ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Γενάρη 2000
Σελ. /48
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αγροτική Πολιτική
«Θερίζουν» τη βαμβακοκαλλιέργεια

Το στρεμματικό πλαφόν που προσθέτει η κυβέρνηση στην ποσόστωση που θέτει η ΕΕ - εμφανιζόμενη «βασιλικότερη του βασιλέως» - αποσκοπεί να το χρησιμοποιήσει ως πρόσθετη «δικλείδα ασφαλείας», για να εξασφαλιστεί ο στόχος δραστικής μείωσης της βαμβακοπαραγωγής στην Ελλάδα

Την περασμένη Τρίτη, το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης για διοικητικό περιορισμό των στρεμμάτων που καλλιεργούνται με βαμβάκι στη χώρα μας. Η απόφαση τίθεται σε εφαρμογή αμέσως και, για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, η βαμβακοκαλλιέργεια θα μειωθεί κατά 700.000 στρέμματα σε σχέση με την περσινή. Και, βεβαίως, η μείωση μπορεί ν' αυξηθεί περισσότερο του χρόνου και στις επόμενες χρονιές, καθώς αυτό φαίνεται να βρίσκεται στη «διακριτική ευχέρεια» της κυβέρνησης, η οποία δεν κρύβει ότι στοχεύει σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι το υπουργείο Γεωργίας καθόρισε, με αυθαίρετο τρόπο και χωρίς συνεννόηση με τους βαμβακοπαραγωγούς, τον αριθμό των στρεμμάτων που θα καλλιεργηθούν φέτος - ανέρχονται στα 3.600.000 - θέτοντας επιπλέον και στρεμματικό πλαφόν για το βαμβάκι, εκτός από την ποσόστωση στη βαμβακοπαραγωγή που έχει επιβάλει η ΕΕ, με το σχετικό κανονισμό, ο οποίος ισχύει από το 1995 και περιορίζει την παραγωγή στους 782.000 τόνους.

Το στρεμματικό πλαφόν που προσθέτει η κυβέρνηση στην ποσόστωση που θέτει η ΕΕ - εμφανιζόμενη «βασιλικότερη του βασιλέως» - αποσκοπεί να το χρησιμοποιήσει ως πρόσθετη «δικλείδα ασφαλείας», για να εξασφαλιστεί ο στόχος δραστικής μείωσης της βαμβακοπαραγωγής στην Ελλάδα στο ύψος των 782.000 τόνων που καθόρισε η ΕΕ, από τους 1.250.000 τόνους, κατά μέσο όρο, που φτάνει τα τελευταία χρόνια. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε ακόμη πιο εξειδικευμένες αποφάσεις - όπως π. χ. στην επιβολή ατομικού πλαφόν στον παραγωγό και στη ζωνοποίηση της καλλιέργειας - ώστε να «κλειδώσει» στα σίγουρα το βαμβάκι στ' ασφυκτικά όρια που θέτει η ΕΕ στα πλαίσια του κανονισμού του 1995, αλλά και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της «Ατζέντας 2000» και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για γενικότερες αναδιαρθρώσεις στη βαμβακοκαλλιέργεια, που οδηγούν στη συρρίκνωσή της στην Ευρώπη, προς όφελος των φάρμερ - βαμβακοπαραγωγών των ΗΠΑ. Το πλέον προκλητικό, δε, είναι ότι η ΕΕ, που είναι ελλειμματική σε βαμβάκι, προτιμάει να εισάγει από τις ΗΠΑ και άλλες τρεις χώρες και όχι από την Ελλάδα που είναι μέλος της, εξαναγκάζοντάς τη, μάλιστα, να μειώσει τη βαμβακοκαλλιέργεια. Χαρακτηριστικό ακόμα είναι ότι η ΕΕ δε διαμαρτυρήθηκε καθόλου στον ΠΟΕ για τη μείωση της εμπορικής τιμής του βαμβακιού (κατέβηκε στις 61 δραχμές το κιλό), η οποία οφείλεται στον ανταγωνισμό στην παγκόσμια αγορά, ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Κίνα, διότι τις βόρειες χώρες της ΕΕ τις συμφέρει καλύτερα να εισάγουν φτηνότερο βαμβάκι από τις ΗΠΑ στην εμπορική τιμή, παρά να απορροφούν το ελληνικό βαμβάκι.

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι η απόφαση της κυβέρνησης να πάρει το «δρεπάνι» και να «θερίσει» την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», αλλά εντάσσεται στα γενικότερα σχέδια, επιλογές και μεθοδεύσεις της ΕΕ και του ΠΟΕ, για παραγωγική συρρίκνωση του αγροτικού τομέα της ελληνικής οικονομίας και για μαζικό ξεκλήρισμα χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών της χώρας μας.

* * *

Ουπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης - γνωστός για τις «ικανότητές» του να κάνει το μαύρο άσπρο και εξπέρ στα ψεύδη προς τους αγρότες - επιχείρησε να παρουσιάσει αυτή την καταστροφική απόφαση σαν φιλοαγροτικό μέτρο! Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση, που εκδόθηκε τη «μαύρη Τρίτη» για τους βαμβακοπαραγωγούς, αναφέρεται ότι «εκφράζοντας τα καθολικά σχεδόν συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων, είμαστε βέβαιοι ότι δίνουμε την optimum λύση για τη στήριξη του εθνικού μας προϊόντος». Στην ίδια ανακοίνωση, που ξεχειλίζει από ψέματα και παραπληροφόρηση, αναφέρεται επιπλέον ότι «η συνεχής και χωρίς συνεννόηση ετήσια αύξηση εκτάσεων και ποσοτήτων βάμβακος, οδήγησε το υπουργείο Γεωργίας, για την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθολογική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της χώρας, να απευθυνθεί προς κάθε πλευρά του αγροτικού χώρου (συνεταιριστές, συνδικαλιστές, στελέχη της Αυτοδιοίκησης και πολιτικούς) να προτείνουν τρόπους εξορθολογισμού του υφισταμένου συστήματος. Ολες οι πλευρές υπέδειξαν ρήτρες διοικητικής παρέμβασης με όρους παρόμοιους με το προτεινόμενο σχέδιο».

Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο υπουργός Γεωργίας επιχειρεί να εμφανίσει ως «αγροτική και λαϊκή απαίτηση» τη συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας, που οδηγεί στο ξεκλήρισμα πολλών ακόμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών της χώρας μας! Η αλήθεια είναι ότι μόνο κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες στη Θεσσαλία, όπως π. χ. ο υφυπουργός Ν. Σαλαγιάννης και οι κυβερνητικοί βουλευτές Δ. Σωτηρλής και Θ. Στάθης και λίγα συνεταιριστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ, είχαν, εκ των προτέρων, συμφωνήσει με τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας - κι αυτοί έχουν ήδη χαρακτηριστεί «συνένοχοι στο έγκλημα» από τον αγροτικό κόσμο της περιοχής - ενώ το αγροτικό κίνημα εξ αρχής είχε διαφωνήσει «κάθετα και οριζόντια» και, μάλιστα, έχει δηλώσει πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην περάσει αυτό το αντιαγροτικό μέτρο σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών. Αλλά το αίτημα να μη μειωθεί η βαμβακοκαλλιέργεια είναι το πρώτο στην ιεράρχηση των αιτημάτων που προβάλλουν οι αγρότες της Θεσσαλίας και στις νέες κινητοποιήσεις τους που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Κι αυτό είναι λογικό, καθώς το μέτρο θα πλήξει ιδιαίτερα τη Θεσσαλία, όπου καλλιεργείται και παράγεται πάνω από το 50% της συνολικής βαμβακοπαραγωγής της Ελλάδας. Και κάποιες αυταπάτες που καλλιεργούνταν από τα «φερέφωνα» της κυβέρνησης στην περιοχή, ότι δήθεν η περικοπή της βαμβακοκαλλιέργειας δε θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στη Θεσσαλία - οι «ψιθυριστές» έλεγαν πως θα την πληρώσουν άλλες περιοχές της χώρας - δεν υπάρχουν πια, καθώς το μέτρο αφορά σ' όλη τη χώρα και, βεβαίως, στη Θεσσαλία. Μάλιστα, η περιοχή μπορεί να «πληρώσει» και κάτι παραπάνω, αφού θεωρείται από εκείνες στις οποίες η βαμβακοκαλλιέργεια θα πρέπει να μειωθεί και για τον πρόσθετο λόγο ότι έχει μολυνθεί πολύ από νιτρορύπανση. (Αλλά γι' αυτό το «επιχείρημα» που εμπεριέχεται και στην απόφαση του υπουργείου Γεωργίας, θα αναφερθούμε αναλυτικά παρακάτω).

* * *

Το δεύτερο μεγάλο ψεύδος του υπουργού Γεωργίας - εκτός δηλαδή από τον ψευδή ισχυρισμό του ότι το μέτρο τυγχάνει της αποδοχής των βαμβακοπαραγωγών και των εκπροσώπων τους - είναι ότι με τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας οι παραγωγοί θα εξασφαλίσουν μεγάλες τιμές στην πώληση του προϊόντος τους.

Κατ' αρχάς και με τη μείωση που αποφασίστηκε η παραγωγή βαμβακιού θα ξεπερνάει κατά πολύ την ποσόστωση των 782.000 τόνων που θέτει η ΕΕ - υπολογίζεται ότι με τα 3.600.000 στρέμματα που θα καλλιεργηθούν φέτος θα φτάσει στους 1.100.000 τόνους - κι επομένως οι βαμβακοπαραγωγοί θα εξακολουθούν να πληρώνουν βαρύ πρόστιμο συνυπευθυνότητας - και μάλιστα από φέτος κατά 20% μεγαλύτερο - για την υπέρβαση της ποσόστωσης. Το πολύ - πολύ, δηλαδή, να εξασφαλιστεί τιμή κοντά σ' αυτή που πήραν πρόπερσι, που ήταν κατά πολύ μικρότερη από τις προηγούμενες χρονιές και, βεβαίωνε, απείχε παρασάγγας από την τιμή στόχου.

Και, φυσικά, η μείωση των στρεμμάτων που δικαιούνται να καλλιεργήσουν θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του γενικότερου εισοδήματός τους, καθώς όλες οι άλλες καλλιέργειες, που θα μπορούσαν να έχουν ως εναλλακτικές, έχουν λιγότερο εισόδημα.

Η άλλη «κουτοπονηριά» του υπουργού Γεωργίας, ότι η μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας θα θίξει, κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, τους μεγαλοαγρότες - καθώς ο στρεμματικός περιορισμός δεν αφορά τους καλλιεργητές των 60 στρεμμάτων και γίνεται από εκεί και πάνω ποσοστιαία - δεν πιάνει, αφού κανείς πια «δεν τρώει κουτόχορτο». Για να μπορέσει κάποιος βαμβακοπαραγωγός να εξασφαλίσει ένα εισόδημα με το οποίο θα μπορεί στοιχειωδώς να ζήσει, θα πρέπει να καλλιεργεί παραπάνω από 60 στρέμματα.

Η πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγών αναγκάζεται να καλλιεργούν πολύ περισσότερα από 60 στρέμματα - επειδή δε ο κλήρος είναι μικρός, νοικιάζουν χωράφια - γιατί αλλιώς θα «μπουν μέσα». Με 60 στρέμματα ο βαμβακοπαραγωγός το πολύ να ξοδέψει 4.500.000 δρχ. το χρόνο, από τα οποία, αν αφαιρέσουμε τα έξοδα, μένουν περίπου 1.500.000, δηλαδή κοντά στα έξοδα που κάνει για την καλλιέργεια.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Γεωργίας «ξέχασε» παντελώς την υπόσχεση που είχε δώσει, πολλές φορές, στους βαμβακοπαραγωγούς - ιδιαίτερα κατά τις πρόσφατες προεκλογικές περιοδείες του στη Θεσσαλία - ότι δε θα πληρώνουν πρόστιμο συνυπευθυνότητας οι καλλιεργητές μέχρι 60 στρεμμάτων. Βεβαίως είχε πρώτα «ξεχάσει» να το θέσει ως αίτημα της χώρας μας στην τελευταία Σύνοδο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στην οποία συμμετείχε, παρά το γεγονός ότι είχε δημοσίως δεσμευτεί γι'αυτό.

Το «ποιόν» του νέου υπουργού Γεωργίας δείχνει ακόμα και το ότι ενώ είχε συμφωνήσει με το αίτημα των αγροτών να ζητηθεί από την ΕΕ αύξηση του πλαφόν βαμβακιού για την Ελλάδα στους 1.200.000 τόνους τουλάχιστον, με την απόφασή του για μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 700.000 στρέμματα, μειώνεται η παραγωγή στους 1.100.000 τόνους...

* * *

Οσον αφορά το «επιχείρημα» του υπουργού Γεωργίας ότι η μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας αποσκοπεί - εκτός των άλλων - και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της νιτρορύπανσης, όπως αποκάλυψε ο «Ρ», πρόκειται για μια ακόμα απάτη του Γ. Ανωμερίτη. Διότι - σύμφωνα με στοιχεία ειδικών επιστημόνων που δημοσίευσε η εφημερίδα μας - το βαμβάκι ευθύνεται πάρα πολύ λίγο για τη νιτρορύπανση της περιοχής, πολύ λιγότερο σε σχέση με το σύνολο σχεδόν των άλλων δυναμικών καλλιεργειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τα... κουκιά ευθύνονται λιγότερο από το βαμβάκι για τη νιτρορύπανση και προφανώς είναι αδύνατο όλοι οι αγρότες να καλλιεργούν μόνο κουκιά στην Ελλάδα... Εκτός κι αν η κυβέρνηση τους προτείνει να αφήσουν χέρσα όλα τα χωράφια τους, ή να πάνε να καλλιεργήσουν στον... Αρη.

* * *

Το πού θα καταλήξει η βαμβακοκαλλιέργεια στη χώρα μας με τα μέτρα που λαμβάνονται στην ΕΕ και ιδιαίτερα με την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης για περιορισμό των στρεμμάτων, φαίνεται από το τι έγινε σε άλλα προϊόντα για τα οποία ελήφθησαν ανάλογα μέτρα.

Η απόφαση για ατομικά συμβόλαια παραγωγών - εμπόρων (δηλαδή ατομικό πλαφόν), που εφαρμόζεται από το 1992 για τον καπνό, οδήγησε στη δραστική μείωση της καπνοκαλλιέργειας, που απειλείται πλέον με αφανισμό, και στη δραματική συρρίκνωση των τιμών του προϊόντος και του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών.

Το ίδιο συνέβη με τα τεύτλα όπου πρώτα επιβλήθηκε στρεμματικό πλαφόν και στη συνέχεια ατομική ποσόστωση στην παραγωγή, το ίδιο και στα σιτηρά με τη ζωνοποίηση της καλλιέργειας και του στρεμματικού πλαφόν στα 6.000.000.

Η κυβέρνηση έβαλε τώρα στο στόχαστρό της την πλέον δυναμική καλλιέργεια της χώρας μας, το βαμβάκι, και προχωρεί ακάθεκτη για να την αφανίσει.

Ο μόνος που μπορεί να τη σταματήσει είναι οι αγρότες και το κίνημά τους. Θα παλέψουν λοιπόν οι αγρότες για να τη σταματήσουν γιατί ξέρουν ότι αν δεν αντισταθούν, τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί στην παραγωγική ερήμωση με εκατοντάδες χιλιάδες ξεκληρισμένους αγρότες, που θα στριμώχνονται στις ουρές ανέργων των πόλεων και στα τρένα της μετανάστευσης.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Αμέσως οι δυσμενείς επιπτώσεις

Η απόφαση του υπουργείου Γεωργίας να ισχύσει αμέσως, από τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, η μείωση, κατά 700.000 στρέμματα, της βαμβακοκαλλιέργειας, βάζοντας το «μαχαίρι στο λαιμό» των βαμβακοπαραγωγών, δημιουργεί ένα επιπλέον τεράστιο πρόβλημα, καθώς οι αγρότες έχουν, εδώ και καιρό, προγραμματίσει τι και πόσο θα καλλιεργήσουν και τώρα καλούνται ν' αλλάξουν προγραμματισμό, αλλά δεν προλαβαίνουν, ενώ έχουν ήδη κάνει πολλά έξοδα.

Συγκεκριμένα οι βαμβακοπαραγωγοί έχουν προγραμματίσει πόσα στρέμματα θα καλλιεργήσουν και πάρα πολλοί έχουν πληρώσει τα νοίκια για τα χωράφια που νοίκιασαν και έχουν παραγγείλει τ' απαραίτητα λιπάσματα, φυτοφάρμακα κι άλλα καλλιεργητικά εφόδια.

Τώρα, με την απόφαση του υπουργείου Γεωργίας, είναι αναγκασμένοι να περικόψουν στρέμματα. Και δεν μπορούν εύκολα αυτά τα στρέμματα που θα περικοπούν να τα καλλιεργήσουν με άλλα προϊόντα, αφού τα στάρια έχουν σπαρθεί από τον περασμένο Νοέμβρη, για τα τεύτλα έχει καθοριστεί από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης πόσα στρέμματα δικαιούνται να σπείρουν, ενώ και για το καλαμπόκι, που σπέρνεται στην ίδια περίοδο με το βαμβάκι, δεν υπάρχουν αρκετά περιθώρια, καθώς ισχύουν και γι' αυτό το προϊόν στρεμματικοί περιορισμοί και ποσοστώσεις. Αρα, τι μπορούν να κάνουν; Το μόνο που τους μένει είναι ν' αφήσουν χέρσα τα στρέμματα που περικόπτονται από τη βαμβακοκαλλιέργεια, ή να τα φυτέψουν «βρούβες», διακοσμητικά φυτά, άντε και.... κουκιά, που δε μολύνουν τόσο πολύ τη γη με νιτρορύπανση, αλλά τότε εισόδημα «γιοκ».

Η κυβέρνηση διατάζει τους βαμβακοπαραγωγούς «σκάστε και κόφτε», ενώ, τουλάχιστον, θα μπορούσε να δεχτεί να ισχύσει η απόφαση για μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας από την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, ώστε να έχουν προετοιμαστεί οι αγρότες και να μην χάσουν και τα έξοδα που έκαναν για φέτος.


Επιμονή στους αγώνες - ψήφος στο ΚΚΕ
  •   Μετά τα μεγαλειώδη αγροτικά συλλαλητήρια, την περασμένη Τετάρτη, στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα - αύριο ακολουθεί το συλλαλητήριο στη Λάρισα - οι αγρότες της Θεσσαλίας κι άλλων περιοχών της χώρας, συνεχίζουν τον αγώνα τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ 
  • Ο αγώνας, απάντηση στις προεκλογικές υποσχέσεις και ψευτοπαροχές της κυβέρνησης και η ψήφος στο ΚΚΕ, επένδυση στην πάλη για ένα καλύτερο μέλλον της αγροτιάς και της Ελλάδας

Μια πρώτη, άμεση απάντηση στην απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει δραστικά τη βαμβακοκαλλιέργεια στη χώρα μας, αποτέλεσαν οι μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν, την περασμένη Τετάρτη, στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα. Με τη μαζική συμμετοχή τους - μαζί με εκατοντάδες τρακτέρ, σύμβολα δύναμης του αγώνα τους - στα νομαρχιακά συλλαλητήρια οι αγρότες έστειλαν το μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένοι ν' αποδεχτούν την πολιτική συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης στον αγροτικό τομέα της οικονομίας και μαζικού ξεκληρίσματος της αγροτιάς, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, συνταυτιζόμενη πλήρως με τις επιλογές και τις εντολές της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ο αγώνας των αγροτών θα συνεχιστεί - αύριο στις 11 π.μ. πραγματοποιείται νομαρχιακό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας και στις αρχές Φλεβάρη αναμένεται πανθεσσαλικός συντονισμός της πάλης, ενώ και σε άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας έχουν προγραμματιστεί, για τις επόμενες μέρες, κινητοποιήσεις - πιο μαζικά, πιο δυναμικά, καλύτερα οργανωμένα και πιο αποτελεσματικά, μέχρι την τελική δικαίωση, που δε θα έρθει παρά με την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Με τις πετυχημένες κινητοποιήσεις τους την περασμένη Τετάρτη οι αγρότες της Θεσσαλίας έδειξαν ότι έχουν πλήρως συνειδητοποιήσει πως μόνο με τον αγώνα τους μπορούν να επιβάλλουν λύσεις στα προβλήματά τους, για να καταφέρουν να μείνουν στα χωριά τους και να καλλιεργούν τη γη τους. Κι αυτή η συνειδητοποίηση δίνει απάντηση σε όλους, όσοι υποστήριζαν ότι το αγροτικό κίνημα υποχωρεί και συμβιβάζεται στα «δεδομένα», αλλά και σε κείνους που επιχειρούν, με πολλούς και διάφορους τρόπους, να βάλουν εμπόδια και «τρικλοποδιές» στην πάλη των αγροτών, να υπονομεύσουν την ενότητά τους και την αποτελεσματικότητα των αγώνων τους. Και, βεβαίως, οι αγρότες απαντούν, όπως πρέπει και χρειάζεται, στην κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί, με ψεύτικες υποσχέσεις και προεκλογικές μικροπαροχές, να ξεγελάσει τον αγροτικό κόσμο και «μ' ένα σμπάρο, να πετύχει δυο τρυγόνια». Δηλαδή, και να σταματήσει τις κινητοποιήσεις και να εξασφαλίσει ψήφους αφελών αγροτών υπέρ του κυβερνώντος κόμματος, στις ερχόμενες εκλογές.

Ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας κι όλης της Ελλάδας γνωρίζει πολύ καλά ποιοι και γιατί είναι με το μέρος του και ποιοι ενάντιά του. Βλέπει ότι μόνο το ΚΚΕ στέκεται συνεχώς στο πλευρό του - ο «Ρ» είναι η μοναδική εφημερίδα που αποκαλύπτει την αντιαγροτική υφή κυβερνητικών μέτρων που παρουσιάζονται σαν φιλοαγροτικά, όπως τελευταία αυτό για τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας - και προβάλλει θέσεις και προτάσεις για την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων τους, για την εξασφάλιση μέλλοντος στην αγροτική οικονομία της χώρας μας, για την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής και φιλολαϊκής πολιτικής. Και στις ερχόμενες εκλογές, οι αγρότες έχουν κάθε λόγο να ενισχύσουν το ΚΚΕ, που υπερασπίζεται παντού και πάντα τα συμφέροντά τους και πρωτοστατεί στον αγώνα για τη δημιουργία του κοινωνικοπολιτικού μετώπου, που, αναλαμβάνοντας στην πορεία και ευθύνες διακυβέρνησης, μπορεί ν' αλλάξει την κατάσταση στην Ελλάδα προς το καλύτερο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ