κατσάνειο, 19.00).

  • Για τη 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 γυναικών, διεξάγονται οι εξής αναμετρήσεις: Σήμερα: Πανελλήνιος - ΕΑ Λαρίσης (Πανελληνίου, 17.00), Ηλιούπολη - Νίκη Αλεξανδρούπολης (Ηλιούπολης, 17.30), Αγιος Σώστης - Βριλήσσια (Μετς, 18.00), αύριο: Αρης - Παναθηναϊκός (Χαριλάου, 12.00), Βύρωνας - Αίας Ευόσμου (Βύρωνα, 12.00), Ηρακλής - Φιλαθλητικός (Κατσάνειο, 17.00, ΣΕΒΕΝ).

Η κλήρωση για τα τρία προολυμπιακά τουρνουά βόλεϊ ανδρών, που θα γίνει στην Ευρώπη, θα διεξαχθεί στις 21 Φλεβάρη στην έδρα της διεθνούς ομοσπονδίας, στη Λοζάνη. Τα τρία τουρνουά θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλη στην Πορτογαλία, στη Γαλλία και στην Αθήνα. Οι ομάδες που θα λάβουν μέρος είναι: Πορτογαλία, Γαλλία, Ελλάδα (διοργανώτριες), Ισπανία, Καναδάς, Αργεντινή, Βενεζουέλα, Κίνα, Ιαπωνία, Ταϊβάν, Τυνησία ή Αίγυπτος και μία από τις Πόρτο Ρίκο, Μεξικό και Ολλανδία.

ΠΑΟΚ
«Λόγω Μπάγεβιτς»

«Ηρθα στον ΠΑΟΚ γιατί είναι μεγάλη και γνωστή ομάδα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ισχυρό κίνητρο για την απόφασή μου στάθηκε η παρουσία του Ντούσαν Μπάγεβιτς, για τον οποίο νομίζω είναι τιμή να αγωνίζεται κάποιος. Πιστεύω ότι θα με βοηθήσει να γίνω καλύτερος στη συνέχεια». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του νέου αποκτήματος του ΠΑΟΚ, Βίντακ Μπράντιτς. Η παρουσία του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο του ΠΑΟΚ φαίνεται ότι λειτουργεί ως καταλύτης στις προτάσεις που κάνει ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης, αφού το ίδιο είπε και ο Βασίλης Μπορμπόκης.

Ο Βίντακ Μπράντιτς διάλεξε το «Δικέφαλο του Βορρά», απορρίπτοντας προτάσεις από τη Μονπελιέ, τον Ερυθρό Αστέρα και τη Σπάρτακ Μόσχας. Η επίσημη παρουσίαση του 24χρονου Σέρβου μεσοαμυντικού έγινε χτες το μεσημέρι και o παίκτης αποκάλυψε τα όσα γνωρίζει για την καινούρια του ομάδα: «Ο Μπλάντεν Φορτούλα μου μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον ΠΑΟΚ. Παρακολούθησα τον αγώνα με την Μπενφίκα και ξέρω ότι ο ΠΑΟΚ έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα και δύο κύπελλα, ενώ έχει ενισχυθεί πολύ τη φετινή περίοδο».

Τέλος, τόνισε τις φιλοδοξίες του με τα χρώματα του ΠΑΟΚ: «Θα ήθελα να κατακτήσω κάποιο τίτλο, όμως για φέτος δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτα. Αυτό που προέχει είναι να δημιουργήσουμε μια πολύ καλή ομάδα». Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αγωνιστεί με την Εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας στους αγώνες με την Κροατία και τη Βραζιλία.

ΠΟΛΟ
«Aυλαία» με ντέρμπι

Με ντέρμπι «πέφτει η αυλαία» του πρώτου γύρου στο πρωτάθλημα της Α1 ανδρών. Στην Κρήτη τα Χανιά θα υποδεχτούν τη Βουλιαγμένη στο παιχνίδι που δεσπόζει στην 11η αγωνιστική. Οι Χανιώτες, που προέρχονται από μια δύσκολη εβδομάδα, καθώς ηττήθηκαν από την Πάτρα την Κυριακή, ενώ ο τεχνικός της ομάδας, Ηλίας Μαχαίρας, παραιτήθηκε και ανακάλεσε στη συνέχεια. Θέλουν να ολοκληρώσουν το πρώτο μισό του πρωταθλήματος με νίκη, ώστε να πλασαριστούν στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Από την πλευρά τους οι «μπέμπηδες» θα επιδιώξουν να φύγουν από τα Χανιά με τους δύο βαθμούς ώστε να παραμείνουν σε απόσταση αναπνοής από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Τα υπόλοιπα παιχνίδια της αγωνιστικής: Χανιά - Βουλιαγμένη (Χανίων, 18.30), Ηλυσιακός - Χαλκίδα (Ιλίσιο, 19.00), Παναθηναϊκός - Παλαιό Φάληρο (ΟΑΚΑ, 19.00), Αρης Θεσσαλονίκης - Χίος (Ποσειδώνειο, 19.00), Εθνικός - Γλυφάδα (Πειραιά, 20.30).

  • Δυο ντέρμπι έβγαλε η κλήρωση της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου που πραγματοποίησε η ΕΚΟΦ. Συγκεκριμένα θα κοντραριστούν ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό και τα Χανιά με τη Βουλιαγμένη. Τα αλλά δυο παιχνίδια είναι: Γλυφάδα -Χίος, Πάτρα - Εθνικός. Απ' αυτή τη φάση τα παιχνίδια είναι διπλά. Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στις 26 Ιανουαρίου και οι επαναληπτικοί στις 9 Φεβρουαρίου.
ΕΘΝΙΚΗ
«Δυναμικό ξεκίνημα»

Περιμένει ο Βασίλης Δανιήλ στα προκριματικά του Μουντιάλ 2002

Την παροιμία «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» ασπάζεται ο Δανιήλ και προσδοκά από τους παίχτες του να την υλοποιήσουν. Ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας θεωρεί καλό το πρόγραμμα και επισημαίνει: «Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό που προέχει είναι να μπούμε δυναμικά και αποφασιστικά. Είναι γνωστό πόσο καλή ομάδα είναι η Γερμανία. Αν όλα πάνε όπως τα πιστεύω και η Γερμανία προχωρήσει στα τελικά του EURO, ίσως να μην είναι τόσο καλή το Σεπτέμβρη. Οι παίκτες, λόγω διακοπών, δε θα κάνουν προετοιμασία με τις ομάδες και δε νομίζω πως θα μπορέσουν ν' ανακάμψουν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Γι' αυτό ήθελα να παίξουμε τότε, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως παραγνωρίζω την αξία της».

Ο Δανιήλ τόνισε ακόμα πως εκτός Γερμανίας, Αγγλίας «και οι άλλες ομάδες, οι θεωρητικά εύκολες, μπορούν να κάνουν τη ζημιά. Δεν πρέπει να θεωρούμε κερδισμένα τα παιχνίδια με την Αλβανία και τη Φινλανδία» και επισήμανε: «Νομίζω ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο τα τρία σερί παιχνίδια στην έδρα μας (με Γερμανία, Αλβανία και Αγγλία). Αν καταφέρναμε να πάρουμε και τα τρία παιχνίδια νομίζω ότι θα είχαμε κάνει ένα σπουδαίο και αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση. Εξαρτάται βέβαια και από το τι θα έχουμε κάνει ως τότε».

ΑΡΗΣ
Τέλος μεταγγραφών, εκτός αν...

«Εδώ τελείωσαν οι μετεγγραφές». Αυτό υποστήριξε ο προπονητής του Αρη, Ιλια Πέτκοβιτς, μετά την οριστικοποίηση της απόκτησης του Ρώσου επιθετικού Ολεγκ Βερετένικοφ. Αμέσως πάντως πρόσθεσε κάτι που δείχνει πως η «πόρτα» δεν έκλεισε τελείως: «Πήραμε ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, αλλά κανείς δεν μπορεί προδιαγράψει αν μας προκύψει μια καλή περίπτωση πως θα πούμε όχι»...

Για τα νέα αποκτήματα της ομάδας, ο Ιλια Πέτκοβιτς είπε: «Περιμένουμε λύσεις στην επιθετική γραμμή από τους Βερετένικοφ και Μαγιόρος. Η παρουσία τους θα ανυψώσει το ηθικό και των υπόλοιπων, ενώ θα λειτουργήσει και ανταγωνιστικά και θα τους βοηθήσει να βελτιωθούν περισσότερο». Εκτός από αυτούς που ήρθαν, ο προπονητής του Αρη μίλησε και για αυτούς που έφυγαν από την ομάδα της Θεσσαλονίκης: «Τους εύχομαι να κάνουν καλή καριέρα και ας με εκθέσουν για την επιλογή μου».

Τέλος, αναφέρθηκε στην πιθανή συμμετοχή των νεοαποκτηθέντων στην αναμέτρηση με την Καλαμάτα: «Περιμένουμε τις μπλε κάρτες των νεοαποκτηθέντων, με τους Μαγιόρος και Σάβιτς να έχουν πλεονέκτημα για μια ενδεχόμενη συμμετοχή τους. Αν εκδοθούν τα δελτία τους τότε θα τους βάλουμε να αγωνιστούν», αλλά στον ίδιο τον αγώνα της Κυριακής: «Η νίκη είναι μονόδρομος και θα κάνουμε τα πάντα για να την κατακτήσουμε. Είμαστε καλύτεροι από τους αντιπάλους μας, αλλά δεν πρέπει να τους υποτιμήσουμε σε καμία περίπτωση για να μην έχουμε απρόοπτα γεγονότα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ