ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2000
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
«Ανώνυμη» κερδοσκοπία στις πλάτες του ΟΕΚ

Αντιδράσεις προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, που αποκάλυψε ο «Ρ» για την ίδρυση θυγατρικής Ανώνυμης Εταιρίας. Το θέμα θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού.

Την έντονη αντίδραση πολλών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), προκάλεσε το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, που αποκάλυψε ο «Ρ» την Κυριακή, σχετικά με την ίδρυση ανώνυμης εταιρίας, η οποία θα αναλάβει, με χρήματα του Οργανισμού, να κατασκευάσει το Ολυμπιακό Χωριό.

Και μόνο το γεγονός ότι ο ΟΕΚ καλείται να χρηματοδοτήσει ένα τεράστιο έργο (το κόστος του θα υπερβεί σίγουρα τον αρχικό προϋπολογισμό των 120 δισ. δραχμών), για το οποίο, μάλιστα, θα αποφασίζουν άλλοι, θέτει σε κίνδυνο, όχι μόνο το χαρακτήρα του Οργανισμού, αλλά και την ίδια την ύπαρξή του. Η κυβέρνηση, επικαλούμενη την ανάγκη «απαραίτητης ευελιξίας και ταχύτητας στη λήψη των σχετικών αποφάσεων», αποφάσισε την ίδρυση της θυγατρικής Ανώνυμης Εταιρείας, με την επωνυμία «Ολυμπιακό Χωριό 2004». Ομως, με αυτήν τη μορφή είναι πιο εύκολη η εμπλοκή του ιδιωτικού κεφαλαίου, το οποίο θα έχει την ευκαιρία όχι μόνο να κερδοσκοπήσει, αλλά και να συμμετέχει στις αποφάσεις. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι αυτή η Ανώνυμη Εταιρία μπορεί «να δημοπρατεί, κατασκευάζει επιβλέπει ή αναθέτει την κατασκευή του έργου με αυτοχρηματοδότηση ή συγχρηματοδότηση ή με το σύστημα της αντιπαροχής ή παραχώρησης προκειμένου να κατασκευαστούν σε αυτό κάθε είδους κτιριακά συγκροτήματα, κτίρια ή κτίσματα...». Δηλαδή, είναι δυνατόν μέρη ή και ολόκληρο το έργο να δοθεί σε ιδιώτες με τη μορφή, για παράδειγμα, της συγχρηματοδότησης, όπως το αεροδρόμιο των Σπάτων, όπου οι Γερμανοί της «Χόχτιφ», βάζοντας μόνο 53 δισ. δραχμές από τα 658 δισ. συνολικά, (τα υπόλοιπα 603 δισ. είναι συμμετοχή του Δημοσίου και δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου), έχουν το 45% της εταιρίας, που θα εκμεταλλεύεται το αεροδρόμιο για 30 χρόνια!

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά μέλη του ΔΣ του ΟΕΚ φέρονται δυσαρεστημένοι από όσα προβλέπει το νομοσχέδιο. Οπως χαρακτηριστικά έλεγε χτες στο «Ρ» ένας από αυτούς « δεν μπορεί με τα χρήματα του Οργανισμού να κατασκευάζει μια ανώνυμη εταιρία ένα έργο και κάποιοι "τρίτοι" να μπορούν να συμμετέχουν και να έχουν λόγο». Πάντως, αύριο Τετάρτη συνεδριάζει εκτάκτως το ΔΣ του ΟΕΚ και είναι βέβαιο πως θα τεθεί προς συζήτηση το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού. Κι αυτό γιατί αρκετά μέλη του ΔΣ δεν είχαν ενημερωθεί επισήμως για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Να σημειώσουμε ότι χτες, το νομοσχέδιο συζητήθηκε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής και αναμένεται σύντομα να κατατεθεί στην Ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο με τίτλο «Ιδρυση Εταιρείας "Ολυμπιακό Χωριό 2004", προστασία Ολυμπιακών συμβόλων και σημάτων και άλλες διατάξεις», προβλέπει τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας, που θα αναλάβει να κατασκευάσει το έργο με λεφτά του ΟΕΚ. Το νομοσχέδιο δεν εξασφαλίζει στον ΟΕΚ πως θα είναι ο κύριος του έργου μετά τους αγώνες του 2004, ενώ δε διευκρινίζεται αν τον έλεγχο του επταμελούς ΔΣ της νέας εταιρίας θα τον έχει ο ΟΕΚ ή η κυβέρνηση. Παράλληλα, ο ΟΕΚ καλείται να καταβάλει ένα υπέρογκο ποσό (απαλλοτριώσεις, κατασκευή, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, χρηματοδότηση και κάθε άλλη δαπάνη για την ίδρυση και λειτουργία της νέας εταιρίας). Την ίδια στιγμή, το νομοσχέδιο δεν αποκλείει την κυριότητα μέρους ή και ολόκληρου του έργου να «περάσει» σε ιδιώτες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα ακόμα και να συμμετέχουν στο ΔΣ της εταιρίας «Ολυμπιακό Χωριό ΑΕ».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
Το ΥΠΕΧΩΔΕ αναλαμβάνει Σχοινιά, Αγ. Κοσμά και Φάληρο

Η μεγάλης οικολογικής σημασίας περιοχή του Σχοινιά, όπου θα κατασκευαστεί το κωπηλατοδρόμιο
Η μεγάλης οικολογικής σημασίας περιοχή του Σχοινιά, όπου θα κατασκευαστεί το κωπηλατοδρόμιο
Το ΥΠΕΧΩΔΕ αναλαμβάνει τελικά την κατασκευή των, μέχρι χτες, λεγόμενων «ορφανών» Ολυμπιακών έργων. Υστερα από σύσκεψη στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη αποφασίστηκε να συσταθεί ειδική υπηρεσία δημοσίων έργων, η οποία θα μετατραπεί αργότερα σε Ανώνυμη Εταιρία, που θα αναλάβει την κατασκευή του Κωπηλατοδρόμιου και του Σλάλομ στο Σχοινιά, του Ιστιοπλοϊκού Κέντρου στον Αγιο Κοσμά, την ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα, καθώς και τα έργα που θα γίνουν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, Πολιτισμού Ελ. Παπαζώη και οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτας, Δημοσίων Εργων Χρ. Βερελής, Αθλητισμού Α. Φούρας και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Π. Θωμόπουλος.

Η χρηματοδότηση αυτών των έργων, όπως δήλωσε και η Ελ. Παπαζώη μετά τη σύσκεψη, θα χρηματοδοτηθεί από τη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ και συμπλήρωσε πως προχωρούν οι διαδικασίες με τις οποίες θα ενταχθεί ένα κομμάτι και αυτών των έργων, αλλά και των οδικών έργων και των αναπλάσεων στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Ακόμα, όπως δήλωσε η Ελ. Παπαζώη, «αποφασίστηκε να γίνει μια άμεση χρηματοδότηση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προς το ΥΠΕΧΩΔΕ για τις μελέτες των οδικών έργων που είναι αναγκαία για την εξυπηρέτηση των Ολυμπιακών Αγώνων».

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω μετοχοποίησης του ΟΠΑΠ πέρα από το 25% που ήταν η αρχική πρόταση. Η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι «υπάρχει διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για να υπάρξει πρόταση και στη συνέχεια απόφαση». Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να εξεταστούν από τα αρμόδια υπουργεία ποια έργα θα ενταχθούν στο Γ' ΚΠΣ.

Πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αναφέρουν πως χτες αποφασίστηκε να χρηματοδοτηθεί και η ΓΓΑ από τη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξασφαλίστηκαν 20 δισ. δρχ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα οποία η ΓΓΑ μπορεί να χρησιμοποιήσει το επόμενο εξάμηνο, ώστε να προχωρήσουν τα έργα αρμοδιότητάς της.

Να σημειώσουμε τέλος ότι και η Ελ. Παπαζώη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας δήλωσαν - απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις - πως δεν τέθηκε θέμα απομάκρυνσης του διευθύνοντος συμβούλου της Οργανωτικής Επιτροπής Κ. Μπακούρη.

ΦΑΛΗΡΙΚΟΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ
Παραδίδεται στους άρχοντες του τζόγου!

Ο Φαληρικός Ιππόδρομος παραδίδεται για τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση στους άρχοντες του ηλεκτρονικού τζόγου, με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό τονίστηκε χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής για τη Διάσωση του χώρου του Ιπποδρόμου. Απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο μαζικοί φορείς και δημοτικές παρατάξεις της Καλλιθέας και του Π. Φαλήρου, που συμμετέχουν στην Επιτροπή, δήλωσαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε μαζικές κινητοποιήσεις και σε προσφυγές στα δικαστήρια, ώστε να σταματήσει ο παράνομος διαγωνισμός του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας, να καταργηθούν οι ρυθμίσεις του νόμου 2730 και να περιέλθει ο χώρος στο Δήμο Καλλιθέας, ώστε να διαμορφωθεί σε χώρο πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού.

Μέλη της Επιτροπής τόνισαν ότι ενώ είχε οριστεί από το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας ο χώρος του Ιπποδρόμου να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και πολιτισμού, ο νόμος για τα Ολυμπιακά Εργα (ν. 2730/99) τον μετέτρεψε σε πόλο εντατικής εμπορικής εκμετάλλευσης, με εξαιρετικά υψηλούς όρους δόμησης (115.000 τ.μ., κάλυψη 70%) και απεριόριστο ύψος. Ηδη από τον ΟΔΙΕ διεξάγεται διαγωνισμός, που εξελίσσεται σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας για την παραχώρηση του Φαληρικού Ιπποδρόμου σε ιδιωτικές εταιρίες.

«Διαφαίνεται ότι, με αφορμή το 2004, προωθείται η ικανοποίηση των επιχειρηματιών», επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου η Φρ. Κορτζίδου εκπρόσωπος του ΚΚΕ. «Πρόθεση της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου οι χώροι όπου θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες μετά το 2004 να μετατραπούν σε χώρους κερδοσκοπίας. Το ΚΚΕ θα είναι κοντά στους αγώνες σας και θα σας υποστηρίξει με κάθε τρόπο τόσο μέσα όσο και έξω από τη Βουλή», κατέληξε η Φρ. Κορτζίδου.

Θυσία στην ΟΝΕ ό,τι απέμεινε από το δημόσιο ΟΤΕ

Αν ο ΟΤΕ έγινε το πρώτο «θύμα» της ιδιωτικοποίησης στην πορεία προς την ΟΝΕ, οι τηλεπικοινωνίες της χώρας θα είναι, και πάλι, το «θυσίασμα» που θα εξευμενίσει τους θεούς του πολυεθνικού κεφαλαίου, προκειμένου η ΟΝΕ να κλειδωθεί για τα καλά. Ετσι σύμφωνα και με το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνεται η υποχρέωση - εκτός των άλλων - για μια ταχύτερη απελευθέρωση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Με δεδομένο ότι ο ΟΤΕ, από τον Απρίλη του 1996, μέχρι τον Ιούλη του 1999, παραδόθηκε κατά 49% στα μεγάλα χαρτοφυλάκια του Χρηματιστηρίου, και από 1/1/2001 θα απελευθερωθεί και η βασική τηλεφωνία, είναι φανερό ότι το Πρόγραμμα Σύγκλισης προδιαγράφει με σαφήνεια τη θέληση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΤΕ και να παραδώσει τις τηλεπικοινωνίες της χώρας ολοκληρωτικά στο πολυεθνικό κεφάλαιο.

Ηδη, τα σενάρια στα συναρμόδια υπουργεία, Εθνικής Οικονομίας και Επικοινωνιών, τυγχάνουν των ανάλογων επεξεργασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά τα σενάρια αφορούν και το μέγεθος του πακέτου που θα δοθεί στο λεγόμενο «στρατηγικό επενδυτή», αλλά και το δίλημμα, αν αυτός που «θα βάλει στο χέρι» τον Οργανισμό θα εκπροσωπεί τα ευρωπαϊκά ή αμερικανικά κεφάλαια, κάτι, βέβαια, που δεν είναι άσχετο με τους προσανατολισμούς και ισχυρών ντόπιων συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τηλεπικοινωνιών.

Στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης - μετοχοποίησης, εξετάζεται και το μέλλον των σημαντικότερων θυγατρικών, «ΚΟΣΜΟΤΕ», «ΟΤΕ-ΝΕΤ» και «ΟΤΕ-Λίζινγκ», πέραν της μητρικής εταιρίας. Με δεδομένη την κυριαρχία των δύο πολυεθνικών (ΠΑΝΑΦΟΝ και ΤΕΛΕΣΤΕΤ) στην κινητή τηλεφωνία και το προβάδισμα ξένων και ντόπιων συμφερόντων και στον τομέα της ψηφιακής τηλεόρασης και σε αναμονή και της δεύτερης άδειας σε όλη την γκάμα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, το τέλος «του έτους της ΟΝΕ», θα βρει, όχι μόνο την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΤΕ να βρίσκονται έξω από τα συρτάρια του δημοσίου, αλλά και συνολικά τις τηλεπικοινωνίες της χώρας, κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο του χρηματιστηριακού κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ