Τρίτη 25 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
«Ανώνυμη» κερδοσκοπία στις πλάτες του ΟΕΚ

Αντιδράσεις προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, που αποκάλυψε ο «Ρ» για την ίδρυση θυγατρικής Ανώνυμης Εταιρίας. Το θέμα θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού.

Την έντονη αντίδραση πολλών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), προκάλεσε το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, που αποκάλυψε ο «Ρ» την Κυριακή, σχετικά με την ίδρυση ανώνυμης εταιρίας, η οποία θα αναλάβει, με χρήματα του Οργανισμού, να κατασκευάσει το Ολυμπιακό Χωριό.

Και μόνο το γεγονός ότι ο ΟΕΚ καλείται να χρηματοδοτήσει ένα τεράστιο έργο (το κόστος του θα υπερβεί σίγουρα τον αρχικό προϋπολογισμό των 120 δισ. δραχμών), για το οποίο, μάλιστα, θα αποφασίζουν άλλοι, θέτει σε κίνδυνο, όχι μόνο το χαρακτήρα του Οργανισμού, αλλά και την ίδια την ύπαρξή του. Η κυβέρνηση, επικαλούμενη την ανάγκη «απαραίτητης ευελιξίας και ταχύτητας στη λήψη των σχετικών αποφάσεων», αποφάσισε την ίδρυση της θυγατρικής Ανώνυμης Εταιρείας, με την επωνυμία «Ολυμπιακό Χωριό 2004». Ομως, με αυτήν τη μορφή είναι πιο εύκολη η εμπλοκή του ιδιωτικού κεφαλαίου, το οποίο θα έχει την ευκαιρία όχι μόνο να κερδοσκοπήσει, αλλά και να συμμετέχει στις αποφάσεις. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι αυτή η Ανώνυμη Εταιρία μπορεί «να δημοπρατεί, κατασκευάζει επιβλέπει ή αναθέτει την κατασκευή του έργου με αυτοχρηματοδότηση ή συγχρηματοδότηση ή με το σύστημα της αντιπαροχής ή παραχώρησης προκειμένου να κατασκευαστούν σε αυτό κάθε είδους κτιριακά συγκροτήματα, κτίρια ή κτίσματα...». Δηλαδή, είναι δυνατόν μέρη ή και ολόκληρο το έργο να δοθεί σε ιδιώτες με τη μορφή, για παράδειγμα, της συγχρηματοδότησης, όπως το αεροδρόμιο των Σπάτων, όπου οι Γερμανοί της «Χόχτιφ», βάζοντας μόνο 53 δισ. δραχμές από τα 658 δισ. συνολικά, (τα υπόλοιπα 603 δισ. είναι συμμετοχή του Δημοσίου και δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου), έχουν το 45% της εταιρίας, που θα εκμεταλλεύεται το αεροδρόμιο για 30 χρόνια!

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά μέλη του ΔΣ του ΟΕΚ φέρονται δυσαρεστημένοι από όσα προβλέπει το νομοσχέδιο. Οπως χαρακτηριστικά έλεγε χτες στο «Ρ» ένας από αυτούς « δεν μπορεί με τα χρήματα του Οργανισμού να κατασκευάζει μια ανώνυμη εταιρία ένα έργο και κάποιοι "τρίτοι" να μπορούν να συμμετέχουν και να έχουν λόγο». Πάντως, αύριο Τετάρτη συνεδριάζει εκτάκτως το ΔΣ του ΟΕΚ και είναι βέβαιο πως θα τεθεί προς συζήτηση το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού. Κι αυτό γιατί αρκετά μέλη του ΔΣ δεν είχαν ενημερωθεί επισήμως για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Να σημειώσουμε ότι χτες, το νομοσχέδιο συζητήθηκε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής και αναμένεται σύντομα να κατατεθεί στην Ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο με τίτλο «Ιδρυση Εταιρείας "Ολυμπιακό Χωριό 2004", προστασία Ολυμπιακών συμβόλων και σημάτων και άλλες διατάξεις», προβλέπει τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας, που θα αναλάβει να κατασκευάσει το έργο με λεφτά του ΟΕΚ. Το νομοσχέδιο δεν εξασφαλίζει στον ΟΕΚ πως θα είναι ο κύριος του έργου μετά τους αγώνες του 2004, ενώ δε διευκρινίζεται αν τον έλεγχο του επταμελούς ΔΣ της νέας εταιρίας θα τον έχει ο ΟΕΚ ή η κυβέρνηση. Παράλληλα, ο ΟΕΚ καλείται να καταβάλει ένα υπέρογκο ποσό (απαλλοτριώσεις, κατασκευή, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, χρηματοδότηση και κάθε άλλη δαπάνη για την ίδρυση και λειτουργία της νέας εταιρίας). Την ίδια στιγμή, το νομοσχέδιο δεν αποκλείει την κυριότητα μέρους ή και ολόκληρου του έργου να «περάσει» σε ιδιώτες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα ακόμα και να συμμετέχουν στο ΔΣ της εταιρίας «Ολυμπιακό Χωριό ΑΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ