Τρίτη 25 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θυσία στην ΟΝΕ ό,τι απέμεινε από το δημόσιο ΟΤΕ

Αν ο ΟΤΕ έγινε το πρώτο «θύμα» της ιδιωτικοποίησης στην πορεία προς την ΟΝΕ, οι τηλεπικοινωνίες της χώρας θα είναι, και πάλι, το «θυσίασμα» που θα εξευμενίσει τους θεούς του πολυεθνικού κεφαλαίου, προκειμένου η ΟΝΕ να κλειδωθεί για τα καλά. Ετσι σύμφωνα και με το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνεται η υποχρέωση - εκτός των άλλων - για μια ταχύτερη απελευθέρωση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Με δεδομένο ότι ο ΟΤΕ, από τον Απρίλη του 1996, μέχρι τον Ιούλη του 1999, παραδόθηκε κατά 49% στα μεγάλα χαρτοφυλάκια του Χρηματιστηρίου, και από 1/1/2001 θα απελευθερωθεί και η βασική τηλεφωνία, είναι φανερό ότι το Πρόγραμμα Σύγκλισης προδιαγράφει με σαφήνεια τη θέληση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΤΕ και να παραδώσει τις τηλεπικοινωνίες της χώρας ολοκληρωτικά στο πολυεθνικό κεφάλαιο.

Ηδη, τα σενάρια στα συναρμόδια υπουργεία, Εθνικής Οικονομίας και Επικοινωνιών, τυγχάνουν των ανάλογων επεξεργασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά τα σενάρια αφορούν και το μέγεθος του πακέτου που θα δοθεί στο λεγόμενο «στρατηγικό επενδυτή», αλλά και το δίλημμα, αν αυτός που «θα βάλει στο χέρι» τον Οργανισμό θα εκπροσωπεί τα ευρωπαϊκά ή αμερικανικά κεφάλαια, κάτι, βέβαια, που δεν είναι άσχετο με τους προσανατολισμούς και ισχυρών ντόπιων συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τηλεπικοινωνιών.

Στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης - μετοχοποίησης, εξετάζεται και το μέλλον των σημαντικότερων θυγατρικών, «ΚΟΣΜΟΤΕ», «ΟΤΕ-ΝΕΤ» και «ΟΤΕ-Λίζινγκ», πέραν της μητρικής εταιρίας. Με δεδομένη την κυριαρχία των δύο πολυεθνικών (ΠΑΝΑΦΟΝ και ΤΕΛΕΣΤΕΤ) στην κινητή τηλεφωνία και το προβάδισμα ξένων και ντόπιων συμφερόντων και στον τομέα της ψηφιακής τηλεόρασης και σε αναμονή και της δεύτερης άδειας σε όλη την γκάμα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, το τέλος «του έτους της ΟΝΕ», θα βρει, όχι μόνο την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΤΕ να βρίσκονται έξω από τα συρτάρια του δημοσίου, αλλά και συνολικά τις τηλεπικοινωνίες της χώρας, κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο του χρηματιστηριακού κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ