ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Θηλιά στον ελληνικό λαό για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ

Συνεδρίασε χτες το ΚΥΣΕΑ και συζήτησε για τις εκκρεμότητες του πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος 1996-2000, ενώ έθεσε τις κατευθύνσεις για το νέο πενταετές 2001-2005 που προσδιορίζεται στο επίπεδο των 4,45.τρισ. δραχμών

Ενα δυσβάσταχτο βάρος φορτώνεται στις πλάτες του ελληνικού λαού με τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, που το ένα φορτώνεται πάνω στο άλλο, παίρνοντας χαρακτήρα χιονοστιβάδας. Η χιονοστιβάδα αυτή απειλεί να καταπλακώσει τη σημερινή και τις επόμενες γενιές και υποθηκεύει στα ταμεία των πολεμικών βιομηχανιών των ιμπεριαλιστών το μέλλον της χώρας. Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) συνεδρίασε χτες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και συζήτησε το νέο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα (2001-2005) το ύψος του οποίου προσδιορίζεται στα 4,45 τρισ. δραχμές.

Το ποσόν αυτό συσσωρεύεται πάνω στα 4 και πλέον τρισ. δραχμές που κόστισε το υπό εξέλιξη πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα (1996-2000). Ποσό που χρεώνει σήμερα κάθε Ελληνα ακόμα και τα αγέννητα μωρά με 1.000.000 δραχμές. Και αυτό είναι μόνο το «αρχικό κεφάλαιο», το οποίο αύριο θα διογκωθεί κατά πολύ μέχρι την εξόφλησή του. Πάνω σε αυτά τα ποσά συσσωρεύονται και τα χρέη για προηγούμενα εξοπλιστικά προγράμματα, που μόνο προς τους Αμερικανούς το χρέος πλησιάζει τα 2 τρισ. δραχμές.

Και όλες αυτές οι δαπάνες γιαοπλικά συστήματα που υπαγορεύονται από τις ανάγκες του νέου επιθετικού δόγματος του ΝΑΤΟ και μάλιστα σε μια περίοδο προσέγγισης με τη «σύμμαχο» Τουρκία,τα οποία περισσότερο από άλλα προηγούμενα γίνονται κατά παραγγελία των Αμερικανών και για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και του νέου επιθετικού του δόγματος, ενώ αποσυνδέονται, λόγω της φύσης των εξοπλισμών που επιλέγονται και της τεχνολογικής εξάρτησης που βαθαίνει, από την κάλυψη των εθνικών αμυντικών αναγκών.

Η μεγάλη πλειοψηφία των οπλικών συστημάτων, που ήδη έχουν επιλεγεί και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και μάλιστα τα πιο ακριβοπληρωμένα, αποτελούν τμήμα προγραμμάτων του ΝΑΤΟ που κατανέμεται στις χώρες - μέλη ώστε αυτές να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του «νέου επιχειρησιακού περιβάλλοντος». Στην εποχή της «νέας τάξης πραγμάτων» το ΝΑΤΟ έχει προκρίνει τη δημιουργία ευέλικτων στρατών που θα στελεχώνονται από επαγγελματίες στρατιώτες. Ετσι, λοιπόν, η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση, που για λογαριασμό της ντόπιας άρχουσας τάξης διεκδικεί ρόλο στην περιοχή στα πλαίσια του νέου ιμπεριαλιστικού καταμερισμού, εκσυγχρονίζει τις Ενοπλες Δυνάμεις, στον τομέα των εξοπλισμών, στον τομέα της επάνδρωσης των μονάδων με τη σταδιακή μετατροπή του στρατού σε ημιεπαγγελματικό και την αύξηση των επαγγελματιών στρατιωτών και στον τομέα της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων και στη συγκρότηση ταχυκίνητων μονάδων.

Η διαδικασία αυτή πλήρους ΝΑΤΟποίησης της χώρας και οργανικής της ένταξης στους σχεδιασμούς της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων συνδέεται με την εκποίηση της εθνικής πολεμικής βιομηχανίας και την άλωσή της από τα μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τύχη των δύο μεγαλύτερων αμυντικών βιομηχανιών, της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), έχει προγραφεί από την κυβέρνηση και έχουν μπει στα παζάρια με τις πολυεθνικές πολεμικές βιομηχανίας με απώτερο σκοπό το ξεπούλημά τους.

Οσον αφορά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και τον υπουργό Τύπου, δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις ούτε αναφορικά με τις εκκρεμότητες του πενταετούς προγράμματος που κλείνει, ούτε σε σχέση με το επόμενο πενταετές, όμως το πλαίσιο είναι δεδομένο και ουσιαστικά το παιχνίδι παίζεται στο πεδίο των επιλογών συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων. Είναι το πεδίο της αντιπαράθεσης των συμφερόντων των πολεμικών βιομηχανιών.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα ανακοινώθηκαν, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τους όρους της ελληνικής συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα παραγωγής του μαχητικού «Eurofighter». Εχει ήδη αποφασιστεί για μετά το 2003 η αγορά 60-90 αεροσκαφών αυτού του τύπου. Σύμφωνα με τον Δ. Ρέππα, «θα γίνουν νέες συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ, για την απόφαση για το "Eurofighter", αφού στο μεταξύ έχουμε προχωρήσει την εφαρμογή της πολιτικής μας για την ΕΑΒ». Και προσδιόρισε στις αρχές Μάρτη νέο ΚΥΣΕΑ για αυτό το σκοπό.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρθηκε, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τους όρους που αφορούν την αγορά 15 γαλλικών μαχητικών τύπου Mirage-2005 και 40-60 αμερικανικών μαχητικών τύπου F-16, για τα οποία έχει γίνει ήδη η επιλογή. Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της προμήθειας αεροσκάφους μέσης μεταφορικής ικανότητας, που θα συμπληρώσει το στόλο των C-130 που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Ο υπουργός Τύπου αναφέρθηκε και στην ετήσια επιβάρυνση από τα δύο πενταετή προγράμματα και μεταφέροντας την εκτίμηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, είπε ότι αυτή θα είναι γύρω στο 1 τρισ. δραχμές και η αποπληρωμή του κάθε πενταετούς θα κατανέμεται στα επόμενα 10 χρόνια.


Κ. Ζ.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στρώνεται τραπέζι «διαλόγου»

ΑΓΚΥΡΑ (του απεσταλμένου μας Δ. ΜΗΛΑΚΑ).-

«Κρατώντας» την πρόταση Τζεμ, για την ανάθεση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, σε θέματα υψηλής πολιτικής και ίσως «απογοητευμένος», γιατί οι προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών, να οργανώσουν μια «θεαματική» συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών στην Κων/πολη απέτυχαν, επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ολοκληρώνοντας την τετραήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία.

Η πρόταση Τζεμ, η οποία «έπεσε» δημόσια στο τραπέζι της ελληνοτουρκικής σκακιέρας από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου των δύο υπουργών μετά τις επίσημες συνομιλίες τους στην Αγκυρα, περιγράφει με ακρίβεια τις προθέσεις της τουρκικής διπλωματίας: « Η Αγκυρα με την πρότασή της υποδεικνύει ένα πλαίσιο και μια διαδικασία, για την πραγματοποίηση του εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου. Το πλαίσιο περιγράφεται από την ομάδα εργασίας από στρατιωτικούς και διπλωμάτες», όπως είπε ο Ι. Τζεμ και η διαδικασία από τη συζήτηση μέσα στους κόλπους αυτής της ομάδας για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημανθούν κάποιες πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει ήδη ολόκληρος «φάκελος» στην Αθήνα, όπου περιγράφεται λεπτομερώς η τουρκική ιδέα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η πρώτη «αξιολόγηση» της τουρκικής πρότασης έγινε στην Αθήνα πριν την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στην Αγκυρα και είναι εν γνώσει τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του υπουργού Αμυνας.

Κάτι ακόμη που αξίζει να σημειωθεί, έχει να κάνει με την «αμηχανία» με την οποία αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση τη διαδικασία της προσέγγισης με την Τουρκία. Για την ακρίβεια, για το φόβο του πολιτικού κόστους και την προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών. Χαρακτηριστική ως προς αυτό ήταν η απάντηση του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, ο οποίος όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πρόσκληση επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Αγκυρα, είπε ότι δεν είναι του παρόντος μια επίσκεψη Σημίτη στην Αγκυρα, η Αθήνα θα απαντήσει διά της διπλωματικής οδού και διαπίστωσε την «άκαιρη» επιδίωξη της Αγκυρας, να ανεβάσει το επίπεδο του ελληνοτουρκικού διαλόγου σε υψηλότερο επίπεδο...

«Φιάσκο» με τους επιχειρηματίες

Κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών είχε κατά νου να δώσει και το «εναρκτήριο λάκτισμα» στις επαφές της «αφρόκρεμας» του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών. Το υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να κινητοποιήσει μεγάλη ομάδα Ελλήνων - μεγάλων - επιχειρηματιών, ώστε να βρεθούν σήμερα στην Κων/πολη, όπου θα γινόταν μια, μεγάλη επίσης, εκδήλωση υπό την αιγίδα και την παρουσία των δύο υπουργών Εξωτερικών. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, τελικά, δεν καρποφόρησαν και μέχρι χτες το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών δεν μπορούσε να δώσει ούτε τα ονόματα των Ελλήνων επιχειρηματιών, που θα βρεθούν σήμερα στην Κων/πολη. Το σίγουρο είναι ότι ο αριθμός δε θα είναι μεγάλος, 8-9 άτομα, και οι απουσίες ηχηρές. Σίγουρο, επίσης, είναι ότι δε θα γίνει καμιά σπουδαία εκδήλωση, αλλά απλώς, ένα γεύμα στο «σπίτι» του Τούρκου «μεγαλοεργολάβου» κ. Τάρα.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ
Πολλά ερωτηματικά δημιουργούν οι τέσσερεις συμφωνίες

Επέστρεψε από την Τουρκία η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, και ο επικεφαλής της, Μπάμπης Αγγουράκης μέλος της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής, με δηλώσεις του, στο ραδιοφωνικό σταθμό «902» σχετικά για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Παπανδρέου στην Τουρκία δήλωσε:

«Οσον αφορά για τις τέσσερις συμφωνίες, που υπογράφτηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών, είναι στα πλαίσια της διαδικασίας προσέγγισης μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης, που γίνεται κάτω από την εποπτεία των ΗΠΑ και της ΕΕ, μετά το Ελσίνκι.

Οι συμφωνίες είναι πολύ σημαντικές, αλλά δημιουργούν πολλά ερωτηματικά. Κατ' αρχήν η συμφωνία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, όπως τη διατυπώνουν οι τουρκικές εφημερίδες. Στον Τύπο της χώρας μας επιλέχτηκε μια πιο κομψή διατύπωση "συμφωνία για την προστασία του πολίτη". Αλλά πρόκειται για μια συμφωνία που προ πολλού τη ζήτηγαν οι τουρκικές αρχές, στο παλιό επιχείρημα του ΡΚΚ. Γενικά, εντάσσεται στην πολιτική των Αμερικάνων, να βλέπουν παντού τρομοκράτες και να ζητάνε τέτοιου είδους συμφωνίες. Κανείς, λοιπόν, δεν ξέρει τι προβλέπει αυτή καθ' εαυτή η συμφωνία, παίρνοντας πάντα υπόψη ότι γίνεται με μια χώρα, όπου το καθεστώς το έχουμε περιγράψει επαρκώς πάρα πολλές φορές. Δεν μπορεί να περιμένει κανείς κάτι το καλό.

Από τις υπόλοιπες, θα έλεγα ότι ενδιαφέρουν την ελληνική και τουρκική άρχουσα τάξη. Προφανώς, αποσκοπούν στη διευκόλυνση και διείσδυση του ελληνικού κεφαλαίου στην Τουρκία, και επίσης μάλλον κοινές δραστηριότητες στη βαλκανική ενδοχώρα.

Η Τουρκία έβαλε θέμα τη δημιουργία "μεικτής στρατιωτικής επιτροπής" για την εξέταση, δήθεν, μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο ή και ακόμα απ' ευθείας επαφής μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού Πενταγώνου.

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν το απέρριψε αυτό, απλά είπε ότι θα απαντήσει, αφού πάρει και τη γνώμη του υπουργείου Αμυνας. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουμε στα θέματα "υψηλής πολιτικής", δηλαδή με τον πυρήνα των προβλημάτων. Είναι προφανές ότι αυτό που θα γίνει μέσω αυτής της επιτροπής ή άλλων μέτρων είναι αυτό που έχουμε πει προ πολλού. Δηλαδή, η αποδοχή εκ μέρους της χώρας μας του καθεστώτος αμφισβήτησης στο Αιγαίο, στα πλαίσια πάντα της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Αυτά τα μέτρα θα έχουν τέτοιου είδους διατυπώσεις, που θα διευκολύνουν την "όσμωση" των συνόρων, του θαλάσσιου και του εναέριου χώρου και σιγά - σιγά θα γίνει αυτό που λέμε, δηλαδή μια διχοτόμηση του Αιγαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ