Τρίτη 25 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επεκτείνεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα

Κάτοχος του συστήματος η Εγκληματολογική Υπηρεσία, που δύναται όμως να προσφέρει τις πληροφορίες της «διά πάσα χρήση»...

Ενα «κλικ» του «ποντικιού» χωρίζει τον ύποπτο για εγκληματική πράξη από τον παρακολουθούμενο για την πολιτική δράση του
Ενα «κλικ» του «ποντικιού» χωρίζει τον ύποπτο για εγκληματική πράξη από τον παρακολουθούμενο για την πολιτική δράση του
Επίδειξη των δυνατοτήτων ηλεκτρονικού φακελώματος έγινε χτες στο κτίριο της Αστυνομίας στη Λ. Αλεξάνδρας, στην έδρα της εγκληματολογικής υπηρεσίας. Παρόντες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, η ηγεσία της αστυνομίας, πολλοί ανώτατοι αξιωματικοί και βέβαια εκπρόσωποι των ΜΜΕ. Αυτό που παρουσιάστηκε ήταν η επέκταση του υπάρχοντος συστήματος ώστε να επεξεργάζεται και οπτικό υλικό. Αυτό που δεν ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, όμως, και το γνωρίζουν οι αξιωματικοί που χειρίζονται τα νέα ηλεκτρονικά μηχανήματα, είναι ότι αυτά μπορούν να αποδειχτούν ιδιαίτερα επικίνδυνα, όταν κατ' αρχήν «αξιοποιούνται» από τους χειριστές τους για δόλιους σκοπούς, είτε για να εκβιάσουν, είτε για να εκθέσουν ανθρώπους και καταστάσεις στο περιθώριο της αστυνομικής υπηρεσίας. Και βέβαια όταν είναι ενταγμένα στο μηχανισμό παρακολούθησης και αστυνόμευσης του λαϊκού κινήματος, δε χωρά καμιά αμφιβολία ότι με την ίδια τη λειτουργία τους υπονομεύουν τη «δημοκρατική νομιμότητα»... Αλλωστε σε κατ' ιδίαν συζητήσεις με αξιωματικούς μετά την παρουσίαση, τέθηκε το ερώτημα κατά πόσο είναι νόμιμη η αστυνομική πρακτική που καθιερώνεται με τη χρησιμοποίηση της βιντεοσκόπησης και των προϊόντων της ακόμα και σε αυτές τις προανακριτικές διαδικασίες ή σαν πειστήριο στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αστυνόμος Α' Νικόλαος Ζωγράφος, το Φωτογραφικό Τμήμα της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας απέκτησε νέες βάσεις ηλεκτρονικών δεδομένων (κόστισαν περίπου 60.000.000 δρχ) στις οποίες αρχειοθετείται φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό. Ηδη έχουν καταχωριστεί περίπου 2.000 φωτογραφίες με δυνατότητα καταχώρισης περίπου 1,5 εκατ. φωτογραφιών. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα το σύστημα μπορεί να ξεχωρίσει τη φωτογραφία ενός υπόπτου, αρκεί να ζητηθεί με συγκεκριμένα ή παρεμφερή στοιχεία, βάσει της περιγραφής ενός αυτόπτη μάρτυρα. Στο αρχείο υπάρχουν συλλογές «εξαρτημάτων» όπως γυαλικά, μούσια, μουστάκια, τατουάζ κλπ, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από το χειριστή του προγράμματος, ανάλογα με τις περιγραφές των μαρτύρων.

Το πρόγραμμα αυτό μπορεί, όπως είπε, να επεκταθεί ώστε να έχει άμεση διασύνδεση με τις υπηρεσίες ελέγχου διαβατηρίων, με τις περιφερειακές υπηρεσίες της αστυνομίας ή με χώρους ελεγχόμενης εισόδου κλπ. Δεν αποκλείεται προσεχώς να υπάρξει διασύνδεση και με τις αστυνομικές κάμερες που είναι τοποθετημένες σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης, ώστε να καταγράφεται απ' απευθείας, οποιαδήποτε κίνηση μεμονωμένων προσώπων, συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων και άλλων συμβάντων αστυνομικού «ενδιαφέροντος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ